Gainward BP9800GT-1024-TV-DD(zelene i lice na Palit Sonic graficke) Dobijam ovih 6 kom. grafickih koje su narucene po ceni od 110 eura, pa me zanima da li je neko istestirao od kolega na forumu doticnu karticu sto se tice temperatura, jer ja zadnji put kada su dosle na brzinu sam sastavio konfiguracije i nisam stigao ni pristojno da ih pogledam i rastavim( trebalo je 20 konfiguracija da se sastavi za 8 sati, a to je priznacete jako malo vremena za to). Posto imam priliku da uzmem jos 15 kom. do sutra poslepodne za prijatelje, koji bi hteli pristojnu grafiku, sada mi je problem samo temperatura, jer svi rade u projektnim biroima, gde je najbitnija niska temperatura i tisina, a ATI Sapphire 4850 neodgovara zbog ventilatora, koji pri 60% stvara poprilicnu buku za posao 24/7. Inace kucista su Blueberry CN-863BK sa CM Xtreme 650 W napajanjima. Ima i ATI MSI RX4850-T2D512E-OC, koji je nesto tisi, ali pod opterecenjem daje temperaturu 65 celzijusa nakon vec 5 sati rada, sto je jos uvek previse jer se pojaca i brujanje ventilatora. Posto je imperativ sto niza temperatura, da li ima neka kartica u tom cenovnom rangu, a da odgovara za ARAK+ 2006 ili Building Weno 2008, koji bi radili na masinama 7/24/365. Trenutno je u konfiguracijama 3650 sa DDR3 memorijom, ali bi nam prijalo jos malo brza, koja nebi prelazila 55 stepeni celzijusa, tako da neutice previse na radnu okolinu, jer su kucista pod stolovima i nebi prijalo da griju noge. Pozdrav!
Radeon HD 4870 tiha, a brza, dosta se greje mozda tek negde posle 5-10 sati pocne malo da bruji, ta nVidia je odlicna, mislim da je tiha i da se mnogo ne greje, znaci mislim ne znam tacno, a ako ti trebaju sto nize temperature check this:
Ova Nvidia 9800 gt se manje greje od 4850. Ali recimo ta Palit 9800 ima cooler isto. Ta buka unutar kucista se resava obicno dobrim kucistima sa zvucnom izolacijom. Ako ti je imperativ da se manje greje onda ti je Nvidia 9800 gt resenje manje se greje 10-15 C http://apcmag.com/palit_9800_gt_sonic_512mb.htm
uzmi ASUS HD3870, super kartica, ima softver koji dolazi uz nju (ASUS SMART DOCTOR) pomocu kojeg se moze podesavati brzina obrtaja ventilatora. Primera radi, nemam klimu, svih ovih dana drzim broj obrtaja kulera na 40-50% a temp na grafickoj je oko 38 stepeni, sto je slozicesh se odlicno i pritom se kuler ne cuje. Kuler se cuje tek kad se ubrza na 70% a na 100% je BOMBA ali nece biti potrebe da ikada ovoliko ubrzavash kuler osim ako klokujesh a znam da se u ovom sluchaju to nece raditi. Postize u 3d mark06 oko 10000 poena uz AMD6000 ili uz Phenom 9850 oko 11000. U maloprodaji se mogu naci za oko 120 eura, predpostavljam da ih ti mozes naci i jeftinije. Kartu celom duzinom prati veliki crveni kuler koji izbacuje vreo vazduh van kucista a ne kao kod recimo nekih modela 8800gt, ili Ati 3850 gde se vreo vazduh siri po celom kucistu. A da ne govorim sto se chipset ubrzo pregreje... Uzmi slobodno ove 3870 stvarno su sjajne jedino obrati paznju i uzmi ASUS modele. UH!!!
Sam cu testirati, posto izgleda da niko kod nas nije testirao ove graficke!
22.08.2008. 14:36
status: user broj poruka: 4266
@gile23 Radeon 4870 se dosta cuje nakon samo 2 sata rada, a temperatura bude oko 62-75 zavisno od toga sta se radilo u Building Weno 2008, a cena od 189 eura je dosta visa od 110 eura. Inno3D NVIDIA GeForce 9800 i-Chill je odlicna i tiha kartica, ali nazalost neisporucuju za Srbiju bez posrednika, a onda cena ide na 156 eura, sto mi neodgovara, jer mi treba 15 komada, a dati jos 540 eura vise je previse, cak i za projektni biro. @obradmi Sve je to tacno, medjutim davati na izolaciju kucista i zaje...ati se jos 20-tak sati sa kucistima, nazalost nemam, a i temperatura raste za 10-tak stepeni. @markopvict Bitno mi je da ostane hladna i koliko toliko necujna. Nebih volio da se puno cuje, jer onda gubi smisao u projektnom birou. @Nicolas Imao,probao i nisam zadovoljan. Zato sam menjao za 3650(39 eura), jer se mnogo manje grije.
Napominjem da mi nije bitan 3DMark, vec program za izgradnju gradjevinskih objekata, uglavnom zgrada, koji bi trebalo da radi, sa novom grafikom, bar 20% brze. Najbrze radi sa ATI 4850/4870, ali je buka ogromna( utice na brzinu rada-probao sa dvojicom arhitekti-ometa im koncentraciju), posebno kada radi 15 arhitekti na istom projektu u isto vreme, tako da ta solucija u startu otpada. Zato sam trazio karticu, koja bi bila sporija oko 10% od ATI4850, ali da je i ~20-tak posto tisa. Hvala na odgovorima, a ja odoh sada po grafike, pa cu sam istestirati. Valjda cu i stici da zavrsim projekat na vreme. Javicu kako se ponasaju sutra u isto vreme.
RV710 bi trebao biti nazvan Radeon 4550 a ova nova kartica će trebati manje od 25W za rad. Ovo je neverovatno niska potrošnja a uzmite u obzir da će raditi od 10-35% bolje od Radeon HD 3650 kartice plus pasivno hladjenje ,mozda bi to moglo da ti bude resenje.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.