Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
V-SYNC ON ili OFF?
STRANA 1 OD 2  
mkukic V-SYNC ON ili OFF? 01.06.2009. 21:30 T17740

status: user
broj poruka: 2591
Da li je potrebno da se ukljucuje v-sync u igricama i cemu uopste sluzi? Ono sto sam ja primetio je da mi samo zakuca frame rate na 60 i ni gore ni dole... Primer je recimo rFactor sa FSONE 08 mod-om - kada je ukljucen v-sync zakuca frame rate na 60 a kad je iskljucen onda ide 180-260...
mkukic
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Equinoxe Re: 01.06.2009. 21:34 #118282

broj poruka: 12057

Sync frame rate-a i osvežavanja monitora. Držim ga ugašenog.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.
Erestun re 01.06.2009. 21:34 #118283

broj poruka: 1797
Hah, cek ti hoces da kazes da nisi primetio cepanje slike kada je V-Sync iskljucen?
Meni stoji uvek V-Sync > Force On u opcijama za drajvere. Ne mogu da podnesem iskljucen v-sync. Al mi nikako nije jasno kako ti ne vidis razliku.

Equinoxe Re: re 01.06.2009. 21:42 #118286

Sorry, but i don`t. Tri monitora, ne primećujem ni na jednom.

:: Hah, cek ti hoces da kazes da nisi primetio cepanje slike kada je V-Sync iskljucen
:: Meni stoji uvek V-Sync > Force On u opcijama za drajvere. Ne mogu da podnesem iskljucen v-sync. Al mi nikako nije jasno kako ti ne vidis razliku
:: __________________________________________________________
:: Succumb To The Superior
::
mkukic ... 01.06.2009. 21:44 #118289

Pa sto toliko obori frame rate?
mkukic

Equinoxe Re: 01.06.2009. 21:46 #118290

http://en.wikipedia.org/wiki/Vertical_synchronization
http://www.hardforum.com/showthread.php?t=928593

mkukic Re: Re: 01.06.2009. 21:51 #118292

Aha... znaci zakuca na 60 fps jer mi je refrsh rate monitora 60Hz... Imam Samsung SyncMaster 940BF da li bi promena refresh rate-a na 75 (koliiko mi max dozvoljavaju opcije u igri) dovela do nekog vidljivog poboljsanja ili je kod lcd to neprimetno?
mkukic

:: http://en.wikipedia.org/wiki/Vertical_synchronizatio
:: http://www.hardforum.com/showthread.php?t=92859
:: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
:: Hoping for the best but expecting the worst.
Equinoxe Re: Re: Re: 01.06.2009. 21:52 #118293

TFT -> Refrsh rate = 60 Hz -> možeš 8 bilijardi da staviš, biće 60 Hz.

:: Aha... znaci zakuca na 60 fps jer mi je refrsh rate monitora 60Hz... Imam Samsung SyncMaster 940BF da li bi promena refresh rate-a na 75 (koliiko mi max dozvoljavaju opcije u igri) dovela do nekog vidljivog poboljsanja ili je kod lcd to neprimetno
:: mkuki
:: ::
:: :: http://en.wikipedia.org/wiki/Vertical_synchronizatio
:: :: http://www.hardforum.com/showthread.php?t=92859
:: :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
:: :: Hoping for the best but expecting the worst.
SkyFire Re: Re: Re: 01.06.2009. 21:52 #118294

broj poruka: 18472
Refresh rate zavisi od same rezolucije koju koristis!Na 1280x1024 je 60hz!

I Want to believe - The truth is out there

:: Aha... znaci zakuca na 60 fps jer mi je refrsh rate monitora 60Hz... Imam Samsung SyncMaster 940BF da li bi promena refresh rate-a na 75 (koliiko mi max dozvoljavaju opcije u igri) dovela do nekog vidljivog poboljsanja ili je kod lcd to neprimetno
:: :: http://en.wikipedia.org/wiki/Vertical_synchronizatio
:: :: http://www.hardforum.com/showthread.php?t=92859
:: :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
:: :: Hoping for the best but expecting the worst.
mkukic Re: Re: Re: Re: 01.06.2009. 21:54 #118295

OK, hvala Bax... Nije mi samo jasno zbog cega u opcijama daju mogucnost da se to promeni kad nema nikakvog uticaja...
mkukic

:: TFT -> Refrsh rate = 60 Hz -> možeš 8 bilijardi da staviš, biće 60 Hz
:: :: Aha... znaci zakuca na 60 fps jer mi je refrsh rate monitora 60Hz... Imam Samsung SyncMaster 940BF da li bi promena refresh rate-a na 75 (koliiko mi max dozvoljavaju opcije u igri) dovela do nekog vidljivog poboljsanja ili je kod lcd to neprimetno
:: :: mkuki
:: :: ::
:: :: :: http://en.wikipedia.org/wiki/Vertical_synchronizatio
:: :: :: http://www.hardforum.com/showthread.php?t=92859
:: :: :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
:: :: :: Hoping for the best but expecting the worst.
mkukic Re: Re: Re: Re: 01.06.2009. 21:57 #118296

Da, tu rezoluciju koristim... Hvala na odgovoru!
mkukic

:: Refresh rate zavisi od same rezolucije koju koristis!Na 1280x1024 je 60hz
:: I Want to believe - The truth is out there
:: :: Aha... znaci zakuca na 60 fps jer mi je refrsh rate monitora 60Hz... Imam Samsung SyncMaster 940BF da li bi promena refresh rate-a na 75 (koliiko mi max dozvoljavaju opcije u igri) dovela do nekog vidljivog poboljsanja ili je kod lcd to neprimetno
Erestun re 01.06.2009. 22:06 #118298

@Bax nije tebi bilo upuceno, u isto vreme smo pisali, al svejedno odnosi se i na tebe posto ne vidis :)
U igrama kada je V-Sync iskljucen tokom horizontalnog rotiranja dolazi do cepanja slike, odnosno ne sinhronizacije frame-ova i pojavljuje se linija, koja mene licno veoma iritira.

mkukic Re: re 01.06.2009. 22:15 #118301

Ja sam tu liniju samo primetio u PES serijalu (koji doduse jako malo igram) ali je to izgleda neki bag do igre jer se kod mnogih to desavalo bez obzira na bilo kakva podesavanja u opcijama...
mkukic

:: @Bax nije tebi bilo upuceno, u isto vreme smo pisali, al svejedno odnosi se i na tebe posto ne vidis :
:: U igrama kada je V-Sync iskljucen tokom horizontalnog rotiranja dolazi do cepanja slike, odnosno ne sinhronizacije frame-ova i pojavljuje se linija, koja mene licno veoma iritira
SkyFire Re: re 01.06.2009. 22:15 #118302

Ja sam dozivljavao cepanje slike ali ne tako cesto.Najpopularnija igra gde se to cesto desava je PES!
Inace ne obara VSync uvek FPS.U Crysis-u recimo dobijes frejm,dva sa VSync.

:: @Bax nije tebi bilo upuceno, u isto vreme smo pisali, al svejedno odnosi se i na tebe posto ne vidis :
:: U igrama kada je V-Sync iskljucen tokom horizontalnog rotiranja dolazi do cepanja slike, odnosno ne sinhronizacije frame-ova i pojavljuje se linija, koja mene licno veoma iritira
bstaletic Re: Re: re 01.06.2009. 22:18 #118303

broj poruka: 1889
Ni ja nevidim...

Ocu kusur, necu zvaku

:: Sorry, but i don`t. Tri monitora, ne primećujem ni na jednom
:: :: Hah, cek ti hoces da kazes da nisi primetio cepanje slike kada je V-Sync iskljucen
:: :: Meni stoji uvek V-Sync > Force On u opcijama za drajvere. Ne mogu da podnesem iskljucen v-sync. Al mi nikako nije jasno kako ti ne vidis razliku
:: :: __________________________________________________________
:: :: Succumb To The Superior
mkukic ... 01.06.2009. 22:24 #118304

xaxa... U isto vreme smo postovali i istu igru pomenuli! Prema jednom od pasusa iz clanka o v-sync sa wikipedia-e koji je dao Bax ne moze se postici fps veci od refresh rate-a monitora:

Computer games often allow vertical synchronization as an option, because it delays the image update until the vertical blanking interval. This can cause lowered frame rates due to latency (the period of the refresh rate at maximum), which might be undesirable in games that require fast response (e.g. first person shooters), although in practise it is impossible to achieve a visible frame rate faster than the refresh rate of the monitor.
mkukic

Equinoxe Re: re 01.06.2009. 22:26 #118305

Okili dok.

Erestun hm... 01.06.2009. 22:36 #118308

@Nebeski ne bih znao sta da ti kazem, svojevremeno sam imao Compaq 17` sa Trinitron cevi koji je gurao 100Hz (Made In Finland) i nakon njega samsunga 19` koji takodje radio na 100Hz. Bez V-Sync mi se obavezno cepala slika. Uvek sam gubio FrameRate kada je V-sync ukljucen. To je sto se CRT-a tice, a na TFT iskreno nisam ni gledao, jer mi je od doba CRT-a uvek V-Sync ukljucen.

edit: sad cu bas da proverim.

edit2: Ma da bre, sta me pravite ludim . Bioshock iskljucio V-sync cepa se slika ko nenormalna. Kazem vam, horizontalno pomeranje, bilo koji FPS na texturama se vidi njihovo cepanje. Kada je ukljucen tece sve kao mleko.

SkyFire Re: ... 01.06.2009. 22:52 #118309

Nisam siguran,morao bih malo da se podsetim ali mislim da ta teroija nije u potpunosti tacna i da sve zavisi od samog engine-a igre.Neke igre ne obaraju FPS sa VSync na ON!To sam se uverio dosta puta a sto se tice Crysis-a,tu sad ne mogu da se setim tacno ali mi se cini da ne obara FPS vec cak daje bolji Frame Rate.Bilo je diskusija na stranim forumima na tu temu..

@Erestun

Ubo si igru u kojoj se to primecuje.I ja sam drzao VSync na on!

:: xaxa... U isto vreme smo postovali i istu igru pomenuli! Prema jednom od pasusa iz clanka o v-sync sa wikipedia-e koji je dao Bax ne moze se postici fps veci od refresh rate-a monitora
:: Computer games often allow vertical synchronization as an option, because it delays the image update until the vertical blanking interval. This can cause lowered frame rates due to latency (the period of the refresh rate at maximum), which might be undesirable in games that require fast response (e.g. first person shooters), although in practise it is impossible to achieve a visible frame rate faster than the refresh rate of the monitor.
Erestun e jbg 01.06.2009. 23:00 #118310

Sad ispade da pisem rubbish, a moje oci mene ne varaju. Daleko od toga da je jedina, eh koliko sam igara do sada igrao i na svakoj se moglo videti. Bioshock mi je trenutno instaliran. Jedina razlika je u tome sto se texture ne cepaju u svakoj igri na isti nacin. Pogledajte vi malo te `strane` forume.

Ja mogu da dokazem da se u svakoj igri vidi, samo je potrebno da fizicki budemo svi pristuni pred jednim kompom.

SkyFire Re: e jbg 01.06.2009. 23:03 #118311

Demijane sto se sad vredjas?Mozda je tvoj prag tolerancije malo zahtevniji od tudjih.Ja ne primecujem u svakoj igri to cepanje.Mozda i postoji ali ne obracam paznju ako je u nekoj maloj meri.U Crysis ne vidim ama bas nista npr..Ti?

:: Sad ispade da pisem rubbish, a moje oci mene ne varaju. Daleko od toga da je jedina, eh koliko sam igara do sada igrao i na svakoj se moglo videti. Bioshock mi je trenutno instaliran. Jedina razlika je u tome sto se texture ne cepaju u svakoj igri na isti nacin. Pogledajte vi malo te `strane` forume.
:: Ja mogu da dokazem da se u svakoj igri vidi, samo je potrebno da fizicki budemo svi pristuni pred jednim kompom
mkukic Re: Re: Re: Re: 01.06.2009. 23:04 #118312

Evo upravo testirao! Postavio sam refresh rate na 75Hz i sada mi je sa ukljucenim v-sync frame rate zakucan na 75 u rFactoru. Dakle ipak ima nekog uticaja taj refresh rate mada ovako na oko ne nesto vidljivog!
mkukic

:: TFT -> Refrsh rate = 60 Hz -> možeš 8 bilijardi da staviš, biće 60 Hz
Erestun @Nebeski 01.06.2009. 23:09 #118314

a zasto ti volis da donosis preuranjene zakljucke. Pa jel ti vidis one smajlije, `bem mu sunce?! Hah, ma opusti se covece, ja i vredjanje 2 razlicita pojma, ja samo tvrdim da mogu da dokazem.
Nego ovaj gosn mkukic me izjeda, kaze nema na oko razlike. Ok ok, ja sam lud i corav vise nego sto jesam.

E nebeski vidi ovo:

to znaci da sam lepo raspolozen i da nemas razloga za brigu.

SkyFire Re: @Nebeski 01.06.2009. 23:10 #118315

Ma znam ja da ti nisi neki zaguljenko
Nisi mi odgovorio na pitanje?Postoji li cepanje kod tebe u Crysis-u posto ja nisam primaetio?

:: a zasto ti volis da donosis preuranjene zakljucke. Pa jel ti vidis one smajlije, `bem mu sunce?! Hah, ma opusti se covece, ja i vredjanje 2 razlicita pojma, ja samo tvrdim da mogu da dokazem
:: Nego ovaj gosn mkukic me izjeda, kaze nema na oko razlike. Ok ok, ja sam lud i corav vise nego sto jesam.
:: E nebeski vidi ovo
:: to znaci da sam lepo raspolozen i da nemas razloga za brigu
mkukic Re: @Nebeski 01.06.2009. 23:13 #118316

Ovo iznad sam napisao kao poredjenje kada sa 60Hz prebacim na 75Hz zakuca ipak na 75fps sto znaci da promena refresh rate-a ipak ima uticaja na fps!
mkukic

:: a zasto ti volis da donosis preuranjene zakljucke. Pa jel ti vidis one smajlije, `bem mu sunce?! Hah, ma opusti se covece, ja i vredjanje 2 razlicita pojma, ja samo tvrdim da mogu da dokazem
:: Nego ovaj gosn mkukic me izjeda, kaze nema na oko razlike. Ok ok, ja sam lud i corav vise nego sto jesam.
:: E nebeski vidi ovo
:: to znaci da sam lepo raspolozen i da nemas razloga za brigu
Erestun Eh... 01.06.2009. 23:14 #118317

pa krenuo ja da :edit:ujem prethodni post, al` si me zajeb`o. Kaze ovako, GRESKA moguce je promeniti samo poslednju poruku. Tako da sam dzabe pisao. Ako se secas trazio sam od admina da dopuste menjanje postova, a ljudi poceli da me pljuju.
U svakom slucaju, moracu ponovo Krizu da instaliram, mislim da sam primetio, ali zaista ne mogu da se setim. Ce ti javim. Mozda cak i do ujutru.

STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647188.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs