Imam problema sa gigabyte 8800gt,kuler na karti se vrti na 100%,znaci treba mi taj delic koji bi regulisao br obrtaja. Da li neko zna gde to ima da se kupi,al da nije ona sa displejom koji kosta oko 2k dinara..hvala
Ugradnjom samo potenciometra neces dobiti to sto tebi treba, taj potmetar bi morao biti vece snage, grejao bi se i na kraju crkao, citaj izgoreo! Morao bi uz potmetar da stavis i neki tranzistor, par otornika, blok kondezator, ili neki integralni regulator napona tipa LM317 i sl. To je lako pod uslovom da se malo razumes u elektroniku, imas lemilicu i par elemenata. Jednostavnija stvar je da taj ventilator raskacis sa grafike, na slobodni molex konektor stavi preklopnik kojim ces birati napon kojim ces napojiti ventilator, 5 ili 12V, samim tim ces mu menjati i brzinu, znaci, kada se ne igras preklopnik drzis na 5V, internet, filmov,i muzika,... a kada grafiku poteras tj igras neku zahtevniju igricu, preklopnik prebacis na 12V, vantilator ce se vrteti max brzinom i hladiti gaficki procesor. Takvu stvar sam uradio na vise racunara pogotovo ako u kucistu ima vise vantilatora, sve ventilatore vezao paralelmo na preklopnik koji sam postavio sa zadnje strane kucista tako da ne moras otvarati kuciste da bi promenio napon. Ventilatori se gotovo ne cuju kada rade na 5V! Pozz
Slazem se sa golferom da ti teba malo kvalitetniji potenciometarj jer se dosta greje i moze da rikne,a samim tim i kartica od pregrejavanja.Ako nisi strucan da napravis neki skolip regulacije okretaja onda bi ti preporucio sledece:
Nabavis od nekog starog kulera jack koji spojis na kuler graficke pin 1-crna/masa pin 2(+/u sredini) i ubodes ga na plocu u chassis fan.U biosu uncekiras smart fan i preko programa SpeedFan regulises brzinu.Posto(pretpostavljam)taj kuler nema i trecu zicu koja sluzi da broji obrtaje problem ces resiti vizuelno.Pogledaj koja mu je donja granica pre zaustavljanja i na taj nacin ces zapamtiti koja podesavanja ti pasu.
(c) 1982 Sinclair research Ltd
:: Imam problema sa gigabyte 8800gt,kuler na karti se vrti na 100%,znaci treba mi taj delic koji bi regulisao br obrtaja. Da li neko zna gde to ima da se kupi,al da nije ona sa displejom koji kosta oko 2k dinara..hvala
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647191. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.