Palim ja jutros komp i kao i obicno proveravam mail i gledam sta ima novo na netu. Nakon toga redovno proko Everesta proveravam teperaturu komponenti (sto se ispostavilo jako korisno) i imam sta i da vidim - temperatura graficke 79 stepeni! U pitanju je graficka MSI 7900GT i noramalna temperatura je oko 42 stepena pri radu windowsu. Restrartujem program al pokazuje iste podatke. Brzo otvaram kuciste i imam sta i da vidim - VENTILATOR NA GRAFICKOJ NE RADI!!! 1. E sad da li je moglo ipak da dodje do ostecenja nekog dela graficke jer ventilator nije radio. Napominjem da sam samo proveravao mail i krstario netom pa pretpostvaljam da joj je bilo dovoljno samo ono pasivno bakarno hladjenje da odrzi tu temperaturu od 79 stepeni. 2. Da li je moguce samo zameniti ventilator na grafickoj? mkukic
ma da bre,opustii se,nije njoj nista. Svaka graficka moze da istrpi cak i 100 stepeni bez ostecenja... Samo stavi drugi ventilator i vozi...
KO RANO RANI,IL` JE PEKAR,IL` NIJE NORMALAN!!!
:: Palim ja jutros komp i kao i obicno proveravam mail i gledam sta ima novo na netu. Nakon toga redovno proko Everesta proveravam teperaturu komponenti (sto se ispostavilo jako korisno) i imam sta i da vidim - temperatura graficke 79 stepeni! U pitanju je graficka MSI 7900GT i noramalna temperatura je oko 42 stepena pri radu windowsu. Restrartujem program al pokazuje iste podatke. Brzo otvaram kuciste i imam sta i da vidim - VENTILATOR NA GRAFICKOJ NE RADI!! :: 1. E sad da li je moglo ipak da dodje do ostecenja nekog dela graficke jer ventilator nije radio. Napominjem da sam samo proveravao mail i krstario netom pa pretpostvaljam da joj je bilo dovoljno samo ono pasivno bakarno hladjenje da odrzi tu temperaturu od 79 stepeni :: 2. Da li je moguce samo zameniti ventilator na grafickoj :: mkukic
Zamena je veoma jednostavna,ali ako nisi do sada to radio...Izvadi karticu,pa je vizuelno dobro osmotri,videces da je to veoma jednostavno zameniti kuler,ali ako imas nekog drugara koji je to radio do sad pitaj ga za pomoc. Servis je poslednja alternativa...
KO RANO RANI,IL` JE PEKAR,IL` NIJE NORMALAN!!!
:: Hvala na odgovorima. Jel zamena problematicna i moram da je nosim u servis ili mogu i sam da je zamenim :: mkuki :: ::
ma da, moze da gura do 100stepeni i onda posle 2god samo da CRKNE, a to nije posao, prvo, to je sigurno zbog toga sto je silent varijanta, a drugo, cist MSI, tako da jedino resenje bi bilo da uzmes novi cooler, i to pod hitno, ako ne razmisljas o zameni neke jace graficke, i naravno da ne trebas da se opustis, Slavuj, brate, kad ti se pojave brljotine na ekranu i pocne da koci, tada ti je dzabe da razmisljas na temu zamene kulera, jer to vise nije opcija, nego zamena graficke, a da bi to sprecio, kupi i menjaj cooler i to je to, pusti mozganje itd..
:: ma da, moze da gura do 100stepeni i onda posle 2god samo da CRKNE, a to nije posao, prvo, to je sigurno zbog toga sto je silent varijanta, a drugo, cist MSI, tako da jedino resenje bi bilo da uzmes novi cooler, i to pod hitno, ako ne razmisljas o zameni neke jace graficke, i naravno da ne trebas da se opustis, Slavuj, brate, kad ti se pojave brljotine na ekranu i pocne da koci, tada ti je dzabe da razmisljas na temu zamene kulera, jer to vise nije opcija, nego zamena graficke, a da bi to sprecio, kupi i menjaj cooler i to je to, pusti mozganje itd..
...pa eto, meni se desavale brljotine na desku, tj ekranu, pa nije bila graficka, cak ni memorija, ni procesor, ...nego budjava Asus ploca, maticna ploca!
...graficke mogu da izdrze veliko temperaturno opterecenje, a ako dodje do kriticne vrednosti, sigurno nece raditi, vec jednostavan restart! Tako da ne moras mnogo brinuti, ...a u ostalom to je grafika novije generacije, mislim na nVidia 7xxx, one imaju zastitu od pregrevanja, imale su i ranije serije.
@Nicolas Hvala ti zaista na zelji da pomognes ali nisam iz bg-a... Da li je dovoljno da zamenim samo ventilator, ili moram da zamenim sve zajedno i ventilator i onaj bakarni kuler? Da li je uopste moguce da se nadje samo ventilator koji bi odgovarao ovom kuleru? mkukic
:: @Nicolas Hvala ti zaista na zelji da pomognes ali nisam iz bg-a... :: Da li je dovoljno da zamenim samo ventilator, ili moram da zamenim sve zajedno i ventilator i onaj bakarni kuler? Da li je uopste moguce da se nadje samo ventilator koji bi odgovarao ovom kuleru :: mkuki :: :: Moguce je, ali ces morati da procesljas prodavnice (da ipak svrnes u BG?). Inace, karta je sigurno prezivela (ta temperatura ni izbliza nije dovoljno visoka da je ugrozi).
visoke temperature stete uredjaju ... gpu chip moze da izdrzi 70 stepeni .. jednom..dvaput ..10-ti put .. ali steta se pravi i akumulira ... visoka temperatura steti pcb ploci , steti ostalim okolnim chipovima koji ni izbliza nemogu da trpe toliko, isusuje kondenzatore usled cega im se radni vek skracuje , nepovoljno utice na ball grid ispod gpu chipa .. ukratko .. NEVALJA... drzite svoje grafike hladne ko spricer ako zelite da vas sluze
Hajde slikaj i posalji nam dimenzije ventilatora (verovatno je nesto tipa 40x40x10 mm). Neko bi mogao odma ovde u BGu da ti kaze gde ima to da se nadje.
Sto se tice graficke, sigurno joj nije nista. 80 stepeni je premalo da se spali GPU ili bilo sta na grafi. Neki modeli po defaultu rade na visim temperaturama od cak 90-100 stepeni.
Hvala svima na odgovorima! Zamenio sam sve zajedno i hladnjak i ventilator i stavio CoolerMaster-ov! Temperatura je u samom windowsu oko 42 stepena a u igrama se neznatno povecava... Sve u svemu jako sam zadovoljan! mkukic
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647187. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.