Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Grafička kartica za montažu
STRANA 1 OD 1
Jiggy Grafička kartica za montažu 01.08.2006. 15:37 T2050

status: user
broj poruka: 4
Zamolio bih nekog da mi pomogne pri sastavljanju konfiguracije za montiranje i obradu video fajlova.
Najveću dilemu imam oko grafičke kartice.
Ideja mi je da imam dobar računar za obradu snimaka koje napravim tokom letovanja, na rođendanima i različitim događajima. Voleo bih tu kolekciju da prebacim na DVD tako što bih mogao da izmontiram male filmove sa tih putešestvija za ličnu upotrebu.
Budžet je ograničen na računar u vrednosti do 500 evra bez monitora.

Unapred hvala
Jiggy

P. S. U prilogu vam predstavljam osnovnu konfiguraciju koju sam napravio.

KONFIGURACIJA

MATIÈNA PLOÈA
Karakteristike:
939 za Athlon, nForce 4, dual channel DDR, port IEEE 1394 (Firewire)
Model: Asus A8V-Delux

PROCESOR
Karakteristike:
AMD Athlon 64 3000, 512kB cache

MEMORIJA
Karakteristike:
2 x 512MB, Kingston, DDR

GRAFIÈKA KARTICA
Karakteristike:
VIVO, GF6600, Radeon X1600, S-Video input
Model: Asus EAX1600XT, Asus EAX600XT, Gainward ULTRA/1960PCX XP-128MB-GS,

HARD DISK
Karakteristike:
300GB, 16MB cache, SATA2
Model: Seagate ST3300622AS
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Fencer ... 01.08.2006. 17:08 #7226

broj poruka: 217

Za amatersku video obradu graficka karta je apsolutno nebitna. I najslabija/jeftinija radi posao.

Da li je u pitanju miniDV kamera ili VHS. Stari snimci - DV ili VHS.

Ako je u pitanju DV, sve sto ti treba je firewire port i program za obradu videa.
Ako je u pitanju VHS, moze se prebaciti na kopm na vise nacina. Ako je u pitanju miniDV kamera i ako ima video-in ulaz i pass through opciju dovoljno je prikljuciti video na kameru - ona obavlja analog-digital konverziju i kroz firewire ide na komp. Ako to nije slucaj onda graficka sa Video-In-om ili po meni bolje resenje TV kartica. Svaka iole kvalitetnija kartica ce se bolje snaci od graficke sa Video IN-om, pa jos ako Tv karta ima hardwerski MPEG2 enkoding...

Daj jos informacija pa da se smisli nesto.
Diabolique Memorija 01.08.2006. 17:48 #7227

broj poruka: 205
Samo bih dodao da razmislis o 2 kila memorije.
mrlja razmisli o zameni ploche i procesora.... 01.08.2006. 18:38 #7230

broj poruka: 299
bolje uzmi plochu koja podrzava Athlon AM2 procesore!!!
podrzavaju ujedno i DDR2...
meni na Visti i 1GB u nekim okolnostima malo, a Vista nam svakako sleduje
ako ti zafali rama ... mozesh dodati vishe...
za sada ddr2 mozes da stavis 8GB za razliku od plocha sa ddr samo 4GB
u principu koshtaju jednako para i plocha oko 100 i procesor oko 90....

MSI K9N Ultra-2F, nForce 570, (socket AM2), PCI-E x16, 4xDDR2, SATAII, RAID, GLAN, 7.1 sound, ATX ..... 93 - 99
ASUS A8V-E DELUXE ..... 99.12
AMD Athlon64 3000+ AM2 BOX (AM2, 1,8 GHz, FSB 1 GHz, 512 KB cache) ..87.00
AMD Athlon 64 3.000+ BOX, S939, 512kB cache, Venice ... 86.00

cene su sa PC berze ..
verujem da tje ti mnogo bolji biti komp sa AM2 socketom...
kljucar Video Editing 01.08.2006. 19:25 #7231

broj poruka: 1
najsmornija stvar u motazi je render. ono sto ce zaista biti od koristi je procesor i ram i to sto vise rama.

takodje ono najvaznije za home-video editing je video codec ! ! !
naime, microsoft pokusava, krijuci kao zmija noge, da predstavi DV codec kao standardni sto on naravno nije. DV codec se drasticno razlikuje u zavisnosti od platforme. sve bi bilo sasvim u redu kad bi xp-ov dv codec bio zadovoljavajuceg kvaliteta. nazalost nije... slika je budjava i vise lici na 320:240 razvuceno do 720:576. sta da se kaze... isti taj dv na mac-u je nevidjeno bolji ! ! !

posto imas poprilicno ok hardver, mada jos giga rama uopste ne bi skodilo :), moja topla preporuka ti je da nabavis neki lossless video codec, koji ces naravno koristiti pri capture-ovanju i dalje.
na pr. MJPEG Codec

Pisko Video editing 01.08.2006. 23:50 #7235

broj poruka: 6650
Moje iskustvo, za razliku od kljucar-a, je da je dobro imati ram-a, ali, gledano u task manager, za vreme renderovanja i rekodovanja video-materijala, sveukupno od raspoloživih 1 giga, upotrebljeno mi je od 370-550Mb, pa sudeći samo po tome, još jedan gigabajt tu ne bi pomogao ništa...
S druge strane, procesor bi se zakucao na 100% celo vreme, i tu do dual core-a nema pomoći.
Grafička kartica je definitivno nebitna kao presudna stvar, ukoliko je potrebna a/d konverzija (vhs, video-8 ili neki drugi analogni snimak), U SVAKOM SLUÈAJU JE BOLJE uzeti TV karticu, pogotovo sa mpeg2 dekoderom (ko je rekao Leadtek) nego bilo koja VIVO kartica...
I, kod firewire, ne štedi baš mnogo na kablu, ne uzimaj najjeftiniji...
sloxslox Re: Video Editing 02.08.2006. 01:10 #7236

broj poruka: 1

:: takodje ono najvaznije za home-video editing je video codec ! !
:: naime, microsoft pokusava, krijuci kao zmija noge, da predstavi DV codec kao standardni sto on naravno nije. DV codec se drasticno razlikuje u zavisnosti od platforme. sve bi bilo sasvim u redu kad bi xp-ov dv codec bio zadovoljavajuceg kvaliteta. nazalost nije... slika je budjava i vise lici na 320:240 razvuceno do 720:576. sta da se kaze... isti taj dv na mac-u je nevidjeno bolji ! ! !

Hmmm... Ne bi se slozio! Taj isti codec na outputu deluje sktoooz ok i portabilniji je od bilo kog mov ili slicnih file-ova! Sto se same teme tice ja bih ti ipak preporucio da uzmes neku "smesniju" grafiku (mx440 ili slicno), sto vise rama i neku od video editing karti (prbaj da nadjes Pinacle DC 10 ili ako mozes jos malo da se nategnes neki polovan Matrox RT2000). Opet kako god okrenes bez neke bolje zbudzene masine montaza postaje pravi smooooor i u nekim slucajevima neupotrebljiva (primer After effects comp sa 15 layera koji su u animaciji ume da traje na home mashini i po 18 sati!!!)

Ako ti treba neki polu profi savet oko kvalitetnijeg resenja slobodno me kontaktiraj, a za home - nek ti je Bog u pomoci !

Slox
set video editing = INTEL 02.08.2006. 12:20 #7244

broj poruka: 165

Intel zbog rendera (bolje neki dual core ili HT). Brze ce raditi a dok radi, mozes i nesto drugo da radis na kompu. oko 110e (D805)

+ 945pe ili jaci cipset oko 100e (Epox 945p-j)
+ 1gb ddr2 533Mhz oko 60e
+ bilo koja graficka samo je bitno da ima hardverski openGL (to imaju sve novije; x1300+ i sve nvidia) oko .....

i to je to za amatere.
Poz.
Jiggy Prebacivanje materijala na komp 02.08.2006. 15:19 #7246

Hvala na savetima, jer sam sad shvatio da ne treba toliko da brinem o grafičkoj kartici.

Međutim, zanima me koju bi onda TV kartu trebalo da stavim i šta mi je od opreme još neophodno za prebacivanje materijala sa kamere na PC.

Imam SAMSUNG VP-L600 video camera recorder koja snima na stare 8mm kasete. Na aparatu postoji jedan A/V Out.

Znam da će mi mnogi predložiti da u startu promenim kameru s kojom radim, ali s obzirom na to da ću sada novac ulagati u komp, mislim da ću se još neko vreme služiti istom. Naravno, u bliskoj budućnosti ću nabaviti moderniju kamericu.
Fencer ... 02.08.2006. 18:02 #7248

Steta sto imas staru kameru, sa novijim miniDV-om bi imao daleko manje problema i posla.

Pored kompjutera naravno, treba ti TV karta i... kabl...i to je to. Zvucna se podrazumeva integrisana je na ploci.

Ako uspes da skrpis pare za neku kartu sa hardwerski MPEG2 enkodingom, to bi bila najbolja opcija. Izbegao bi vecinu problema sa sinhronizacijom slike i zvuka, ispustenim frejmovima, kvalitetom slike itd. U ponudi su Leadtek i mozda Hauppauge. Takve kartice kostaju 70-100e.
"Obicne" kartice kostaju 30-50e i sa dobrim kompom bice sve OK. POnuda Leadtek, Asus, Hauppauge i rpa drugih ...losijih kartica. Bolje je platiti par evra vise , ne toliko za ime, koliko za tehnicku podrsku i dobre stabilne drajvere.

Vidi na cemu si pa trazi dalje savete.
Jiggy TV kartica 03.08.2006. 22:22 #7268

Sem sto bih trebalo da obratim paznju da TV kartica podrzava hardwerski MPEG2 enkoding, da li treba da ima i neke posebne ulaze?
Da nemas neki konkretan pouzdan model kao predlog?
Fencer ... 04.08.2006. 15:36 #7293

Recimo Leadtek Winfast PVR2000. I nije da imas neki izbor trenutno kod nas.

Samo ipak prvo odluci sta zelis da radis sa materijalom kada ga jednom prebacis na komp. Ako zelis bez ikakve obrade i "montiranja" da napravis DVD (sa nekim menijem i sl) hardwerski MPEG enkoding i pomenuta kartica su odlican izbor.
Ali ako zelis da se igras, ubacujes prelaze, tekst i grafiku na snimak... onda prednosti hardwerskog enkodovanja blede, zato sto se takav materijal mora rekomprimovati, a i programi za obradu videa cesto ne vole MPEG materijal. U tom slucaju mozes kupiti jeftiniju karticu, prebaciti na komp materijal u nekom lossles formatu (softwerski, znaci procesor trpi) montirati sve, zatim komprimovati u MPEG2 i napraviti DVD.

I nacin je nesto skuplji, ali jednostavniji i sigurniji.
II nacin trazi vise znanja, vremena (tvog i procesorskog), ali ti daje daleko vecu slobodu da sa video materijalom radis sta hoces kada ga jednom prebacis na komp.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs