Sudeći po cenama na našem IT tržištu o5 se po 100x potvrdilo to da nemamo veze sa svetom. Zar ne bi trebalo 4770 da je u startu jeftinija od napr. 4830? I uopšte mi nije jasan po kojem naši uvoznici obračunavaju. Nešto tipa. Izbrišeš oznaku $ i napišeš oznaku eur i onda + 20% zarade pa + 8% PDV, ali pošto uvoznik nema maloprodaju, firma koja ima i koja kupuje od tog istog uvoznika o5 se ugradi 20% min. i na kraju zaračuna kurs 100+ dinara za eur. i eto nama cene. :o)
Nisu ljudi normalni pa sta ces sad... Preporucena cijena 4770 koliko znam treba da je ili 89€, a kod vas u Srbiji (ja sam iz Republike Srpske, bolji dio BIH ako smijem da kazem ) cijena se dobije kada ove dvije saberes i dodas jedno 50% marzi sto od uvoznika sto od prodavaca, puta kurs evra = 150 dinara i onda dobijes cijenu Boze pomozi, a mora se placati u dinarima tako da moras platiti i kursnu razliku...
za takve stvari treba poznavati ekonomiju. uostalom kako objasniti da je stari dobri Yugo u Americi kostao duplo manje nego kod nas, iako se u Kragujevcu proizvodio pa zatim slao preko okeana? Pojednostavljeno - zato sto je Americi bilo potrebno duplo manje sredstava da naprave isti takav jugo. E, zbog toga su cene u Srbiji katastrofalno visoke, zato sto ne postoji proizvodnja koja bi mogla biti kompetitivna sa tehnoloski razvijeninijim delovima sveta. A nervirati se oko visokih cena je glupost - jednostavno nemoj da kupis, mozes da zivis i bez toga. I ne treba zaboraviti da cenu diktira trziste, a ne proizvodni sektor.
ima što se kod nas ne proizvodi što šta? Nervira me to što je dotična kartica digla toliko prašine kao BEST BUY i normalno je da će interesovanje biti veće nego za recimo 4890 koja je dosta skuplja. Zar nije normalnije zaraditi 5 eur po kartici i prodati 100 kom. nego zaraditi na jednoj 20 eur i prodati 20 kom. ? I samim tim ako su cene niže privlači se više kupaca. Nego kod nas je fora za što kraći vremenski period pretvoriti 1 din. u 2 din, i kupiti sebi novi Audi Q7. Radio sam u MP i znam kakve je marže vlasnik računao. Isto stanje je i u ostalim stvarima ne samo u IT sektoru, mada očekuješ da ljudi koji se bave IT-em su malo normalniji ali se ispostavi da su to samo ljudi koji smatraju da je poslovni ne uspeh ukoliko ne napraviš nov poslovni prostor posle 2 god. rada ili svake godine menjaš vozni park ili ako ne letuješ više puta ko zna gde. To je sve ostala navika od jbn-ih `90. - ih kad su se na računarima i opremi uzimalo ogromne pare. A sad kad se mora legalno onda i kad se mora plaćati porez niko ne misli da prihodi po artiklu ne mogu uvek da budu visoki, a mi ne možemo da biramo. Mada i onako smo ovce za sve tako da i treba nas šišati.
Pazi ovako, ta grafa kosta u Americi 100 dolara, ako ti dodas na to troskove prevoza preko okeana, onda porez i ugradnju prodavca dodje ti cena na 10 000 dinara, tako ti je svuda, evo gledam u Svajcarskoj su cene IT opreme iste kao kod nas, negde malo cak i jeftinije, ali odnos njihove i nase plate je veoma veliki u korist njihove plate.
Radim u firma koja prodaje izvesne proizvode amercike proizvodnje, e sad fora je da proizvodjac svim uvoznicima prodaje istu stvar po istoj ceni, a da im preporucenu cenu tako da svi mogu da zarade, i u Nemackoj, Srbiji, Avganistanu,... sto znaci da svi imaju iste uslove. Od uvoznika zavisi koliko ce da nakrka cenu posle uvoza, tako je i za doticnu graficku, mi je ne uvozimo iz Amerike (jer se pravi u Kini), pa ta analogija `uvezes je iz Amerike, prebacis u evro, dodas pdv, carinu, zaradu` je glupost, ta karta moze da kosta ovde kao i svuda drugde, jer je sve zemlje Evrope i Amerike uvoze iz Kine, Tajvana ili neke tamo Azijske zemlje. _________________________________________________ Hope is the first step on the road to disappointment.
:: Pazi ovako, ta grafa kosta u Americi 100 dolara, ako ti dodas na to troskove prevoza preko okeana, onda porez i ugradnju prodavca dodje ti cena na 10 000 dinara, tako ti je svuda, evo gledam u Svajcarskoj su cene IT opreme iste kao kod nas, negde malo cak i jeftinije, ali odnos njihove i nase plate je veoma veliki u korist njihove plate :: :: Pozdrav :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647188. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.