Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Wide Vs NonWide
STRANA 1 OD 2  
strela75 Wide Vs NonWide 20.02.2009. 12:22 T15617

status: user
broj poruka: 1590
Jasno mi je da su Wide TFT ekrani dobili nitku u odnosu na CRT i ne-Wide TFT monitore, ali...

Prirasli su mi za srce Samsungovi nonWide: 940B i 940N koje koristim. Jednostavno mi je neobicno kada recimo vidim Wide 19`, koji je po visini skoro pa kao moja prva TFT 15` iz tamo neke 2002.

E sad pitanja:
- zasto su izbaceni nonWide (pretpostavljam: proizvodjaceva zarada i mozda odnos 16:9 slika tamo se cesce koristi)?
- vredi li davati pare za `stari` 943N za kucnu varijantu ili uzimati novije sire (valjda vise titla stane kad se gleda film) a uze TFT monitore?
- ima li ko iskustvo i sa jednim i sa drugim, i sta bi to bile prednosti novijih (Wide)?

Unapred hvala.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tosas jedan glas za non wide 20.02.2009. 12:35 #97932

broj poruka: 304
Mislim da su proizvodjaci u pitanju. Mogu da prodaju `vecu` dijagonalu po manjoj ceni. A i wide standard je standard u filmskoj industriji.Ne znam kakav je TV signal dominantan u drugim delovima evrope i sveta,ali kod me tako smara kad vidim razvucene ljude na wide ekranu. Nije stvar u tome `navicicete se brzo` jer to nije priridan odnos dimenzija,a ovo je kao doba tehnoloskog napredka.. Zato pretpostavljam da je svetu dominantniji wide signal pa se zato i proizvode takvi TV i monitori.
Ili ne?
mihro Polako 20.02.2009. 12:45 #97934

broj poruka: 143
TV je sasvim druga stvar, ne mesati to...
Drugo, wide je apsolutno superioran, uzmi i neces zazaliti. Naravno minimum 22` inace ce zaista biti `kratak` po visini.
Imas vise radnog prostora, igre izgledaju bolje, a i filmovi ako gledas na kompu.
I ja sam se nesto kao mislio kad sam prelazio sa `kockice`, ali cim sam pustio wide u pogon, cao bre kakvi stari monitori, ni jednom se nisam osvrnuo...
philaemos re 20.02.2009. 13:16 #97938

broj poruka: 2743
Kada vidim 4:3 devetnaesticu igleda mi kao da je neko izduzio monitor po vertikali
Inace tebi su oci postavljene po horizontali, pa je Wide monitor prirodniji za gledanje od ``kocke``
Kada sam pre 2 god kupio prvi wide TFT, navikao sam se i ne bih wide vise menjao.
Preporuka: wide 20`` je po visini kao 17`` kocka samo sto je siri, pa uzmi MIN 20-icu, a 22`` wide ti dodje kao sira 19`` kocka (tacnije kvadrat )... znaci 20 ili 22 wide i uzivaj... videces i sam
Pozz

Hope is the first step on the road to disappointment.

skar Re: Wide Vs NonWide 20.02.2009. 13:40 #97942

broj poruka: 3992
wide je usao u siru proizvodnju zato sto se od jednog panela moze iskoristiti
(napraviti)vise monitora
inace 22` je sada zakon
samo gledaj da ga isprobas u radnji
po meni vredi dati pare za sve sto ce te sluziti
i sto ti se svidja

rad je od coveka napravio majmuna

:: Jasno mi je da su Wide TFT ekrani dobili nitku u odnosu na CRT i ne-Wide TFT monitore, ali..
::
:: Prirasli su mi za srce Samsungovi nonWide: 940B i 940N koje koristim. Jednostavno mi je neobicno kada recimo vidim Wide 19`, koji je po visini skoro pa kao moja prva TFT 15` iz tamo neke 2002
:: E sad pitanja:
:: - zasto su izbaceni nonWide (pretpostavljam: proizvodjaceva zarada i mozda odnos 16:9 slika tamo se cesce koristi)
:: - vredi li davati pare za `stari` 943N za kucnu varijantu ili uzimati novije sire (valjda vise titla stane kad se gleda film) a uze TFT monitore
:: - ima li ko iskustvo i sa jednim i sa drugim, i sta bi to bile prednosti novijih (Wide)
:: Unapred hvala.
2m4Y Re: 20.02.2009. 13:54 #97945

broj poruka: 2353
^^ ...NonWide monitori su bili skuplji za proizvodnju, zbog cega su i posle pojave Wide ekrana zadrzali svoje cene, dok je Wide ekranim spala kao nenormalna! Ne znam da li je iko od vas imao priliku da na svom stolu ima NonWide monitor sa vecom rezolucijom od 12x10! A eto danas imamo Wide ekrane pristupacne i sa HD rezolucijom!

Obavezno, ako imas para, uzmi jednu 22ku, neces pogresiti, a ako mislis da gledas HD filmove, pogledaj neke 22ke sa HD rezolucijom, cini mi se da ima jedan Benq 21,5` sa HD rezolucijom, analogni je oko 160-200€ a digitalni je cini mi se 50€ skuplji, odlican je izbor!

Imao sam normalni monitor, od 17-22` i nista me vise ne moze naterati da uzmem normal monitor (4:3, 5:4), trenutno imam 24` 19x12 rezolucije.
Lakse je gledati filmove na njima, lakse je igrati igre, ponajvise lakse raditi projekte, ...jednostavno su prirodniji za nas vid!

Pozz...
Slavuj ... 20.02.2009. 15:10 #97962

broj poruka: 2236
Kupio bih wide, ali 10:16 i bar 24``.

Trenutno sam još uvek na 4:3 i ne bunim se.

Pitanje za sve stručnjake, zašto se knjige ne pišu Wide formatu, ako je tako stvarno prirodnije ljudskim očima ?
I, zašto se proizvode sveske u nekim ``levim`` formatima, osim 16:10 ?

Ja nešto ne uspevam da shvatim kako je ikome na ovoj planeti lakše da kada čita tekst jednog reda, i prelazi na sledeći, pokretanje i glave i očiju, pa još sinhronizovano, LAKŠE od pokretanja samo očiju.

Kako je to lakše raditi 3 (tri) otprilike isto komplikovane stvari istovremeno, od samo 1 (jedne) ?

Ne razumem, stvarno mi nije jasno kolika je tupoglavost potrebna da se tako neka nebulotična izjava napiše ili izgovori, kao što je ``prirodnost 16:10``.

Možda je nekim MUTANTIMA LAKŠE. Meni nije, ja sam ljudsko biće.

Ako Wide format kućnih monitora nije klasičan marketing, onda marketing kao delatnost na ovoj planeti ne postoji.

Glavni štab.
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
2m4Y Re: ... 20.02.2009. 15:33 #97973

broj poruka: 2353
::Kupio bih wide, ali 10:16 i bar 24``
::..

...sto ne uze 3:4 onda? Niko nije pominjao knjige, vec radnu povrsinu i igre!?! Sto se tice knjiga, ja bas i nesto nisam blesav da citam knjige na kompu, ali ako dodje do tgoga, moci cu da je otvorim n desku kao i pravu knjigu, zahvaljujuci 16:10!

Pozz...
Slavuj ... 20.02.2009. 15:40 #97977

Super, ja imam samo 2 oka i ja mogu samo par reči odjednom da čitam, ne mogu dve strane istovremeno ni da fokusiram, a kamoli da ih čitam u isto vreme. Kao što napisah, nisam MUTANT, već homosapiens.

Taj format je i izmišljen za taj ``nisam blesav da čitam knjige`` kalibar, tako da mi je u neku ruku i drago što, ma koliko nešto meni bilo krcato besmislom, uvek ima zadovoljnih.

Uživajte u čaroliji.

Glavni štab.
mihro Tacno... 20.02.2009. 16:06 #97984

broj poruka: 143
...Sam znao da ce da se javi neko da pametuje sa knjigama, mutacijama, ocima, glavom i sl. Samo nisam ocekivao da to bude Slavuj jer obicno ima racionalne komentare.
Pre svega autor teme je pitao za misljenje one koji imaju iskustva sa obe vrste monitora. A 99% ljudi koji su sa kockice presli na wide ce reci da je wide bolji. Naravno da ima poneko kome nece odgovarati i zbog specificnih razloga ce se vratiti na kockicu i to postujem. Ali ljudi prvo probajte, pa onda donosite sud.
Dalje, ako cemo iskreno pa knjige nisu ni u kockica formatu nego su duguljaste. Sta sad, jel i monitori treba da idu vise u vertikalu a manje u sirinu ? Ljudi su pisali i na skrolovima. Jel da idemo na monitore od 10 metara visine i 10 cm sirine ? Eto i telefoni imaju duguljaste ekrane, ajmo sad rotirajte svi wide ekrane za 90 stepeni. Zasto je ljudima bilo lakse da pisu i stampaju knjige u tom formatu je posebna prica, batalite to kada su monitori u pitanju. Monitori pokusavaju u velikom broju slucajeva da prenesu realnu sliku, bilo da su igre bilo filmovi u pitanju. A za rad nije toliko bitno, ali je opet korisno imati dodatnog prostora sa strane. Svidelo se to nekom ili ne, vidno polje ide u sirinu i takvi MONITORI su jednostavno prirodniji. Ko predje na wide ima utisak dodatnog komfora, a kada igrom slucaja sedne ponovo za kockicu ima utisak da je sve iseceno i da fali sa strane. Ja to znam najbolje jer sam imao neke petljancije sa servisima pa cas koristio jedan cas drugi format.
Znaci ljudi ne sirite dezinformacije i ne potezite nebulozne argumente, ko je probao zna o cemu prica, ko nije neka proba pa ce videti i sam.
No hard feelings!
Slavuj Re: Tacno... 20.02.2009. 16:25 #97988

:: Ja to znam najbolje

Nijednog trenutka nisam posumnjao :)

Glavni štab.
Daum Re: ... 20.02.2009. 17:25 #97992

broj poruka: 12796
Bravo na inteligentnom odgovoru...
Jel ti citas knjige vertikalno? Kakve veze ima kolika je povrsina knjige i u kom formatu je kad se text uvek cita s` leva na desno

Tvoj raspored ociju je u horizontalnoj liniji, i samim tim je prirodnije gledati wide monitor, jer skoro da ne moras da pokreces oci po vertikalnoj osi...

Stvar je u tome sto ljudske oci pokrivaju vise horizontalno nego vertikalno zbog samog oblika ociju i zbog toga je mnogo prijatnije gledati u wide monitor nego u neki 4:3...

:: Kupio bih wide, ali 10:16 i bar 24``
:: Trenutno sam još uvek na 4:3 i ne bunim se
:: Pitanje za sve stručnjake, zašto se knjige ne pišu Wide formatu, ako je tako stvarno prirodnije ljudskim očima ?
:: I, zašto se proizvode sveske u nekim ``levim`` formatima, osim 16:10
:: Ja nešto ne uspevam da shvatim kako je ikome na ovoj planeti lakše da kada čita tekst jednog reda, i prelazi na sledeći, pokretanje i glave i očiju, pa još sinhronizovano, LAKŠE od pokretanja samo očiju
:: Kako je to lakše raditi 3 (tri) otprilike isto komplikovane stvari istovremeno, od samo 1 (jedne) ?
:: Ne razumem, stvarno mi nije jasno kolika je tupoglavost potrebna da se tako neka nebulotična izjava napiše ili izgovori, kao što je ``prirodnost 16:10``
:: Možda je nekim MUTANTIMA LAKŠE. Meni nije, ja sam ljudsko biće
:: Ako Wide format kućnih monitora nije klasičan marketing, onda marketing kao delatnost na ovoj planeti ne postoji
:: Glavni štab.
philaemos Re: ... 20.02.2009. 18:19 #98005

Kenjas ko` foka
Pa ti koristi onda 4:3 ili 1:1 ili 0.0008:120000 ako ti je tako lakse

:: Kupio bih wide, ali 10:16 i bar 24``
:: Trenutno sam još uvek na 4:3 i ne bunim se
:: Pitanje za sve stručnjake, zašto se knjige ne pišu Wide formatu, ako je tako stvarno prirodnije ljudskim očima ?
:: I, zašto se proizvode sveske u nekim ``levim`` formatima, osim 16:10
:: Ja nešto ne uspevam da shvatim kako je ikome na ovoj planeti lakše da kada čita tekst jednog reda, i prelazi na sledeći, pokretanje i glave i očiju, pa još sinhronizovano, LAKŠE od pokretanja samo očiju
:: Kako je to lakše raditi 3 (tri) otprilike isto komplikovane stvari istovremeno, od samo 1 (jedne) ?
:: Ne razumem, stvarno mi nije jasno kolika je tupoglavost potrebna da se tako neka nebulotična izjava napiše ili izgovori, kao što je ``prirodnost 16:10``
:: Možda je nekim MUTANTIMA LAKŠE. Meni nije, ja sam ljudsko biće
:: Ako Wide format kućnih monitora nije klasičan marketing, onda marketing kao delatnost na ovoj planeti ne postoji
:: Glavni štab.
gman 4x3 20.02.2009. 19:00 #98014

broj poruka: 1111
i ne toliko 4x3 koliko crt
ovo sam pisao milion puta, tako da jos jednom nije na odmet
znaci sto se slike tice, a to je ono sto monitor treba da radi, i u svakom segmentu slike je crt apsolutno superioran u odnosu na tft
da bi se gledala iole normalna slika na tft-u on mora da se izbaci jaaako mnogo kesa
sto sam ja video, jedino apple tft-i mogu da prismrde bilo kom crt-u
a sto se tice formata slike verovatno je bolji wide za filmove i igre, naravno ako su isti uradjeni u datom formatu
a gledanje tv-a u formatu 4x3 na 16x9 ili 16x10 ekranima je totalna besmislica
ili ce sve biti razvuceno, kako vecina ljdi koristi wde ekrane, ili ces zeleci da proporcije ostanu normalne baciti dobar deo ekrana na crne trake sa strane
a sve ovo vezano za tv pisem jer vecina sveta jos uvek koristi 4x3 (ne moze se na svet gledati kao na ameriku i zapadnu evropu, jer tu ne zivi ni sestina ljudi)

ulsi

SkyFire Re: 4x3 20.02.2009. 19:04 #98016

broj poruka: 18472
Zao mi je ali necu se moci sloziti..
Cak novije genracije TFT sa TN panelom imaju kvalitetniju sliku od CRT monitora (vec zastarela tehniologija ) a da ne pominjem TFT sa S-PVA i S-IPS panelima kojima ni jedan profesionalni CRT monitor ne moze ni da primirise!
Znaci drugar,odes u radnju i pogledas malo takav neki moniotor,recimo Dell koji ima najbolji prikaz slike i kad vidis poceses se po glavi i zapitas jer ovo moguce?!
Znaci nemoj tako biti tvrdoglav i ubedjivati sebe u nesto pogresno jer to nije jednostavno tacno!

I Want to believe - The truth is out there

:: i ne toliko 4x3 koliko cr
:: ovo sam pisao milion puta, tako da jos jednom nije na odme
:: znaci sto se slike tice, a to je ono sto monitor treba da radi, i u svakom segmentu slike je crt apsolutno superioran u odnosu na tf
:: da bi se gledala iole normalna slika na tft-u on mora da se izbaci jaaako mnogo kes
:: sto sam ja video, jedino apple tft-i mogu da prismrde bilo kom crt-
:: a sto se tice formata slike verovatno je bolji wide za filmove i igre, naravno ako su isti uradjeni u datom format
:: a gledanje tv-a u formatu 4x3 na 16x9 ili 16x10 ekranima je totalna besmislic
:: ili ce sve biti razvuceno, kako vecina ljdi koristi wde ekrane, ili ces zeleci da proporcije ostanu normalne baciti dobar deo ekrana na crne trake sa stran
:: a sve ovo vezano za tv pisem jer vecina sveta jos uvek koristi 4x3 (ne moze se na svet gledati kao na ameriku i zapadnu evropu, jer tu ne zivi ni sestina ljudi
:: uls
Slavuj ... 20.02.2009. 20:59 #98034

#Daum,
``Kakve veze ima kolika je površina knjige i u kom formatu je kad se text uvek čita s` leva na desno?``

Neverovatno, ali istinito, pa ti stvarno ne razlikuješ red dugačak 15cm od reda dugačkog 80cm !

Možda je bolje pitati te šta ti uopšte vidiš na monitoru i koliko vratova, glava i očiju imaš kada sii u stanju da TOLIKU razliku ne primetiš !

#philaemos,
glavni štab se već odavno ne potčinjava prolaznim trendovima, nekim neraspoloženim mediokritetima, oprečnim mišljenjima i nedovršenim stavovima, već sve odluke donosi u najvećem mogućem skladu sa sopstvenim potrebama i željama. Srećno ti bilo u rastu i razvoju. Puno zdravlja, takođe i lemilica i dugih koturova kalaja. Onog nemačkog.

#Sky,
vodenog ti hlađenja... smanji te prženice :)

Glavni štab.
TheBear Wide je bolji 20.02.2009. 21:24 #98042

broj poruka: 6502
za sve primene, bar meni. Pocevsi od filmova, teksta, igara... I sad se ne isplati uzimati manji monitor od 22` wide jer im je cena niska, a ogroni su, smesno bi izgledao 22` nonwide monitor.

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
philaemos Re: ... 20.02.2009. 22:05 #98058

/facepalm

:: #philaemos
:: glavni štab se već odavno ne potčinjava prolaznim trendovima, nekim neraspoloženim mediokritetima, oprečnim mišljenjima i nedovršenim stavovima, već sve odluke donosi u najvećem mogućem skladu sa sopstvenim potrebama i željama. Srećno ti bilo u rastu i razvoju. Puno zdravlja, takođe i lemilica i dugih koturova kalaja. Onog nemačkog
gman pa 20.02.2009. 22:52 #98075

ja mora da sam corav onda
ako ima nesto bolje od trinitrona, a daje sliku
i ne kosta preko k evra

kao sto rekoh, apple-u skidam kapu

ulsi

MaliAbner Ti si bre mnogo zadrt lik... 21.02.2009. 08:14 #98132

broj poruka: 7769
@slavuj
Ti ces uskoro iz inata da pocnes koriscenje racunara tako sto ces na monitor da gledas kroz kljucaonicu (a mogao si lepo da sirom ptvoris balkonska vrata).

A sto se tice non wide monitora ako uspes da nadjes Samsung 203, kupuj i ne razmisljaj previse, prikaz slike je u 1600x1200 tackica, sto znaci da ima najfiniju rezoluciju (velicina tackice) ali je pitanje kako to umara s obzirom da ce sve biti dosta sitno. To je definitivno vise tackica nego wide 1680x1050 tj. daleko veci radni prostor ako ti treba.

Meni takav prikaz nije smetao na klasicnoj 19-ici takodje samsung proizvodnje, mozda zato sto sam kratkovid.

Tomato Republic Of Serbia !!!

Pisko Jedva se setih 21.02.2009. 08:33 #98137

broj poruka: 6650
Jedva se setih časova iz političke ekonomije, iz prošlog veka, naime, ono na šta me sve asocirala ova prepucačina (FPS, many actors) je jedan pokret iz XIX veka, koji se borio protiv tehnološkog napretka (u to vreme, in su bile parne mašine), tako što su ista razbucavali maljevima. Pokret se zvao (po svom ideologu), ludisti. A cilj je bio da spreče da mašine zamene ljude (pa da budu otpušteni, jel`), tako je i jedan baya, rudar, koji je mlatio neverovatno velikom lopatom i bio lokalni, regionalni i nacionalni prvak i heroj u tovarenju rude-uglja u vagone, pobedio parnu mašinu u takmičenju, samo mu posle skiknula čuka. Nešto slično smo imali relativno nedavno kada je odigravan meč kompjutera (deep-blue, IBM) protiv čoveka u šahu, i, to je to. Bilo, ponovilio se, zaboravilo se... idemo dalje.
Slavujče, kupi si gi malo skuplji monitorče, sa pivot opcijom, pa da vidiš šta je uživanje kad čitaš knjigu-tekst iz worda na okomito postavljenoj 22`. To je, uglavnom i za word i za bilo koji drugi rad sa tekstom mnogo bolje od klasično postavljene 22` a o CRT-u da ne pričam. To sa CRT-om nije moguće.
I, da, CRT je, kakav god bio, istorija, to više ne može da se kupi, prema tome, zašto razglabati koliko je mercedes repaš bio kvalitetniji i dugotrajniji od današnjeg, i kako je ranih 70` imao ajnšpric... kad ga više nema.
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

Slavuj Re: Jedva se setih 21.02.2009. 13:10 #98164

Ma nema greške, već sam izrazio želju za okomitom 24` za rabljenje po ``radnom`` astalu.

A ti rudari su verovatno za 5 sarmi, kao svinje, radili da bi jeli, pa su verovatno akutno pomahnitali kada su saznali da će im neka mašina za 2 dana oduzeti hranu iz usta. Ništa neobično i ništa nekarakteristično ljudskoj rasi. Volimo se svi do jaja, baš.

Inače, čekam da pocrkaju Trinitron i Diamondtron, pa ću onda da kupujem novo.
Žao mi da ih bacam, ne zato što rade, već što mi dođe da ih zagrlim kada se vratim ``iz gostiju`` na čijem je stolu uključen bio tft... Svane mi pred očima, majke mi :)

O bojama i efektima iz nekih igara, animacija, sa nekih sajtova, bolje da ne pišem.
Ne umem da opišem osećaj takvog zadovoljavanja očiju, kad me gotovo bukvalno svaki put kada je uključen, ``podseti`` zašto sam ga kupio.

A tek fotografije su svojevrsna tema.

Tako da, meni je stvarno žao što više nema ovakvih sprava za sve one koji ih požele, pa su gomile sklone da kao reference postavljaju neka smeća iz samoposluge.

Ništa novo i do sada neviđeno ziliJon puta.

I tako...
gman @slavuj 21.02.2009. 13:38 #98166

tako je tebra
ako je u crt bolji u onome sto monitor treba da radi zadrzacu ih dok ne crknu
a do tad ce tft valjda biti bolji

ulsi

MilosNBG ... 21.02.2009. 15:09 #98183

broj poruka: 1586
Hehe, uhvatio si se formata i kvaliteta slike kao pijan plota, jasno je da ko moze sebi da priusti vrhunski TFT, moci ce i da uziva u ekstra slici, kojoj CRT ne moze da primirise, kao sto rece Sky, komforniji su za rad, veca radna povrsina sa manjim zauzecem prostora dok crt sa povecanjem dijagonale zauzima nesrazmerno vise prostora na radnom stolu.
Ovo cini mozda 50% razloga za uvodjenje tft-a i izumiranje crt monitora. Drugih 50% cini uticaj na zdravlje onog ko sedi ispred monitora, grejanje komponenata monitora, EM zracenja razlicitih frekvencija, UV zracenje, radijacija ekstremno niskih frekvencija, smerovi emitovanja svetla...

Ostatak ce se zanimati sa `smecem iz samoposluge` zavisno koliki mu je guber ali ce u svakom slucaju imati koliko-toliko dobar monitor sa kojim se nece rvati na radnom stolu i da greje ruke zimi na plastici kada braca Rusi zavrnu gas... mada zbog ovog poslednjeg se mozda treba zamisliti... hm...

Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!

JOSILENKO wide naravno! 21.02.2009. 15:23 #98187

broj poruka: 1013
CRT - nikako. Veliki monitori trose struju ko bojler, a od zracenja ce ti kosa opasti, i ocoravices kao i svi mi koji smo na CRT od 486 na ovamo. Samo ako si profi dizajner pa pljunes 1500 e za neki sony
TFT 4:3 ti je max 19``. Imao sam 940 N, bila dobra slika ne zalim se, ali
TFT 22`` ima 3 inca vise, a neznatno skuplji. Ako kupujes novi monitor nemoj uopste da se razmisljas. 22`` minimum. i wide naravno.

JOLE

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gman CRT 21.02.2009. 16:23 #98214

@MilosNBG> pa ti mora da slep kad kazes da crt ne moze da prismrdi tft sto se tice osvetljenosti, kontrasta, probijanja pozadinskog osvetljanja, jako lose slike kada se ne kosristi nominalna rezolucija, sto onda doje da je tft bolji samo zato sto je tanak i sto se crt vise ne proizvodi
ja sam video da je jedino apple i display-i koji koriste s-pva, s-ips, mrzi me pisem sta znace ove skracenice, imate google
ja imam dva sa trinitron cevima od 20incha i moj mali brat, klinac od 12 godina je u fazonu da se menjamo, on meni da viewsonic (koji vaze za bolje, kupljen pre par meseci, 250e), a ja njemu jednu od ove dve matore drtine od kojih je jedna nova kupljena za gomilu novaca, a drugi polovan za budzasto, jer kaze da ako hoce da ima normalnu sliku onda bi trebalo da zalepi monitor za glavu, jer svaki put kad nije tacno ispred njega boje se skenjavaju
znas koliko kostaju vrhunski tft-i, sto je po meni apple

@JOSILENKO> sto se tice zracenja, pa to su price za malu decu, odnosno za keve, NEMOJ DA SEDIS ISPRED MONITORA OZRACICES SE I NARASCE TI DRUGA GLAVA, cime li sad truju decu kad svi koriste tft koji ne zraci
svi crt- poseduju filtere za beta raspad ispred dela koji daje sliku, i po istrazivanjima vise se ozracis za sat vremena po suncanom danu, nego za mesec dana sedenja ispred crt-a
ostali deo monitora je zasticen faradejevim kavezom, kako spoljna polja ne bi uticala na njegov rad, a i kako bi sve sto on proizvodi ostalo unutra

tako da...

p.s. naravno da cu i ja i svi ostali na kraju preci na tft, i svako ko sad kupuje novi monitor treba da kupi isti, a najbolje bi bilo da se isprsi za poprilicnu sumu kako bi uzivao u VRHUNSKOJ SLICI, jer na monitoru svakako ne treba stedeti, jer je on glavna veza izmedju coveka i kompjutera, i pored njega zvucnici, a za input, naravno mis i tastatura

ulsi

STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647187.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs