Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
PhysisX 1 on 1
STRANA 1 OD 1
Ishmerish PhysisX 1 on 1 16.10.2009. 20:24 T21015

status: user
broj poruka: 7285
Ova tema je proistekla iz vise raznih tema i postova iz istih.

Ako me jedan shvati a deset napljuje,smatracu temu uspesnom.

Prvo i osnovno,svaka roba ima svog kupca.Pa tako i fizika nije za svakog,oni kojima nije bitno dali ce igru igrati na high ili medium,sa antistropikom i antialajzingom ili bez..,fizika neznaci nista i nebi trebali da je koriste,a jos manje pljuju.

Poredjenje tipa DX11 vs PhysX ili u nekim slucajevima PhysX vs Direct Computing,su u najmanju ruku smesna.

DX11 standard ce uskoro da imaju oba proizvodjaca,i zavisno od njega kao i od drivera oba proizvodjaca,mogu da se povecaju(i trebalo bi)dobiti u igrama,tj, FPS.

Ati nema PhysX nego Havock,koji realno malo ljudi zna na kom principu bi trebalo da parira Ageia-nom resenju.Zbog cega ATI nije jos usavrsio Havock?Pa po meni zbog sirove snage GPU,koju jos nema u toj meri da bi simultano mogao da u realnom vremenu obradjuje AA-AF i fiziku.Nvidija ima jaci GPU ali evidentno nedovoljno da bi i pored svog tog rendera mogao da obezbedi realan prikaz i lagodno igranje.

I na kraju vecina usera ovde smatra da Physx doprinosi poboljsanju bilo cega,sto je pogresno.Fizika kao sto joj i sama rec kaze je zaduzena za sve ono sto u realnom okruzenju u igri dozivi kontak(dodirom,oruzjem,prirodnim (ne)prilikama.Najbolji primer bi bilo lisce na vetru,pad drveta u Crysis-u,explozije ali u sistemu da idu ka nelinearnosti i da nisu sve vizuelno iste,kosa,odeca,trava.

Samim tim fizika jedino moze da poboljsa stvarnost u odredjenoj igri,a nikako da vam zbog nje igra bolje izgleda,jer ako vam list na grani nema konture i vi primenite fiziku,on ce samo verodostojnije da se leluja ali ce i dalje da bude ruzan(nepotpun).

Ima jos dosta toga,ali mislim da je za telefon i ovo mnogo.

Aloha

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
SkyFire Svaka cast,lepo objasnjeno.. 16.10.2009. 20:31 #149608

broj poruka: 18472
Ja tu nebi imao sta da dodam.Doprinecu testovima kao sto sam i obecao.
Danas sam trebao da dobijem GTX280 da stavim kao drugu kartu za PhysX i da to lepo protestiram.Sutra za sigurno stize.Takodje sutra mi za sigurno stize i jedan 9600GT pa cu taj 9600GT staviti na Nehalem platformu da vidim koliko oslobadja glavnu graficku kartu GTX280 jer po svemu sudeci za sad PhysX lepo opterecuje GTX280 sto bas nije slucaj sa GTX295 ali videcemo..
Eto znaci bice materijala za razmatranje.To je ono sto ja mogu da prilozim.

Green Green Grass Of Home

obradmi Ishmerish nije Havoc ATI-jev ,vec Intelov 16.10.2009. 20:53 #149613

broj poruka: 7723
Intel je kupio Havoc i on treba da usavrsava Havoc .Havoc imas u Maya 3d itd..AMD ide na open source fiziku .

2m4Y re: 16.10.2009. 20:55 #149614

broj poruka: 2353
...citiram: `...fizika jedino moze da poboljsa stvarnost u odredjenoj igri,a nikako da vam zbog nje igra bolje izgleda,jer ako vam list na grani nema konture i vi primenite fiziku,on ce samo verodostojnije da se leluja ali ce i dalje da bude ruzan(nepotpun).`

...sve iznad je nepotrebno, jer si u ovoj recenici rekao sve...

Nego sam hteo da pitam, tj procitao sam negde, mozda je bilo i ovde na PC Berzi, jer istina da nVidija gubi pravu na Physx?!?
...ja jos uvek koristim moju 8800GTS 320MB, pogodite zasto...

Pozz...

AMD Phenom II 955 BE
DFI LP DK 790FXB-M2RS
AMD 4870 512MB ToP
2x 2GB DDRII 1066MHz
2x 320GB SATA II RAID0
1x 750GB SATA II
SB Live 5.1 Digital
Corsair 750W

philaemos ... 16.10.2009. 20:56 #149615

broj poruka: 2743
Vas dvoje ste neverovatni...
Nema potrebe bilo sta drugo da kazem, ko ima mozga i cita zadnjih par dana forum razumece.
Sto se toliko plasite za tu Fiziku...? Opet ce ljudi kupovati ATI. Drugi ce kupovati nVidiu i uzivati u boljim performansama nego sa ATI-jem. Jeste li zadovoljni...?

SkyFire @philaemos 16.10.2009. 21:20 #149618

Mislim da si pogresno razumeo cilj ove teme.Ovo je vise u nekom naucnom domenu da se probaju neke mogucnosti ,da se napravi neki test i dodje do nekih zakljucaka.
To ni najmanje nema veze sa nVidia vs ATI i samim trzistem.Covek je poceo temu tako sto je objasnio kako se mesaju neki osnovni pojmovi i sta je zapravo sta.
Naravno da ce ljudi i dalje kupovati ono sto im se svidi dal ATI ili nvidiu sve jedno ali poenta ove teme nema veze sa tim.Ne znam kako si to uopste mogao da zakljucis?
Malo si i sarkastican,nema potrebe stvarno.I do sad si bio realan i stalozen tako da nemoj da kvaris utisak bez potrebe.

P.S.Pogresno si napisao ili si tako zaista napisao!
`Sto se toliko plasite za tu Fiziku...? ` Jel plasite ili palite?Logicnije mi je sto se palite.

Moj test koji ja hocu da uradim moze neko isto sa ATI kartom ako onaj Obradov patch funkcionise.Pa stoga bilo bi lepo ko ima CF ili je u mogucnosti za nekom drugom kartom da prilozi test.

obradmi Sky ti znas engleski 16.10.2009. 21:23 #149619

broj poruka: 7723
prati onaj link sto sam dao Ishmerish ,to je sve.Ja nisam probao iskreno.Ne volim kad se tema pretvori u kanalizaciju ,kao sto je bio vec slucaj ,decko napravio rekord na PC berza i dodju pojedinci pa omalovazavaju.
Ishmerish ^^^^^ 16.10.2009. 21:26 #149622

@Obrad:Svaka cast brzina je vrlina,druze te dve stvari su namerno tamo.S`tim da je ATI jev jos ima neke istina,druga je rec HAVOK koju sam napisao HAVOCK,medjutim tu nisi mogao da me ispravis jer ni ti neznas kao se pise(Havoc).Havok nije oduvek bio a jos manje ga je Intel patentirao,i dok je ATI radio sa Havok-om na X1xxx seriji Intel nije ni imao u planu kupovinu Havoke.

@2m4Y:Nevidim kako bi to moglo da bude istina,to ti je isto kao kada bi tebi neko u tvom stanu oduzeo pravo da koristis kupatilo :)))

@philaemos:Ne postoji vas dvoje,on je Sky i preferira Nvidiu.Ja sam Ishmerish i gotivim i koristim vise ATI.A obadvoje smo realni,e sada ako to neko nemoze da shvati ili je ogranicen znanjem ili je born nadrkan(ne kazem da si ti(bar jos))tu ja vec nista nemogu.

Uzivajte !

Aloha

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

philaemos ... 16.10.2009. 21:26 #149623

broj poruka: 2743
Citam one zahuktale teme i kazem sta mislim, a sto svi magu sami da vide.
Ne moram nista da ojasnjavam, dovoljno je da bilo ko procita... ako me razumes.
Jednu stvar sam skapirao, a to je da ne ulazim u rasprave na temu ATI/nVidia i intel/AMD
ma kakve bile.
Pozz

SkyFire Slazem se Obrade.. 16.10.2009. 21:28 #149624

Ja sam prezadovoljan sa onim sto je Vuk postigao.Generalno smo razmatrali da je to zaista velik uspeh.Nista pogledacu malo sta nudi.Na zalost nemam ni jednu ATI kartu pa da licno probam.Valjda cu se docepati nekako ovih novih koje me bas interesuju kako rade.

Sto se trovanja tice tu si u pravu pa zato apelujem da se ljudi malo potrude oko ovog foruma da priloze nesto,da se nesto nauci,doprinesite znanjem i iskustvom poboljsanje ovog foruma.Najlakse je vredjati,omalovazavati,podsmevati se i sprdati.To svaka budala moze.

Deo za ukljucenje za dporinos odnosi se i na ovaj test koji pokusavamo ja i Ishmerish da ostvarimo i damo neke zakljucke.Generalno niko se toga nije dosetio niti to ovde radio pa je svakako poucno da dodjemo i do tog saznanja.Ljudi sve je to tehnologija i treba postovati podjednako.

Sorry za off!

@Philaemos

Pa i ne treba se ukljucivati u besmislene rasprave.Ja sam za konstruktivnu polemiku.Kad vec dodje do rekla kazala,ovo ili ono je bolje,tu je vec kraj price,nastaje dzumbus!

SkyFire Jos jedan off.Sorry.Moram! 16.10.2009. 21:37 #149626

@Ishmerish da ti cestitam hiljaditu + poruku druze.Da probijemo maler i da se i dalje ovako lepo druzimo i dolazimo do novih saznanja i iskustava za jos 10 puta toliko bar

Ishmerish Hvala druze 16.10.2009. 21:59 #149637

Mada mislim da je zato zasluzno ovih par zadnjih(sto bi Obrad rekao)kanalizacija od tema.Potpuno sam sprzio bateriju od telefona i spucao 100+ MB na 066 karticama.

Na kom si to takmicenju osvojio tu GTX280?
Pusti mi detalje na mail,da izbegnemo kerbere
da nas nanjuse :)

Aloha

:: @Ishmerish da ti cestitam hiljaditu + poruku druze.Da probijemo maler i da se i dalje ovako lepo druzimo i dolazimo do novih saznanja i iskustava za jos 10 puta toliko bar
::
:: Green Green Grass Of Home
ICEsd Re: PhysisX 1 on 1 16.10.2009. 22:21 #149648

broj poruka: 2158

100% si u pravu jedino nisi pomenuo profesionalne programe koji imaj korist od cipa koji obradjuje fiziku npr.Maya.

E sad razlike izmedju ukljucenog cipa za fiziku i iskljucenog mozes najbolje da vidis u igri World in Conflict sa ukljucenom fizikom i bez nje.

Poenta je kada imas cip koji obradjuje fiziku smanjuje se opterecenje procesora da izracunava fzicko ponasanje modela u igri (spomenuo si lisce) jer to radi poseban cip tako da je procesor rasterecen toga i obrnuto procesor se vise zamara sa racunanjem fizike modela kada nema cipa.

Zato u nekim igrama ima opcije da se iskljuci fizika ili ukljuci, razlike su primetne ako volite bas da gledate u sitna crevca detalje.

Ova prica me podseca kada je izasao prvi AA(peglanje ivica) sad to vise niko i ne primecuje.

Moje skromno misljenje je da se ne isplati kupovati posebnu graficku samo zbog fizike zbog:
1.Para
2.Potrosnje struje(jace napajanje)
3.Bolje kupiti jaci procesor ili jacu graficku nego kupovati posebnu zbog fizike
4.Ko ima staru 8xxx seriju a moze da je ubaci na plocu neka je zadrzi ako nemoze da je proda.
5.Ako vec imate 2 graficke bolja varijanta je da se upare u sli nego da 1 koristi za fiziku ako je to moguce naravno.

:: Ova tema je proistekla iz vise raznih tema i postova iz istih
:: Ako me jedan shvati a deset napljuje,smatracu temu uspesnom
:: Prvo i osnovno,svaka roba ima svog kupca.Pa tako i fizika nije za svakog,oni kojima nije bitno dali ce igru igrati na high ili medium,sa antistropikom i antialajzingom ili bez..,fizika neznaci nista i nebi trebali da je koriste,a jos manje pljuju
:: Poredjenje tipa DX11 vs PhysX ili u nekim slucajevima PhysX vs Direct Computing,su u najmanju ruku smesna
:: DX11 standard ce uskoro da imaju oba proizvodjaca,i zavisno od njega kao i od drivera oba proizvodjaca,mogu da se povecaju(i trebalo bi)dobiti u igrama,tj, FPS
:: Ati nema PhysX nego Havock,koji realno malo ljudi zna na kom principu bi trebalo da parira Ageia-nom resenju.Zbog cega ATI nije jos usavrsio Havock?Pa po meni zbog sirove snage GPU,koju jos nema u toj meri da bi simultano mogao da u realnom vremenu obradjuje AA-AF i fiziku.Nvidija ima jaci GPU ali evidentno nedovoljno da bi i pored svog tog rendera mogao da obezbedi realan prikaz i lagodno igranje
:: I na kraju vecina usera ovde smatra da Physx doprinosi poboljsanju bilo cega,sto je pogresno.Fizika kao sto joj i sama rec kaze je zaduzena za sve ono sto u realnom okruzenju u igri dozivi kontak(dodirom,oruzjem,prirodnim (ne)prilikama.Najbolji primer bi bilo lisce na vetru,pad drveta u Crysis-u,explozije ali u sistemu da idu ka nelinearnosti i da nisu sve vizuelno iste,kosa,odeca,trava
:: Samim tim fizika jedino moze da poboljsa stvarnost u odredjenoj igri,a nikako da vam zbog nje igra bolje izgleda,jer ako vam list na grani nema konture i vi primenite fiziku,on ce samo verodostojnije da se leluja ali ce i dalje da bude ruzan(nepotpun)
:: Ima jos dosta toga,ali mislim da je za telefon i ovo mnogo
:: Aloha
:: `Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
ICEsd Evo malo linkova na ovu temu: 16.10.2009. 22:28 #149652

broj poruka: 2158

Posto vidim da je ovaj topic na naucnoj bazi evo sta kaze moj dobar drug Google:

Sta je i kako radi:

http://en.wikipedia.org/wiki/PhysX

Drajver:

http://www.nvidia.com/object/physx_9.09.0814.html

Mali programi koji koriste nvidiin PhysX cisto testa radi(probajte sa ukljucenom i iskljucenom fizikom da vidite razliku u fps):

http://www.nvidia.com/content/graphicsplus/us/download.asp

Npr:

NVIDIA PhysX Fluid Demo (Fluids: Technology Demo)

Nvidia 9800gt (191.07)
Windows xp x64 sp2
Amd athlon x2 64bit 5000+

Sa ukljucenim hardverskom fizikom leti tj ide normalno oko 60fps (dokativna metoda jer nema merac fps-a)

Bez hardverske fizike ide 5-10 fps jer na to utice procesor koji je slab.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647191.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs