Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Nova graficka kartica
STRANA 1 OD 2  
XXXL Nova graficka kartica 06.12.2009. 14:34 T22570

status: user
broj poruka: 537
Pozdrav svima,

Citao sam malo postove koji se ticu preporuka/testova/review-a grafickih kartica ali opet moram da postavim pitanje vezano za kupovinu..

Posto se moja grafa samozapalila (pri cemu je ostao samo bakar i po koji lansirani kondenzator) doslo je vreme da se upgrade-uje taj deo kompa :) Nisam neki gejmer, volim ponekad da opalim COD2, FIFU i sl, uglavnom ono sto se igra u multiplayeru (off i online ). Novije igrice nisam ni mogao da igram sa nekim uzivanjem jer je 8600GT nekako posustajala na 22` monitoru. Razmisljam o kupovini neke malo bolje graficke kartice koja ce me dobro sluziti u narednih 2-3 godine. Budzet je oko 200e (tipa do 230 max max, to je u rangu ATI 5850).
Za oko mi je zapao ATI Radeon 5850 (koji kosta 200+ e) i recimo ATI 4890 koji je skoro 100e jeftiniji. Interesuje me, da li je taj 5850 stvarno bolji za celih 100e? Ako se tu uracuna i to da tu karticu necu menjati u narednih nekoliko god..
Bitno mi je da kartica bude tiha na idle koliko god je to moguce.

Komp koji posedujem je sledeci:

Intel E6550 C2D
Gigabyte P35-DS3R
Asus 8600GT silent (dobio kao zamenu za istu takvu mrtvu sa vent.)
1TB Samsung spinpoint f1
500GB WD5000AAKS
2x1GB Geil cl4
Corsair TX850
2 Noctue 12`
Cooler Master Hyper 212
Cooler Master Mystique kuciste (dal mogu novije graf. da stanu u ovo kuciste? 2900XT je mogla :) )

Da li ce ova konfiguracija moci da iskoristi performase novijih graf. kartica? Verovatno cu negde u skorijoj buducnosti menjati ostatak konfe za nesto novije (ako bude bilo potrebe).
Nisam striktno vezan za ATI, moze i neka nVidia da padne (mada sam ceo zivot imao ATIja i prva nVidia koju sam kupio je - crkla :) ).

Hvala svima unapred na odgovorima.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
TheBear Kad se sve sagleda 06.12.2009. 14:42 #166873

broj poruka: 6502
vredi 100 evra vise, mada kako kome...Stace u to kuciste opusteno.
A konfiguracija je ok, ne bi bilo lose da kloknes taj procesor na nekih 3Ghz ili pozeljno i vise ako uzmes 5850. Mada i na default ce biti ok, sve dok igras sve na max. i u najvecoj rezoluciji.

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
obradmi Samo Ati 06.12.2009. 14:43 #166874

broj poruka: 7723
Ne cudi me da si se Nvidia zapalila ,meni su dve riknule.
NMY Moje misljenje... 06.12.2009. 14:47 #166877

broj poruka: 1509
Je da u datom trenutku od 5850 nema bolje kupovine...

Tek je izasla, podrzava sve tehnologije koje ce se koristiti u i buducnosti, dovoljno je jaka za sve igre na 22` monitoru, i sto je najbitnije nije preskupa...

Ne znam na koliko ti CPU radi, ali ne bi bilo zgoreg da ga potjeras malo, makar na 3.0 GHz...
(vidim da je nesto slicno napisao i kolega TheBear)

SONY VAIO VGN-FW285J

obradmi Oce to kod Nvidia iz cista mira 06.12.2009. 14:51 #166880

nit sam igrao igrice ,sama od sebe otkazala,sa 5850 imas vrh ,zadnji krik tehnologije ,tako nemoj mnogo da razmisljas uzmi 5850 i da malo vise klokujes CPU ,jer je ta grafa gladna CPU snage.
Ishmerish Pa ja neznam sta si ti ocekivao? 06.12.2009. 14:54 #166884

broj poruka: 7285
Kazes da imas love za 5850,i cekas neko objasnjenje(ili mozda neki drugi predlog).

Sve u svemu,bog da ti kaze da ne uzmes 5850,ne slusaj ga!

Kupuj,javljaj utiske-Enjoy

http://www.youtube.com/watch?v=c1EbLreYo1M

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

Equinoxe Re: 06.12.2009. 14:58 #166886

broj poruka: 12057

Da je malo samo jeftinija bila bi perfektna, 5850.

NMY Re: Pa ja neznam sta si ti ocekivao? 06.12.2009. 14:59 #166887

Ova ti je dobra...

SONY VAIO VGN-FW285J

:: Kazes da imas love za 5850,i cekas neko objasnjenje(ili mozda neki drugi predlog)
::
:: Sve u svemu,bog da ti kaze da ne uzmes 5850,ne slusaj ga!
:: Kupuj,javljaj utiske-Enjo
:: http://www.youtube.com/watch?v=c1EbLreYo1M
:: `Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
Ishmerish Re: Re: 06.12.2009. 15:00 #166888

S`obzirom da su ovi sa Fermijem azurni kao nasi admini,jos mu je i dobra cena

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

:: Da je malo samo jeftinija bila bi perfektna, 5850
XXXL Re: Samo Ati 06.12.2009. 15:00 #166889

Ti kako pljujes po nVidiji nije ni cudo sto su ti crkle, dobro ti i kuca nije izgorela sa njima :)
Meni se spalila prigusnica ventilatora i bukvalno je izgoreo lak (i sve ostalo) na grafi, lansirala su se 4 kondenzatora (bukvalno).

Usput, moram da potkacim ASUS Srbija. Karticu sam odneo u servis u radnju u kojoj sam kupio ceo komp, oni su odmah poslali karticu na reklamaciju u Asus (isti dan). Iako je kartica bila spaljenja (znaci nema popravke, a iz aviona se vidi sta je crklo tj. da nije od strujnog udara i sl) cekao sam pun zakonski rok od 15 dana da bi mi dostavili drugu karticu. Na kraju, dobio sam opet polovnu graficku karticu 8600GT ali sada u silent varijanti (za koju kazu da je bolja jer nema sta da joj crkne) a sama kartica je ocigledno popravljana u svojoj proslosti posto se vidi da je umazana od paste za lemljenje sa donje strane + srafovi kulera su oguljeni itd. Cini mi se da su svi (ili bar vecina) kondenzatori zamenjeni. Problem mi ne bi bio to sto je crkla graf. vec mi je problem taj sto meni komp sluzi za posao 99% njegovog rada. Grafa mi je crkla usred neke online konferencije (znaci izdala je kad nije smela da izda :)). Umesto necega sto je crklo, dobio sam nesto sto ce u najavi da crkne jos brze. Imam i dalje godinu i nesto garancije (sada na tu silent koju sam dobio), i ako ona rikne opet ce da mi je zamene za neku drugu al meni nije cilj da mi graficka crkava na mesecnom nivou. Svestan sam da ta kartica ne vredi ni 30e al nisu morali ni da se ciganisu, tehnicki doplatio bih za asus 5850 ili nesto slicno pre nego da dobijem polovnu i prelemljenu graficku. Asus je (zbog dilera iz srbije) po meni postao Brend za zaobilazenje i sumnjam da cu kupovati bilo sta od njih sto se komponenti tice.

:: Ne cudi me da si se Nvidia zapalila ,meni su dve riknule.
mkukic ... 06.12.2009. 15:01 #166891

broj poruka: 2591
Slozio bih se sa komentarima da je za te pare 5850 odlicna...E sad ono sto je mnogo bitnije...

Kazes da nisi neki gamer, pa onda dobro razmisli sta ces raditi na kompu i cime ces se sve baviti jer, iako si u mogucnosti da das tolike pare na grafu, dobro razmisli da li ti je to zaista i potrebno!

pozz
****************************************************************************************
The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.

XXXL Re 06.12.2009. 15:07 #166893

Komp mi radi na stock podesavanjima od prvog dana, nikad ga nisam kloknuo (iako je u vreme kada sam kupovao masinu, ceo komp bio `OC Best buy` :) ). Ako bude bilo potrebe, mlatnucu ga na 3GHz, mislim da moze bez drame dotle da stigne.

A toj 5850 jes` mana cena, pa za 3-4 meseca ce kostati verovatno 150e i manje. Al meni treba nova i pozudana grafa sad a ne za 4 meseca tako da cu izgleda morati da odresim kesu :(

Inace ova silent varijanta 8600GT radi kao rostilj za pilice, greje mi ostale komponente. Dobra je za zimu, popunis supljine u kucistu staklenom vunom, zatvoris kuciste i koristis ga ko TA pec.
obradmi XXXL ti sad ko ciganka.... 06.12.2009. 15:09 #166894

Napisao sam ti lepo iz cista mira mi riknula ,nit sam igrao igrice ,jednostavno jednog dana butne se komp nema slike .Ona dok je radila bilo je ok sve nemam primedbu.Nije pljuvanje nego cinjenica ,druga mi je riknula posle nekog vremena proradi i ja je zavalim ....Cinjenica je i ovo
da mi do sada nijedna ATI nije riknula ,da je riknula ,veruj mi isto bi napisao ko sad za Nvidia .
XXXL Re: ... 06.12.2009. 15:11 #166895

Nisam strastveni gejmer :)

Ali volim da odigram po koju noviju igricu kada ugrabim malo vremena. Smor je sto kad ti dodje da se poigras malo, sednes za komp i odgledas 10minuta slide show neke igrice i presedne ti :) Sad gledam da uzmem neku grafu koja ce raditi ok u naredne 2-3 god bez neke potrebe za menjanjem. Trenutno ce sve igrice raditi na max, ali da li ce to biti i slucaj za 2 godine... tesko :) al bar cu moci nesto da pokrenem koliko-toliko pristojno da radi pa mu to dodje ko neka dugorocna investicija. Pitanje je na mestu, to sam se prvo zapitao pre nego sto sam i poceo da razmisljam o novoj grafi :)

:: Slozio bih se sa komentarima da je za te pare 5850 odlicna...E sad ono sto je mnogo bitnije..
:: Kazes da nisi neki gamer, pa onda dobro razmisli sta ces raditi na kompu i cime ces se sve baviti jer, iako si u mogucnosti da das tolike pare na grafu, dobro razmisli da li ti je to zaista i potrebno
:: poz
:: ***************************************************************************************
:: The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
NMY Re: Re 06.12.2009. 15:15 #166896

Vidi ovako, ako ti graficka ne treba za igre, onda uopste nema potrebe da kupujes 5850, i neka slabija tipa 5750 ili 5770 je sasvim OK, a podrzavaju sve tehnologije (pri tome mislim na DX11 koji ce zaziviti jos vise kroz neko vreme) kao i 5850...

Inace, sto se tice SILENT varijanti, ni neprijatelju ih ne bi preporucio...

SONY VAIO VGN-FW285J

:: Komp mi radi na stock podesavanjima od prvog dana, nikad ga nisam kloknuo (iako je u vreme kada sam kupovao masinu, ceo komp bio `OC Best buy` :) ). Ako bude bilo potrebe, mlatnucu ga na 3GHz, mislim da moze bez drame dotle da stigne
:: A toj 5850 jes` mana cena, pa za 3-4 meseca ce kostati verovatno 150e i manje. Al meni treba nova i pozudana grafa sad a ne za 4 meseca tako da cu izgleda morati da odresim kesu :
:: Inace ova silent varijanta 8600GT radi kao rostilj za pilice, greje mi ostale komponente. Dobra je za zimu, popunis supljine u kucistu staklenom vunom, zatvoris kuciste i koristis ga ko TA pec.
obradmi Nisam ni ja gamer 06.12.2009. 15:16 #166897

ponekad odigram stvarno ,nemam ja primedbu na Nvidia dok je u ispravnom stanju ,ali stvarno cinjenica je ovo sto sam ti naveo ,da se kod Ati desilo ,ja bih ih budi siguran isto napljuvao ,nema price.Vise komp koristim za multimediju zato mi vise lezi ATi ,cudi me ovo za Asus i Nvidia ,mislio sam ipak da Asus drzi do sebe .
XXXL Re: XXXL ti sad ko ciganka.... 06.12.2009. 15:18 #166898

I meni je iz cista mira riknula, samo u toku rada. Pocela da sisti, pukla, zapalila se i onda sam 3 dana luftirao sobu od onog otrova i dima :)
Nemoj da se osecas uvredjenim al generalno favorizujes nesto stalno ati, drugi drve za nvidiu i onda se tu po forumu svi nesto prepiru trt mrt pa sam na konto toga prokomentarisao u skroz saljivom tonu :) bez drame :)

A i kod mene je situacija takva da mi ati nije riknuo nikada, komsi mom nije nikad riknula nvidia, to zavisi ko sta ubode i koliko srece ima.

:: Napisao sam ti lepo iz cista mira mi riknula ,nit sam igrao igrice ,jednostavno jednog dana butne se komp nema slike .Ona dok je radila bilo je ok sve nemam primedbu.Nije pljuvanje nego cinjenica ,druga mi je riknula posle nekog vremena proradi i ja je zavalim ....Cinjenica je i ovo
:: da mi do sada nijedna ATI nije riknula ,da je riknula ,veruj mi isto bi napisao ko sad za Nvidia .
TheBear To da ce za 3 meseca 5850 kostati 150 evra 06.12.2009. 15:22 #166899

broj poruka: 6502
cisto sumnjam, za toliki vremenski period nece toliko pojeftiniti sigurno ! A o nVidia Fermi derivatima srednje klase nema jos nikakvih podataka, nesto sam procitao da se Fermi najjaci ocekuje u januaru a srednja klasa u martu.

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
obradmi Nisam sujetan 06.12.2009. 15:24 #166901

Konkretno nemam ja nista protiv Nvidia ,ja sam i preporucivao pravim gamerima ,koji bas igraju stalno ,znaci dzojstik itd.. Nvidia ,bez obzira ako i rikne drzi garancija 2-3 godine ,pa zamenis .Ja ne volim da se cimam oko toga.Isto tako sa Ati driverima nikad nisam imao problema ,priznajem od P3 pa nadalje imao sam uvek AMD CPU i Asus ploce pretezno.
Ishmerish Re: To da ce za 3 meseca 5850 kostati 150 evra 06.12.2009. 15:25 #166902

Kad zavrse skretnicu kod Ilok-a(sto bi Djole reko)

::da se Fermi najjaci ocekuje u januaru a srednja klasa u martu
XXXL A koji brend? 06.12.2009. 15:32 #166905

A sad jedno pitanje - koji brend? :) Sve sem asusa dolazi u obzir, ali da ne odskace sa cenom tragicno/drasticno od 200tinak eura...

Ishmerish Re: A koji brend? 06.12.2009. 15:43 #166908

Za 200 jevreja neces naci nigde,ims u D*M za 20.4K Sapphire

:: A sad jedno pitanje - koji brend? :) Sve sem asusa dolazi u obzir, ali da ne odskace sa cenom tragicno/drasticno od 200tinak eura..
XXXL Re: Re: A koji brend? 06.12.2009. 15:48 #166912

Da da znam, cenio sam tu do 220-230 da moze da se uzme nesto pristojno, ima nekoliko brendova tipa powercolor, MSI, sapphire, gigabyte... samo da ne bude tipa 270e :)

:: Za 200 jevreja neces naci nigde,ims u D*M za 20.4K Sapphir
:: http://www.youtube.com/watch?v=c1EbLreYo1M
:: `Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
:: :: A sad jedno pitanje - koji brend? :) Sve sem asusa dolazi u obzir, ali da ne odskace sa cenom tragicno/drasticno od 200tinak eura..
:: ::
:: ::
XXXL :) 06.12.2009. 15:49 #166914

Al da valja i da ima bar 3god garancije :)
SkyFire ATI 5850 06.12.2009. 16:11 #166925

broj poruka: 18472
Best buy i itekako dobra graficka kartica,meni se cak vise svidela od 5870 koju sam testirao zbog cene ,test :

http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=21583&forid=33&katid=1

Kartica je stvarno dobra i ima odlicne mogucnosti i vredi tih 200 Eur,uopste mi ni najmanje ne smeta ta cena nit bi imao razlog da se zalim da bude nize jer sad koliko kosta toliko vredi..
Jeste da ce cene pasti kad na vrbi zasvrbi i izadje Fermi,salim se naravno,u toku januara treba da se pojavi ali to tebi ne igra ulogu tako da sad kupuj dok mozes..
Neko rece da CPU malo zategnes,ja ti to isto predlazem..Znaci ako si bas odlucio da imas dobru karticu da te duze sluzi onda uzmi ovu pa nam prenesi utiske .

Sapphire ti je najjeftiniji.Sve su referentne karte tako da ne lupas dzaba glavu :

http://www.pcberza.rs/komponente/graficke-kartice-pci-e-ati-hd-5850/1335/

Green Green Grass Of Home

Daum ... 06.12.2009. 16:19 #166931

broj poruka: 12796
Ja ne bih toliko kenjao ko vi svi za Silent varijante karti. Drugar ima vec 2 godine 8600GTS i radi ko sat. Drugi ima ATI 2400PRO isto sa pasivnim, radi ko sat...

Uzmi covece ako neces da se igras mnogo 5770. Neces mnogo dati para, a imaces finu kartu skroz... Pogotovo za 1680x1050 rez...

STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647193.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs