Stara ploča i810 bez AGP slota, da li je bolje integrisana VGA ili PCI 8 MB
STRANA 1 OD 1
arogan
Stara ploča i810 bez AGP slota, da li je bolje integrisana VGA ili PCI 8 MB
21.12.2008. 21:00
T13940
status: user broj poruka: 538
Imam stariji računar za posao, ploča i810, PIII/866Mhz/256kB, 512MB RAM. Odlično gura XP SP3 i sve DiVX filmove. Pošto imam licenciran XP i knjigovodstveni program koji ne mogu ponovo da instaliram (bez dodatnih troškova) prinuđen sam da ostanem na ovoj konfiguraciji, koja mi je sasvim dovoljna za posao. Pošto ploča nema AGP slot, a imam 4 slobodna PCI slota, imam nekoliko pitanja:
- da li bi ugradnja PCI grafičke karte ubrzala grafiku na XP-u, mislim na neke osrednje igrice. Mislim da imam neku S3 8MB. Na ploči je integrisana Intel 810, XP prijavljuje 4MB, iako je u BIOS-u šerovan samo 1 MB. Ponavljam, sasvim pristojno gura DiVX. - Ukoliko postoji bolja PCI kartica, kompatibilna sa mojom pločom, koja je i kolika joj je orijentaciono cena.
svakako ako kupis neki TNT M64 sa 32MB mocices da igras i neki Counter,GTA Vice city,Zoo tycon........u najnizoj rezoluciji,i cena joj je oko 5-7evra i ima ljudi na berzi koje je prodaju
Probao sam, ali OS nije hteo da se podigne jer su drugi drajveri za čipset. Klonirao sam disk i taj klonirani sam ugradio u drugi (noviji) komp komp i išao na repair OS. Kad se OS podigao, knjigovodstveni program, koji je zaštićen, nije hteo da radi - pogrešna licenca! I meni bi odgovaralo da na jednom, najjačem, kompu imam i knjigovodstvo i internet i igrice ali ....
Ipak mi svi poslovni programi najbolje rade na „starom” kompu, pod XP SP3, jedino mi je ponekad stalo da odigram neku bolju igricu tipa LUXOR ( LUXOR 1.0.5.34 iz 2005 g. mi radi odlično, ali noviji verovatno neće moći).
To je zaista jeftino, znači prednost je količina RAM-a, u ovom slučaju 32 MB na prema 4 MB integrisano. A da li integrisani AGP slot na i810 čipsetu ima brži protok od PCI kartice.
Naime ova ploča, koju imam od 2002. godine u svemu dere SIS 620 integrušu koju sam imao 2000-2003 godine i koja nije mogla da gura DivX sa Cell 533 Mhz čak ni u 640x480. Po meni, ova i810 ploča bolje gura DivX nego i440, PIII/800Mhz/256 kB, sa GF2, 32 MB, a AGP slot te ploče je svakako brži od moga PCI na kojoj će eventualno biti TNT M64. U svakom slučaju pratiću oglase za ovu karticu, jer je cena mizerna u odnosu na reinstalaciju knjigovodstvenog programa na jači računar. Hvala na savetu!
Evo dacu ti jedan moj primer: dobijo sam za dz. PIII 600 mhz,192mb Ram,bila je neka intelova ploca,sad nebitno i falila mu je samo grafika. Nabavio sam matrox millenium II 8mb PCI graficku i sa tom kartom kompjuter nije mogao da pusta divx filmove kako treba a kamoli da se igaju igre. Mislim da neces sa tom pci kartom dobiti nista.
Upravo sam ja iskazao sumnju u prethodnom odgovoru. Izleda da je ovaj i810 čipset sa firmirane Dell-ove ploče mnogo bolji nego starije PII/III ploče, i da je integrisana AGP grafika na njoj brža od AGP slota na starijom pločama, a pogotovi PCI. Ipak, ostaje pitanje, da li taj PCI Matrox bio na i810 čipsetu ili na starijom ploči (i440)? I da li su firmirane ploče u praksi brže od „žutaća”?
Imao sam plocu sa ovom grafikom (Acorp,za one koji se secaju) i sa njom sam sasvim pristojno igrao Max payne,Wolfenstain i slicne igre iz tog vremena.Inace ova grafika koristi 12 mb video rama ukupno (4 svoja +8 od RAM-a),cak mi je sasvim lepo radio Operation Flashpoint koji je zahtevao min 16MB VRAMA (falile su mi teksture za zemlju itd). Tako da jedino ima smisla staviti neku rivu ili eventualno GF2 MX za PCI (imao sam ga od 2001 - 2002 i bilo je dosta napretka u igrama)
Ma u to vreme VOODOO kartice su bile najbolje pojeli su svu konkurenciju mislim na polju grafike...ako mozes nadi neku Voodoo stavi u pci i bit ces vise nego zadovoljan!A da i danas ima ljudi koje prave drajvere za Voodoo kartice i to i za 32 i 64 bitni Windowse,a te kartice i neke novije igre teraju sasvim pristojno!Poz!
ako imas pare vrebaj ATI RADEON 9200SE u PCI varijanti ,na toj karti bi ti radile sve igre,naravno ne sve,ali sto bre da baca pare kad imas rivu za 600dinara.ili da nadjes neki GeForce 2 sa 32 ili 64 MB u PCI varijanti i vrsice ti posao
:: :: Upravo sam ja iskazao sumnju u prethodnom odgovoru. Izleda da je ovaj i810 čipset sa firmirane Dell-ove ploče mnogo bolji nego starije PII/III ploče, i da je integrisana AGP grafika na njoj brža od AGP slota na starijom pločama, a pogotovi PCI :: Ipak, ostaje pitanje, da li taj PCI Matrox bio na i810 čipsetu ili na starijom ploči (i440)? I da li su firmirane ploče u praksi brže od „žutaća”
Pa za filmove je bitan procesor a ne grafika. Za divx 3.1 je dovoljan i taj procesor ali za 5.xx je potrebno imati intel procesor na bar 1GHz (AMDeka 900MHz u to vreme je bio superiorniji).
A sto se tice ubrzanja sa tom S3 recimo da je svaka addon graficka je bolja od integruse pogotovu intelove koje sluze (pardon imaju upotrebnu vrednost) samo za banke i salterske sluzbenike.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: :: Evo dacu ti jedan moj primer: dobijo sam za dz. PIII 600 mhz,192mb Ram,bila je neka intelova ploca,sad nebitno i falila mu je samo grafika :: Nabavio sam matrox millenium II 8mb PCI graficku i sa tom kartom kompjuter nije mogao da pusta divx filmove kako treba a kamoli da se igaju igre :: Mislim da neces sa tom pci kartom dobiti nista.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.