Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
horizontalna sinhronizacija = ?
STRANA 1 OD 1
Slavuj horizontalna sinhronizacija = ? 11.08.2008. 13:09 T11386

status: user
broj poruka: 2236
Koja je uloga, svrha ili smisao H-sync ?

Pretpostavljam da vertikalna ima ulogu da prilagodi(sinhronizuje) iscrtavanje samo jedne slike odjednom(u jednom trenutku), da bi npr. igranje igrica na TFT monitorima i posmatranje objekata i predmeta u pokretu bilo sto vise prilagodjeno tolerancijama ljudskog oka i imalo `prirodniji tok`, kako ne bi bile iscrtavane dve slike odjednom - jer to smeta ocima i smara itd. (na CRT-u nisam primetio ovu pojavu, iako sam iskljucio i V i H i Composite Sync, mozda nisam dobro gledao i na pravom mestu), ali takodje rezultuje smanjenjem broja iscrtanih slika u jednoj sekundi, odnosno smanjenjem fps-a u zavisnosti od performansi graficke kartice.

Composite Sync je pretpostavljam `slozena, kompleksna, sabrana` sinhronizacija i ukljucuje obe gore navedene odjednom... pa mi napisite ako pogresno pretpostavljam.

Када сви мисле исто, значи да нико не мисли довољно
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Slavuj shvatio sam 11.08.2008. 14:48 #65828

Evo i objasnjenja, ako jos nekoga zanima.

lniv.fe.uni-lj.si/courses/ndes/NDES_Projekt2.pdf

MACHINE WTF !%$$&!!!#$###***@!! 11.08.2008. 21:45 #65876

broj poruka: 5710
Liquid Crystal Display i Cathode Ray Tube su `tehnologije` koje pocivaju na posve razlicitim principima, iako neki termini H/V poticu iz ranijeg doba. Priroda funkcionisanja je drugacija u smislu da kod TFT matrice, LCD, Plasma...nema topa koji sara mlaz preko fosfornih tackica te stoga nema klasicnog osvezavanja i iscrtavanja vec elektronika i matrica imaju ulogu da pobude i faziiraju kristale (dots)

- A N G E L -

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Slavuj 123 11.08.2008. 22:43 #65880

Hvala na objasnjenju.

Ako se neko za*ebao oslanjajuci se samo i jedino na moj tekst, izvin`te.

Nije da se `izvlacim`, ali ja sam danas shvatio, bar mislim i imam utisak da sam shvatio, ono sto me je interesovalo oko tih sinhronizacija i jos par nekih stvari oko CRT-ova, a ovde sam napisao takvu budalastinu i u par reci povezao dve potpuno razlicite `tehnologije` da je to strasno, pa stoga dajem za pravo administratoru da oznaci ovu moju temu kao `najnelogicniju ikada`, pa jos neka svetli nekom fluoroscentno zelenom bojom da je svi koji posete ovaj sajt uoce.

Pozdrav.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs