Naslov sve govori, molio bih da mi date predloge za kupovinu grafe od cca 200jura. Igračka mašina srednjeg cenovnog segmenta.
Nemam apriori postavljenih predrasuda ATI/nVidia tako da sve dolazi u obzir. Pre svega da bih ukomponovao grafu sa ostalim komponentama, da ne bude overkill-a i sl.
Da li se ova grafa isplati ili neka druga ? Da li je toliko bolja od 9800 serije i od 4850 ?
Ostatak mašine je MB DFI Dark P45 T2RS CPU C2D8400 (idle 22c) COOLER Thermalright Ultra 120 DIMM OCZ Reaper 1066mhz CrossFire edition 4x1gb PSU CoolerMaster M520 modular CASE CoolerMaster 690
Mislim da bolju nemas za te pare, trenutno, ali ako mozes da se strpis do nove godine i imaces za te iste pare 10%-30% brzu graficku, daj nam koju sad graficku imas, a da bi overkillovao taj procesor za to ti treba nesto tipa GTX280 ili 4870X2!!!
Kurs dollara je nesto promenjen u odnosu na period kad su se pojavile HD 4870, sa odnosa 1.6 us$ za jedan EVRO je pao na 1.4 us$ za jedan EVRO. Tako da ne verujem u neko pojeftinjenje ako ga i bude cene ce ostati iste i pravdane peglanjem kursnih razlika.
Ako imas pare kupi je jer za 16300 dinara (212E) koliko se sada prodaje tesko da ces naci nesto bolje i povoljnije.
GTX260 kod nas kosta 3000 dinara vise jeste malo brza svi kazu, ali po meni sad je u tom rangu 4870 najbolja, em sto ima jak GPU em sto ima GDDR5 memoriju i moze dobro da se klokuje, istina je da se greje mnogo, ako ti ne smeta buka bice hladna samo da pojacas ventilator preko programa ili vidis nesto preko nekih 12-ica ako ti smetsa buka, ali znas sta je bruka kad ti je CPU 22 stepena a graficka 70 stepeni!!!
Hvala matori... :) Cena mi je ulazna 190+pdv, tako da je to nešto preko 200jura.
Ako ste svi saglasni da je toliko moćnija od serija 8800xx/9600xx/9800xx, kao i od 4850 koja je dosta jeftinija (120+pdv), onda uzimam nju i ne razmišljam :)
:: Kurs dollara je nesto promenjen u odnosu na period kad su se pojavile HD 4870, sa odnosa 1.6 us$ za jedan EVRO je pao na 1.4 us$ za jedan EVRO :: Tako da ne verujem u neko pojeftinjenje ako ga i bude cene ce ostati iste i pravdane peglanjem kursnih razlika :: :: Ako imas pare kupi je jer za 16300 dinara (212E) koliko se sada prodaje tesko da ces naci nesto bolje i povoljnije :: :: Tomato Republic Of Serbia !! :: ::
je 8800GTS (ne GT) 512MB GDDR3 G92 chip jer je najmanje 50e jeftiniji a nije osetno sporiji, osim u Crysis-u. Naravno model sa DualSlot hladjenjem i to xFX, Palit, Gainward...mogu da se nadju
Thx Makino :) Iskreno me neki ljudi ubeđuju da je od ove navedene grafe 8800GTS brža 4870 i do 30% tako da navodno opravdava cenovnu razliku, da li je to zaista tako ??
:: je 8800GTS (ne GT) 512MB GDDR3 G92 chip jer je najmanje 50e jeftiniji a nije osetno sporiji, osim u Crysis-u. Naravno model sa DualSlot hladjenjem i to xFX, Palit, Gainward...mogu da se nadj :: :: :: - A N G E L - :: ::
:: Iskreno me neki ljudi ubeđuju da je od ove navedene grafe 8800GTS brža 4870 i do 30% tako da navodno opravdava cenovnu razliku, da li je to zaista tako ?
Pri cemu je 8800 iz prilozenih tabela ULTRA koja kosta ko djavo.
Kupis 8800GT (bilo stari ili novi) ima da se unesrecis za maksimum 5-7 meseci, dao si prilicno love a vec je vreme za upgrade, tako ti je to kod grafike.
Pre samo 12 meseci sam kupio 8600GT i platio je koliko danas kosta HD4850, a kako bih se tek unesrecio da sam kupio 8600GTS necu ni da razmisljam.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: :: :: Iskreno me neki ljudi ubeđuju da je od ove navedene grafe 8800GTS brža 4870 i do 30% tako da navodno opravdava cenovnu razliku, da li je to zaista tako ? :: :: http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-hd-4870,1964.html :: :: :: DaSickSystem
I ja merkam 4870 već duže vreme, ali svuda piše da se i 4850 (pogotovo) ali i 4870 poprilično greju. Čekam da se pojavi neka sa drugačijim, boljim i tišim hladnjakom, pa ću i ja da je uzmem. Ne verujem da će skorašnji nVidia 212 čip biti nešto MNOGO bolji nego što je ATI-jev RV770, ali tek cena...
ATI cards are like buses... They`re huge, red and have bad drivers. But nVidia is like Rolls Royce, you can have a perfect drive but the car is too damn expensive. American Grafitti revisited
Nije brzi 8800GTS, veruj mi. HD4870 je overall brzi u proseku nekih 10-25%. 25% ces osetiti a 10% ne. Na tebi je da ocenis. Ja bih za 150e uzeo dobar 8800GTS G92, ima da se nadje...
- A N G E L -
:: Thx Makino : :: Iskreno me neki ljudi ubeđuju da je od ove navedene grafe 8800GTS brža 4870 i do 30% tako da navodno opravdava cenovnu razliku, da li je to zaista tako ? :: :: :: :: je 8800GTS (ne GT) 512MB GDDR3 G92 chip jer je najmanje 50e jeftiniji a nije osetno sporiji, osim u Crysis-u. Naravno model sa DualSlot hladjenjem i to xFX, Palit, Gainward...mogu da se nadj :: :: :: :: :: :: - A N G E L - :: :: :: ::
Sve mi je jasno, u suštini se izbor svodi na sledeće 3 karte pa u zavisnosti koliko ćeš novca uložiti u iste i šta ti je zaista potrebno, kupiš sledeće...
U rangu do 150 - ATI 4850 je best buy. U rangu od 150-200 - nVidia 8800GTS je best buy. U rangu od 200-250 - ATI 4870 je best buy.
Ako sam dobro shvatio, drugo ne treba trenutno ni gledati.
Što se tiče same SAPPHIRE 4870, moj drug je kupio sa novom revizijom hlađenja i pcb-a, kaže mi da je plave boje pcb a ne crvene kakav je bio u reviziji 1.
Upravo sam razgovarao sa njim, potvrdio mi je grejanje iste u idle, ali i veoma mali temperaturni rise u full load, od sveg a nekih 10-15c u dobro provetrenom Antec-u.
On je upravo zamenio nVidia 8800gts 512mb sa ovom grafikom i kaže mi da ima osetne razlike između njih.
U svakom slučaju, Hvala na svim odgovorima, trudu i vremenu !
Nešto od ovih grafa će uskoro da uleti u ovu mašinu.
4870 je brza od GTX 260 provereno, pogledajte bilo koji test sa novim drajverima 8.7 i novijim, osim toga memorija moze da se klokne stabilno za jos citavih 700MHZ ili 4300mhz. Brza je od 8800GTS-9800GTX ~30-35% negde i vise,Tako da je u visoj klasi ona apsolutno neprikosnovena po odnosu cena-performanse.
4850 je sporija ~25-30% prosecno od nje, a opet je brza od 8800GTS i 9800GTX i (9800GTX+ za malo). Best buy sad su 4850 Gainward golden sample sa boljim kulerom 155-160e i neka 4870 pomenuta kojoj se kuler samo malo ubrza i bude ok sasvim, za temperature se ne treba brinuti jer ti cipovi dosta trpe a sa malim ubrzanjem venta nece biti nikakve frke, Sapphire je super izbor.
Ja do sada nisam igrao igru koja mi nesto secka ili ne znam sta na 8800 gt, tako da sta god da uzmes jace od toga ce ti biti ekstra...sto machine kaze i 8800gts ce ti raditi posao odlicno, mada ja da imam sada 200e uzeo bih 4870 bez razmishljanja, ali to sve tako brzo propada tako da kazem da se vise i ne ispladi davati toliko para za graficku kada ti vec za 6meseci ne vredi nista...
Koristi DFI ploču i Thermalright kuler a na ovom forumu pita koju grafiku da kupi. Nemoj mi samo reći da si kupovao komponente po preporuci naših časopisa. Pošto ti je praktično svaka komponenta overkill osim tog napajanja sad je kasno da tripuješ neku optimalu.
Uz taj procesor ide samo GTX280 ali pošto nisam siguran da li to napajanje može da ga drži onda svakako GTX260.
Uskoro izlazi Thermalright HR03 GTX samo za GTX-ove...šta misliš kako će da legne sa Ultra 120
:: Sve mi je jasno, u suštini se izbor svodi na sledeće 3 karte pa u zavisnosti koliko ćeš novca uložiti u iste i šta ti je zaista potrebno, kupiš sledeće.. :: :: U rangu do 150 - ATI 4850 je best buy :: U rangu od 150-200 - nVidia 8800GTS je best buy :: U rangu od 200-250 - ATI 4870 je best buy ::
Ništa više ne treba dodati ni oduzeti, sve preko toga je besmisleno bacanje para. A i Sapphire je, koliko znam, jedina firma koja je radila/radi SAMO ATI kartice, tako da sa njom nema greške. Uostalom, imaš garanciju od tri godine, pa je prži koliko god možeš...
Cepni ti tu 4870 i ne razbijaj previse glavu, ionako ce sve da ti radi savrseno na njoj. Mozda nekad poludis naknadno (hehe za to ima vrlo malo mesta trenutno) pa uzmes jos jednu da joj bude bracni partner u crossfire dvosobnom stanu :)
Inace, jel drzis na tom Thermalright-u cooler ? Ja sam se opasno podgrejao da ceo komp o`ladim thermalrightovim coolerima i da uzivam u apsolutnoj tisini.... Kolko sam video, svi cooleri serije HR mogu da rade fanless, ne znam za ultra 120 kako je :)
Ako znas nekoga kome je ispalo iz kamiona nekoliko kutija tih kulera, javi se ... (ili ako je nekome ispao kamion iz aviona, i to moze :)) )
Mojim godinama i iskustvu ne ide da mi se na taj način obraćaš !!! 1. nikada nisam imao nameru da nekoga bilo kojim postom zajebavam (citiram tebe). 2. nisam ti drugar da mi na taj način odgovaraš. 3. koliko god imao vremena i ljubavi da posvetim hw-u, nikad ne stignem da se bavim grafičkim kartama. 4. najbitnije od svega je to što smatram da ma koliko znam o hw-u, pogotovo o grafama, ovde ima ljudi koji mnogo više znaju od mene i argumentovano mogu to da potvrde, zato mi je bitno njihovo mišljenje.
Kakve veze ima što koristim DFI ploču i Thermalright kuler i pitam za grafiku ? Da te nečim to nije uvredilo ? Bez obzira što su brand manager-i DFI, Thermalright i još nekih brand-ova moji poznanici, ja uvek prvo pitam ovde šta da kupim i šta mogu od kupljenih stvari da očekujem. Bez obzira kako se hw pokaže na testu (recimo u DIGITAL!-u gde takođe imam prijatelje), lično sam svedok da sa njegovom eksploatacijom dolazi do velikih razočarenja (otkazivanja istog).
Zato mi je bitno šta svi ovi dobri ljudi ovde misle, jer su njihova mišljenja empirijska, sazdana na praksi, servisu, žalbama korisnika i slično. Za Thermalright sam dobio preporuku takođe od momaka sa ovog foruma za konkretan cpu. SVAKA ČAST !!! Za c2d8400 sam takođe dobio preporuku od dobrih ljudi sa ovog istog foruma. SVAKA ČAST !!! Odličan je. Napajanje je tu slučajno zalutalo, u tu konfu ide OCZ GameExtreme modular 780w. A što se tiče optimale i overkill-a bitno mi je da ne preteram u nečemu, da jedna komponenta prati drugu i sl, ja nisam u ovim godinama hardcore gamer, volim da ponešto odigram kada to ne oduzima vreme od moje dece i supruge, a pre svega želim da njima sklopim mašinu, što tišu razume se... Ne kapiram čime sam tebi stvorio blagi osećaj čega već, ali to je tvoj problem.
Ovim putem želim da se zahvalim na vremenu, trudu i nesebičnom poklonu znanja koji su prikazali momci sa foruma.
Btw, u nju sam ubacio 6 hdd WD640AAKS ali mi je jedan pravio neki problem, možeš pročitati nekoliko postova ranije, možda i tu stekneš neki osećaj. Rešio sam taj problem upravo zahvaljujući ljudima sa ovog foruma.
Thx again !!!!
:: ...da nas ovaj drugar zajebava :: :: Koristi DFI ploču i Thermalright kuler a na ovom forumu pita koju grafiku da kupi :: Nemoj mi samo reći da si kupovao komponente po preporuci naših časopisa :: Pošto ti je praktično svaka komponenta overkill osim tog napajanja sad je kasno da tripuješ neku optimalu :: :: Uz taj procesor ide samo GTX280 ali pošto nisam siguran da li to napajanje može da ga drži onda svakako GTX260 :: :: Uskoro izlazi Thermalright HR03 GTX samo za GTX-ove...šta misliš kako će da legne sa Ultra 120
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.