Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
3dfx Voodoo inc. graphics
STRANA 1 OD 1
FAQ 3dfx Voodoo inc. graphics 25.08.2009. 22:54 T19613

status: user
broj poruka: 532
Ja sam iz mladje populacije pa sam propustio ovaj period devedesetih a mislim i dobar deo ljudi ovde. Naleteo sam na benchmark.rs/forum na zustru raspravu o karticama. Da li nam neki stariji i iskusniji mogu reci kakve su to zapravo bile grafike i da li su zaista revolucija u PC gejmingu odnosno da li su stvarno bile najbolje u svetu iako se tu pominju i danasnji Nvidia, Intel i Ati pa jos i neki za koje nisam cuo s3, kyro, Matrox, SIS, Permedia? Bilo ih je onda vise nego sada a ne zna se koje bio prvi, najbolji i revolucionaran. Hvala strpljivima.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
liman ... 25.08.2009. 23:10 #135324

broj poruka: 812
http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=7559&forid=12&katid=2

Equinoxe Re: 25.08.2009. 23:20 #135327

broj poruka: 12057

3dfx je prslo ko lajsna kod Voodoo 4 i 5 serije (imaju isti VSA100 čip, samo ih Voodoo 5 ima više). FSAA je dobro odrađivao, ali bez T&L-a (transofrm and lightning) dalje se nije moglo, zato ih je nVidia i kupila.

Svojevremeno su razvili svoj 3D standard 3dfx Glide, koje su mnogo igre podržavale i jako lepo radile sa njim i izgledale (Unreal (Tournament), MiG-29 Fulcrum, NFS 2 (još od Voodoo-a 1), međutim OpenGL i Direct3D ih je ugazio ko vaške sa sve Nvidia Gefefce 2 GTS-om koji je polupao Voodoo 5 5500 sa 2 VSA100 čipa.

Voodoo 1 je bio prilično uspešan, veliki rival mu je bio Rendition Verite 2100/2200.

Voodoo 2 takođe, naročito u SLI modu, ali to je bil preskupo i bez PII Deschutes na 400 beskorisno.

To je bio period kada je Glide još imao solidnu podršku podršku.

Voodoo-a 3 je Riva TNT2 ubila ko zvečku i to je bio kraj.

S3 je uvek bio krš, jeftine 2D kartice sa beskorisnim nagoveštajem 3D-a. Ko je hteo mogao je upari neki S3 Virge npr sa Voodoo 1/2 da bi kompletirao mašinu za igranje. Voodoo 1 i 2 su bili samo 3D akceleratori i ništa više.

Voodoo Rush (izrod = Voodoo 1 + 2D) i Voodoo Banshee su bile kombinovane 2D/3D kartice. Vrlo brzo posle Bashee-a pojavio se Voodoo 3 2000/3000/3500 (+TV tuner).

Kyro je promašio planetu sa žali Bože drajverima.

Matrox nikad nije zna da napravi 3D akcelerator, bolje ima je da se drže profi kartica za capture, montažu, broadcast itd. Za 2D i DualHead ideje im svaka čast.

Parmedia ? Dead.

SIS, radi (traljavo, srazmerno ceni), dok ne krene da zajebava. SISI620 ili 670 koliko se ja sećam je bio njihov zadnji `3D` akcelerator i Mirage serija za laptove.

A onda je stigao Radeon SDR/DDR sa novim rešenjima i idejama i sa sjajnim 2D prikazom pokazao da može da parira nVidiji.

darkoc78 re: 25.08.2009. 23:29 #135331

broj poruka: 467
Ja sam svojevremeno koristio 3dfx-ov Voodoo Rush i kasnije Voodoo 1 i 2 i mogu ti reci da su ti cipsetovi doneli pravu revoluciju u svet 3d gejminga. Ne mogu da govorim o drugima jer ih nisam koristio, sem nekih s3 Virge kartica koje su, koliko se secam, takodje radile 3d render ali su imale opasan manjak memorije za tako nesto i nisu bile ni blizu 3dfx-u. Mislim da su Voodoo kartice bile vrh sto se igara tice sve dok nvidia nije izbacila tnt2 seriju kojim je 3dfx-u zadala udarac od koga se nikada nije povratio, cak je kasnije i otkupila maltene svu 3dfx-ovu tehnologiju a i dobar deo inzenjera.
FAQ Testovi kazu 25.08.2009. 23:29 #135332

Testovi kazu da su Voodoo 3 i TNT2 kao i Geforce2 i Voodoo 5 isti sto se tice brzine iako su nvidije bile novije tojest izasle pola godine nakon voodooa

http://pierrelegrand.net/papadocs-flight-sims-and-games-site/the-voodoo-5-5500-agp-vs-the-creative-annihilator-2
Equinoxe Re: Testovi kazu 25.08.2009. 23:40 #135335

Voodoo 3 je kartica koja nije znala da bekne u 32*bitnom modu ? Čemu bilo koji dalji razgovor oko njega.

GF2 GTS je bio samo početak, GF3 i Radeon su ih kasnije dokrajčili i unakazili.
Voodoo 5 je bio ogromna kartica, sa svojim externim ispravljačem, sotona od od ringle od oko 10 inča dužine, 2 čipa i tako nešto je jedva izašlo sa kraj sa GTS i Titanium GF2 modelima.

:: Testovi kazu da su Voodoo 3 i TNT2 kao i Geforce2 i Voodoo 5 isti sto se tice brzine iako su nvidije bile novije to jest izasle pola godine nakon voodoo
::
:: http://pierrelegrand.net/papadocs-flight-sims-and-games-site/the-voodoo-5-5500-agp-vs-the-creative-annihilator-2
BEmpire Good old days!!!!!!! 25.08.2009. 23:47 #135337

broj poruka: 439
Voodoo 2 bio je izuzetna u to vreme,imao sam srecu i cast da ga koristim,imao je `feeling`...
Kad se secam Pandemonium 2,jedna stvarno izuzetna igra(Glide) igrao sam dan i noc,i nisam mogao da prestanem...Ma sta drugo covek da kaze GOOD OLD DAYS!!!!!!!!!!

darkoc78 re: 25.08.2009. 23:56 #135341

broj poruka: 467
Jedan od razloga zbog kojeg je nvidia uspela da potuce 3dfx je i taj sto ljudi u 3dfx-u nisu nasli za shodno da pravovremeno predju na/implementiraju podrsku za d3d koji jeste radio ali je osnovna podrska i naglasak bio na Glide-u.
FAQ I ovde kaze bolji voodoo 26.08.2009. 01:00 #135364

http://www.guru3d.com/tech/v3vstnt2ultra.htm

Voodoo 3000 kao tnt2 ultra a opet matoriji. I kaze da je njegovih 16BIT bolje od tudjih 32BIT
Equinoxe Re: I ovde kaze bolji voodoo 26.08.2009. 08:57 #135408

Dečko, prsli su jer su svojeglavo furali svoje standarde, od kojih je napravljeno nešto bolje, šire i kommpatibilnije, a kad je to nešto, D3D, uzele maha, nisu se trgli. Ako mene pitaš, ko ih hefta.

:: http://www.guru3d.com/tech/v3vstnt2ultra.ht
::
:: Voodoo 3000 kao tnt2 ultra a opet matoriji. I kaze da je njegovih 16BIT bolje od tudjih 32BIT
temp da ,daaa... 26.08.2009. 10:04 #135412

broj poruka: 197

Jeste 3dfx prsao i to najvise zbog toga sto su sami i jedini pravili svoje kartice,Nvidia ga nebi tako lako kupila(i doticna je bila dugo u senci R300 i njegovih derivata pa je opstala),ali Nvidia tek posle nekoliko godina tada ismevan SLI i dodatni konektor fura kao nesto normalno. Ko zna mozda i ATI-ja ceka ista sudbina ako Nvidia uspe ponovo da isfura svoj fazon i plati gejmerskim kucama da se vise oslone na PhysX.A niko i ne pominje VooDoo 5 6000 koji je proizveden u nesto vise od 1000 kom sa 5 VSA cipa 128Mb .
Kao nekadasnji`` Ponosni``vlasnik 2*VooDoo2 12Mb igarao sam bolje igrice na PI@233MMX S3Trio 64V2 2Mb 192 Mb rama nego neki sa Cel333 i TNT2...
Asecate li se iz toga doba Tseng-a i Cirrus Logic-a?
ivikit Tuzno je citati neutemeljena pljuvanja 26.08.2009. 10:24 #135414

broj poruka: 264
Sada sam procitao nesto vrlo dirljivo i nesto vrlo istinito tako da bi mnogima i suze krenule na oci iako je u pitanju samo hardver.

3dfx je tako brutalno preuzet od nvidije da su sve uklonili za 24H od sajta, foruma, drajvera, linkova ma sve. I mrtvog vudua su se plasili kao djavo od krsta, njihov glide protokol, stabilnost i optimizovanost drajvera nije imala realnog konkurenta. Glide je u 16bitnoj paleti lemao 32bit d3d kao od sale.

I mrtav vudu je bio opasan i sahranjen glide je bio potencijalno oruzje. Ne cudi cinjenica da je komuna vudu people i dalje ziva i dalje ima novih drajvera za nove igre iako se to vuce na matorim karticama ali i dalje zivi duh kao ni za jednu karticu, tako nisu oplakani niti zive u secanjima ni S3, ST, Permedia, Hercules a ne bi ni Nvidija ni Ati kada bi sada neko od njih bacio kasiku. I tada bi jedini vudu ostao u secanju. To je dovoljno da bi se reklo da je vudu bio jedini kralj igracke silicijumske doline. Na svoju odgovornost kazem i tvrdim da nije bilo boljih kartica od nastanka pa do smrti ovog fenomenalnog revolucionara on je bio kao Che Gevara koga i danas svi pamte i ciji je duh danas prisutan oko nas. tnt2 i gf2 su bili samo sarlatani u slici i brzini to nije moglo da se poredi sa vudu 3 i vudu 5 kakav bre T`n`L to je obican marketing nije on nista pomogao da se vudu sahrani vec je to uradio majkrosoft u saradnji za nvidijom i atijem iz pakosti i zavisti. To je tako pa ko voli nek izvoli.

nije Ivke, vec njegov calac :-) poz za drustvo

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647191.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs