Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
LCD 19" pitanje
STRANA 1 OD 1
ludi LCD 19" pitanje 05.06.2006. 21:27 T1865

status: user
broj poruka: 568
zanima me kod modela LCD-ova od 19" jeftinijeg ranga odziva 12 i 14ms, nisam preterano zahtevan korisnik, (LG, Acer) koliki refresh rate mogu da ocekujem kod rezolucija 1152x854 i 1280x1024 i da li ce razlika u kvalitetu slike kod video zapisa biti drasticno ili tek primetno losija nego kod CRT 17" sa 85Hz osvezenjem, koji trenutno koristim ???

Licence to kill
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
astan Nebitno 05.06.2006. 23:00 #6344

broj poruka: 271
Nebitan ti je refresh rate, neces primetiti nikakvu razliku.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vampirbg ... 06.06.2006. 02:27 #6347

broj poruka: 711
Refresh rate nije bitan u ovom slucaju zbog mnogo sporijeg odziva pixela i cinjenice da se ne "gase" Cak i ako stavis na 60Hz neces moci da primetis nista lose... Drugacija je tehnologija i nema treperenja, ali zato dobijas "duhove" i sl.
ludi ... 07.06.2006. 08:17 #6358

nisam znao da LCD sluzi u okultisticke svrhe
ne znam na sta mislis pod duhovima ali te sve negativne pojave kod lcd-a bi trebalo da su prevazidjene jos pre par godina

Licence to kill
vampirbg ... 07.06.2006. 17:05 #6365

:) Naravno da jos nisu prevazidjene... Kod TFT monitora imas vise vrsta ekrana... Neki ti daju brz odziv, neki verne boje... Vecina pravi kompromise.. Cak neki razmisljaju da izmedju svaka dva frejma ubace crni frejm da bi eliminisali duhove (vracajuci treperenje)

"Duh" je pojava kada deo prethodnog frejma ostaje iscrtan na ekranu... Kod starih monitora to je bilo lako vidljivo cak i pri sporijim kretnjama objekata na ekranu... Kod novijih to ide malo teze ali su jos vidljivi... Provera ce biti najbolja ako uzmes beli objekat koji se brzo krece po crnoj podlozi... Vecina danasnjih proizvodjaca prikazuje Gray-to-Gray odziv tj. odziv izmedju dve nijanse sive (jedna je bliza beloj, a druga, logicno, crnoj) za razliku od ranije kada su uglavnom prikazivali Black-to-White... Odatle odjednom i "skok" u performansama iako neki proizvodjaci koriste iste panele za npr. 12ms i 8ms...

Vise informacija o svemu ovome (i opsiran tekst kako kupiti monitor) je bilo u Digitalu pre par meseci... Pogledaj kod prodavaca na ulici koji drze stare brojeve posto to vredi imati...

U svakom slucaju, gledaj da isprobas monitor ili da dobijes garanciju od 0 mrtvih pixela (takodje vidi sta podrazumevaju pod mrtvim pixelom posto neki u to racunaju samo bele tacke)

VMARC VievSonic VA1912w (wide) 08.06.2006. 14:26 #6372

broj poruka: 9425

Uzmes i pevas.
8ms, 0 tolerancija na mrtve pixele, wide (mada imas i u varijanti 4:3), nema duhova, boje najrealnije na svetu i sve to upakovano u odlicnu cenu.
kod tft monitora samo nemoj da gledas da ustedis svaki euro. bolje na 250 dodaj jos 50ak ili nemoj ni da kupujes.
ludi ... 08.06.2006. 22:35 #6377

ne treba meni monitor za igre i sta ti ja znam no cisto da ne ebem oci ispasce mi iz glave ako budem morao da blejim u crt jos dugo

Licence to kill

vampirbg ... 19.06.2006. 03:59 #6533

Ako nije za igre onda mozes bilo sta... Pokusaj da ti odziv bude 12ms ili manji i da su sto vernije boje... To ce biti dobro za filmove, a za kucanje i nije bitno sem ako stalno ne skrolujes brzo velike textove pri tom pokusavajuci da ih citas :)
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647169.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs