Dobro buduci da znam da je kupovina kulera za graficku neminovna zanima me sledece: Sta znaci konektor za plocu 3-pin Iskreno receno, ja sam samo cuo za 4-pinski konektor za kulere. Na forumu sam video da je hvaljen ovaj kuler Cooler Master VIVA COOL graphic cooler. ALi on ima 3 pinski nastavak i interesuje me da li neke ploce mogu a da li neke nemogu da podrze ovaj prikljucak odnosno da li postoje 4 pinski i 3 pinski kuleri.Jos nesto ako neko zna koji ce kuler bolje da hladi 6600GT neka mi odgovori. Unapred hvala P.S. Ponekad nakon igranja pogledam temeraturu graficke i vidim 70 stepeni. Ovo nije normalno jel da?
Na svim pločama su ti 3pinski konektori za dodatne ventilatore.4pinski konektor je za Intelove ventilatore za procesore ako se nevaram.Cool Viva je dobar cooler.Ako ti 6600 nije AGP već PCIx onda prošetaj do HG Spot-ove prodavnice i vidi Zalmanove coolere za VGA. https://www.piratesunited.com
Da bi bilo koji računarski ventilator radio, potrebna su dva pina, po jedan za + i jedan za - pol struje koja ga napaja. Obrtanjem pinova, tj. zamenom polova može se upravljati smerom okretanja ventilatora (isto ovo dobija se i pričvršćivanjem ventilatora "naopačke") tj. pravca usisavanja i izbacivanja vazduha. Moguće su glupe greške, u svakom pogledu... koje drastično smanjuju protok vazduha s obzirom na konstrukciju. Treći pin, u principu nije neophodan, ali je dobrodošao, radi se o pinu kojim ide signal o broju obrtaja rotora ventilatora... a ovaj se podatak posle očitava u raznim programima, počevši od BIOS-a, pa do raznih windows programa. Znači, svaki se ventilator može priključiti na bilo koji priključak - tropolni ventilator na dvopolne konektore (ali onda nema očitavanja obrtaja), dvopolni ventilator na tropolni konektor - iste posledice, i naravno tri na tri, kako bi i trebalo... samo je ponekad potrebno odraditi male prepravke i prilagođenje. Jedina greška koja može biti kobna je kratko - spajanje pinova gde može doći do oštećenja matične ploče - grafičke kartice...
Kupobina kulera za graficku nije uopste neminovna. NA mojoj 9600 pro temperatura ide do nekih 70-80C i ja sam joj dodao ventilator sa P1 koji je drzi ispod 40c. Inace ona fabricki ima samo pasivno hladjenje. Uostalom, ako diras hladnjek na kartici, gubis garanciju.
Uvek sam mislio da je bolje kupiti za klasu jacu katricu u LE, SE varijanti koja ce raditi na manjim taktovima i biti skroz ladna, neko neki za klasu losiji GT, XT koji ce da przi celo kuciste a imati slicne performanse i cenu.
ja bih da se nadovezem na temu o temp ove karte. naime meni je po paljenju temp oko 65, pa sam uvek mislio da je to greska u ocitavanju, da li sam ja u pravu ili se ova kartica stvarno ovoliko ugreje za samo 20 sekundi, ostale komponente su pri paljenju na sobnoj temp, oko 27 (jedino proc malo vise-oko 30), a bakarni hladnjak na kartici je jednako topao kao hladnjak proca, koji je zagrejan na oko 45 nakon pola sata od paljenja (tada je temp grafike, citano iz speedfan-a preko 75)
da islim da ocitavanje nije tacno evo upalio sam komp sada i odmah proverio temp u speedfan-u i on kaze 65 pri paljenju, zbog ovoga mislim da je ocitavanje pogresno i mislim da nikako ne treba jaci kuler od onog koji je dosao na karti
Dakle, dakle.... svakako ne treba slepo verovati očitavanjima softvera, jer su moguće mnogobrojne greške. Jedino u šta treba verovati - ukoliko naravno, kuler uopšte naleže kako treba na stvar koju hladi - je porast - smanjenje temperature u odnosu na prvobitno očitanu ili razliku koja nastaje u tzv. idle i full opterećenju procesora. Dovljan je podatak da npr. izmenom verzije bios-a možete dobiti drugačije očitavanje temperature procesora - čipseta... što dovoljno govori o preciznosti. Ja opet po starom: pipnite to bre prstom, i takvo odokativno "merenje" reći će vam da li je stvarno neka ekstremna temperatura ili ne, ili to proizvođač "diže cenu" onome što je prodao u stilu: kako je moćna ova kartica, bre, greje dva puta više od dvojezgarnih oc procesora....
:: ja bih da se nadovezem na temu o temp ove karte. naime meni je po paljenju temp oko 65, pa sam uvek mislio da je to greska u ocitavanju, da li sam ja u pravu ili se ova kartica stvarno ovoliko ugreje za samo 20 sekundi, ostale komponente su pri paljenju na sobnoj temp, oko 27 (jedino proc malo vise-oko 30), a bakarni hladnjak na kartici je jednako topao kao hladnjak proca, koji je zagrejan na oko 45 nakon pola sata od paljenja (tada je temp grafike, citano iz speedfan-a preko 75 :: :: Imam istu graficku (gigabajtovu) i meni je u leru temp oko 42. To je do sad bilo (zima), kada je temp u sobi oko 20ak i kusur stepeni. Inace sam primetio da temp na kojoj usporava procesor na grafickoj zbog pregrevanja je setovana na 149. Da li stvarno moze da izdrzi toliko?! Ne mogu da stavim nizu vrednost za taj alarm fixno je na 149... Poz , Marko ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647169. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.