E, ovako... Imam sledeci problem. Pre par meseci sam kupio graficku Asus Eah 3650 256mb ddr3. Sve radi Ok ali nikako ne mogu da manuelno podesim brzinu kulera na njoj. Jako mi je vazno da mi komp bude tih, sto zbog posla, sto zbog cinjenice da, na primer, vise ne mogu da ga ostavim tokom noci da skida neki HD film jer je kuler prilicno glasan. U Cathalyst Control Center-u ne postoji opcija za podesavanje brzine obrtaja ventilatora. Probao sam i Riva Tuner i Asus Smart Doctor i open nista. Everest prijavljuje da se konstantno vrti na 30% mada ne verujem jer se nakon izlaska iz Far Cry 2 definitivno ne vrti na 30% sudeci po zvuku. Pretpostavio sam da bi trebalo apdejtovati bios graficke jer je datum 25.12.2007. medjutim nisam nikako nasao na Asus-ovom sajtu kako to da uradim. Jel` ima neko predlog sta da radim? :) Hvala unapred.
Evo, upravo sam probao i nista. Jednostavno na pokazuje tu opciju u bilo kom programu koji sam probao. U sustini, nije problem u podesavanju brzine ventilatora u zavisnosti od temperature. Mislim da to funkcionise kako treba. (i ako u Everestu prikazuje da se konstantno vrti na 30%). On temperaturu odrzava na 40-42 C. Ja bih da tu brzinu podesim rucno, prema kolicini buke koju pravi. Sve mi se cini da ova opcija ne postoji jer bios nije apdejtovan od kada je napravljena. Mozda gresim, mozda i ne postoji nacin da sa na ovaj kartici manuelno podesava broj obrtaja. Jel` mozda neko imao ovu graficku i da li mozda neko zna kako se radi update biosa na Asus-u?
Flash nemoj da radis ako nisi siguran da ti to moze pomoci...
Drugo, Flash ti nece pomoci ako napon na ventilator dolazi pomocu dva kablica ! Dalje, ako imaju 3 onda ima automatsku regulaciju te ih mozda mozes pomocu nekakvog software-a kontrolisati... Dalje, ako imaju 4 kablica, onda mozes regulisati iz drajvera i iz svih programa te namjene...
Znaci, pogledaj koliko kablica ima ventilator na karti i nemoj bezze da radis update jer ti nece pomoci ama bas nista oko regulacije ventilatora...
Verovatno je Asus dodao neki svoj fan, ovako moj drug je na 8600GT nabacio nov fan i ne moze da kontrolise brzinu obrataja, takodje 4850 sa Zalmann kulerom je fiksirana na 30%. A verovatno je nesto ugradjeno u kartu kada dostigne odredjenu temperaturu kuler se automatski ukljucuje na 100%. A da bi sredio kojom brzinom da se okrece vent moras da kupis hardverski dodatak koji kosta 300 dinara, to bi trebalo da fix problem, evo pogledaj ovu temu mozda ti nesto pomogne slavujeva tema, problem je veoma slican, trebalo bi to cudo da resi problem, javi sta si uraido:
Ok, hvala svima na odgovorima Mislim da je najbolje resenje da ja ipak lepo dodam 30-40 eur i uzmem neku graficku sa pasivnim hladnjakom Recimo Gigabyte 9600gt.
Zaobiđi GA grafičke. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
:: :: :: Ok, hvala svima na odgovorima :: Mislim da je najbolje resenje da ja ipak lepo dodam 30-40 eur i uzmem neku graficku sa pasivnim hladnjakom Recimo Gigabyte 9600gt ::
Ako ti je bitna tisina uzmi te sa pasivnim ali one se mnogo greju, mozda bolje da uzmes neku koja nema pasivno hladjenje, a da kuler sines na auto, ili na neki mali procenat (20%-30%)
Pozdrav!
:: :: :: Ok, hvala svima na odgovorima :: Mislim da je najbolje resenje da ja ipak lepo dodam 30-40 eur i uzmem neku graficku sa pasivnim hladnjakom Recimo Gigabyte 9600gt ::
Na zalost na 3850, ne moze se manualno kontrolisati brzina, to ona radi sama jer je njoj jako niska idle temp koja ide od 37-40c u 2D a i u punom 3D kapacitetu ne ide preko 70-80c. Moja MSI 3850 256 OC se ne cuje ni ovako ni onako, moguce da je asus stavio neki bucan ventilator. Pozdrav
Znaci MSI 3850 256 OC nije uopste bucna? Mislim da je to onda moja sledeca kupovina Ona je otprilike u rangu ove Gigabyte 9600gt, mozda malo slabija, zar ne? A, ja i onako nisam neki gejmer tako da mi i ne treba neka azdaja od graficke Malo Call of Duty 4, malo Far Cry 2 i to je to, komp koristim uglavnom za neke druge stvari. U svakom slucaju, hvala jos jednom na pomoci
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647188. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.