Odmah da napomenem da nisam neki zahtevan korisnik igara, niti ih preterano igram.. igrao bih se sigurno, ali nista profi.. pa sam hteo da pitam, koju grafu od ove tri naravno?
Hocu da uzmem Asusovu, znaci ili 3850/G/512, 3850/Top/512 su oko 100 eura, onda 3870 je oko 120 ili 4850 oko 150..
Znaci, imam monitor 22``.. koja grafa od ove tri, do kojih para, itd.. sve naj!
Pod 1: Ostatak tvoje konfiguracije je??? Pod 2: Koliko `profi` igrača znaš? Pod 3: Pošto ne igraš igrice preterano, uzmi grafičku koja je za tvoj džep (koja god da je to od navedene 3). Naravno, mislim da bi trebao da uzmeš u obzir i nVidia grafičke karte.
1680 X 1050 je prilično visoka rezolucija tako da se na nekim preterano visokim detaljima nećeš naigrati ni sa jednom od tih kartica.
Govorim ti iz desetogodnišnjeg igračkog iskustava, ponavljam: 1680 X 1050 je prilično visoka rezolucija tako da se na nekim preterano visokim detaljima nećeš naigrati ni sa jednom od tih kartica.
22, 24, 27, 30...41 i slično nije dovoljan broj frejmova da bi moglo da se kaže da igra lepo radi na nekoj konfiguraciji. Tek sa 45...50 i više.
Ako nemaš pare za nešto jače onda bar uzmi 9800GTX+, naprimer Asus GeForce EN9800GTX+ od 13,650. Karta je zasnovana na tehnologiji staroj skoro dve godine i potkrpljena je solidnim drajverima...a i potpomognućeš skoro propadanje AMD i kupovinu ATI od strane nVIDIE...
:: 1680 X 1050 je prilično visoka rezolucija tako da se na nekim preterano visokim detaljima nećeš naigrati ni sa jednom od tih kartica :: :: Govorim ti iz desetogodnišnjeg igračkog iskustava, ponavljam :: 1680 X 1050 je prilično visoka rezolucija tako da se na nekim preterano visokim detaljima nećeš naigrati ni sa jednom od tih kartica :: :: 22, 24, 27, 30...41 i slično nije dovoljan broj frejmova da bi moglo da se kaže da igra lepo radi na nekoj konfiguraciji. Tek sa 45...50 i više :: :: Ako nemaš pare za nešto jače onda bar uzmi 9800GTX+, naprimer Asus GeForce EN9800GTX+ od 13,650. Karta je zasnovana na tehnologiji staroj skoro dve godine i potkrpljena je solidnim drajverima...a i potpomognućeš skoro propadanje AMD i kupovinu ATI od strane nVIDIE..
Evo ja govorim iz dvadesetogodisnjeg iskustva i kazem da lupas gluposti.4850 je ubedljivo najbolja kupovina u srednjoj klasi cena/performanse mada sam poceo da primecujem da su im digli cenu u zadnje vreme zato sto se bukvalno razgrabe jel niko vise nije hteo da kupuje tvoju obozavanu nvidiu :D. U vezi tvoje zelje o propadanju AMD/ATI-ja,ukoliko bi se to desilo(kad na vrbi rodi grozdje)malkice razmisli koliko bi placao za graficke od jednog proizvodjaca koji bi imao monopol?
ta karta je dovoljno jaka za tu rezoluciju jos ako imas dobar procesor pa izvuces maximum iz nje nece biti problema samo ti kupi 4850 mada ni 9800GTX+ nije los izbor samo sto je skuplja a performanse su im tu negde.
Ja sam sa svojom X1650pro gurao 1680x1050 na Toca3 sa svim efektima na max i uključen AA. Uzmimo u obzir i procesor Athlon@2GHz i to bez seckanja, dakle sve je išlo ko podmazano. Jericho sam opeglao na 1280x1024 bez seckanja sa efektima na max bez AA. Poterao sam i i 1680 ali tu je procesor već postao usko grlo. a sta ti ja znam...
Razlika u performansama kod prve dve je 1%-3%, negde je jaca jedna negde druga, ali to ne opravdava cenu 9800GTX+ koja je 2750 dinara skuplja, u svetu su im skoro iste cene, ako se odlucis da das pare za 9800GTX+, onda bolje uzmi 4870 koja je brza od ove dve za nekih 20%-30%, i moze odlicno da se klokuje jer ima GDDR5,...
Directx 10.1 o cemu Nvidia sanja,55 nm takodje nedostizno za Nvidia,AMD je poceo da pravi profit u trecem kvartalu ,ne moze niko da ih kupi zato sto su vezani ugovorom sa Intelom ,tj ako hoce da ih kupi morao bi da se nagodi sa Intelom.Nvidia ima pad akcija od 20 % ,pitanje je da li ce oni da propadnu Samire a ne Ati :).
Pre neki dan sam podneo papire za ovu novu ličnu kart sa čipom i zamisli sistem me vodio da sam rođen 1913, koliko je to ``igračko`` iskustvo.
GF2 4200Ti 5900XT 6800GT 7900GT 8800GTX GTX280 mi je sedma nVIDIA kartica, nikad nisam koristio ATi. Svaka od njih je kupljena najviše dva, tri meseca od svetskog predstavljanja. Svaki put sam pomislio kako će sve da poleti. U realnom svakodnevnom igranju stvari stoje drugačije. Smenom generacija ubrzanja su postojala, naravno, ali nikad onoliko koliko prikazuju one linije na testovima...iza ovoga stojim...a sve vreme igram u 1280X960. Najveće ubrzanje je bilo prelaskom sa 7900GT na 8800GTX. Posle ovoliko godina od testera jedino još verujem HardOCP-u mada su ga sa 4870X2 nešto upetljali...test sa svega tri četiri igre i nije neki test.
Dakle ponavljam: ``1680 X 1050 je prilično visoka rezolucija tako da se na nekim preterano visokim detaljima nećeš naigrati ni sa jednom od tih kartica``...možda je ``4850 ubedljivo najbolja kupovina u srednjoj klasi cena/performanse`` ali ti neće obezbediti komotno igranje u toj rezoluciji. Probaj uostalom Crysis, CoD4, Mass Effect, Assassin`s Creed ili tako nešto pa ćeš videti...ako igraš Crysis na Medium to ti i nije ta igra, minimum je Texture Quality i Shader Quality (HDR) na High i bar 2X AA.
Sve u svemu najbolje je kupiti neki od 22 inčnih monitora koji podržava 1:1 mapiranje. To znači da ako igra radi dobro u 1680 X 1050 onda je OK, a ako moraš da smenjuješ rezoluciju recimo na 1280X1024 monitor je prikazuje sa crnim okvirom ali u punom kvalitetu kao na najboljim 19 inčnim monitorima – nema skaliranja slike u samom monitoru i gubitka kvaliteta. Koliko znam samo nekoliko modela podržava ovaj način rada, Samsung 2253BW, možda T220 I neki LG 227W ili tako nešto.
nVIDIA nikad nije imala svoje fabrike čipova. I nVIDIA i Ati koriste pogone nekih drugih firmi za 55nm i bilo koji drugi proces proizvodnje. O tome kakvom tehnologijom raspolaže AMD govori i šuškanje u zadnjih nekoliko dana da će i te pogone u Nemačkoj uskoro prodati.
Ono što me najviše nervira kod AMD je to da u svojoj agoniji na tržište izbacuje nakaze od karica tipa 4870X2. Potpuno zavisna od drajvera pun snagu će pokazati u jedno 10-20% igara, i to je sve... Phenom i 4870X2 samo prljaju tržištene...još kad se pojavi i 4850X2...nije ni čudo što su konzole jače kao igračka platforma.
Ako imaš dve kartice vrlo sličnih karakteristika kao što su to 9800GTX+ i 4850 valjda je logično uzeti onu čiji su drajveri unapređivani evo skoro dve godine ``i tu nema razmisljanja``...a plus i izbacije topao vazduh pravo napolje...
Oni hoce da prebace proizvodnju ATI grafickih u Nemacku,prodali su ne profitabilni deo firme koji je pravio chipove za tv.90 nm proces treba da prodaju Rusima koji prave silicijumsku dolinu u Zelengradu,ali je Americka vlada stopirala to ,pa ocekuju neku kompenzaciju vlade.Amd sada ima porast akcija i porast profita u q3 ,a Nvidia pad akcija od 20 % i logicno jer je Ati tehnoloski napredniji i plus Nvidia mora da plati odstetu za felericne notebook graficke itd....Ovako ti je stanje sada imas na net-u o tome.
Evo ti primer Nokie koja ima samo fabrike za sklapanje
07.09.2008. 16:39
status: user broj poruka: 7723
Oni projektuju elektroniku ,a procesor im je samsung ,sve delove im drugi rade.Samsung ima iste delove ,ali Nokia drzi preko 80 % trzista ,naravno zbog dobro projektovane elektronike.
Ma ok razmena misljenja samo ,ocekujemo da Nvidia izbaci neku azdaju
07.09.2008. 17:12
status: user broj poruka: 7723
Bilo je reci pre godinu i po dana da ce IBM da kupi AMD ,inace sa IBM je AMD u najboljim mogucim odnosima i uvek im je IBM pomagao ,Atloni 64 su pravljeni u IBM laboratorijama nedavno su zajedno izbacili 22 nm memorijski chip.Radi se o tome da ne sme niko da ide na direkno na Intel.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.