obradmi, koliko si upucen u spekulacije o primeni nekih Rambus patenata na novim 5xxx kartama? Citao svsta nesto po netu, za GPGPU je poznato da se polako popularizuje kod developera, ali sam cuo i dosta toga oko primene Rambus tehnologije da bi se povecao banwidth i sl...
Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada! Intel PIII 933MHz/FS Intel 815i/512MB SDRAM/GF2MX400 32MB DDR
Sto se tice Gdr5 to je cisto ko suza patent je Ati-AMD na kome je dugo radjeno. Njihov je patent DDR Sdram i saradjuju sa njima svi AMD ,Intel ,Matsushita itd.. Nisam cuo za to ,koliko znam U MAC PRO su poceli da stavljaju ATI 4850 i 4870 ali specijalno chipovi radjeni za MAC.
Rambus patent je i XDR DRAM koji se koristi u Sony playstation 3 sa IBM Cell CPU,ali negde je na nivou Gdr4.Ali i rade sa IBM, njihove memorije se koriste u nekim IBM superkompjuterima.
Ako se misli da je Gdr5 Rambusov izum to nije tacno to u stvari je to Qimonda pronalazak koja ima svu dokumentaciju u vezi toga, ,a AMD ATI je prvi upotrebio GPU koji koristi taj tip brze memorije.
Pa nije bas klasika... AMD/ATI se stvarno trudio da isposluje sve sto im treba za novu generaciju kartica a da ne mora da se seljaka po sudovima i sl. Nove tehnologije koje su promovisali su zaista fenomenalne, mogu da zamisljam samo kakvi su im buduci koncepti. I celo vreme je krio sta radi. NV ce izbaciti 300-tku da bi imala cime da parira neko vreme, mislim da im nije ni bitno kako ce ta karta stajati protiv ATI divizije. Bila je jedna tema gde sam sa Sky-jem gledao malo teoretski na celu NV-ATI borbu i dosli do zakljucka da ATI mora ili da napravi nesto novo sa grafikama ili potpuno nova CPU serija. ATI 4770 je bio karta koja je demonstrirala uspesno savladan novi proizvodni proces i implementaciju GDDR5 memorije tako da se tada videlo da pucaju na GPU polje
Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada! Intel PIII 933MHz/FS Intel 815i/512MB SDRAM/GF2MX400 32MB DDR
Nvidia je dala 500 miliona dolara za ovu sadasnju GPU arhikteturu koja je dobra za igrice i DX10 ,ali ne i za ove novije softverske zahteve tipa DX11, HDR kompresija,drugaciji pristup renderingu itd... tu se ova nova Ati GPU arhiktetura pokazala kao superiornija ,koja je i dalje enigma ,jer ne mogu da provale da li je 384 bitni bus ili dodavanje shadera. E sad Nvidia treba da krene ispocetka u u osvajanje nove GPU arhikteture ,sa ovom ne verujem da ce postici DX 11 ili ce mnogo sporo to da odradi ,nesto slicno kao sto je bilo sa DX 10.1.
Pozdrav clanstvu, Imao bih nesto da izjavim za dnevnik. LM, lepo je komentarisati mudre poteze giganata, a sve u vezi novijeh grafichkih sokotjala, sa sve filozovskim osvrtom na konkurentsku virmu. Sta znam, moze biti da me je vreme pregazilo, treci rukav na sakou se izderao... Sta sam ono hteo? Da, naravno da konkurencija cuti. Sta treba da vicu? Da spominju Staljina i svetsku revoluciju? Ne, oni ce lepo da sacekaju da ATI pokupi lovu od entuzijasta, a onda ce oni nesto mega-ultra revolucionarno da izbace na pijac, pa ce onda ATI da malo saceka dok NVIDIA pokupi lovu... Posle toga ce da se dogovore (po ko zna koji put) ko ce prvi da bude revolucionar, te da mazne lovu od lakovernih detlitja dok `konkurencija` ceka pravo vreme da uljeti sa ljebljebijama i semenkama.
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647191. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.