Drugar je konacno kupio grafu:Ati Radeon Sapphire 3850 512 ddr3,sa velikim aluminijumskim hladnjakom,znaci nije onaj prvi model sa plasticnim oklopom.Izvadil smo prethodnu grafu 7600gt,deinstalirali drajvere,ubacili novu grafu instalirali drajvere,i probali neke od 20-ak igara koje su bile u kompu.Komp radi 10 minuta lepo,pa se onda sve zaglavi,mora restart. masina je sledeca:Ploca k9n4 ultra,cpu 3800+,jedno jezgro,1gb ddr2 667 kingston,napajanje 350 wati,neko obicno! Ja sumnjam na napajanje,jer u prospektu grafe pise da trazi minimum 450w! Sta li moze da zeza?
Minimum 450W znaci minimum 500W `brendiranih vati` ili 550 nekih osrednjih....Ne treba uzimati `knap` napajanje koje je preporuceno od strane proizvodjaca,narociti ako zivis u zemlji Srbiji gde napon od 220v i zimskom periosu znaci izmedju 160 i 180v... Pride tome sti i ako uzmes tih 450W (koje ce verovatno raditi) napajanje ce ti stalno biti peroptereceno sto nije dobro,uzmi jace i ostavi mu mesta da `dise`... Ako hoces value PSU uzmi LC POWER SUPERSILENT 550W (oko 35 evra) sasvim solidno napajanje za malu kintu i NISTA ispod toga....
bacite mu jos 1 gb rama to su sada sitne pare i napajanje ako je 350w i ako jos nije neko brand name i to min 500w,nemate sta da trazite sa tim od 350w,mora bolje i jace jer u suprotnom moze da se desi da ce kofa poceti da salje dimne signale :) a proverite i temp CPU,ovo je od mene laicki a sada ce strucnjaci da se jave koji ce ti u 100% reci de skripi
pise 400-450W preporuceno napajanje, a ja sa 450W LCPower teram i 9600GT i AMD X2 klokovanog na 3,2Ghz, hard disk, rezac i 2GB Ram... sve perfektno radi bez problema, moze i vise da se overklokuje i graficka i procesor opet sve radi odlicno. Tako da nek uzme on neki LCPower 550W jeftino je a ispratice i jacu graficku bez problema.
I ja dajem svoj glas za opciju napajanje. Imam bas taj Sapphire HD3850, i mislim da mu treba minimum 420W firmiranih, a koliko je to u kineskim Watima ne znam.
kolko imas HDD-ova, DVD-CD uredjaja, dodatnih kartica, usb konektora upotrebljenih?verovatno je napajanje ali nemora da bude.skini recimo program Real-Time High-Dynamic Range (opterecuje grafiku ali ne i ostali deo racunara, ako ti zablokira sa njim onda je graficka verovatno ako ti nezablokira sa njim onda je napajanje) pusti ga u rad i podesi da ti zakuca graficku na 100%, prati temperaturu i napone u compu sa Lavalys Everest programom pa ces videti dal je u pitanju napajanje ili nesto drugo max temperatura na procesoru je do nekih 80 C a na grafickoj 86-90C do kojih nece zablokirati (ovo zavisi od primerka do primerka)
Juce sam radio drugu smenu,pa nisam stigao da odgovorim na neka pitanja sto ste mi ovde postavili,tako da se izvinjavam svima.Sto se tice tog kompa,u njemu ima samo jedan hard,i jedan dvdrw,juce smo oborili sistem,pa ubacili na cist windows drajvere od graficke,i ploce naravno,problem se manifestovao drugacije,sad je blokirao na nekih sat vremena,znaci razlika u odnosu na prethodni windows.A sto se tice Bax-ovog linka za grafu,pogodio je,to je tacno t grafa.Ma prvo sto cemo menjati je napajanje,nagovoricu roditelje od tog klinje,koji su burzuji ali skrti,kao i svi burzuji,da pljunu 1100 din za neko napajanje od 450w,za jace tesko da ce se otvoriti!
Broj postavljenih tema: 60375. Broj poslatih odgovora: 647182. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.