Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
SAPPHIRE 4870 problem, sad će bonsek da radi
STRANA 1 OD 1
KaiserSoze SAPPHIRE 4870 problem, sad će bonsek da radi 10.10.2008. 13:12 T12488

status: user
broj poruka: 568
MB DFI Lanparty DK P45T2RS
CPU C2D8400 + ThermalRight Ultra 120 (temp 22c idle)
DIMM OCZ Reaper CFire edition 2x1GB 1066MHZ
PSU OCZ GamerExtreme modular 780w
kućište je provetreno, ima 6 x 12cm CMaster kulera (Stacker 830)

Gore pomenuta kartica sa 515GDDR5 nije klokovana, čist sistem xp sp3, svi novi drajveri, probani i originalni sa cd-a.
Kartica zakucava u igrama, bez obzira da li je cod2 na medium podešavanjima ili kriza na high podešavanjima.
Zablokira ceo komp, pomaže samo reset dugme.
Na ekranu se zamrzne slika, pretvori u kockice.
U Krizi, izbaci na desktop, izbaci poruku, vpu recover bla bla, proverim temperature, 67-69c.

Odem na Sapphiretech.com, pogledam ima bios bas za moju karticu, koja ima nalepnicu na kojoj piše sledeće:
P/N: 188-01E85-001SA
SKU# 111-33-00

Imam baš tu, plavi pcb, crveni kuler, sve ok.
Skinem fleš, ispoštujem sve procedure iz dos-a, krene, ali dobijem poruku `PRODUCT NUMBER MISTMATCH, press 1 to continue`
Da li je moguće da je nalepnica pogrešna, ili da je bios pogrešan, ili da moram da idem na opciju `FORCE FLASH` ????
Frka mi je da nešto ne pokvarim.

Molim za hitnu pomoć ! Da li je za reklamaciju grafa ili šta da radim ???

Unapred Hvala
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
marke ... 10.10.2008. 13:27 #74520

broj poruka: 384
Ja bih je prvo odneo na reklamaciju. Neka oni tamo forsiraju bios ako hoce, naravno na svoju odgovornost. Cak i da zeznes nesto, mislim da bi tesko izvalili sta je, ali opet, zasto bi se ti cimao i nervirao, neko je za to placen.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MyDoom Nemoj slucajno da forsiras BIOS Flash 10.10.2008. 13:32 #74521

broj poruka: 553
Mogu da otkriju za 2 minuta sta je i onda ostajes bez icega!

Men are but flesh and blood.They know their doom, but not the hour

kvaki ODMAH reklamacija 10.10.2008. 13:34 #74522

broj poruka: 18
naravno da je kartica neispravna, zaboravi flash biosa zbog garancije, kada zamrzava sliku pri opterecenju, puca memorija i to je to!
PS prodaju nam legalno gomilu sranja koje su na zapadu otpisali a naravno da stave nalepnice jer je to najmanji problem nasim mafioza uvoznicima!!
PC Servis - B. Brdo
kvaki

obradmi Vrati karticu ako je u garanciji 10.10.2008. 13:39 #74523

broj poruka: 7723
Nemoj ti da flesujes .Jedino da probas sa Catalyst 8.9.Neka isporucilac flesuje pa nek ti da.Neke verzije 4870 moraju da se flesuju ima o tome na net-u .
donvule no bonsek !!! 10.10.2008. 13:40 #74524

broj poruka: 50
Prvo bih na tvom mestu ponovo reinstalirao XP sa SP2 a ne sa XP SP3 ( ili ako si instalirao naknadno sp3 deinstaliraj ga sa System restore ili kako god ) jer se u dosadasnjem periodu dosta ljudi zalilo na rad sa SP3.
Meni se dogadjalo sa 4850 da izbacuje iz Crysis ali samo kad koristim neke dodatne programe u pozadini. Doduse nije mi davao te simptome ( vpu recover ) vec me samo izbaci iz igrice. Ja pogasio sve background programe ( citaj torrente apexe i ostale internet service ) i sve radi kako treba.
Ah... da, i ja imam instaliran SP3 na XP-u.
Nadam se da sam ti malko pomogao.

softec BEZ NERVOZE! 10.10.2008. 13:48 #74527

broj poruka: 2

Dodji kod mene, imam ja dobar bonsek, dok popijemo kaficu sve cemo da resimo

Equinoxe Re: 10.10.2008. 13:49 #74528

broj poruka: 12057

Mani se fleshovanja i nosi u radnju.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Ma nema problema reeeeeeeeeci !

MaliAbner Koliko ja vidim nesto ne valja... 10.10.2008. 14:21 #74533

broj poruka: 7769
Nesto definitivno ne valja ali sta... ?
Vidim svi optuzuju gvozdjuriju, a niko ne pominje programe koji su zakucali.
Da li je iko postavio sebi pitanje sta sam ja to upravo instalirao i kakav sam to patch prekopirao umesto EXE fajla. Da li taj patch radi sve kako treba ili je nekakva budzevina koja baca ceo racunar u mrtvu petlju.

Mene recimo uzasava prica o antivirusima koji se patch-uju pa zemljace ne treba li taj program da unistava takve stvari a ja ga pravim sakatim da bi kao radio.

I sad velika vecina ako ne i svi mi koristimo takve programe koji ne postuju pravila igre i onda smo skloni da krivimo gvozdjuriju da je neispravna.

U ovom konkretnom slucaju imas prava na reklamaciju i zamenu kartice ako u garantnom listu pise oznaka modela koji si pllatio a ispostavi se da nije taj koji si dobio. Znaci ne diraj nista nego idi lepo u radnju i podnesi reklamaciju na kupljeni proizvod.

Isto tako ubuduce ipak proveri sta instaliras.

Tomato Republic Of Serbia !!!

DmasteRNo1 Karta verovatno nije ispravna, ali... 10.10.2008. 16:37 #74547

broj poruka: 6102
kada sam pre 3,5 godine kupio prvu ATI-jevu karticu (ASUS A9550GE/TD) imao sam sličnih problema sa pucanjem (zaglavljivanjem) video igara. Probao sam različite drajvere, reinstalirao vindovs i ništa. Već sam bio speman da vratim komšiji karticu, kad provalim da radi sa drajverima sa CD-a. Kasnije se ispostavilo da su se novi katalisti (verzija 6) karabasili sa VIA-inim drajverima za ploču. Slično se ponovili i sa Gigabyteovim X1650 Pro, ali su problemi prestali posle jedno dve nedelje. Jedini Radeon sa kojim nisam imao nikakvih problema je Gigabyte HD 3870 512 DDR3, kojeg i sada imam. Sa novim Radeonima nemam iskustva, a ti vidi ako ti ovo nešto može da pomogne.

MyDoom Sad se seyih necega... 10.10.2008. 19:24 #74566

broj poruka: 553
Ako su ti komp i monitor na nekom od razvodnika zajedno ukljuceni,probaj ukljuci kuciste u poseban steker.

Men are but flesh and blood.They know their doom, but not the hour

KaiserSoze Nisam se javljao u toku dana 10.10.2008. 22:30 #74632

broj poruka: 568
Pre svega da se zahvalim svima na vremenu i trudu, datim sugestijama...

Aktivno sam se bavio gore pomenutom grafikom.
Situacija je sledeća, možda će nekome ovo iskustvo biti od koristi.

Na forumima worldwide sam našao da masa ljudi ima slične probleme sa 4870 grafikama.
Sapphire je dao rešenje, ali ono sadrži grešku u sebi.
Naime, u novoj verziji biosa nije isti P/N (product number) tako da regularnim putem odbija flešovanje novog biosa preko starog.

NAPOMENA: svi stikeri, svi brojevi, sve se poklapa, kao na Sapphire sajtu, ovaj bios se upravo odnosi i jedino odnosi na seriju grafika 4870 sa precizno navedenim P/N, koji se upravo i nalazi na mojoj grafici.

Procedura:
Ukoliko se stari bios backup-uje iz GPU-Z dobije se R770.bin.
Otvorio sam ga u TechPower Radeon bios editor-u v1.15.
Pokrenuo sam i drugi istoimeni editor, otvorivši u njemu novi bis, komplikovanog naziva i extenzije *.002
Uporedio sam vrednosti i uz pomoć Softec-a, momka koji je postovao nekoliko postova iznad, kojem se ovom prilikom od srca zahvaljujem, pristupio naizgled rizičnom editu samog biosa.
Naime, kopirao sam u kolone starog biosa vrednosti novog, klokove, voltaže...
Međutim... sekciju 4 nikako nisam mogao da otključam, ona se odnosi na GPU Overheated, gde novi bios downclock-uje GPU na svega 200 a memaru na 400 (čini mi se).
Nakon dosta pokušaja, odustao sam od pokušaja da unesem u te 3 kolone nove vrednosti.
Pribegao sam jednom triku by SOFTEC.
Novi bios skinut sa SAPPHIRE sajta, editovan je samo u 2 stvari, a to su kopiranje product number sa starog biosa na novi i promena bios version stringa, odnosno atom bios version kolone.
A sada, pomozi Bože...
Nakon toga je sledila uobičajena procedura flešovanja VGA sa boot-abilnog usb fleša (OCZ mini cart 1gb).
Sve je prošlo bez problema. Fkleš, restart, boot u win.
Slede testovi..............................................................................................
Everest, 3D mark 06... na default sve prošlo...
Lagani klok i poređenje temperatura... na 800/1100 (default 750/900) testovi ponovo... sve prošlo bez problema... max temp full load 70-72c
Ponovo Kriza, Cod4, Cod2, za sada sve ok.
Lagani klok mašine na 3.6 cpu (sa default 3.0) sa minimalnom korekcijom napona, ponovo svi testovi, ovog puta od prime95 pa na dalje, ponovo sve solid rock stabilno...
3D mark je izbrojao 15945 poena.

Ali ono što je najbitnije je, da je kartica za sada potpuno stabilna, mada ću nastaviti sa testiranjem i stresiranjem do ponedeljka, ukoliko mi napravi jedan jedini problem, ode na reklamaciju.

U ponedeljak javljam rezultate da li je grafika prijavila bilo kakvu nestabilnost u radu.

Još jednom Hvala svima, nadam se da sam ovim postom i ja pomogao nekome.
Mislim da je prosto greška u samom naslovnom stringu biosa na Sapphire sajtu.

Pozz svima.

p.s. SOFTEC padni mi na grudi da se izljubimo :)
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs