Proslu poruku sam postovao slucajno a nisam stigao da je izmjenim, jbga...
Inace, pisalo je nesto ovako...
4770 jos neko vrijeme nece moci da se kupi na nasem trzistu... Po pitanju performansi, trebalo bi da je tu negdje sa 4830, mozda cak malo i jaca iako je 128bit-na (kompenzovano DDR5 memorijom) Sto se tice potrosnje, manja je na 4770, ali to nije nekakva velika razlika...
Sto se tice 1GB memorije u poredjenju sa 512MB, tu razliku ces primjetiti tako sto u GTA IV mozes podesiti Draw Distance na veci nivo kod 1GB karte nego sa 512MB kartom, ali ti tih 512MB memorije vise nece donijeti neko veliko poboljsanje performansi, a u vecini slucajeva nikakvo poboljsanje... Nadji na netu testove 4870 512MB vs. 4870 1GB pa ces vidjeti da nije uopste neka velika razlika, a u vecinu slucajeva i ne postoji... Jedino se primjeti u Crysis Warhead-u !
a koju bi mi preporucio graficku nevezano za ovu, od naprimer 512 MB a koja bi radila veoma dobro sa GTA IV i ostalim novijim igrama a da joj cena ne prelazi 130 € ??
Svakako je GTA IV veoma neoptimizovana igra, i bice tako dok ne izadje jos jedno 12 patch-eva... Ali, opste poznato je da bolje radi s Nvidia kartama tako da bih ti preporucio GTS 250 jer sam gledao da ih ima po 135+-5 € ovdje na PCB... Ako vec dajes 130, mozes jos 5€, a ako ti se ne daje toliko, uvijek mozes uzeti 4830 sa 512MB, jer je odlicna te ima stvarno dobrih (XFX, Sapphire, za ostale nisam siguran) koji se veoma dobro OC-uju tako da dobijes odlicnu i brzu kartu za malo novca...
Ako nisi upucen, GTS250 je prepakovani 9800GTX+, sa malo oslabljenom naponskom sekcijom te time smanjenom potrosnjom ...
Kao prvo: 4830 sa 1 GB DDR3 memorije dolazi sa svih 800 shadera, pa prema tome radi kao 4850, plus se dobro klokuje skoro kao 4850, tako da za grafiku koja kosta oko 95-105 eura nema bolje, bar dok ne padnu opet cene NVidia kartica. E sad, ako ti je dosadno, a i zelis da se igras kako treba na 22` monitoru, potrazi polovne 8800 GT sa 512 MB, jer je nova oko 75-82 eura u BG, a ti nudi za dve 130 eura, pa ces i kupiti i igrati se naredne dve godine. To je moja preporuka. Pozzz Jos jedna stvar, koja je zabluda kod dosta ljudi. 4870 512-bita DDR3 = 4870 256-bita DDR 5. Provereno, samo sto je razlika od oko 50 poena u Vantage testu, ali mislim da je, subjektivno , 4870 512-bita hladnija za par stepeni, manje trazi struje i stabilnija je za OC, mada za 99% korisnika ovo nije ni bitno, a razlika u ceni od 70-120 eura to ne opravdava, jer 4890 ima vec od 205 eura, tako da bi kupovina 4870 512-bitna bila neisplativa po sadasnjim cenama.
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647188. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.