E ovako,odlucio sam da pazarim novu mashinu,u svakom slucaju nesto sto ce mi trajati par god a da ne moram da menjam nista osim rama/graficke. Ideja je isla ovako:
c2q 6600 2x2gb geil dragon 800mhz wd 500gb napajanje,chieftec verovatno od 600w radeon 4850,gygabite ........ e sad,s obzirom kako mi sve ovo ugurao u ogranicen budzet,morao sam da zakinem na par stvari(verovantno komponente polovnjaci preko `veze`) ali mi najvecu frku pretstavljaju:
maticna & monitor
Prijatelj mi je preporucio gygabitovu maticnu ep45-ds3r,ali kada sam malo vise usao u cene po tom pitanju izvalio sam da je ona oko 100e,sto me nekako gusi...prvenstveno ce komp biti namenjen igranju i obradi video materijala.Jel ima neko neku ideju sta bi moglo da zameni ovo da nece biti raspad sledecih par god?Naravno,za nizu cenu,recimo od ~70e
Monitor je ono oko cega se dvoumim.Asus MW221U ili Asus VW222U,slicni su po specifikacijama,razlika je ~40e,znam da jedan ima analogni drugi digitalni ulaz....ali kako ce to meni da se odrazi na igranje igara/gledanje filmova?
Vredi li da skacem po dzepu zbog ove 2 komponente ili jednostavno to nije toliko bitno a vratilo bi me u granice budzeta?
Ne znam zasto vecina ljudi zeli da zakine na ploci... ona je bitna koliko i procesor i ram. sto se tice igranja mnogo je bitno da ti je ploca dobra je ako je ona usko grlo dzaba ti jak procesor i ram ili bilo sta sta je na nju nakaceno.Ako ti nije frka sacekaj malo i kupi nesto sto ce ti izvuci maximum iz tog sistema.pogotovo sto ces je sluziti za igru i obradu videa onda ti je bolje da uzmes ram na 1066mhz.sto se tice ploce ciljaj najpre na asusa,xfx... poslednje na gygabite. 600w ti je neki minimum za taj sistem,radilo bi ok ali bi bilo bolje da je malo jace. Pozdrav!
Asus P5Q Pro i ViewSonic VX2240w ali ploca je oko 100e a TFT oko 200e
Ustedi na PSU tako sto ces za 45e uzeti odlican LC6550GP. Uzmi 2 diska od 250GB WDC250AAKS pa vezi u RAID0. Takodje Kingston HyperX DDR2-1066, odlican RAM a brand je bolji nego OCz, Geil...za tu masinu 500W sasvim dovoljno
Nemoj stedeti na ploci! Ako bas hoces plocu od 70e onda samo J&W IP35-PRO. Ne isplati se zarad ustede od 50e-100e izgubiti na kvalitetu, veruj mi, izgubices zivce a oni mnogo vise vrede od tih 100e
@ Machine pa LC 6550GP daje realno oko 450w Quad, 4850 ,RAID da nije malo mnogo za njega? Mislim da treba da kupi DFI Blood Iron P35 plocu za 75e, ja je imam u kombinaciji sa Q6600 dobar su tandem. Za 55e ima da se kupi Chieftec GPS AB 550w nije bas vrh kvalitet ali mislim da je minimum sto treba dati za tu masinu pa navise koliko ostane para.Msilim da vredi uzmeti monitor sa DVI-jem apsolutno ako uzpes da ga uklopis u budzet. Kingston je losiji brend od OCZ-a, mada Hyper X serija jeste dobra, mislim da treba da se drzi rama na 800mhz jer i bas se slaze sa procesorom i za OC jer stalno radi na defaultu, ram na 1066 u praksi nije brzi vise od 2% max, tako da mislim da pre treba da ides na ram od 800mhz i sto vise nego da juris Kingston Hyper X od kog sa ovom procesorom nemas neke posebne vajde... Trensceng Jet ram ti je oko 65e 2x2gb 800 a nije u praksi losiji od tog geila niti sporiji jos ako nadjes one koje u kodu na kraju imaju P ili N na konju si...
Aha....btw,koja je fora sa time da ne jurim ram od 800mhz+,zasto se ne uklapaju?Cisto onako da znam :) Pokusacu nekako da se skrpim na ploci,a i na monitoru
Kingston HyperX DDR2-1066 radi korektno na vecini ploca, a izmerivo je brzi od DDR2-800. Kvalitetnija izrada i chipovi od OCZ i Geil u toj cenovnoj klasi. LC6550GP odlicno napajanje i moze u peaku da isporici 600W a kontinuirano 500W, retko napajanje za tu cenu koje valja za razliku od ostalih LCpower te klase. Nema stednje na ploci, uzmi: Asus P5Q Pro.
- A N G E L -
:: :: :: :: Aha....btw,koja je fora sa time da ne jurim ram od 800mhz+,zasto se ne uklapaju?Cisto onako da znam : :: Pokusacu nekako da se skrpim na ploci,a i na monitor ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.