Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Gigabyte hd4870 1giga ili Gigabyte GTX260 SP216?
STRANA 1 OD 3  
bojke1 Gigabyte hd4870 1giga ili Gigabyte GTX260 SP216? 14.04.2009. 11:13 T16770

status: user
broj poruka: 479
Evo jos uvek sam u dilemi sta od grafickih kartica kupiti.Posto sam u medjuvremenu uspeo da namaknem jos koji dinar apetiti su mi porasli.Kazu da ce uskoro pomenuti modeli pojeftiniti pa me interesuje vasa preporuka sta od ova dva modela kupiti?Oba modela su od firme gigabyte.Koja od ova dva modela je bolja po vama?
Moja konfiguracija je sledeca
proc-intel core2duo kloknut na 3,8 ghz- hladjen sa hyper tx2 coolerom
maticna ploca-asus P5Q-E
memorija-2x2 giga kingston hyperx na 1066 mhz
hard-wd 640 gb
napajanje-chieftec 550 w.
E sad moje pitanje je da li je ovo napajanje dovoljno za pomenutu konfiguraciju ili mora jace?
Operativni sistem je vista 64 bit service pack 1.
Sto se tice graficke karte ona bi bila vezana na dva monitora.Znaci na samsung t220 i tu bi gurala rezoluciju 1680x1050 i na veliki lcd od 40 incha koji je full hd model samsung le40f86bdx i tu bi gurala rezoluciju od 1920x1080.
Koja bi graficka od ove dve mogla lakse da izgura ove dve razlicite rezolucije a da se ne muci.
Sada trenutno koristim gigabyte ati radeon x1950 pro 256 mb/256 bita i ona pomalo secka kad joj ukljucim da gura obe rezolucije na dva monitora.To se posebno vidi kada se pusti neki blu ray film.
Inace nisam neki preterano zahtevan korisnik sto se tice igrica ali zato volim da pogledam neki dobar blu ray film i to u rezoluciji 1920x1080,na monitoru od 40 incha.
Dakle dajte jos neku preporuku za karticu,mozda neki drugi proizvodjac.
Svaka preporuka dobrodosla.

TA prva i ja ti nabudzim cool-er od c2d procesora i ima da pici ko luda !!!

TAJ JE JEO STA JE HTEO I TRABANTA JEDAN DEO
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
NMY relativno... 14.04.2009. 11:50 #108189

broj poruka: 1509
Pokusacu biti realan, da ne kaze neko kasnije ja ovo ili ja ono rekao...

Sto se tice igrica, ta HD4870 1GB nema sta da trazi pored GTX260 216 SP, i to je cinjenica...
U nekim igrama je bolja ATI, ali u vecini nije...

Pri vecim rezolucijama i pojacanim AA i AF se priblizi a negdje i nadmasi GTX260, ali i to rijetko...

Ali ti bi da gledas filmove...
Moje misljenje je da je za filmove bolji ATI, tako da bi trebao i o tome da razmislis...

Inace, i ja volim da gledam HD filmove, samo sto ja gledam na Lap Topu, a inace imam u njemu HD3650m sa 512GDDR3 i odlicno me sluzi...

Napajanje ne treba da mijenjas, osim ako ne planiras kupovati dva komada od tih grafika sto si spomenuo...(reci ce ti neko i da ti treba nimialno 700W da tjeras to, ali vjeruj da ti ne treba)

Valjda ce biti od pomoci...

SONY VAIO VGN-FW285J

djokosrb druga 14.04.2009. 12:34 #108200

broj poruka: 6876
bez velikog razmisljanja,jednostavno bolja je (za igre) ako to oces da radis!!!!

skar Re: druga 14.04.2009. 12:43 #108208

broj poruka: 3992
AL coek lepo kaze da nije neki igrac...hoce da gleda filmove..gde je ati bolji...

rad je od coveka napravio majmuna

:: bez velikog razmisljanja,jednostavno bolja je (za igre) ako to oces da radis!!!
::
TheBear Karte su slicne 14.04.2009. 12:45 #108211

broj poruka: 6502
po performansama, ja bih licno isao na nVidia ali to sam samo ja i Ati je ok samo sto sad ima 4890 koja je malo jaca od GTX260 Core 216 i 4870 1GB mozda je to najbolji izbor...
A i 4890 kosta isto kao 4870 1GB otprilike cak i manje a bolja je karta.

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
lllo 14.04.2009. 12:47 #108214

broj poruka: 319

* Cijene su priblizne ili izjednacene

* Na papiru je GTX u prednosti

* U praksi nema razlike. Bez obzira na brojke u testovima, vazan je subjektivni utisak. Igrao na na gtx-u ili 4870, neces primijetiti fps razliku

Mislim da bi ovdje trebalo da odlucis na osnovu proizvodjaca, a ne modela, pa razmisli kojem si taboru blizi.

urosk Ipak ati! 14.04.2009. 12:56 #108216

broj poruka: 462
Da uzimas komp za igranje bez razmisljanja bih ti rekao da uzmes gtx260 jer je extra karta, ali poso ti je prioritet gledanje filmova jos na dva monitora ipak je bolje da uzmes ati grafiku, i mozes tu gigabyte tako da ce ti ona odraditi posao sigurno! Vidi i sapphirovu toxic varijantu ima odlicno hladjnje! Ati je ipak bolji za filmovi na vise monitra, iako ja preferiram nvidiu zbog drajvera!

FSamir *-*-*-*-*-*-*-* 14.04.2009. 13:36 #108221

broj poruka: 777

Pojasni nam kako to pustiš Blu-Ray film.
Kuda ti ide zvuk kad gledaš film na TV-u i da li planiraš da menjaš nešto zvučnom sistemu.
imarkovic .. 14.04.2009. 14:54 #108226

broj poruka: 19012
pa coek je rekao, ali u danasnjici bolja je nVidia u svemu, ne samo u performansama, daje bolju sliku, a ja ti ne bih preporucio ni jednu ni drugu, sto bas Gigabyte???
obradmi Ako ti komp bude sluzio za igrice 14.04.2009. 15:30 #108232

broj poruka: 7723
Uzmi onda Nvidia ,sto se tice multimedije tu je ATI zakon ,e sad ako budes uzimao ATI uzmi Saphire ,za Nvidia mogao bi Samir da ti predlozi koja je firma najjaca za Nvidia graficke.
Equinoxe Re: .. 14.04.2009. 16:05 #108236

broj poruka: 12057

nVidia daje bolju sliku kad bi se gađali detonatorima.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

:: pa coek je rekao, ali u danasnjici bolja je nVidia u svemu, ne samo u performansama, daje bolju sliku, a ja ti ne bih preporucio ni jednu ni drugu, sto bas Gigabyte???
Slavuj ... 14.04.2009. 16:17 #108239

broj poruka: 2236
Dvoklipni, zglobni traktor turbomatik sa plugom obrtačem, bunkeraš, brzohodni, pa po sred čela ložane na nalepnice.

`Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli,

Nego nama, - što smo im se naguzili `

(mali Mujo)

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
SkyFire Evo ovako.. 14.04.2009. 16:33 #108241

broj poruka: 18472
Ako ces za igre 4870 nema sta da trazi to je cinjenica a pogotovu ne u 1920x1080 rezoluciji bez obzira na 1GB memorije.
Kvalitet prikaza slike?Kakva glupost.Razlike bre uopste nema,ne mozes da kazes ni da je nvidia bolja nit ATI jer je bukvalno isto ,licno sam se uverio 100% do sad pocev od serije 8800 (G80) nvidie.Sve pre toga ATI je imao zaista bolji graficki prikaz,realnije boje,bolju celokupnu sliku.Primer (7900 GTX vs 1900 XT).Za sigurno znam ako ces da igras igre a pozeleces,bolje je da uzmes GTX260 SP 216 ,jos ako je malo kloknes eto GTX280 i milina Bozija.Posto imas i ATI nece ti smetati ni da uzmes jedan 4870 bez problema ali onda se pripremi na njene karakteristike pod brojem jedan da se greje kao furuna (ide i na 90c+ i to na 3D Marku i to sve referentna karta sa Dual slot coolerom).Morao bi da flashujes bios i pravis razne profile da bi taj problem otklonio pord svega sto je karta nehumano bucna.E sad imaju modeli iz kuce Sapphire sa svojim resenjima hladjenja i to je stvarno kvalitetno :

http://www.sapphiretech.com/us/products/products_overview.php?gpid=278&grp=3

http://www.sapphiretech.com/us/products/products_overview.php?gpid=295&grp=3

Kad bi uzimao ATI isao bih samo na ova resenja.Ja zaista ne znam koliko su ove dve kartice i dal se uklapas u budzet ali to mozes vrlo lako da proveris samo ako se potrudis.

Inace ove modele izbegni samo zbog toga da se nebi mucio sa setovanjima :

http://www.sapphiretech.com/us/products/products_overview.php?gpid=250&grp=3

Ako vec zelis ATI isao bih licno na Sapphire,zaista nebih bas na Gigabyte.Sad,na tebi je da odlucis..

Ako ces nVidiu,ganjaj Asus,Gainward pa i Gigabyte je odlican taj od SP 216 (karta je tiha,nije vruca i jako je stabilna sa velikim oc potencijalom)

I Want to believe - The truth is out there

Dragg re 14.04.2009. 17:37 #108251

broj poruka: 2270
Najgore je što ovakvo pitanje uopšte nije za ovaj forum. Ovde ćeš dobiti krajnje pristrasne odgovore tipa `nema sta da trazi` i u šumi takvih teško ćeš izdvojiti neki realističan savet. Kartice su iste klase i zavisi od igre kako će se koja pokazati. Imaš internet, imaš sajtove koji obavljaju testove pa sam istražuj. Ti sajtovi su možda pristrasni ali nisu ništa manje od forumaša ovde.
Da ne ispada da se ja nisam izjasnio ja verujem npr XBIT labsu pa evo ti noviji test koji ih poredi:
http://www.xbitlabs.com/articles/video/display/radeon-hd4890.html

Sudeći po ovom radeon je u prednosti u većini igara u 1600 i 1900 rezoluciji.

SkyFire Re: re 14.04.2009. 17:53 #108254

Procitaj malo naslov teme pa onda nesto linkuj!Nije rec od HD4890 vec o 4870 a sto se pristrasnosti tice za nekog je to realnost a za nekog vec pomenuta stvar.
Generalno 4870 i nema sta da trazi sa GTX 260 SP 216 i to je cela istina a nece pogresiti da uzme ni ATI.Izbor mu je sasvim ok za njegove potrebe.

:: Najgore je što ovakvo pitanje uopšte nije za ovaj forum. Ovde ćeš dobiti krajnje pristrasne odgovore tipa `nema sta da trazi` i u šumi takvih teško ćeš izdvojiti neki realističan savet. Kartice su iste klase i zavisi od igre kako će se koja pokazati. Imaš internet, imaš sajtove koji obavljaju testove pa sam istražuj. Ti sajtovi su možda pristrasni ali nisu ništa manje od forumaša ovde
:: Da ne ispada da se ja nisam izjasnio ja verujem npr XBIT labsu pa evo ti noviji test koji ih poredi
:: http://www.xbitlabs.com/articles/video/display/radeon-hd4890.htm
:: Sudeći po ovom radeon je u prednosti u većini igara u 1600 i 1900 rezoluciji
Equinoxe Re: 14.04.2009. 18:01 #108256

broj poruka: 12057

GTX260 može da uzme onu heftalicu za drvo i da se roka pored 4890. I po brzini i po HDMI mogućnostima.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

Dragg re 14.04.2009. 18:07 #108259

A ti malo pogledaj test koji sam naveo i videćeš da su tamo rezultati kartica o kojima pričamo.
Tvoja konstatacija je netačna, čak i da je 260 brži (a čini mi se da nije) radi se, u proseku, o par procenata i to je daleko od `nema sta da trazi`. Slažem se da neće pogrešiti ako uzme bilo koju bilo za igre ili za filmove

SkyFire Re: re 14.04.2009. 18:15 #108262

Kad vec pricas o pristrasnosti to slobodno okreni prema sajtovima koji te informacije plasiraju.Od kako se pojavio prvi test GTX260 SP 216 ,karta definitivno je brza od 4870 u pojedinim igricama i sa velikim odstupanjem.Ako procentualno uzmemo da je ukupno igara koje je testirano GTX 260 ima 90% pobede onda ATI 4870 sa razlogomn nema sta da trazi i to moze opusteno da se kaze tako.
Za 4890 zaista ne znam,nisam kartu probao i necu tvrditi kao neki da je karta ne znam kakva i da sabija i sl..Po svakoj logici bi trebala da bude brza,sad ne znam koliko procentualno i dal je generalno pobednik ali vredi sacekati da neko kupi ili je dobije pa da uradi neki test.
Ako vec uzima 4870 mnogo su mu bolje varijante iz Sapphire kuce sa svojim resenjem hladjenja.Pored Cooler-a,Sapphire stampa i plocu i cela graficka karta je njihova.

:: A ti malo pogledaj test koji sam naveo i videćeš da su tamo rezultati kartica o kojima pričamo
:: Tvoja konstatacija je netačna, čak i da je 260 brži (a čini mi se da nije) radi se, u proseku, o par procenata i to je daleko od `nema sta da trazi`. Slažem se da neće pogrešiti ako uzme bilo koju bilo za igre ili za filmov
bojke1 Gigabyte hd4870 1giga ili Gigabyte GTX260 SP216? 14.04.2009. 18:17 #108263

broj poruka: 479

Ljudi hvala svima na ovako brzim odgovorima.Trenutno sam na poslu i u velikoj sam guzvi.Veceras kad dodjem sa posla cu procitati vase komentare.Pozdrav i hvala na velikom broju saveta i odgovora.

Dragg re 14.04.2009. 18:33 #108269

Moguće da su sajtovi pristrasni. Ja kažem i da su forumaši uveliko pristrasni. Ja lično ne radim testove ali imam sajtove kojima verujem i oni se ne slažu sa tobom. Zato i kažem čoveku da odabere sajt kojem veruje i sam donese zaključak. Evo još jednog linka, da ne bude da se potpuno oslanjam na xbit labs

http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-hd-4890,2262.html

rezultat je ovde 7:7 (zbir na 1600 i 1900, sve na max).

SkyFire Re: re 14.04.2009. 18:41 #108274

Veruj mi da pokusavam da budem extremno objektivan.Koliko god izgledalo da sam naklonjen nekom brendu nije sigurno tako jer postujem samo jednu stvar a to je Istina!
Tomov Hardver je sajt koji za mene odavno a i za veliku populaciju ljudi nema nikakvog znacaja jer je sajt tipa reklama na zalost.To se vec odavno zna da se ne moze na njega osloniti.To sam ti samo onako usputno rekao..Ima sajtova koji su stvarno za respekt ali mnogo onih koji zive od reklame i nije im bitno ko je kakav i sta se tu desava vec ko plati on ce biti bolji.Drugar mi je imao GTX260 SP 216 i mogu reci da karta radi odlicno i da je nesto slabija od GTX280 kad se klokuje.
Ja nikog ni na sta ne nagovaram,pokusavam da situaciju malo pojasnim.
Ja da sam u pitanju uzeo bih nVidiu bez sumnje ali zasto,samo zbog performasni i zbog boljih karakteristika.
Ako je nesto drugo u pitanju samo bih isao na Sapphire varijante i sa non referentim cooler-om,ostavio sam link.
Zasto ovo sve govorim?Zato sto imam kuci dve ATI 4870 i znam kako rade.

P.S.Ovu kartu kad sam video,iskreno sam pozeleo da je imam :

http://www.sapphiretech.com/us/products/products_overview.php?gpid=278&grp=3

O ovoj tek da ne pricam :

http://www.sapphiretech.com/us/products/products_overview.php?gpid=295&grp=3

:: Moguće da su sajtovi pristrasni. Ja kažem i da su forumaši uveliko pristrasni. Ja lično ne radim testove ali imam sajtove kojima verujem i oni se ne slažu sa tobom. Zato i kažem čoveku da odabere sajt kojem veruje i sam donese zaključak. Evo još jednog linka, da ne bude da se potpuno oslanjam na xbit lab
:: http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-hd-4890,2262.htm
:: rezultat je ovde 7:7 (zbir na 1600 i 1900, sve na max).
Scyter Re: Re: 14.04.2009. 18:54 #108275

broj poruka: 8138
Jeste sad,sabija koliko je brza od GTX 260 SP 216.4890 je po testovima koje sam ja video brza jedno 5 do 10 fps u igricama od gtx 260 sp216.Pa ona je i napravljena samo da bi bila malo brza od konkurencije(GTX 260 sp216)Sto je na primer ne uporedjuju sa GTX 285?Karta baca u prasinu 4890!ATI trenutno nema odgovora na GTX 285 i GTX 295.

P.S.Nemojte samo da se tema nastavi u svadji.

The Way It`s Meant To Be Played

:: GTX260 može da uzme onu heftalicu za drvo i da se roka pored 4890. I po brzini i po HDMI mogućnostima
:: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
:: Hoping for the best but expecting the worst.
obradmi O cemu se ovde radi ? 14.04.2009. 19:18 #108276

Da li je moguce da 4850x2 saphire sa 2 gb gdr ebe ,znaci baca vise frejmova od :
,4870 ,4890 ,gtx260,gtx275,gtx285

Zanima me o cemu se ovde radi ,da li je to zbog toga sto ima 2 gb graficke memorije
ili je nesto drugo u pitanju ,nebitno je da li neko simpatise ATI ili Nvidia
u pitanju je Hexus sajt.

obradmi eh da evo i linkovi 14.04.2009. 19:19 #108277

http://www.hexus.net/content/item.php?item=18037&page=8

Far cry 2

http://www.hexus.net/content/item.php?item=18037&page=5

call of duty 4
DaSickSyst Re: Re: Re: 14.04.2009. 19:19 #108278

broj poruka: 2909

::ATI trenutno nema odgovora na GTX 285 i GTX 295

ATIjev odgovor:
http://www.tomshardware.com/news/amd-ati-radeon-gpu-graphics,7531.html

DaSickSystem
SkyFire Re: eh da evo i linkovi 14.04.2009. 19:32 #108281

Malo je za ne poverovati ali i to se da vrlo lako resiti.
Evo Bax ima tu kartu i nek odradi na istim setovanjima kao ovde na hexus-u i da vidimo rezultat.

:: http://www.hexus.net/content/item.php?item=18037&page=
:: Far cry
:: http://www.hexus.net/content/item.php?item=18037&page=
:: call of duty 4
STRANA 1 OD 3  
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647187.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs