Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Rok trajanja CRT monitora
STRANA 1 OD 1
Slavuj Rok trajanja CRT monitora 13.08.2008. 01:02 T11412

status: user
broj poruka: 2236
Koje komponente i u kolikoj meri najvise uticu na rok trajanja CRT monitora ?

I, da li je isti slucaj kao i sa starim televizorima, da mogu da traju po 20 godina i da se jednom u svakih par godina u servisu obave promene elektrolitskih kondenzatora i stelovanje oscilatora i tako te neke uobicajene stvari ?

(Sutiranje, bacanje iz vozila u pokretu, gazenje bagerom, polivanje benzinom i drugim zapaljivim, gaziranim i negaziranim tecnostima, zakopavanje u zemlju ili pesak, secenje motornom testerom i nabadanje sekirama ne racunam. samo one `fabricke boljke` me interesuju).

Када сви мисле исто, значи да нико не мисли довољно
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE ... 13.08.2008. 01:52 #66007

broj poruka: 5710
Monitori su daleko komplexniji od TV aparata, samim tim i vise podlozni kvarovima. Poznate firme ugradjuju proverene bitne komponente pa takvi monitori traju 5-10godina. Neki mogu raditi non-stop 5 godina bez gasenja, na serverima...napisao sam ti onomad koje marke vaze za najbolje, dakle samo to valja. Naravno zemlje porekla tipa: Japan, Germany, UK, USA, Ireland, Finland...su imperativ pri nabavci. Elektroliti koji oni koriste su iz najbolje klase: Philips, Panasonic (Matshita/Matsushita), Sanyo, Rubycon, Nichicon, United Chemicon, Jamicon, Siemens...dok su takodje vrlo bitni (MOS)FET-ovi tipa FairChild, NEC, SST...ostali namenski integralci su uglavnom Texas Instruments (TI), Sony, Panasonic, Philips...ali tu su vrlo bitne cekve kao i uslovi exploatisanja (rezolucija i H/V ucestanost), takodje sam ti naveo koje vakuumske cevi su najbolje...dakle, sve je manje vise popravljivo osim cevi i VN-trafoa jer su skupi...

- A N G E L -

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
drzacomp ako ti nesto znaci... 13.08.2008. 03:09 #66009

broj poruka: 359
...imam siemensa iz 1997. koji jos uvek perfektno radi. Nije trinitronac, nije flat screen ali je (kao sto veteran ove berze kaze) made in UK. Koliko ce jos raditi ne mogu da procenim, ali 11 godina je sasvim dovoljno da opravda kvalitet (+ 1600x1200@80Hz, 21` dijagonala)

imam tu i nekog sony-ja, trinitronac, flat, iz 2001. koji je posasavio zadnjih godinu dana (ali je do tada davao perfektnu sliku sumanutih rezolucija), iako je takodje made in UK. Ako stignem ovih dana, mozda ga i reanimiram :)

premda su ovo 21` monitori nisam siguran koliko se statistika za njih moze primeniti i na manje dijagonale (buduci da su veci monitori uglavnom pod kategorijom `profesionalnih`)

ovi slucajevi proisticu iz iskustva, a ne znanja. znanje zna stari dobri machine...
Slavuj ... 13.08.2008. 11:17 #66028

broj poruka: 2236
Kupio sam ViewSonic P95f, Trinitron, 19`, sa default drajverima sa diska je max rezolucija 1920x1440 @75Hz, inace je mogao i 2048x1536 sa nekim drugim drajverima sa interneta, mada ga drzim na 1152x864@100Hz jer je to proporcionalo 1024x768 na 17`, a i sve preko toga mi je stvarno sitno. Sem za Counter Strike, to igram na 1600x1200@85Hz i mnogo je zanimljivije, zivlje, nego na 17`.

2001. je godiste, pa sam zato pitao za rok trajanja, da znam kako da razmisljam.

Bio je do pre neki dan na servisu i za oko 1000 dinara su mu zamenjeni elektroliti u horizontalnom stepenu... rekao bih da je `kao nov` sto se tice boja i ostrine slike(mada iskreno nisam zagledao ijedan drugi Viewsonic, samo mi se cini da svi ostali monitori po kvalitetu slike, koje sam do sada video, izgledaju kao igracke naspram ovog)... pa sad nesto razmisljam da kupim jos jedan, ali od 21`... ako negde nadjem telefon onog coveka od koga sam kupio ovaj... i ako ne bude imao nijedan iritirajuci problem.

Sa ovim sam naucio malo vise, bar mi se tako cini, oko toga gde i u sta da gledam na monitoru, malo vise i malo bolje nego sto sam znao ranije.

Na ovom me smara sto ima neku fleku na onoj fosfornoj povrsini, a nemam pojma od cega se, kako i kada stvorila, niti sam na internetu u poslednjih par dana naisao na ikoga sa makar slicnim problemom. Lici na fleku od prasine, ali se vidi samo iza belih pozadina... i poneke svetlo plave. U ostalim slucajevima se stopi sa pozadinom i kao da je nema. Brisao sam ga 5 puta i definitivno je fleka sa unutrasnje strane.
Cak sam se za ovih par dana i navikao, pa je skoro ne primecujem, jer, ne izoblicuje sliku, tekst i fotografije ostaju isto obojeni, samo mi zaista nije jasno od cega to moze da nastane, a ja magarac se nisam setio da pitam u servisu, a sad mi se ne cima, jer je stvarno tezak monitor za nosenje. Pa kad, ako, mu crkne nesto, onda cu na ruci da napisem sebi podsetnik sa svim stvarima koje treba da pitam.

Pozdrav i hvala jos jednom.

- I jos jedno mnogo glupo pitanje:

Cuo sam da mogu da se `istrose boje`... mada nisam siguran da sam do sada imao prilike da primetim ni na jednom monitoru ili televizoru tu pojavu... pa me zanima, je l` i to medju popravljivim stvarima i od cega sve zavisi ?

Када сви мисле исто, значи да нико не мисли довољно

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE Re: ... 13.08.2008. 11:53 #66034

broj poruka: 5710
To je profesionalna klasa VS-a ali opet je to 19`, 21 i 22 su prilicno ozbiljniji, kako rece drzacomp, jer su namenji DTP stampi i upotrebi za video montazu i fotografije. Sto se tice fleke pretpostavljam da je prednje staklo prevuceno AntiGlare slojem koji sluzi da resorbuje svetlost koja pada upravno na njega kako tebi ne bi davao odjsaj. Kod nekih modela je taj AG sloj primenjen sa unutrasnje strane, on posle 5 godina popusta i prilikom i najmanjeg brisanj se sljusti, zato samo nezne pamucne krpe i voda. U jednom trenutku ga je potrebno celog skinuti, sto je tezi posao, a na mesto njega nalepiti slicnu foliju kao za automobile (ona tamnija, ima caka kako da ti ne ostanu vazdusni dzepovi). A to moras staviti jer ce te tuci ESD u vidu varnica jer nemas taj sloj koji te stiti i od toga, nista opasno ali iritirajuce. Sto se tice boja, svaki top ponaosob (R-G-B) vremenom slabi pa odlazi u zasicenje. Dakle, e-top, otklonski kalem, cevka, visokonaponski trafo...sve to stari...zato i uzimas sto mladje monitore, jer uvek ides na to da su takvi uvezeni modeli raidli non-stop duzi niz godina...To sto ti je on zamenio nije isplativo niti je kvalitetno. Ovde kod nas jako jako jako tesko mozes naci kvalitetne ESR elektrolite. Kamo srece da ti je stavio neke Iskra ili pak polovne a firmirane, jer novi elektroliti su uzas zivi, ti to neces lako primetiti u kvalitetu slike ali i tu se nekada moze videti, o trajnosti da ne pricam, njihov vek trajanja je i do 100x kraci od gorenavedenih modela. Primera radi u zavisnosti od kapacativnosti i napona na izvodima u proseku se cene krecu 10-50din dok za firmirane ide 50-500 po komadu. Sto ce reci da bi za dobru promenu elektrolita u HIS/VIS stepenu treba bar 5x veca suma novca...o tranzistorima da i ne govorim...

- A N G E L -

:: Kupio sam ViewSonic P95f, Trinitron, 19`, sa default drajverima sa diska je max rezolucija 1920x1440 @75Hz, inace je mogao i 2048x1536 sa nekim drugim drajverima sa interneta, mada ga drzim na 1152x864@100Hz jer je to proporcionalo 1024x768 na 17`, a i sve preko toga mi je stvarno sitno. Sem za Counter Strike, to igram na 1600x1200@85Hz i mnogo je zanimljivije, zivlje, nego na 17`
::
:: 2001. je godiste, pa sam zato pitao za rok trajanja, da znam kako da razmisljam
:: Bio je do pre neki dan na servisu i za oko 1000 dinara su mu zamenjeni elektroliti u horizontalnom stepenu... rekao bih da je `kao nov` sto se tice boja i ostrine slike(mada iskreno nisam zagledao ijedan drugi Viewsonic, samo mi se cini da svi ostali monitori po kvalitetu slike, koje sam do sada video, izgledaju kao igracke naspram ovog)... pa sad nesto razmisljam da kupim jos jedan, ali od 21`... ako negde nadjem telefon onog coveka od koga sam kupio ovaj... i ako ne bude imao nijedan iritirajuci problem
:: Sa ovim sam naucio malo vise, bar mi se tako cini, oko toga gde i u sta da gledam na monitoru, malo vise i malo bolje nego sto sam znao ranije
:: Na ovom me smara sto ima neku fleku na onoj fosfornoj povrsini, a nemam pojma od cega se, kako i kada stvorila, niti sam na internetu u poslednjih par dana naisao na ikoga sa makar slicnim problemom. Lici na fleku od prasine, ali se vidi samo iza belih pozadina... i poneke svetlo plave. U ostalim slucajevima se stopi sa pozadinom i kao da je nema. Brisao sam ga 5 puta i definitivno je fleka sa unutrasnje strane
:: Cak sam se za ovih par dana i navikao, pa je skoro ne primecujem, jer, ne izoblicuje sliku, tekst i fotografije ostaju isto obojeni, samo mi zaista nije jasno od cega to moze da nastane, a ja magarac se nisam setio da pitam u servisu, a sad mi se ne cima, jer je stvarno tezak monitor za nosenje. Pa kad, ako, mu crkne nesto, onda cu na ruci da napisem sebi podsetnik sa svim stvarima koje treba da pitam
:: Pozdrav i hvala jos jednom
:: - I jos jedno mnogo glupo pitanje
:: Cuo sam da mogu da se `istrose boje`... mada nisam siguran da sam do sada imao prilike da primetim ni na jednom monitoru ili televizoru tu pojavu... pa me zanima, je l` i to medju popravljivim stvarima i od cega sve zavisi
:: Када сви мисле исто, значи да нико не мисли довољно
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs