E ovako, dakle imam jedno da se ne lazemo brat bratu 100tinak VHS kaseta koje mi bleje na gajbi i skupljaju prasinu. Uglavnom su to zapisi od po maksimalno 2 sata a neretko i vise, zavisi sta je u pitanju. Ne radi se o filmovima (to uveliko skidam sa interneta) vec o privatnim snimcima koji su mi izuzetno vazni i nikako ne bih voleo da se izgube odnosno ostete. Pre par nedelja sam cuo od prijatelja da VHS kasete mogu da se razmagnetisu i da sve ode u ...rac pa sam resio da proverim da li je sve ok sa njima i nikakav gubitak se nije primetio. Ali da ne bih rizikovao, reci cete mi sta konkretno treba da pazarim i koji softver konkretno treba da koristim u najgrubljim linijama, bez detaljisanja, smaranja oko kompresije i podesavanja jer me to zaista ne interesuje, koristicu neki `standardni` ili hi-quality preset, nebitno zaista. Dakle koju kartu i koji program. To je sve. Umem da povezem VCR sa televizorom a verovatno mi nece biti problem i sa capture karticom koja mora da zadovoljava neki ne minimum ali ne ni maksimum, jer nemam nameru da dam 500 evra za takav uredjaj. Sto se softvera tice to je danas najmanji problem nabaviti a vi cete mi reci sta. Hvala svima. P.S. Video rekorder je mono, ima skart izlaz, a ja imam i scart-scart i scart-composite kablove.
Ne pada mi zaista na pamet da idem i jurim razne `presnimavace` po oglasima jer imam dva video rekordera koji su u ono vreme kostali kao Hi-End kompjuter danas. I rade besprekorno. Dakle konkretno 1) Hardver 2) Softver 3) pomocna literatura P.S. Znam i da ce biti vas koji ce te me preusmeravati na razne forume i tako to, molim vas batalite, nemam vremena za takve stvari.
ako ces DVD (sto je po meni glupavo jer je izvor slab) neki od DVD recorder softwarea. Ako ces divx onda bi ti preporucio virtualdub. Jest prost, ali je za raznorazna muvanja divx-a najbolji. Kartica, pozajmicu ti Miro PC TV jer nemam nameru da je prodam. Jeste ona iz proslog veka ali ne smara kompjuter. Sto se kompjutera tice, svaka masina do dve godine starosti bi trebalo da ti zavrsava posao.
Sudeći po tvom detaljnom objašnjenju o kvalitetu koji bi te zadovoljio, tebi bi bila dovoljna neka VIVO grafička karta ili, na primer, Leatek TV2100 TV kartica. Možeš da snimaš sa NeroVision Express, daje sasvim pristojan kvalitet u DivX ili SVCD (Mpeg-2) formatima. Lako se povezuje kompozitnim kablom. Ja već dugo snimam VHS kasete sa NeroVision Expres-om u SVCD formatu - 25.00fps, 4:3, 480x576 pixels. Doduše, to su sve jednokratni snimci, koji mojoj ženi služe za prevode filmova i serija. Koliko sam te ja shvatio, ovo bi ti bio dovoljan kvalitet.
Nightbird ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme. HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.
Najlakse je da ides preko TV kartice i to sve da snimas u realnom vremenu.Leadtek daje veoma dobar kvalitet snimaka zaista,dosta sam radio sa tim karticama kako za sebe tako i za druge..Ne znam koliko bi ulozio u karticu ali recimo za primer Leadet WinFasr DTV 2000H analogno-digitalna kartica je kvalitetna zaista i kosta nekih 45 Eur a imas i Leadtek WinFast TV2000 XP Expert isto solidnu karticu jos jeftiniju..Kroz software koji dobijes uz njih imas podrsku snimanja po kanalima tako da je taj deo posla zavrsen.Sto se tice konverzije izmedju AVI i VOB-a mislim da tu gresis.Snimak koji ces dobiti u realtime ce biti AVI formata.Posto su ti snimci iz privatne `produkcije` nemas potrebe da ih konvertujes u DVD format jer ces svakako izgubiti na kvalitetu.AVI koji dobijes pri snimanju takav untouched ce biti najpriblizniji kvalitetu sa VHS-a,u nekim slucajevima cak i bolji,zavisno.Da,posto si rekao da je video ok,to je olaksavajuca okolnost.Nadam se da si glave videa malo ocistio jer ce ti i to znaciti pri reprodukciji video signala kada budes povezivao na TV kartu.Verovatno ce ti biti i potreban skart adapter koji ce ici u video a kabal iz skarta ce biti povezan na TV kartu.Kod mene je bio razdvojen zvuk i video signal kablovima..Itd..Nadam se da ces se dalje snaci..
I am cured,now i can see only RED colour ATI is way of life
:: Najlakse je da ides preko TV kartice i to sve da snimas u realnom vremenu.Leadtek daje veoma dobar kvalitet snimaka zaista,dosta sam radio sa tim karticama kako za sebe tako i za druge..Ne znam koliko bi ulozio u karticu ali recimo za primer Leadet WinFasr DTV 2000H analogno-digitalna kartica je kvalitetna zaista i kosta nekih 45 Eur a imas i Leadtek WinFast TV2000 XP Expert isto solidnu karticu jos jeftiniju..Kroz software koji dobijes uz njih imas podrsku snimanja po kanalima tako da je taj deo posla zavrsen.Sto se tice konverzije izmedju AVI i VOB-a mislim da tu gresis.Snimak koji ces dobiti u realtime ce biti AVI formata.Posto su ti snimci iz privatne `produkcije` nemas potrebe da ih konvertujes u DVD format jer ces svakako izgubiti na kvalitetu.AVI koji dobijes pri snimanju takav untouched ce biti najpriblizniji kvalitetu sa VHS-a,u nekim slucajevima cak i bolji,zavisno.Da,posto si rekao da je video ok,to je olaksavajuca okolnost.Nadam se da si glave videa malo ocistio jer ce ti i to znaciti pri reprodukciji video signala kada budes povezivao na TV kartu.Verovatno ce ti biti i potreban skart adapter koji ce ici u video a kabal iz skarta ce biti povezan na TV kartu.Kod mene je bio razdvojen zvuk i video signal kablovima..Itd..Nadam se da ces se dalje snaci. :: :: :: I am cured,now i can see only RED colour :: ATI is way of life :: :: :: prvo: ne videh, ipak nemaš DVD nego Video rec. sorry. drugo: taj .avi koji dobiješ, biće ogroman, to se kompresuje u DivX satima i zauzima uveliko procesor.
Kad budeš snimao, snimaj u MPEG-2 jer će on ionako biti output format. Kaš što znamo klasičan DVD PAL/NTSC je sastavljen iz VOB strukture u MPEG-2 formatu. Nema nikakve potrebe da snimaš uncompressed jer će on na kraju završiti kao MPEG-2 na disku, a samo ćeš izgubiti vreme u kompresiji tog uncompressed-a.
A ako ćeš DivX / XVID, opet će ti taj MPEG-2 biti najlakše da iseckaš (u nekom Video editoru) i kompresuješ u Gordian Knot-u na primer. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
Ovo je realtime snimanje.Nema tu klasicne kompresije,Koliko traje film,emisija i sl toliko ce snimanje da traje i ne treba mu nikakvo daljnje kompresovanje u losiji tj manji format file-a.Ni jedan film od 2h sata prosecno nije presao vise od 2gb zapremine.Konkretno to moze da nareze na DVD i da gledao na svakom DVD playeru kad god pozeli..Po meni je dalje konvertovanje sasvim bespotrebno jer ce da izgubi na kvalitetu!
:: :: :: :: :: Najlakse je da ides preko TV kartice i to sve da snimas u realnom vremenu.Leadtek daje veoma dobar kvalitet snimaka zaista,dosta sam radio sa tim karticama kako za sebe tako i za druge..Ne znam koliko bi ulozio u karticu ali recimo za primer Leadet WinFasr DTV 2000H analogno-digitalna kartica je kvalitetna zaista i kosta nekih 45 Eur a imas i Leadtek WinFast TV2000 XP Expert isto solidnu karticu jos jeftiniju..Kroz software koji dobijes uz njih imas podrsku snimanja po kanalima tako da je taj deo posla zavrsen.Sto se tice konverzije izmedju AVI i VOB-a mislim da tu gresis.Snimak koji ces dobiti u realtime ce biti AVI formata.Posto su ti snimci iz privatne `produkcije` nemas potrebe da ih konvertujes u DVD format jer ces svakako izgubiti na kvalitetu.AVI koji dobijes pri snimanju takav untouched ce biti najpriblizniji kvalitetu sa VHS-a,u nekim slucajevima cak i bolji,zavisno.Da,posto si rekao da je video ok,to je olaksavajuca okolnost.Nadam se da si glave videa malo ocistio jer ce ti i to znaciti pri reprodukciji video signala kada budes povezivao na TV kartu.Verovatno ce ti biti i potreban skart adapter koji ce ici u video a kabal iz skarta ce biti povezan na TV kartu.Kod mene je bio razdvojen zvuk i video signal kablovima..Itd..Nadam se da ces se dalje snaci. :: :: :: :: :: :: I am cured,now i can see only RED colour :: :: ATI is way of life :: :: :: :: :: :: :: prvo: ne videh, ipak nemaš DVD nego Video rec. sorry :: drugo: taj .avi koji dobiješ, biće ogroman, to se kompresuje u DivX satima i zauzima uveliko procesor :: :: ::
Znam da si rekao da to ne zelis ali ja bih ti preporucio da ipak razmislis o nekom dvd rekorderu jer sam se bavio i bavim tim stvarima i veruj mi to ti je najprostije. Pustis da se presnimava i ne razmisljas vise. Da imas 10 kaseta pa ajde ali sa 100 kaseta je to jako velika zezancija na racunaru. Da ne pricam o tome kako tv kartice znaju da snimaju i stucaju i sta sve ne.
edit: Uz sve to vhs uopste nije los izvor za presnimavanje na dvd kao sto je neko rekao, presnimavam maltene svaki dan sa vhs-a i mogu ti reci da to sasvim pristojno izgleda a sasvim sigurno bolje nego kada bi prebacivao u divx.
Koliko je sada jedan dobar DVD snimac?Pa i to je drndanje u realnom vremenu jel tako>? Tad ide direktno u VOB format.To je ok.
:: Znam da si rekao da to ne zelis ali ja bih ti preporucio da ipak razmislis o nekom dvd rekorderu jer sam se bavio i bavim tim stvarima i veruj mi to ti je najprostije. Pustis da se presnimava i ne razmisljas vise. Da imas 10 kaseta pa ajde ali sa 100 kaseta je to jako velika zezancija na racunaru. Da ne pricam o tome kako tv kartice znaju da snimaju i stucaju i sta sve ne :: :: edit :: Uz sve to vhs uopste nije los izvor za presnimavanje na dvd kao sto je neko rekao, presnimavam maltene svaki dan sa vhs-a i mogu ti reci da to sasvim pristojno izgleda a sasvim sigurno bolje nego kada bi prebacivao u divx.
:: Koliko je sada jedan dobar DVD snimac?Pa i to je drndanje u realnom vremenu jel tako> :: Tad ide direktno u VOB format.To je ok :: :: I am cured,now i can see only RED colour :: ATI is way of life :: :: :: :: :: Znam da si rekao da to ne zelis ali ja bih ti preporucio da ipak razmislis o nekom dvd rekorderu jer sam se bavio i bavim tim stvarima i veruj mi to ti je najprostije. Pustis da se presnimava i ne razmisljas vise. Da imas 10 kaseta pa ajde ali sa 100 kaseta je to jako velika zezancija na racunaru. Da ne pricam o tome kako tv kartice znaju da snimaju i stucaju i sta sve ne :: :: :: :: edit :: :: Uz sve to vhs uopste nije los izvor za presnimavanje na dvd kao sto je neko rekao, presnimavam maltene svaki dan sa vhs-a i mogu ti reci da to sasvim pristojno izgleda a sasvim sigurno bolje nego kada bi prebacivao u divx
Pa da. U realnom vremenu i format je DVD tj. MPEG2. Ima ih za manje od 100E
Pa to je generalno mozda i bolja opcija.Ti DVD snimaci su nekad bili jako skupi.Nego interesuje me jel konkretno mislis na modele sa HDD-om ili one koje direktno rezu na DVD?
:: :: :: :: :: Koliko je sada jedan dobar DVD snimac?Pa i to je drndanje u realnom vremenu jel tako> :: :: Tad ide direktno u VOB format.To je ok :: :: :: :: I am cured,now i can see only RED colour :: :: ATI is way of life :: :: :: :: :: :: :: :: :: Znam da si rekao da to ne zelis ali ja bih ti preporucio da ipak razmislis o nekom dvd rekorderu jer sam se bavio i bavim tim stvarima i veruj mi to ti je najprostije. Pustis da se presnimava i ne razmisljas vise. Da imas 10 kaseta pa ajde ali sa 100 kaseta je to jako velika zezancija na racunaru. Da ne pricam o tome kako tv kartice znaju da snimaju i stucaju i sta sve ne :: :: :: :: :: :: edit :: :: :: Uz sve to vhs uopste nije los izvor za presnimavanje na dvd kao sto je neko rekao, presnimavam maltene svaki dan sa vhs-a i mogu ti reci da to sasvim pristojno izgleda a sasvim sigurno bolje nego kada bi prebacivao u divx :: :: Pa da. U realnom vremenu i format je DVD tj. MPEG2. Ima ih za manje od 100E
Moze i bez hdd-a, ja koristim jedan takav i super je, reze direktno na dvd. Jeste i to drndanje ali nema veze sa racunarom tj. racunar je slobodan za druge stvari i definitivno je kvalitetnije od prebacivanja preko neke tv karte. Da ne pricam o gubljenju vremena na podesavanja i isprobavanja i cuda, a covek ima bar 200 sati materijala. Sad kako se krecu cene nisam bas nesto pratio u poslednje vreme ali nisu nesto preterano skupi.
Hajde još jednom. Na starom kompjuteru Gainward FX5600 Ultra - VIVO. Na novom Gainward 9600GT i Leadtek TV2100. Sa Samsung VHS recordera, preko skart adaptera, video composite u VIVO karticu ili u Leadtek TV kartu, audio direktno u zvučnu. Snimam u Mpeg-2 (SVCD) formatu u NeroVision Express-u. Ceo film, u zavisnosti od trajanja, ne prelazi 2GB. Kvalitet je vrlo dobar. Za podešavanje NeroVision Express-a treba čitavih 10 min. Pod pretpostavkom da čovek ima instaliran Nero, onda već ima NVE pri ruci i to je sve što mu treba. Pristojna Leadtek TV kartica može da se uzme za 3 - 4.000RSD. Odlični HQ kablovi mogu da se nađu na nekoliko mesta. BG Elektronik, na primer, ili Mikro Princ. Minimalan izdatak, a vrši mu posao za ono što je u postu naveo da traži.
Nightbird ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme. HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.
Kad smo vec kod ove teme, interesuje me koju TV karticu da uzmem? Imam kablovsku televiziju... Pre neki dan sam uzeo od drugara MSI TV Anywhere PLUS, i slika je sranje zivo... Imam TFT monitor 4:3 19`. Znaci rezolucija na toj karti je 640x480... E sad posto ne planiram da uzimam neko slicno sranje, mene interesuje sta da uzmem do nekih 35e? Moj izbor je neka Leadtek tv karta. E sad interesuje me kako swe to ide, tj kakva je slika na njima? Evo npr ova LEADTEK TV2100? Sta mu dodje ovo analogno-digitalna kartica? Jel je bolja slika kad je digitalna? Znaci ako moze i da ima tu mogucnost prenosa VHS na komp... E sad, ako moze bilo bi i poseljno da se prikljuceje preko PCI-Express slota, ako ne, moze na obican PCI slot... Malo sa pijan... ali dobro je... josh pogadjam dirke... pozdrav
Posto i ja vec duze vreme planiram kupovinu TV kartice ali nikako da se pozabavim pronalazenjem neke best buy,da iskoristim priliku pa da postavim jos par pitanja. Dakle,mene interesuje kartica koja prvenstveno radi korektno u obicnim uslovima koriscenja,znaci ne treba da je neka space technology vec za obicnu kucnu upotrebu uz mogucnost koriscenja iste te kartice da se prebaci sadrzaj VHS kaseta na HD tj. DVD.Ovaj format i procedura koju je rasha44 predlozio mi savrseno odgovara. Razmisljao sam i o kupovini DVD rekordera ali sam se na kraju ipak odlucio samo za tv karticu. pogledao sam i rasinu varijantu sa Leadtek TV2100 i izgleda mi kao o.k. opcija samo me interesuje kog je datuma ta kartica da ne bi dosao u situaciju da za dva tri meseca kupujem novu jer je vec zastareo model sa manjkom raznoraznih korisnih opcija. Hvala unapred na odgovorima.
Definitivno mi je ova karta u fokusu. Ne znam ništa o njoj i verovaću vam na reč, video sam da košta oko 2800 dinara, zavisi gde se uzme. Što se kablova tiče, imam razne adaptere i džidža bidže, tu ću se snaći. Zvuk da grebujem preko muzičke (integrisane bedne) ili preko ulaza na Leadteku? Ne daju mi se još 2000 za muzičku kartu ali ne bih da zvuk bude totalna katastrofa, jer je iovako katastrofa, naročito na nekim kasetama od pre 20 godina :)
:: Definitivno mi je ova karta u fokusu. Ne znam ništa o njoj i verovaću vam na reč, video sam da košta oko 2800 dinara, zavisi gde se uzme :: Što se kablova tiče, imam razne adaptere i džidža bidže, tu ću se snaći. Zvuk da grebujem preko muzičke (integrisane bedne) ili preko ulaza na Leadteku :: Ne daju mi se još 2000 za muzičku kartu ali ne bih da zvuk bude totalna katastrofa, jer je iovako katastrofa, naročito na nekim kasetama od pre 20 godina : ::
Ako baš hoćeš tako, obavezno i zvuk preko TV kartice, u protivnom mogu se desiti problemi sa sinhronizacijom. Kod snimanja obrati pažnju na izgubljene frame-ove. Pridružujem se Rašinoj preporuci za Nero Vision, iako zahtjeva više resource-a, a dobar je i Power Director. Probaj i software koji dođe uz TV karticu. Pozdrav.
Software koji dolazi uz Realtek je prilično bagovit. Zato sam instalirao samo drajvere. Što se tiče zvuka, ja bih ti preporučio neku polovnu Creative Audigy ili čak i Sound Blaster! 5.1. Garantovano je pet puta bolji zvuk od integruše. Pogledaj kod Nemanje (`servispc` nik na berzi) u Nušićevoj 3, verovatno ima nešto pristojno za male pare. Do sada nisam imao nikakvih problema sa sinhronizacijom zvuk-slika, iako zvuk obavezno vučem preko zvučne kartice jer je kvalitetniji.
P.S. Mogao bi Bax da ti preporuči neku pristojnu TV karticu. On tu ima mnogo više iskustva od mene.
:: :: :: :: :: Definitivno mi je ova karta u fokusu. Ne znam ništa o njoj i verovaću vam na reč, video sam da košta oko 2800 dinara, zavisi gde se uzme :: :: Što se kablova tiče, imam razne adaptere i džidža bidže, tu ću se snaći. Zvuk da grebujem preko muzičke (integrisane bedne) ili preko ulaza na Leadteku :: :: Ne daju mi se još 2000 za muzičku kartu ali ne bih da zvuk bude totalna katastrofa, jer je iovako katastrofa, naročito na nekim kasetama od pre 20 godina : :: :: :: :: Ako baš hoćeš tako, obavezno i zvuk preko TV kartice, u protivnom mogu se desiti problemi sa sinhronizacijom. Kod snimanja obrati pažnju na izgubljene frame-ove. Pridružujem se Rašinoj preporuci za Nero Vision, iako zahtjeva više resource-a, a dobar je i Power Director :: Probaj i software koji dođe uz TV karticu. Pozdrav.
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647190. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.