Otvorio sam temu cisto radi misljenja korisnika,nebi zeleo da se pretvori u raspravu i prepucavanje vec zelim da cujem zdravo rezonovanje i neke cinjenice.. Dakle..
Interesantno je da se jos uvek ne zna tacno kakva ce ta 5xxx serija biti a vec se od nje mnogo ocekuje bar ovde koliko mogu da procitam na berzi.. Kao i uvek ja od ATI-ja nikad ne ocekujem previse jer uvek bude uglavnom `tresla se gora rodio se mis`..to su neka moja zapazanja..Realno sa 4xxx serijom se desio fin pomak ali opet nista znacajno.Da, bilo je uticaja i na pad cena nvidia karti ako se to moze uzeti kao neka prednost.Ako 5xxx serija bude nosila i pola osobina od prethodne generacije 4xxx serije te kartice nicemu nece vredeti u smislu napretka za novu generaciju karti koja treba da se pojavi.Drugo, jos mi je jedna stvar interesantna.Svi nesto tipuju 5xxx serija single ce biti brza od GTX285 prakticno kao GTX295 recimo ..To je licno meni toliko neverovatno i nemoguce.Zasto,zato iz vise razloga.Prvo,po performansama i samoj arhitekturi zaostaju jedan ceo korak za nvidiom,zatim imaju losije drivere,sa najjacim single gpu-om moraju da kombinuju + 1 da bi napravili kartu sa dva GPU-a koja bi mogla da parira najjacoj single karti by nvidia..Zatim,posto je ATI fakticki AMD ,posvetili bi se razvitku tehnologije samog CPU-a.Malo je neverovatno da sa grafickim kartama idu unapred i to velikim koracima kako se prica a da CPU tehnologija stagnira.Da li je i vama to cudno ili ne? Nezaboravimo i mocni GT300 (double GT200 po performansama) koji je namenjen u profesionalne svrhe.Gde je tu onda neka realna prica? Ovo je moje licno misljenje sto ne znaci da sam ja u pravu.Zelim da cujem i vasa. P.S.Ako je moguce ostaviti komentar zato i obrazloziti..Nemojte pisati bice a da iza tog bice ne stoji nista osim suplje price i govorkanja po netu.Dajte svoje licno misljenje i shvatanje celokupne situacije.To bi bilo lepo.
::Realno sa 4xxx serijom se desio fin pomak ali opet nista znacajno
::Ako 5xxx serija bude nosila i pola osobina od prethodne generacije 4xxx serije te ::kartice nicemu nece vredeti u smislu napretka za novu generaciju karti koja treba d ::se pojavi
::To je licno meni toliko neverovatno i nemoguce.Zasto,zato iz vise razloga.Prvo,po ::performansama i samoj arhitekturi zaostaju jedan ceo korak za nvidiom,zatim imaju ::losije drivere,sa najjacim single gpu-om moraju da kombinuju + 1 da bi napravili ::kartu sa dva GPU-a koja bi mogla da parira najjacoj single karti by nvidia..
Pa kad je izasla 4xxx generacija tj ne bas ona 4850 vec 4870 i kao konkurencija nvidi koja je dominirala veliki vremenski period ja sam bio odusevljen samim tim sto je ati tada ali stvarno bio najjaci (za kratko vreme) e sad, nisam ja ljubitelj ni ati ni nvidie tj ima fanova ali ja sam poceo od voodo karte za vrsila ne gef mx440 pa od radeona 9550 , 9600pro x300 x800 itd, pre bih sad SADA stao na stranu nvidie, tj govorim u svoje ime sada bih uzeo o5 nvidiu a i jos uvek imam 8800GTS na 512, i za godinu dana planiram da se obnovim, a ipak za zanemarim ovu temu na kratko , vise me sad inpresionira rampage extreme II ili maximus formula II ploce koje imaju ludacki all in 1
o5 kako kome sta ce biti videcemo nepocenjujem nikoga ali nvidia o5 dominira
Najprostije..Dakle.. Ako se serija 4xxx karti odlikuju kao kartice koje se mnogo greju,dosta trose,cooler-i referentni jako bucni,mali oc potencijal,neoptimizovanost ka igrama itd. kao nova serija karti,generacijski ako ponesu ovakve iste osobine u novoj seriji 5xxx nece valjati.Cista logika.Idemo ka napretku,ne zelimo iste greske.Ne moze od ovog biti realnije razmisljanje.Ja verujem samo u uspeh i tome se nadam,suplje price me ne zanimaju,samo realne performanse i karakteristike.
Hm... dobro ti pitanje Sky, bas za masazu mozga... Moj rezon bi bio ovakav: Ati vec prilicno dugo tavori i bori se svim snagama da privoli kupce, Nvidia ih trenutno besomucno gazi. ATI je verovatno svestan da sa svojom arhitekturom kaskaju za NV, pa po meni postoje dva-tri scenarija:
1) ATI se ozbiljno bavi redizajnom i reinzinjeringom svojih karti da bi nadmasio NV, pretpostavljam da zato i cute trenutno, nista ne pricaju pa me to navodi na pomisao da ozbiljno razvijaju nesto novo sto ce prilicno jako lupiti NV po nosu.
2)ATI ceka da NV ispuca svoje karte i da stane na neko vreme, znaju da je NV trenutno u procesu restruktuiranja kompanije i da im treba mnogo vise vremena da odgovore na ono sto im budu predstavili. Drugim recima, ciljaju najnepovoljniji momenat za NV.
3)Znajuci da je ceo AMD/ATI u globalu podbacio, da Phenom II nije ono sto se ocekivalo, da high-eng segment serije 4 ne moze da se juri sa novim NV kartama i da nezadovoljstvo kupaca raste, celokupna proizvodnja CPU i GPU-a se radi ponovo, razvijaju nesto novo jer su svesni da ne smeju nikako odustati od pokazivanja zuba i Intelu i NV-u i da moraju ponovo napraviti bum. Moglo bi se reci da je ovo izbacivanje Phenoma i Athlona kupovina vremena. Ne zaboravimo da AMD-u jos uvek u gami fali prvi novi chipset za DDR3, 790 je samo modifikacija. Ne bi me cudilo da AMD izadje u sledecih godinu dana sa prvom pravom integracijom CPU-a i GPU-a kao jednog cipa, to bi zestoko poljuljalo Intel i NV integrisana resenja, posebno u industriji.
Naravno, postoji i varijanta da nista nece uraditi i da ce i dalje nastaviti da se ganjaju ovako, sa odredjene distance i posmatraju sta se radi na drugoj strani ali se nadam da nisu tolike budale
Kao sto rece Sky, ako nove karte nesto naslede od serije 4, ne da valja, opet cemo o njima pricati kao o velikim crvenim sisacima struje sa kojima tu i tamo neka igra moze da se odigra na high u dobro frame-rate-u
Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!
Zanimljiva `teorija`,mozemo se sloziti u dosta cemu.. Generalno bilo bi lepo da se desi neka revolucija by ATI,mislim da bi to mnogima koristilo. Opet kazem,logicno razmisljam pa mi je malo cudno da su tehnoloski nabiflali razvoj GPU-a a da ono sto je primarno,CPU tehnologija zaostaje. Ako stvarno naprave velik korak a da ne budu price rekla-kazala svaka im cast i ziveli crveni zaista.To ce biti za respekt bez kompromisa samo ako sve prodje kako treba.
Ooo da, revolucija bi bila itekako zdrava. I treba nesto da protrese sve strane da se razbude malo.
Unazad kada se pogleda, na odredjeni vremenski period su se desavale vece promene na CPU/GPU polju. Sada bi bilo jako lepo prodrmati uspavano trziste a i koristilo bi im u ovoj krizi. Koliko god lljudi kukali da je tesko, uvek se nadje sredstava za neko svoje zadovoljstvo.
A zaista me ne bi cudilo da AMD ponovo bude prvi na novom polju CGPU-a, kako bi ga nazvao, ne igraju se dzabe oni sa Stream i Cuda tehnologijom samo sto NV prica na sva usta a ATI cuti. Realno je ocekivati da se integrisu CPU i GPU jer su Stream i Cuda pokazali i dokazali da je jedan GPU daleko sposobniji za parallel computing pa otuda ideje da u zahtevnim aplikacijama GPU pomaze CPU u izvrsavanju. Ako se to desi, Intel ce, po mom misljenju potpuno izgubiti trziste integracija i mobile segment jer ce ga potpuno unakaziti AMD/ATI i NVIDIA naslednicima Tegra ARM procesora.
Da to bi bilo zanimljivo a isto tako po malo i pogubno za Intel ako taj standard zazivi. Nesto slicno radi i nvidia na tom polju samo samostalnu varijantu svog CPU-a :
Associate reports that the problem with defective NVIDIA chips was transformed in serious conflict with Apple , as a result of which the latter can turn from the use of NVIDIA graphical solutions in the new generation products.
Apple to Nvidia: Don`t let the door hit your ass on the way out
`Go away and don`t come back for 3-4 years if you are still around as a company. Lose our number, and if you do call, we will laugh at you again.`
Ati 5xxx serija bi trebalo da bude jaca od postojecih Nvidia po onome sto najavljuju sa Direcix 11.Ta prednost Ati ce se istopiti kada Nvidia bude izbacila Directx 11 karte ,to je moje misljenje.
S obzirom da se o novim ATi-jevim kartama zna veoma malo, smatram da je ovakva tema čisto filozofiranje (kenjanje). Sami znate da filozofija postavlja pitanja na koja ne može da ponudi korisne (validne) odovore (a često su i potpuno pogrešni), tako da vam je moj savet da se bavite nečim pametnijim. Kad se karte konačno pojave u septembru (ili kad već) onda postavite temu i raspravljajte do mile volje. Ovo nisam napisao zato što sam ATi-jevac. Isto bi važilo i za nVidiju.
AMD 4600+ AM2 Biostar TA780G M2+ Sapphire ATI RADEON 4670 512MB GDDR3 ostatak nebitan
Servisne masine:
1) Intel Celeron D 2.53Ghz Asus P4P800S-X Sapphire ATI RADEON 9600Pro 128MB ostatak nebitan 2) AMD Athlon 1700+ MSI KT3 Ultra MSI ATI RADEON 9550 ostatak nebitan
Ja cudniji nacin za pisanje Nvidia ne videh... Toliko o kompleksima i posedovanju NV kartice... Nemam je cak ni u polovnim delovima za prodaju. Poslednji kontakt sa NV zabelezen 2005 u mom starom P4 se silom prilika uselio Eagle GF4MX460 sa neverovatnih 128MB DDR.Nasledio ga je HIS ATI RADEON 9200
Za one koji nisu primetili, cela tema se vrti oko toga sta je bilo, sta se desavalo, kakve korake je ko pravio i u kakvoj se situaciji trenutno nalaze ekipe iz NV, AMD/ATI i Intel tabora te se na osnovu toga pokusava odgonetnuti da li se nesto veliko kuva u pozadini i da li cemo mi pre svega kao krajnji korisnici biti prijatno ili neprijatno iznenadjeni. Toliko.
Cek, sto su kupci nezadovoljni, zato sto nVidia ima najjacu kartu, u USA najvise se prodalo 4850 grafickih karti, ja bih pre rekao da su zadovoljni, a ne nezadovoljni. ATI ce biti suvereni vladar na trzistu kada izadje DX11 serija jer se nVidia DX11 karte ocekuju nekoliko meseci kasnije.
@obradmi Ovo je vec jako zanimljivoooo... Apple da okrene ledja NV-u... Onda su debelo zabrljali kad su dobili nogu. Zar nije bilo i nekih problema sa NV chipovima u laptopovima? Nesto iz 8600 serije ako se dobro secam, iz nekog teksta...
@gile23 Nije da su sada nezadovoljni, to sam naveo kao potencijalni scenario ako ATI ne ponudi nesto konkretnije od navijenih i doradjenih kartica prethodne generacije. tek onda ce ih NV ugaziti performansama. Bilo bi jako lepo kada bi ATI utvrdio lidersku poziciju novim DX11 kartama sa performansama koje bi mogle da izdrze prvi talas NV kartica sa DX11
@slavuj Niti se neko raspravljao, niti svadjao, niti utvrdjivao ko je brzi i kome je duzi... lepo je covek stavio temu da raspolozni ucestvuju bas onako kako je i isla do sada, jednostavno da se proba pogoditi sta ce biti novo na trzistu u narednom periodu, ko ce diktirati nove standarde, ko ce mozda napraviti ponovo nesto superiorno u odnosu na konkurenciju.
Sad ce jos i gile23 da ispadne grbav sto je postovao na temu
po `vasim` zapazanjima ispade 48xx jako losa i ocajna...a realno gledano ona je ta koja je odvalila nvidu..i trenutno drzi primat u prodaji kartica... da nepricam kad su se pojavile....toliko o tome ako ko nudi doradjene karte to je vasa nvidia..u stvari uopste ih nediradjuje samo spakuje u drugaciju kesicu i nadene neko besno ime...kad ono isto sranje samo drugo pakovanje... od 58xx serije ocekujem nesto kao naslednike 4890 karte
Znaci memorijska magistrala je dva puta sira kod nVidije sto ce reci da ATi moze samo da prepakuje postojece proizvode na 386 ili 512bit i opet je aktuelan. I ne zaboravite da je ATi sa pojavom HD4xxx serije rekao da to nisu kartice za gornji segment trzista sve do pojave 4870x2 koja je bila high-end kartica.
to ti druze nevredi govoriti....gluvi su na to:)))))
rad je od coveka napravio majmuna
:: GeForce GTX260, 896MB/448bi :: GeForce GTX 285, 1GB/512bit :: :: HD4850 DDR3 512MB/256bi :: HD4870 DDR5 512 MB / 256 bi :: HD4890 DDR5 SDR 1024MB/256bi :: :: Znaci memorijska magistrala je dva puta sira kod nVidije sto ce reci da ATi moze samo da prepakuje postojece proizvode na 386 ili 512bit i opet je aktuelan :: I ne zaboravite da je ATi sa pojavom HD4xxx serije rekao da to nisu kartice za gornji segment trzista sve do pojave 4870x2 koja je bila high-end kartica :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: ::
:: Treba lepo zabraniti i AMD-a i ATi-ja, pa kad ostanu samo Intel i nVidija, više se niko neće svađati, zato što neće imati para da kupi kompjuter :: :: :: Šefe, koji ti je vrag? :: ::
Ovde sve puca od komplexa iskomlexiranih koji ne znaju da su iskomplexirani!
30.06.2009. 15:58
status: user broj poruka: 18472
Aman jel meoguce da uvek dodje do rasprave i prepucavanja??? Znaci ovim ste samo pokazali koliko nemate mere i zdravog razuma za normalnu polemiku!
Zahvaljujem se onim koji su bili odmereni i dali svoje pravo misljenje,obradmi,Mali Abner,pored onih koji su ovu temu zaista ispravno shvatili i pokusali da joj daju neki smisao!
Meni je mnogo smesno kad se neki pale na ove ili na one idi begaj.........
covek je napisao - Otvorio sam temu cisto radi misljenja korisnika,nebi zeleo da se pretvori u raspravu i prepucavanje vec zelim da cujem zdravo rezonovanje i neke cinjenice.. Valjda smo normalni da procitamo.........
Vidis i sam sta se desava sa ljudima.Ne mozes ni normalno da polemises i da das svoje misljenje a da ono ostane u pozadini kao nesto tvoje i da te ljudi respektuju,ne!Ima da te ispljuju jer se to ne slaze sa njihovom politikom razmisljanja.Meni ne smeta niciji stav i nacin razmisljanja,nek misli ko kako hoce i voli ono sto mu se svidja. Tema bi i bila zanimljiva da je neko pokusao samo malo svoji recima da opise kako celukupnu situaciju vidi a ne to licno da shvata kao napad!Hebale ih i kartice i brendovi,sve shvataju kao vs..vs..vs..vs.. Neverovatno koliko ljudi ne koriste mozak pa to je strasno.Zdrav razum?Sta li je to???
update:
Na svim forumima postoje ovakve ili slicne teme pa ljudi diskutuju zrelo i na nivou.Samo se kod nas pretvori u svadju i pljuvacinu i na kraju upropascavanje teme svakako.Bar da se salimo i zezamo ma kakvi.Bolje je da se svadjamo i vredjamo jedni druge.Mi smo bre psihicki obolela nacija.
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647188. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.