"Ãeprkao" sam po raznim forumima i posle svega mi se Samsung 931 BF čini kao najbolji izbor (prethodno sam razmišljao o 940 BF). Da li je neko imao iskustva sa ovim monitorom ?
Ipak, reč je o značajnoj cifri koju treba da izdvojim za novi monitor u koji ću gledati narednih nekoliko godina, pa je dobrodošao i predlog za neki drugi, ako smatrate da je bolji izbor.
U PRAKSI: Koliko znači DVI ? Da li vredi "juriti" 2 ms ili je dovoljno manje ? Koliko je u ovom trenutku "pametno" da se kupi 19" (ili da sačekam još neko vreme, ako se očekuje značajniji pad cena) ?
Računar najviše koristim za obradu fotografija, kucanje i internet, kao i za svakodnevno gledanje TV i povremeno filmova. Igre se podrazumevaju :-)
Imam ortaka koji pre mesec dana kupio taj Samsungov monitor 940BF i posle par minuta crkao mu je mrtav piksel na sred ekrana i nravno garancija pokriva samo tri mrtva piksela. To inace nije jedini slucaj da cujem o nekvalitetu njihovih monitora (po meni mislim da Samsung salje najvece krseve za nase trziste). Ja vam preporucujem da uzmete nekog SONY-ja ja ga imam i zadovoljan sam sa njim bresprekorno. Nemoze se porediti ni sa jednim Samsungom. Cuo sam i za LG-ja da je ekstra.
posto sam ja manijak medju sony stvarima, bas zato sam uzeo sony monitor, a sta da vam kazem? nije bas extra, ali sluzi 17" i pre par meseci bio oko 19 000 dinara. a ono sto ti mogu preporuciti, ne znam, nisi pricao o kinti kolko imas, ali najbolji su philips i viewsonic. Oni imaju garanciju na ZERO BAD PIXEL, i jako su dobri. Pre ovog sony-ja sam imao 15" philips, prezadovoljan sam bio, al prodao da menjam za 17". Sto se tice ms-a, ovaj sony mi je 12 ms, ja obicno ne igram, al kad sam isprobao need for speed most wanted, nisam nista primetio. slika se dobro, lepo vidi. igrao sam i na philips, on je mislim bio 16 ms, a moglo da se igra. a sto se dvi tice, covekovo oko ne vidi razliku izmedju dvi i analognih razlika. barem meni se tako cini. ovaj sony ima analogni, drugarov viewsonic dvi, al meni se ne cini da je jako-jako bolja slika. a ms-ovi moze da se razlikuje mislim ako imas 25 ms monitora, pa odmah predjes na 3 ili 2 ms monitor. nadam se da sam uspeo da ti pomognem, al razgledaj jos po forumima, ovo je i nedavno bila tema, pa sigurno nije jos brisano...
I ja sam manijak sto se tice Sony-ja,sve od tehnike imam Sony-jevo i nista sa tim ne moze da se poredi!Ali kad sam uzimao prvi monitor bio je Samsung 17``.Ne bitno za to i on se extra pokazao.Kasnije kad sam hteo da uzmem prvu 19``-icu cackao sam,gledao po forumima,istrazivao i na licno iskustvo shvatio da je ipak Samsung bolji izbor,naravno hteo sam Sony!Samsung ima bolje karakteristike u svakom pogledu ukupno!Tako da sam uzeo Samsung 930 BF Koji je zver nad zverima.Evo sad skoro je izasao i 931 BF ali ne vidim potrebu a ni znacajnu razliku u kvalitetu osim u brzini koja je sada na 2ms.Moj ti je savet Samsung pa ti sad kako hoces.Odes u radnju pa na licu mesta proveris monitor i ne plasis se mrtvih pixela.Jos jedna stvar pogledas koja je klasa,kod mene je I ili A kako se kod nekih stavlja tako da brige o mrtvim pikselima nema.Pozdrav,nadam se da sam ti pomogao.
:: Evo sad skoro je izasao i 931 BF ali ne vidim potrebu a ni znacajnu razliku u kvalitetu osim u brzini koja je sada na 2ms :: :: :: Ima razlike, a to je kontrast 2000:1.Bolji je 931BF a nije mnogo skuplji.
DVI nije digitalan da jeste graficka bi bila u monitoru a ne u kucistu, on ima sve sto ima obican VGA sa prosirenjem u vidi jednog serijskog porta koji obavlja neku vrstu povratne sprege (kontrole rada) u digitalnom obliku. slican sistem imaju neki samsung modeli CRT monitora kojima iz VGA prikljucka koji ide na graficku izlazi i jedan muski USB prikljucak
ovo sto sam izneo je moja neproverena teorija zasnovana na poznavanju rada monitora i moguce je da nije bas 100% tacna, ukoliko neko nesto moze dopuniti ili izmeniti nek kaze.
:: :: :: :: :: Evo sad skoro je izasao i 931 BF ali ne vidim potrebu a ni znacajnu razliku u kvalitetu osim u brzini koja je sada na 2ms :: :: :: :: :: :: :: Ima razlike, a to je kontrast 2000:1.Bolji je 931BF a nije mnogo skuplji
Ima samo bolje osvetljenje i brzi odziv,kontrast je isti!Meni se vise svidja 930 BF jer mi je lepsi u dizajnu naravno govorim u svoje ime a kao sto rekoh razlike su skoro nikakve.931 BF je noviji model a razlika u ceni je minimalna tako da podrzavam tu varijantu da se opredeli za taj monotor. ::
Teorija nije tačna(Ludi)....Svi LCD monitori su digitalni,a kada imaju anlogni ulaz za CRT monitore onda pretvaraju analogni signal u digitalni. Ustvari radi se o tzv.dvostrukoj konverziji jer prvo grafička pretvara digtalni signal u analogni i šalje monitoru koji ga ponovo konvertuje u digitalni. Prema tome DVI ulaz je prirodno stanje za LCD monitore a analogni ulaz je u blagom odumiranju!
:: Teorija nije tačna(Ludi)....Svi LCD monitori su digitalni,a kada imaju anlogn :: ulaz za CRT monitore onda pretvaraju analogni signal u digitalni :: Ustvari radi se o tzv.dvostrukoj konverziji jer prvo grafička pretvara digtaln :: signal u analogni i šalje monitoru koji ga ponovo konvertuje u digitalni :: Prema tome DVI ulaz je prirodno stanje za LCD monitore a analogni ula :: je u blagom odumiranju :: :: :: ::
a kako onda objasnjavas sledece: http://www.nti1.co.uk/images/dvi-vga.jpg DVI je VGA+DIG.SERIAL znaci da DVI ima sve pinove kao VGA koji vrse istu f-ju + dodatne Znam ja da postoji procesor u LCD-u koji analogni signal digitalizuje i kao takav desifruje u raspored pobuda pixela (sliku), ali DA LI razliciti proizvodjaci koriste isti kod za prebacivanje analognog signala u digitalan tj. da li je on standardizovanog oblika u tom slucaju graficke kartice ne bi morale praviti od dig. signala analogni nego bi ga samo dekodirale u drugaciji dig. oblik sto bi potpuno izmenilo koncepturu graf. procesora ali mislim da bi za to trebala jako brza komunikacija izmedju graficke i LCDa
Dodaš babi trolu..........šalim se,nemogu da se smaram i gledam neke sajtove, naime digitalno i analogno su dva sveta,tako da tu nema mešanja,uostalom sve je ovo sažvakano u milion članaka pa neka se javi još neko na ovu temu.
Uostalom DVI znači Digita VGA input,prema tome VGA ne znači analogni signal već je to usvojeni sandard za distibuciju slike i kvalitet prikaza.
Jel zna neko šta utiče na pojavu mrtvih piksela na tft monitorima, strujni udari, fizička oštećenja, ili se jednostavno pojavljuju bez nekog posebnog razloga. Kako tft monitori imaju fiksnu rezoluciju, tj veličnu tačke da li sa smanjenjem veličine tačke raste i verovatnoća nastanka mrtvih piksela?
Pa oba Samsunga su relativno OK. Ja licno imam Veiwsonic koji ima lepsu sliku ali mi smeta mali vidni ugao gledanja. Ne pali se, 2ms su neupotrebljive bar u vrednosu koju daju kao GTG. jos nisam cuo za nekog ko se igra ili gleda filmove crno belo.
Moje misljenje je da za to sto si naveo, jos uvek je bolje koristiti CRT monitore (znaci za obradu slika, gledanje TVa (to tek) i filmova.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.