Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Cemu sluze Full HD monitori...
STRANA 1 OD 1
MaliAbner Cemu sluze Full HD monitori... 27.09.2009. 10:14 T20460

status: user
broj poruka: 7769
Prosto me zanima cemu sluze FUll HD monitori?
Evo uzeh jedan BenQ 24` Full HD i moram da priznam kako sam prilicno razocaran formatom 16:9, nekako je smesno plosnat, sirok a nedovoljno visok.
Mozda je svemu tome kriv format 16:10 koji sam koristio duze vreme ali ovih 1920x1080 je blago receno gorotesktno.
Sad na ekran moze da stane 2½ strane A4 formata ali mi to po meni nicemu ne koristi kad novi programi imaju `TRAKU` koja realno uzme bar 1/10 visine ekrana, razmisljao sam da traku sklonim u stranu ali to onda strasno zamara ruku tokom rada zbog nesto duzeg pomeranja u stranu nego inace (presao sam sa 1680x1050 na ovaj format).
Jedino cemu je doneo boljitak je AutoCAD posto sad mogu da suzim glavni prikaz ekrana na lepi landscape i da na ostatku non-stop imam tekstualni prikaz, sto je ipak dobar plus u moru smesnih minusa.

Definitivno sam doduse nakon kratkog koriscenja od nekih 48h misljenja da ovaj format ne treba uzimati, ipak je 16:10 i 1920x1200 zakon.

Tomato Republic Of Serbia !!!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
2m4Y re: 27.09.2009. 10:34 #143387

broj poruka: 2353
...po mom misljenju to su monitori predvidjeni samo za filmadzije i one koji ne znaju nista drugo osim igranja igrica, ja posedujem Asus MK241H 24` 1920x1200 monitor, i prezadovoljan sam sa njim, prostora na pretek, a i nije toliko suzen po vertikali, kada gledam neki film, pa sta ces, ima male crne linije gore i dole (mada to zavisi od formata, ali konkretno za 16:9) ima dobro sklairanje slike, sto je bitno za stare igre i filmove koji su u formatu 4:3 i 5:4

Sve u svemu, treba zaobilaziti te 16:9 formate i uzimati 16:10, ima vise prostora, a odprilike isto kostaju...

Pozz...

AMD Phenom II 955 BE
DFI LP DK 790FXB-M2RS
AMD 4870 512MB ToP
2x 2GB DDRII 1066MHz
2x 320GB SATA II RAID0
1x 750GB SATA II
SB Live 5.1 Digital
Corsair 750W

obradmi Zavisi za koje potrebe koristis 27.09.2009. 10:52 #143390

broj poruka: 7723
Imas i one monitore u obliku kvadrata ,a sluzi pretezno ljudima koji se bave obradom teskta.I svako ko kuca tekstove na kompu ce ti reci da su ti u obliku kvadrata bolji za obradu teksta od bilo kog drugog.
Slavuj ... 27.09.2009. 11:36 #143407

broj poruka: 2236
Služe istoj svrsi kojoj služe i ultra-mega-giga sekač krompira po neverovatno niskoj ceni i onaj ćelavi ćoravi Nemac iz Teleshopa što je spaljivao nečiju haubu brenerom pa kao nekim gelom od 20 maraka prebrisao i vratio u fabričko stanje :)

Ja, na 18`` ekrana iz 2003. imam 1200 tačaka po visini i stvarno mi nije jasno zašto ti ljudi jednostavno ne naprave 24`` sa 1920x1440, tj. 4:3 i svi bi bili zadovoljni, i ovi što gledaju Full HD, a i ja, koga to ne zanima. Konstantno mi fali tih 20% visine, prirodnije mi je 4:3 od 16:10 na svim dijagonalama prikaza.(I na monitoru i na TV-u i na platnu i gde god, bez obzira na to da li gledam slike, film, čitam tekst ili šta već.)

Neka naplate 20% više zbog tih dodatnih piksela, ali bar da znam šta sam kupio.

Danas, čak bih pre kupio 20`` sa 1600x1200 nego 26`` sa 1920x1200.

Ali ne, svakih godinu dana mora nešto da se menja, nije ni najmanje bitno što je unazad, sve dok se zove promena.

Kenja mi se od tih monitora, pompeznih reklama i plakata, polupismenih menadžera, džibera i nikada do sada viđenih popusta u visini proseka ocena u osnovnoj školi.

Srbologija, nauka belosvetska.
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vampirbg ... 27.09.2009. 12:17 #143412

broj poruka: 711
Iskreno, ja sam navikao na wide monitore... Meni su nekako prirodniji... Na 4:3 uvek mi smeta sto mi fali deo sa strane... :) Komp koristim za posao (programiranje) tako da mi nije frka da sve alate rasporedim kako treba... U tvom slucaju, buduci da ne verujem da ce se 4:3 monitori vracati, jedino ti ostaje da uzmes 2 monitora i postavis ih jedan na drugi... :)

markopvict skuplji za proizvodnju 27.09.2009. 12:19 #143414

broj poruka: 4515
Ostane im vise smeca sa 4:3

- -
- - Socijalna Mreza!!!

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MaliAbner Re: ... 27.09.2009. 12:22 #143417

Onda je Samsung 203 izmisljen za tebe posto on prikazuje fizicki 1600x1200.

Mada ni je ne bih imao nista protiv 1920x1440...

:: Služe istoj svrsi kojoj služe i ultra-mega-giga sekač krompira po neverovatno niskoj ceni i onaj ćelavi ćoravi Nemac iz Teleshopa što je spaljivao nečiju haubu brenerom pa kao nekim gelom od 20 maraka prebrisao i vratio u fabričko stanje :
::
:: Ja, na 18`` ekrana iz 2003. imam 1200 tačaka po visini i stvarno mi nije jasno zašto ti ljudi jednostavno ne naprave 24`` sa 1920x1440, tj. 4:3 i svi bi bili zadovoljni, i ovi što gledaju Full HD, a i ja, koga to ne zanima. Konstantno mi fali tih 20% visine, prirodnije mi je 4:3 od 16:10 na svim dijagonalama prikaza.(I na monitoru i na TV-u i na platnu i gde god, bez obzira na to da li gledam slike, film, čitam tekst ili šta već.
:: Neka naplate 20% više zbog tih dodatnih piksela, ali bar da znam šta sam kupio
:: Danas, čak bih pre kupio 20`` sa 1600x1200 nego 26`` sa 1920x1200
:: Ali ne, svakih godinu dana mora nešto da se menja, nije ni najmanje bitno što je unazad, sve dok se zove promena
:: Kenja mi se od tih monitora, pompeznih reklama i plakata, polupismenih menadžera, džibera i nikada do sada viđenih popusta u visini proseka ocena u osnovnoj školi
:: Srbologija, nauka belosvetska.
Pisko Don Kihote i Sancho Pansa 27.09.2009. 12:25 #143419

broj poruka: 6651
To ti je bre, borba protiv vetrenjača. Ja sam davno digao ruke.
Po meni je jedino ok kada bi imao pivot opciju na više monitora - ali nemaš jer, iako nije skupa neznam koliko, baš je retka što više vreme protiče.... (dok su se ljudi navlačili na widescreen, bilo je češće, da ne zakeraju... a sad su ionako zaboravili šta su imali, ko` mi SFRJ).
Pivot je jedino rešenje da sabereš dve dobre strane widescreen-a i rada na takvom monitoru... ali oćeš malo q. Nisam imao para da takav kupim i sad se zajebavam sa uvećanjem dokumenta, raspoređivanjem paleta i alatki, full screen-om itd.
U stvari mi najviše smeta što portret fotografije snimljene digitalcom ličen na q od ovce.

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

raic jes vala 27.09.2009. 13:05 #143429

broj poruka: 9006
stvarno je istina da je za obradu teksta 16:9 nezgodan, i na netu većina sajtova ti zauzme pola ekrana a ono sa strane sve prazno, al opet dobar je za filmove i igre, mnogima odgovara i za photoshop i slične zajebancije da rasporede alatke komotno, pa eto nek svako vidi sam šta mu je bitnije.

I još, nedavno tražim za nekog rođaka 5:4 monitor od 19` i ladno nema nigde, smejurija. A pune im radnje wide-ova.

Mota da ima neki jako dobar razlog zašto nema više 4:3...

nenika A TEK OVAJ NOVI FORMAT 27.09.2009. 13:30 #143436

broj poruka: 1133

http://hdtelevizija.com/2009/09/17/predstavljen-philips-cinema-219-prvi-lcd-tv-s-proporcijama-tv-platna/

Equinoxe Re: 27.09.2009. 14:13 #143442

broj poruka: 12057

Za mnoge potrebe značajan je veći radni prostor pa čak i 2 Full HD monitora, rezolucije 1920 x 1200. Zamislite nekog ko montira i 720p materijal (a kamoli 1080p), gde će da mu stane timeline, media browser, effects panel, procejct panel, capture windows i još par toolbarova.
Može na jedan 4:3, ali će da gleda 1/5 preview, možda i gore.

coldcry Dobar je bioskopski format 27.09.2009. 14:47 #143451

broj poruka: 174
Ja ga barem gotivim ,e sad bila super varianta kad bi mogao da mu se rotira ekran i das mu potpuno novu namenu.Sto se tice dobrih strana widescreen-a to je sigurno gledanje 2 internet stranice istovremeno (leva polovina,desna polovina).Cini mi se da opera ima bas tu opciju.A full HD se ne odnosi na dimenzije monitora vec na rezoluciji koju monitori moraju da podrzavaju,naravno kod pc to je tek pola price ako nemas odgovarajucu karticu koja moze da gura taj format.(ATI tu ima glavnu rec.)

JovankaO Re: ... 27.09.2009. 15:24 #143456

broj poruka: 446
Amin!!!!!!!!!

:: Služe istoj svrsi kojoj služe i ultra-mega-giga sekač krompira po neverovatno niskoj ceni i onaj ćelavi ćoravi Nemac iz Teleshopa što je spaljivao nečiju haubu brenerom pa kao nekim gelom od 20 maraka prebrisao i vratio u fabričko stanje :
:: Ja, na 18`` ekrana iz 2003. imam 1200 tačaka po visini i stvarno mi nije jasno zašto ti ljudi jednostavno ne naprave 24`` sa 1920x1440, tj. 4:3 i svi bi bili zadovoljni, i ovi što gledaju Full HD, a i ja, koga to ne zanima. Konstantno mi fali tih 20% visine, prirodnije mi je 4:3 od 16:10 na svim dijagonalama prikaza.(I na monitoru i na TV-u i na platnu i gde god, bez obzira na to da li gledam slike, film, čitam tekst ili šta već.
:: Neka naplate 20% više zbog tih dodatnih piksela, ali bar da znam šta sam kupio
:: Danas, čak bih pre kupio 20`` sa 1600x1200 nego 26`` sa 1920x1200
:: Ali ne, svakih godinu dana mora nešto da se menja, nije ni najmanje bitno što je unazad, sve dok se zove promena
:: Kenja mi se od tih monitora, pompeznih reklama i plakata, polupismenih menadžera, džibera i nikada do sada viđenih popusta u visini proseka ocena u osnovnoj školi
:: Srbologija, nauka belosvetska.
SkyFire E Obrad me slatko nasmeja.. 27.09.2009. 15:30 #143459

broj poruka: 18472
Ti monitori u obliku kvadrata imaju odnos 4:3 ili 5:4 ..
I meni se vise svidja 16:10 odnos.Mnogo mi je lepsi monitor i pregledniji,lepse lezi oku kao vidno polje.

Evo bas neki dan sam uporedjivao moj DELL 2709w sa DELL 3007WFP.Moj je u 16:10 odnosu a ovaj je u 16:9 pa su po visini isti a po sirini je siri 30` ..Bas bez veze.
Naravno sve zavisi i od ukusa,praga tolerancije.Ja jednostavno ne mogu da se naviknem na te pljoske!

P.S.Wide monitori su sada standard tj vec odavno je tako u celom svetu i vise se nece proizvoditi nista u varijanti 4:3 ili 5:4 !

Green Green Grass Of Home

2m4Y re: 27.09.2009. 15:49 #143468

broj poruka: 2353
...kao sto je vecina rekla, prirodnije je gledati u 16:10 nego u 4:3 ili 5:4, mada taj 16:9 je vec malo zamoran za svakodnevni rad, a tek taj 2.36:1, tj bioskopski format, pa nije ni cudo, tacno se zna cemu to sluzi...

...a kao sto je neko vec gore napomenuo, imao sam ja (jos uvek imam) Samsung 730BF, on je 5:4 tj 1280x1024 i nekako mi uvek falilo malo sa strane za alate koje koristim u vecini programa, ...sad sam miran sto se tice toga, a taj 730Bf mi sluzi kao dodatni monitor sa desne, tako da je rezolucija malo veca trenutno od 1920x1200 xD

Pozz...

AMD Phenom II 955 BE
DFI LP DK 790FXB-M2RS
AMD 4870 512MB ToP
2x 2GB DDRII 1066MHz
2x 320GB SATA II RAID0
1x 750GB SATA II
SB Live 5.1 Digital
Corsair 750W

Daum ... 27.09.2009. 16:01 #143470

broj poruka: 12796
Ja koristim dva 16:9 monitora i daleko su bolji za rad nego 16:10. Jeste li vi nekad pomislili u kom polozaju su vam oci na glavi? Nisu sigurno vertikalne... Zato i jeste 16:9 prirodniji za gledanje...

djpele Kocka je kocka 27.09.2009. 22:40 #143524

broj poruka: 61
Kako kome odgovara, slazem se sa slavujem, ja moj 17in 4:3 u 1280-1024 ne bi promenio u 16:10 nikako, ali sa kockom je gotovo, skuplji je za proizvodnju zbog vise bacanja ko sto rece markopvict. Cak i 19inca 4:3 je losiji jer je najcesce isto 1280-1024 pa slika ima krupno `zrno`. Jedino neki 1600-1200 al gde to ima...
tortojed Hvali staro....kupuj novo! I pravi se da je limun sladak. 28.09.2009. 00:16 #143550

broj poruka: 10999

Zadovoljan sam ja svojom Samsung 2250-icom (16:9, 1920x1080) ali pristao bih da platim dva puta vecu cenu za isti ovaj format u CRT izvedbi. E, al` kad neima jaro! Meni ne smeta razlika 16:9/10, mene nervira sve ono sto je NEIZLECIVO u tft-u: drasticna promena dozivljaja slike pri najmanoj promeni ugla posmatranja, tamnosivi shtihovi na `crnim` podrucjima, mali izbor frekvencija osvezavanja, glupa i odurna mrezica rasprostrta po ekranu za koju se lepe sve moguce muve, komarci i nazguli...

Antilohije dodatne informacije? 28.09.2009. 02:39 #143571

broj poruka: 688
Lepo, culi smo ko voli kakav format.
@Mali Abner
reci molim te kakav je monitor sto se tice ostrine, boje, kontrasta, eventualnog probijanja poz.osvetljenja. Jel to onaj DVI Benq iz tehnomanije?
Imas li tu nekih zamerki?

Daum Re: Hvali staro....kupuj novo! I pravi se da je limun sladak. 28.09.2009. 04:44 #143577

broj poruka: 12796
To si sve iskusio jer koristis TN monitor. Isprsi se za IPS panel pa ces da vidis sta je monitor...

:: Zadovoljan sam ja svojom Samsung 2250-icom (16:9, 1920x1080) ali pristao bih da platim dva puta vecu cenu za isti ovaj format u CRT izvedbi. E, al` kad neima jaro! Meni ne smeta razlika 16:9/10, mene nervira sve ono sto je NEIZLECIVO u tft-u: drasticna promena dozivljaja slike pri najmanoj promeni ugla posmatranja, tamnosivi shtihovi na `crnim` podrucjima, mali izbor frekvencija osvezavanja, glupa i odurna mrezica rasprostrta po ekranu za koju se lepe sve moguce muve, komarci i nazguli..
SkyFire Re: Re: Hvali staro....kupuj novo! I pravi se da je limun sladak. 28.09.2009. 04:56 #143578

broj poruka: 18472
Apsolutno..
S-PVA,S-IPS ,pevao bi od srece kada bi iskusio taj dozivljaj.Zaljubio bi se bukvalno u monitor.Jos ako je Dell :) Brooka.

Green Green Grass Of Home

:: To si sve iskusio jer koristis TN monitor. Isprsi se za IPS panel pa ces da vidis sta je monitor..
:: _________________
:: Scourge of PCBerza
:: ::
:: :: Zadovoljan sam ja svojom Samsung 2250-icom (16:9, 1920x1080) ali pristao bih da platim dva puta vecu cenu za isti ovaj format u CRT izvedbi. E, al` kad neima jaro! Meni ne smeta razlika 16:9/10, mene nervira sve ono sto je NEIZLECIVO u tft-u: drasticna promena dozivljaja slike pri najmanoj promeni ugla posmatranja, tamnosivi shtihovi na `crnim` podrucjima, mali izbor frekvencija osvezavanja, glupa i odurna mrezica rasprostrta po ekranu za koju se lepe sve moguce muve, komarci i nazguli..
MaliAbner Re: dodatne informacije? 28.09.2009. 08:01 #143582

Jesta samo sto sam ga je kupio u `megastore elektroniki` razlika je mizerna i tamo je kostao nekih bednih 16K.
Dakle koriscenje ovog monitora bez DVI-a zaboravite zato sto je onda slika blago receno odvratna, mada je i ovako daleko losija nego na starom LG-u 204WT (po meni je LG bolji od vecine robnih marki ako ne i najbolji).
Boje mi deluju nekako isprano, ostrina slike je dobra nema nikakovog treperenja koje sam iskusio na nekim od do sada koriscenih modela monitora.
Dizajen je u poredjenju sa novim modelima Samsunga daleko bolji (o ukusima ne treba raspravljati).
Malo trosi, polozaj komandi me malo nervira posto je sa donje strane monitora, uz njega se dobije samo vga kabel pa se moras snaci za DVI-D (kad smo vec kod toga na starom LG-u je slika sa sve VGA kabelom cini mise bolja nego na ovom sa DVI-D).

E sad mene strasno nervira sto se ljudi loze na tzv probijanje svetla posto iskren da budem nisam uspeo da uocim nasta ovo ima efekta, posto je na ekranu uvek nesto svetlo pa ne znam gde bi to probijanje moglo da se primeti.

Skroz me je nerviralo to sto ni u tehnomaniji ni u megastore ne moze da se proba monitor sto je slozicete se prilicno smesno jer kad kupujes TV ili radio ti ih probas a kad pozelis da pre kupovine monitora i njega probas nema tehnickih uslova.

Ukratko ti bi bilo to, nisam nezadovoljan monitorom ali me format skroz nervira.

:: Lepo, culi smo ko voli kakav format
:: @Mali Abne
:: reci molim te kakav je monitor sto se tice ostrine, boje, kontrasta, eventualnog probijanja poz.osvetljenja. Jel to onaj DVI Benq iz tehnomanije
:: Imas li tu nekih zamerki
Antilohije Re: Re: dodatne informacije? 28.09.2009. 08:14 #143583

broj poruka: 688
To sa pozadinskim osvetljenjem javlja se obicno u dnu ektana kad imas tamnu pozadinu. Kod boljih monitora na samoj ivici a kod losijih moze da pravi i citave mrlje. Cim nisi pimetio znaci da nema. I ja mislim da je LG najbolja robna marka za tft monitore ali ih nema po toj ceni :) Da, Benq design je stvarno super i ja sam se iznenadio... Znaci nije bas za izbegavanje, moze da prodje za te novce. Hvala!

:: Jesta samo sto sam ga je kupio u `megastore elektroniki` razlika je mizerna i tamo je kostao nekih bednih 16K
:: Dakle koriscenje ovog monitora bez DVI-a zaboravite zato sto je onda slika blago receno odvratna, mada je i ovako daleko losija nego na starom LG-u 204WT (po meni je LG bolji od vecine robnih marki ako ne i najbolji)
:: Boje mi deluju nekako isprano, ostrina slike je dobra nema nikakovog treperenja koje sam iskusio na nekim od do sada koriscenih modela monitora
:: Dizajen je u poredjenju sa novim modelima Samsunga daleko bolji (o ukusima ne treba raspravljati)
:: Malo trosi, polozaj komandi me malo nervira posto je sa donje strane monitora, uz njega se dobije samo vga kabel pa se moras snaci za DVI-D (kad smo vec kod toga na starom LG-u je slika sa sve VGA kabelom cini mise bolja nego na ovom sa DVI-D)
:: E sad mene strasno nervira sto se ljudi loze na tzv probijanje svetla posto iskren da budem nisam uspeo da uocim nasta ovo ima efekta, posto je na ekranu uvek nesto svetlo pa ne znam gde bi to probijanje moglo da se primeti
:: Skroz me je nerviralo to sto ni u tehnomaniji ni u megastore ne moze da se proba monitor sto je slozicete se prilicno smesno jer kad kupujes TV ili radio ti ih probas a kad pozelis da pre kupovine monitora i njega probas nema tehnickih uslova
:: Ukratko ti bi bilo to, nisam nezadovoljan monitorom ali me format skroz nervira
MaliAbner Re: Re: Re: dodatne informacije? 28.09.2009. 09:20 #143603

Samo jos da mu podesim boje da budu malo zivlje i valjda ce odsluziti nekih par godina dok ga ne prosledim deci.

:: To sa pozadinskim osvetljenjem javlja se obicno u dnu ektana kad imas tamnu pozadinu. Kod boljih monitora na samoj ivici a kod losijih moze da pravi i citave mrlje. Cim nisi pimetio znaci da nema. I ja mislim da je LG najbolja robna marka za tft monitore ali ih nema po toj ceni :) Da, Benq design je stvarno super i ja sam se iznenadio... Znaci nije bas za izbegavanje, moze da prodje za te novce. Hvala
:: :: Jesta samo sto sam ga je kupio u `megastore elektroniki` razlika je mizerna i tamo je kostao nekih bednih 16K
:: :: Dakle koriscenje ovog monitora bez DVI-a zaboravite zato sto je onda slika blago receno odvratna, mada je i ovako daleko losija nego na starom LG-u 204WT (po meni je LG bolji od vecine robnih marki ako ne i najbolji)
:: :: Boje mi deluju nekako isprano, ostrina slike je dobra nema nikakovog treperenja koje sam iskusio na nekim od do sada koriscenih modela monitora
:: :: Dizajen je u poredjenju sa novim modelima Samsunga daleko bolji (o ukusima ne treba raspravljati)
:: :: Malo trosi, polozaj komandi me malo nervira posto je sa donje strane monitora, uz njega se dobije samo vga kabel pa se moras snaci za DVI-D (kad smo vec kod toga na starom LG-u je slika sa sve VGA kabelom cini mise bolja nego na ovom sa DVI-D)
:: :: E sad mene strasno nervira sto se ljudi loze na tzv probijanje svetla posto iskren da budem nisam uspeo da uocim nasta ovo ima efekta, posto je na ekranu uvek nesto svetlo pa ne znam gde bi to probijanje moglo da se primeti
:: :: Skroz me je nerviralo to sto ni u tehnomaniji ni u megastore ne moze da se proba monitor sto je slozicete se prilicno smesno jer kad kupujes TV ili radio ti ih probas a kad pozelis da pre kupovine monitora i njega probas nema tehnickih uslova
:: :: Ukratko ti bi bilo to, nisam nezadovoljan monitorom ali me format skroz nervira
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647191.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs