Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
8ms
STRANA 1 OD 1
ivikit 8ms 05.01.2009. 17:38 T14252

status: user
broj poruka: 264
Drugari recite mi da li je monitor od 8ms trom za 19`? Da li cu pri igranju i filmovima videti duhove? Kakav je Philips 190S monitor posto ga mozda uzmem od ortaka polovan i koliko on realno vredi danas?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
pajsgudgud Nećeš 05.01.2009. 17:41 #87237

broj poruka: 3742

a sta ti ja znam...

ivikit Ostalo? 05.01.2009. 17:47 #87238

broj poruka: 264
A kakvi su uglovi gledanja, kolorit, isijavanje na crno, ostrina slike tacnije kvalitet ukupni?

pajsgudgud Nisam pročitao pitanje do kraja. 05.01.2009. 17:55 #87239

Pitaj ortaka koliko je star. Ako je oko godinu dana, tu negde do 8000din maks. bilo ok(naravno cenkaj se). E sad, uglovi gledanja, probijane pozadinskog osvetljenja..ortak ti je idi kod njega pogledaj na licu mesta. Probijanje nije uvek isto na istim modelima.
a sta ti ja znam...

:: A kakvi su uglovi gledanja, kolorit, isijavanje na crno, ostrina slike tacnije kvalitet ukupni
::
Slavuj vvv 05.01.2009. 17:55 #87240

broj poruka: 2236
Svaki TN panel ima lose/male/uske vertikalne uglove gledanja.
`Probijanje` bele boje vec zavisi od modela do modela, kod jeftinijih modela.
Slika je svakako ostra, zato sto se svaka tacka posebno oslikava.
Ukupni kvalitet zavisi od toga za sta ces ga koristiti.
Boje nisu verne, ali je `dobar` odziv pixela, takodje karakteristika TN panela.

“I am a deeply religious nonbeliever.… This is a somewhat new kind of religion.” Albert Einstein

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
TheBear Ja sam imao 05.01.2009. 17:57 #87241

broj poruka: 6502
Samsung 710N 12ms sad imam Samsung 2032BW 2ms GTG i ne vidim nikakvu razliku.

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Slavuj ... 05.01.2009. 18:10 #87242

Pa, moze da bude da:
1. je marketinska fora,
2. je losa serija, los model, los proizvodjac,
3. ti je vid los, pa ne vidis dobro,
4. ti je vid ok, nego ne znas sta i gde da gledas.
5. ti je gajtan koji ide od graficke do monitora los.
6. monitor nema DVI ulaz.

“I am a deeply religious nonbeliever.… This is a somewhat new kind of religion.” Albert Einstein
Daum Re: Ostalo? 05.01.2009. 18:12 #87243

broj poruka: 12796
Sve ti to zavisi od modela do modela...

:: A kakvi su uglovi gledanja, kolorit, isijavanje na crno, ostrina slike tacnije kvalitet ukupni
TheBear Re: ... 05.01.2009. 19:27 #87247

broj poruka: 6502
Vid mi je dobar, ima monitor DVI onaj pre nije imao, ja kazem da mi se ni pre nisu pojavljivali nikakvi duhovi i tako to sa 12ms a ni sad sa dve tako da u odzivu i nema neke razlike.

:: Pa, moze da bude da
:: 1. je marketinska fora
:: 2. je losa serija, los model, los proizvodjac
:: 3. ti je vid los, pa ne vidis dobro
:: 4. ti je vid ok, nego ne znas sta i gde da gledas
:: 5. ti je gajtan koji ide od graficke do monitora los
:: 6. monitor nema DVI ulaz
:: “I am a deeply religious nonbeliever.… This is a somewhat new kind of religion.” Albert Einstein
Slavuj ... 05.01.2009. 20:04 #87254

Sad vidim da si potpuno u pravu. Ma, sta je 500% brzi odziv tacke, skoro nista, to se ni ne primeti.

pajsgudgud Re: ... 05.01.2009. 21:35 #87266

Pre par godina otprilike kada je tft lcd postao dostupan širim narodnim masa, smatralo se da je 40ms dovoljno za normalno gledanje filma. Danas uveliko ne postoje u prodanicama monitori sa 12ms. Upoređivao sam, 8 i 5ms. Ako je neko primetio razliku između ovih veličina taj ima hipersenzitivno oko.
a sta ti ja znam...

:: Sad vidim da si potpuno u pravu. Ma, sta je 500% brzi odziv tacke, skoro nista, to se ni ne primeti.
:: “I am a deeply religious nonbeliever.… This is a somewhat new kind of religion.” Albert Einstein
Slavuj ... 05.01.2009. 21:54 #87268

Moja je poenta da su ti monitori, svojim karakteristikama, sve samo ne merodavni.

Jedina karakteristika koja ima potencijala da bude istinita/ispravna/tacna je rezolucija.
Sve ostalo je budalastina. Ni malo me ne bi zacudilo da saznam da su to isti oni monitori od pre 5-6 godina, koji se samo nisu prodali na vreme, pa su sad sa novim sjajnim nalepnicama, koje se mozda cak stampaju u Babusnici ili Cibutkovici...

Dakle, dve stvari cije OSNOVNE karakteristike nisu 100% razjasnjene, jasne, realne, NEMA SMISLA porediti, jer dobijeni rezultat NE MOZE biti tacan, a to vidjeno se neverovatno brzo i lako moze izvitoperiti u neku subjektivnu budalastinu ako ga, nesavrseni covek, polu-majmun, polu-kreten, procenjuje.

I ja bih voleo da sam idealan, merodavan za sve, sta god, ali nisam. Nijedan covek nije.

Druga je stvar ukusa, u sta ko voli da gleda i ko koliki stepen tolerancije defekata ima. O tome tek nema smisla raspravljati, jer je svako ``tvrdoglav`` na svoju stranu.

Pozdrav iz Rovinja.

vikktor Re: Re: ... 05.01.2009. 21:57 #87270

broj poruka: 1
Uvek sam se divio citajuci diskusije na forumima, gde ljudi toliko dobro diskutuju o nekom problemu a ne znaju ustvari elementarne cinjenice vezane za tu oblast. Kao sto je u ovom slucaju, koliko osvezavanje u ms ljudsko oko moze da detektuje.

:: Pre par godina otprilike kada je tft lcd postao dostupan širim narodnim masa, smatralo se da je 40ms dovoljno za normalno gledanje filma. Danas uveliko ne postoje u prodanicama monitori sa 12ms. Upoređivao sam, 8 i 5ms. Ako je neko primetio razliku između ovih veličina taj ima hipersenzitivno oko.
:: a sta ti ja znam..
:: :: Sad vidim da si potpuno u pravu. Ma, sta je 500% brzi odziv tacke, skoro nista, to se ni ne primeti.
:: ::
:: :: “I am a deeply religious nonbeliever.… This is a somewhat new kind of religion.” Albert Einstein
Slavuj ... 05.01.2009. 22:00 #87272

Najlakse je generalizovati.

pajsgudgud Re: Re: Re: ... 05.01.2009. 22:42 #87283

Hm, super komentar, al daj prosvetli nas. Nećeš nas valjda uskratiti za znanje? Dobro nam došao.

a sta ti ja znam...

:: Uvek sam se divio citajuci diskusije na forumima, gde ljudi toliko dobro diskutuju o nekom problemu a ne znaju ustvari elementarne cinjenice vezane za tu oblast. Kao sto je u ovom slucaju, koliko osvezavanje u ms ljudsko oko moze da detektuje.
:: :: Pre par godina otprilike kada je tft lcd postao dostupan širim narodnim masa, smatralo se da je 40ms dovoljno za normalno gledanje filma. Danas uveliko ne postoje u prodanicama monitori sa 12ms. Upoređivao sam, 8 i 5ms. Ako je neko primetio razliku između ovih veličina taj ima hipersenzitivno oko.
:: :: a sta ti ja znam..
:: :: :: Sad vidim da si potpuno u pravu. Ma, sta je 500% brzi odziv tacke, skoro nista, to se ni ne primeti.
:: :: ::
:: :: :: “I am a deeply religious nonbeliever.… This is a somewhat new kind of religion.” Albert Einstein
gile23 Re: ... 05.01.2009. 22:47 #87284

broj poruka: 9121
Ovako moj drug ima 4ms, ja 8ms, njemu je 19-ica Samsung 931BF 4ms, a meni Samsung 713n 17-ica odziv 8ms, jedino kod njega sto sam primetio je to da mu je boja malo lepsa nego meni iako su mu komponente slabije od mojih, da je bolji i skuplji monitor od mog (ja sam moj tad platio 250-300 evra, a on skoro 400 evra godinu dana posle mene). I da sta ces ti u Rovinju,...

Pozdrav!

:: Moja je poenta da su ti monitori, svojim karakteristikama, sve samo ne merodavni
:: Jedina karakteristika koja ima potencijala da bude istinita/ispravna/tacna je rezolucija
:: Sve ostalo je budalastina. Ni malo me ne bi zacudilo da saznam da su to isti oni monitori od pre 5-6 godina, koji se samo nisu prodali na vreme, pa su sad sa novim sjajnim nalepnicama, koje se mozda cak stampaju u Babusnici ili Cibutkovici..
:: Dakle, dve stvari cije OSNOVNE karakteristike nisu 100% razjasnjene, jasne, realne, NEMA SMISLA porediti, jer dobijeni rezultat NE MOZE biti tacan, a to vidjeno se neverovatno brzo i lako moze izvitoperiti u neku subjektivnu budalastinu ako ga, nesavrseni covek, polu-majmun, polu-kreten, procenjuje
:: I ja bih voleo da sam idealan, merodavan za sve, sta god, ali nisam. Nijedan covek nije
:: Druga je stvar ukusa, u sta ko voli da gleda i ko koliki stepen tolerancije defekata ima. O tome tek nema smisla raspravljati, jer je svako ``tvrdoglav`` na svoju stranu
:: Pozdrav iz Rovinja
Slavuj ... 05.01.2009. 22:55 #87287

Postajem generalni uvoznik ajvara, krtole i kaca za kupus od 300 litara.

gman da se i ja pokenjam malo 06.01.2009. 01:40 #87302

broj poruka: 1111
imas digital vibrance, opcija u driveru, pavi bolje `lepsim`, nesto kao gama, samo sto nije
a i znamo svi da covek vidi oko 20-30, slika u sekundi, refresh rate oka, aaaaaaaaaaaa
a ta prica za nestandardne velicine, tj. da svaki proizvodjac ima svoje velicine, je, kako da se odrazim, po meni potpun marketing ili vec tako nesto, i sluzi, po meni, a i ocigledno je, samo da se napise nesto po kutiji i da se polepi gomila nalepnica na monitor, a da to sto pise bude bolje nego sto je pisalo na proslom modelu ili na konkurentskim modelima
bas sam video skoro na nekom monitoru, mislim da je bio samsung, kontrast 20000:1
zamislite, dynamic contrast
inace ljudsko oko- od 400:1 do 10000:1, naravno otprilike i veoma zaokruzeno i smanjuje se sa godinama, ma isto kao 20-20000Hz za zvuk
ove cifre za kontrast su za neka trenutna stanja, kratka izlaganja oka slici, ili vec necemu, koja se u toku vremena menjaju, to je ono sto ovi iz samsunga za svoje televizore pisu da imaju opciju dynamic contrast, naime prilikom duzih izlaganja, sve ukupno ljudko oko moze da detektuje promene kontrasta u milionima naprama jedan, 1000000:1-10000000:1, putem promene sastava one tecnosti koja iscuri iz oka kad ga u filmovima nabada i jede neki okultista ili vestica, prilagodjavanjem sociva i zenice, uglavnom mozemo da vidimo, jedva, maltene u mrklom mraku, ili bar pod svetloscu svece, i onda da izadjemo napolje na ekstra suncan dan i da posle par minuta vidimo sjajno, a i obrnuto

jos ovo, ovaj takozvani dinamicki kontrast ljudskog oka je odnos najtamnije tacke koje covek vidi u mrklom mraku i najsvetlije po najsuncanijem danu ili necemu jako svetlom, ali ne previse, sto bi dovelo do unistavanja senzorskih celija, cepica i stapica, valjda se tako zovu, ne mogu da se setim tacno

ne znam ni sam zasto sam ovo sve napisao, ali ako nekog zanima i ako ne zna ovo, neka procita

ulsi
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs