Razlika izmedju `kocke` i `pravougaonika`, tj normal i wide TFT monitora?
STRANA 1 OD 2
Lazoni
Razlika izmedju `kocke` i `pravougaonika`, tj normal i wide TFT monitora?
24.07.2008. 00:45
T11093
status: user broj poruka: 35
Imaju li neke osetne razlike? Da li je istina da ce se u buducnosti forsirati samo wide monitori? Imaju li wide monitori nekih problema pri `rastezanju` slike? Tnx..
U buducnosti ? buducnost je stigla pre 5god. nemas vise bukvalno nigde da kupis crt monitor tj. kocku.. A ima ogromne razlike u kvalitetu slike, tft je standard.
Problema sa rastezanjem ima samo u aplikacijama koje forsiraju 4:3 rezolucije a njih ima sve manje i manje. To je future. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Licno vise volim 4x3 ali buducnost je u wide screen monitorima iz vise razloga. Prvi i najbitniji je taj sto je sam panel za wide monitor jeftinije napraviti jer iz ploce pri secenju ima manje otpada (to je osnovni razlog zasto proizvodjaci forsiraju wide screen). Mislim da za koju godinu 4x3 monitora nece ni biti u prodaji.
moje misljenje, i, onaj kao, stav, i off-topic na kvarno ubacen.
24.07.2008. 02:16
status: user broj poruka: 2236
Iz kog si casopisa procitao tu pretpostavku da ce se u buducnosti forsirati samo wide monitori ? Napisi ako ti nije problem, i naravno ako nije neka -dosije X- top secret informacija, onako, meni za korist.
Koliko ja imam iskustva sa wide tft monitorima, do sada nisam primetio nikakav `problem` pri rastezanju slike, ostanu ikonice uobicajenih proporcija ako si na to mislEo, samo kad gledas film koji nije prilagodjen tom formatu prikaza(16:9), sve glave glumaca postanu rastegnute po horizontalnoj (X) osi :) i to izgleda veoma debilno, a ako zelis da izgleda `normalno` - da makar to sto gledas lici na prirodne proporcije ljudske glave ili cega god, onda si primoran da gledas film u manjem formatu, verovatno je proizvodnju takvih monitora podstakla neka fora da moderni homosapiens vidi stvari, prosto receno `u wide formatu` - kao, vise vidis u sirinu nego u visinu, i to bas u formatu 16:9. Mada osim tog, takozvanog prirodnog, pravougaonog oblika, ja licno ne vidim nikakvu prednost, cak vidim mnogo mana, ali ipak svako ima pravo na svoj neki fetis i mene ne zanima da o tome raspravljam sa bilo kim i u bilo koje doba.
A, kao sto je napisao OCz, tft je standard. Rekao bih nazalost, jer, razumem ja da je cilj nekim tamo proizvodjacima monitora da namaknu sebi u dzep sto vise profita, na srpskom - para, ali do danas je, uz ogromnu pomoc krajnje potrosacke neinformisanosti, gluposti, i cuvene `groznice` za sto novijim i tehnicki modernijim predmetima, vec prevazidjena i problematika zarade prodavaca, vec je sada glavna fora monopol na trzistu i prodavanje kojekakvih `govana` za sto vise para - sto gluplje to bolje. Jer `novo je novo`, ne ?
Ne znam za Vas koji ovo citate, ali meni je zaista vise muka od gledanja kolicine prevrtljivosti proizvodjaca, prodavca i preprodavca TFT monitora, na primer kako je odjednom postalo tako mnogo bitno napljuvati CRT, odjednom svi i pametni i glupi znaju kako to sada k**cu ne valja, zraci, steti ocima, greje se mnogo, trosi puno struje, smanjuje plodnost i zelju za seksom, ubija bebe trudnicama, izaziva ekoloske kataklizme i sta sve ne.
A tft je tako moderan, napredan, ekonomican, ergonomican, kompaktan, elegantan, agilan, zaobljenih ivica i tanak, pa jos metalik siv.
Ja mislim da je ovde u Srbiji tolika pomama za tim TFT monitora nastala iz prostog i jednostavnog razloga sto 99% zitelja ove trule i propale nacije nije ni culo za kompjuter do pre godinu dana ili dve. Ispravka, komPUJter.
+ jer je zemlja u tranziciji, pa je vrlo relevantno pratiti svetske trendove, bez obzira `na koju stranu` vode, samo je veoma bitno da su poreklom iz inostranstva. U ovom slucaju, sto je veca geografska udaljenost Srbije od te neke virtuelne strane zemlje - utoliko se novonastali trend bolje ukoreni.
+ jer su ljudi, ocigledno masovno, lenji, i nikoga ne interesuje da iskoristi deo svog vremena citajuci knjigu koja kosta ~100 dinara i da procita sve o `jednim i drugim` vrstama ekrana i o manama i vrlinama istih.
+ jer su ljudi, ocigledno namerno, i opet masovno neinformisani, kao da su se poslednjih 50 godina proizvodili televizori i `monitori` sa katodnim cevima na nekoj drugoj planeti, pa oni nisu nikada u zivotu to videli, a kamoli buljili svaki dan po 6 sati, sto i sada mozda upravo rade. I to `nije bitno`, bitno je da je monitor u drugoj sobi TFT.
Sto se tice famoznog kvaliteta prikaza `slike`... ja kvalitetom slike smatram najpriblizniju `sliku` onoj koju vidim pored, iza, oko, monitora, iliti u `prirodi`, i tu `prirodnu` smatram referentnom iliti merodavnom.
Mojoj percepciji je najpriblizniji prikaz `slika` preko CRT monitora. TFT mi izgleda kao s**nje. Koji god sam do sada video. Procitao sam juce na nekom sajtu necije iskustvo, koje je glasilo otprilike ovako: `ujebote` skuplji TFT monitor ne daje `ujebote` bolje performanse. Tako nesto sam i ja do sada vidjao.
A Vi vidite sta najvise odgovara Vasim zeljama, ukusima, potrebama, kvalitetima.
Ja se sasvim sigurno ne bih mogao osloniti na kvalitet TFT monitora od 22`, koji jos usput kosta 15 000 dinara. Postoje dve reci koje rado upotrebljavam u okolini proizvoda takvog kvaliteta, one glase `shishanje ovaca`. Pre cu da kupim bilo koji CRT, prvo, za 5 puta manje para, koji je star makar i 10 godina.(mislim da ne treba da spominjem da nijedan kvalitetniji CRT monitor nije kostao 200 maraka nov, nikada), drugo, jer i bilo kakva popravka ili zamena u najgorem slucaju danas u Srbiji kosta 50 eura.
Zato, nemojte se paliti na sve sto je novo, jer ako je novo, ne znaci automatski i da je kvalitetno, a kamoli da je bolje od svega do sad napravljenog, a pogotovo ne znaci ni da je sve polovno automatski pokvareno i 100 puta popravljano, izandjalo i raspalo se od starosti. Ja sam inace, po default-u, ozbiljan baksuz kada kupujem uredjaje za sebe, bili oni polovni ili novi.
dodatak na ovaj nacin, jer ne moze vise od 5000 karaktera da stane.
24.07.2008. 02:28
status: user broj poruka: 2236
... mnogi ljudi koje sam imao prilike da upoznam cesto poklanjaju CRT monitore oslanjajuci se podsvesno na upecatljivu muziku iz reklame ili skupe naocare trenutnog prezentera novog/aktuelnog TFT monitora, misleci da tako cine pravu stvar za sebe i ekologiju planete. Mozda im tako i treba, kad gledaju puno u svoj novi plazma televizor :)
Slavuj, mislim da preterujes sto se tice toga da je CRT monitor bolji od `novih` TFT monitora tj. da ima bolju sliku... mislim nemoj da lupas gluposti... a to sto ti nemas para da kupis neki dobar TFT monitor i sad nam kao prodajes fazone da su bolji polovni CRT monitori bla bla bla bla mislim daj jbt pa niko ovde nije lud, da pomisli stvarno da je polovno bolje od novog haha stvarno si me nasmejao tim svojim glupim izjavama... nadam se da si klinac, jer ako nisi onda imas ozbiljan problem... i nemas potrebe da osudjujes da smo trula i propala nacija jer ima i kod nas naprednih ljudi :) a nadam se da sebe smatras u tih 99% trule nacije ... a to da li je zemlja u tranziciji ili ne joj sine pa ti si promasio planetu jbt... o cemu ti pricas...
pa znas kako Slavuj...mozes ti da pricas kako su CRT monitori extra i da su mnogo bolji od TFT-a i da im pises hvalospeve...ali, dok sam imao CRT nisam mogao da izdrzim vise od dva, tri sata gledanja, a da mi oci ne zakrvave i ne krenu opako da bole...u TFT mogu da gledam ceo dan bez ikakvih problema...meni je to dovoljno...
@Slavuj: nazalost potpuno si u pravu, samo sto to prikazujes pesimisticno, umesto optimisticno :) Imaju TFT monitori svoje prednosti, ali bez trinitron katode nema iole prirodne slike. A o bojama da ni ne govorimo! To zna svako ko radi pripremu za stampu. Usput, imam jednog Siemensa koji vec 11. godinu radi perfektno (21`)... ali znas li sta je problem? Kako da kupis laptop sa CRT monitorom? I slazem se da ce za 10 godina djubre prouzrokovano TFT monitorima nadmasiti za 10 puta djubre uzrokovano katodama, ali ne verujem da se treba toliko nervirati.
Imam TFT iz vise razloga.. 1) Mnooogooo je laksi za rad na duze vreme.. 2) manje skodi ocima, nemas elektronski top koji bije sve vreme u tvom pravcu.. 3) o gabaritima i ne zelim da pricam, imao sam 19` crt, sada 19` tft, za divno cudo ceo radni sto mi je slobodan :)
doduse moj nije wide, ali kada budem hteo da predjem na nesto vece, necu imati izbora. i mislim da mi nece smetati... jer imao sam i 13` i 14` i 17` i 19` , mozda sam LUD jer su me prodavci nagovorili da stalno idem na bolje, ali meni je super kada predjem na veci ekran.
zato i dajem pare... da MENI bude super :)
takodje `kockasti` ostaju do dijagonale od oko 20` (nemojte me drzati sada za rec, verovatno ima koji izuzetak) ali kada se bude prelazilo na vece monitore, wide ce biti jedino resenje... i bas me briga :)
takodje, kazu da je prirodnije zbog polja gledanja ljudskog oka... ali nije ni bitno...
jedino mi je malo smesan wide ispod 22`, ali ako je jeftinij od 4:3, opet je daleko bolje resenje od crt-a.. (osim za profesionalce, ali i za njih postoje tft resenja doduse mnogo skuplj, ali postoje)
ovo je naravno moje misljenje i pogled na stvar, mozda neko razmislja drugacije, ok, neka se vodi svojim nahodjenjima.. ali vreme leti, tehnologija se usavrsava, i vreme samo po sebi pokazuje sta je bolje.. poz :)
:: Imam TFT iz vise razloga.. :: 1) Mnooogooo je laksi za rad na duze vreme. Laksi je samo po tezini. :: 2) manje skodi ocima, nemas elektronski top koji bije sve vreme u tvom pravcu. Nije tacno. Ja jos uvek koristim 17` i 24` CRT prvi Samsung 755DFX na 1280*1024@85hz i Sony GDM-W900 24`.Nikad me od njih ne boli glava, a i dioptrija mi je ista zadnjih 10 godina. Na stolu na poslu imam 22` TFT wide skoro svaki dan, jer ih menjam svakih 3-5 dana. To je dok ih testiram, ali me od njih stalno boli glava. :: 3) o gabaritima i ne zelim da pricam, imao sam 19` crt, sada 19` tft, za divno cudo ceo radni sto mi je slobodan : To je prva prednost. :: doduse moj nije wide, ali kada budem hteo da predjem na nesto vece, necu imati izbora. i mislim da mi nece smetati... jer imao sam i 13` i 14` i 17` i 19` , mozda sam LUD jer su me prodavci nagovorili da stalno idem na bolje, ali meni je super kada predjem na veci ekran To si u pravu, ali samo ako je jednakog kvaliteta, a ako nije dioptrija sledi. :: takodje `kockasti` ostaju do dijagonale od oko 20` (nemojte me drzati sada za rec, verovatno ima koji izuzetak) ali kada se bude prelazilo na vece monitore, wide ce biti jedino resenje... i bas me briga : Ima dijagonale 4:3 do 32`, ali su jako skupi(preko 4000 eura) i samo za razvojnetimove po narudžbi sa naznakom za koju namenu. :: takodje, kazu da je prirodnije zbog polja gledanja ljudskog oka... ali nije ni bitno.. Meni jos uvek odgovara 4:3, ali to je individualno. :: jedino mi je malo smesan wide ispod 22`, ali ako je jeftinij od 4:3, opet je daleko bolje resenje od crt-a. Ovo je nepoznavanje tehnologija i nepoznavanje osnovnih stvari. :: (osim za profesionalce, ali i za njih postoje tft resenja doduse mnogo skuplj, ali postoje Da resenja od 4328 eura za 24` 4:3 Dell po narudžbi sa carinom za CAD/CAM projekte. :: ovo je naravno moje misljenje i pogled na stvar, mozda neko razmislja drugacije, ok, neka se vodi svojim nahodjenjima.. ali vreme leti, tehnologija se usavrsava, i vreme samo po sebi pokazuje sta je bolje.. poz : Ne vreme ne pokazuje sta je bolje, vec sta je jeftinije i dostupno sirim masama. Iskreno nebih se odrekao Sony-a ni za koji novac, jer onda nebih mogao da budem ispred računara po 15-16 sati dnevno. Kada gledam monitore za mase od 154 do 600 eura redovno imam glavobolju. E sad, ima jedna prednost, koju jos nisu dokazali. Sterilnost, jer bi mi bili najsterilnija nacija na svetu, koliko provodimo u staticnom položaju. Na moju radost to nije tako. Prva stvar koju ljudi bi trebalo da znaju da monitor od 22` koji bi da imaju na stolu i da bude bar sličnih karakteristika kao CRT ima i svoju cenu. To je cena od 400+ eura, ako misle da provode više od 6 sati za ekranom, a to nije mala cena. Monitori koje i ja prodajem od 22` su ASUS,LG, ACER,Philips i Samsung. Ni jedan od njih ne zadovoljava korištenje od 6-7 sati, a da neizaziva dodatne probleme. A to su: -poremećaj sna( govorim za bankarske službenike), -poremećaji oka(katarakta u prvom slučaju, zbog koje je i razvijan TFT, a pokazao je suprotno nakon 10 godina razvoja), -pouzdanost i kvalitet slike( može da bude sličan, ali ne i istih kvaliteta), - toliko dosadno kašnjenje i pojavljivanje duhova(monitori od 154 do 400 eura), -koriste istu matricu TFT-a i veštački ubrzavaju pojavljivanje slike ili izbacuju određene frejmove da bi bilo približnije ljudskom oku, - tek od 12.02.08 napravljen prvi TFT sa stvarnim odzivom od 2.4 ms, jer najdalje su do tog datuma stigli do 8 ms, a sve ostalo je bio trik za ljudsko oko, što kao posledicu ima probleme sa očima i sa mozgom(određene bolesti mozga, koje nisu bile prisutne do 26.05.1998 godine i pojava izobličenosti i defornmiteta oka( od pojave televizora se stalno povečava, ali od pojave TFT-a je povećano za 8-45 % zavisno od zemlje). Da me pogrešno nerazumete, nemam ja ništa protiv TFT-a, ali kvalitetnog, koji nenarušava one postulate zbog kojih je i u upotrebi. Iskreno najbolji monitor jeTFT PVA-ST panel Keowa koji sam kupio iz Japana za 3000, a prodao za 6200 eura je nešto najbolje što sam video, ali to nije nešto što je dostupno masama. Za mase nema jeftinih stvari, osim onih koji su sa nedostatkom, koje se tek kasnije vide. Pomodarstvo je zavladalo. I svaki 10 ili 12 kupac stvarno kupuje kompjuter da ga koristi, a ne da ga pokaže komšijama. Bio sam sretniji u ono doba kada sam se igrao sa ZX-80 i Commodore 16 daleke 1980 godine, pa i sa Commodore 64 1990. To su bila sretna vremena, jer su se ljudi družili, a manje provodili za mašinama za rad. Ah, da budućnost nas čeka, ali kakva .........
Izvini druze, sto sam izneo moje misljene,,, mrzi me da odgovaram na sve, kasno je (rano), ali na nesto moram Kako ti pada na pamet da komentarises sta je meni lakse za rad? mozda volim da gledam kristalnu kuglu, i to je moja stvar i licno misljenje... daj saberi se ... moram i ovo,, vreme pokazuje sta je jeftinije i dostupno masama? onda bi za crt bio zakon samsung 753s koji su svi imali a ne trinitron (nf i sl)..
da ne pominjem refresh i sl, na crt koji mora da bude preskup da bi bio dobar i solidne velicine, crt nizeg ranga je mnogo gora stvar nego prosecan tft....
raspisah se ja, ...
doduse moj nije wide, ali kada budem hteo da predjem na nesto vece, necu imati izbora. i mislim da mi nece smetati... jer imao sam i 13` i 14` i 17` i 19` , mozda sam LUD jer su me prodavci nagovorili da stalno idem na bolje, ali meni je super kada predjem na veci ekran To si u pravu, ali samo ako je jednakog kvaliteta, a ako nije dioptrija sledi.
jesteee... 13` i 19` su istog kvaliteta... jeste,, jeste, kako mi to nije palo na pamet da napisem... mozda je ipak bolja kvalitetnija 13-ica :) koja se tada i ne proizvodi ili je matora 10 god....
:: takodje, kazu da je prirodnije zbog polja gledanja ljudskog oka... ali nije ni bitno. Meni jos uvek odgovara 4:3, ali to je individualno.
ljudsko oko je bas individualna stvar, sobzirom da ga svi imaju :)
druze, vidim da imas znanje, zna se ko koliko zna, ali iznosis misljenja ovaj put (kao i ja sto sam) a tvrdis da su cinjenice... nije sve bas tako...
PITANJE JE BILO RAZLIKA IZMEDJU KOCKE I PTRAVOUGAONIKA wide TFT monitora !!!!!
24.07.2008. 09:17
status: user broj poruka: 7769
Ko sto rekoh pitanje je bilo gore navedeno a rasprava je otisla van teme, pa kad je vec tako... Prvo i osnovno DivX i DVD kao i ostali multimedijalni sadrzaji izgledaju daleko bolje na CRT monitorima nego na TFT-u.I to se skoro nikad nece promeniti sem u slucaju da nam za koju godinu ne uvale plazma keks umesto TFT-a.
A sto se tice WIDE nonWIDE razlike cini se da je ona samo u widnom polju i percepciji, konkretno ljudi koji se bave proucavanjem ove problematike su zakljucili da je covekovo vidno polje sire te da je shodno tome KALUPLJENJE u do skoro standardnom 4:3 formatu gubitak za krajnjeg korisnika. Primer kakva je slika u bioskopu cinemascop je WIDE formata pa kad izadjes posle filma imas utisak da si ucestvovao u radnji a kad gledas u jednom periodu XX veka popularne 16-ice (duplo uza slika sa istom visinom tzv TV format) posle filma imas utisak da si radio u tunelu.
Jednostavno ljudi sa TV-a su oduvek zavideli filmadzijama na sirini slike i sad im se san da budu isti kao filmadzije ispunio jedino sto sada sve mora da bude sire, studio veci pardon scenografija sira, znaci veci troskovi itd... a sve to na nasu opstu radost.
Složiću se ovaj put sa marketom. Postoje ljudi kojima je crt smetao. Meni lično nije, iako sam umeo da visim pred njim preko8+ sati. Dakle očigledno da subjektivan osećaj ima veze. Dobro se sećam moja keva kako priđe monitoru njoj počne da se vrti u glavi. Isto tako kada sam prešao sa crt na 22wide, prvo sam se razočaroao bojama tj njihovim intezitetom. Posle malo upoređivanja shvatio sam da su na mom crt-u boje bile prenaglašene i da je odnos strana 16:10 prirodniji(upravo zbog vidnog polja), a i kasnije kada sam na monitoru 3:4 pustio film sve je bilo nekako duguljasto.
Pitanje je vremena kada će tft tehnologija(u budžet segmentu dakle od 145-400eur) dostići kvalitet slike crta, ukoliko već nije. Ja radim na tri različita tfta i jedino što sam primetio da mi smeta je osvetljenost ekrana(lumen). Naravno neke greške pri crtanju kruga ili stanjivanje nekih slova su dečije bolesti koje ne smetaju toliko. Ionako ćemo za desetak godina preći na savitljive folije za reprodukovanje slike, pa će se voditi slična polemika ovoj sa razlikom tft vs folije.
Slavuj o potrošnji i ergonomičnosti neću diskutovati. Ti ako voliš...kupi brale mečku 200D i teraj životinju. To je dobar auto ogroman, može da povuče i posrče(nadam se da razumeš šta hoću da kažem).
Kada sam pisao post znao sam da ce biti velika polemika jer je tema osetljiva. Slavuj ja rekoh da vise volim 4x3 (Imam preko 2 godine samsung 931BF i prezadovoljan sam sa njim, nemam nameru da ga menjam u skorije vreme). Wide ima neke svoje prednosti u odredjenim aplikacijama, ali meni ne. Sto se tice podatka da ce wide da preovladaju nemam pojma gde sam procitao. Ko moze da se seti kad toliko informacija kruzi oko nas.A sto se tice jeftinije izrade wide panela to sam cini mi se procitao u SK, ali sam kasnije video jos negde, a cim je proizvodjacima nesto jeftinije i povecava im zaradu logicno je da ce to da forsiraju. U ostalom vreme ce pokazati...
Re: PITANJE JE BILO RAZLIKA IZMEDJU KOCKE I PTRAVOUGAONIKA wide TFT monitora !!!!!
24.07.2008. 11:44
status: user broj poruka: 192
:: Ko sto rekoh pitanje je bilo gore navedeno a rasprava je otisla van teme, pa kad je vec tako.. :: Prvo i osnovno DivX i DVD kao i ostali multimedijalni sadrzaji izgledaju daleko bolje na CRT monitorima nego na TFT-u.I to se skoro nikad nece promeniti sem u slucaju da nam za koju godinu ne uvale plazma keks umesto TFT-a :: :: A sto se tice WIDE nonWIDE razlike cini se da je ona samo u widnom polju i percepciji, konkretno ljudi koji se bave proucavanjem ove problematike su zakljucili da je covekovo vidno polje sire te da je shodno tome KALUPLJENJE u do skoro standardnom 4:3 formatu gubitak za krajnjeg korisnika :: Primer kakva je slika u bioskopu cinemascop je WIDE formata pa kad izadjes posle filma imas utisak da si ucestvovao u radnji a kad gledas u jednom periodu XX veka popularne 16-ice (duplo uza slika sa istom visinom tzv TV format) posle filma imas utisak da si radio u tunelu :: :: Jednostavno ljudi sa TV-a su oduvek zavideli filmadzijama na sirini slike i sad im se san da budu isti kao filmadzije ispunio jedino sto sada sve mora da bude sire, studio veci pardon scenografija sira, znaci veci troskovi itd... a sve to na nasu opstu radost :: :: I to ti je to
Molim aplauz ,covek ti nije mogao bolje objasniti situaciju
Meni je wide bolji iz prostog razloga sto mi paneli sa alatima u vecini aplikacija zauzimaju vise prostora na regularnom pa mi ostaje vise radnog prostora. Lepse mi je i da odgledam neki film na wide monitoru. Sto se tice crt vs tft - boje su bile za nijansu lepse na starom IBM P 201 ali zanemarljivo u poredjenju sa sadasnjim Asus PW201. Oci su me odvaljivale na crt!
@Slavuj iz Mrchajevaca Nisam rob markiranih stvari ali jesam jedan od onih zaljubljenika u tehniku pa zato kupujem uredjaje kao sto su Bang&Olufsen, iPhone, itd. Zato sam kupio i Asus PW201 cim se pojavio i potrosio 57000 na njega i oupste me ne tangiraju tvoji mrak komentari koji bi trebalo da imaju efekat nabijanja kompleksa ili sta vec. Ono sto je meni lepo to cu i da kupim. Isto je bilo i dok nisam imao dovoljno para pa sam nosio karirane kosulje, starke i stekario se godinu dana za martinke. Ne vidim da tebe neko proziva sto se bakces sa telefonima kao sto su T250i ili Nokia 7110.
Ko misli da je izostavljen iz price o markama samo zato sto nosi/poseduje neke low-cost no name stvari neka se zapita da li je ta serija (koja vrlo verovatno broji 500 000 i vise) radjena za ljude medju koje se i sam ubraja. Da ne bude zabune i sam umem da kupim neku stvar sa buvljaka ali je poenta da je bzvz pljuvati bilo koga kakav god taj neko fazon furao, makar i nosio D&G preko celih ledja/grudi. Klinacki je...
rado bih se uvredio nekim recima koje si napisao. Ali, nazalost, sto vise puta procitam tvojih par recenica, sve sam sigurniji da ti je nick bas odgovarajuci. I onda, logicno, a i od smeha, ne mogu da pocnem da pisem. p.s. Ja sam hteo da stavim `Slavuj iz Mrcajevaca`, ali nije moglo da stane :) *ebi ga.
@Saske,
napisao sam u toku svojih hvalospeva i otprilike da svako `sme` da ima svoj neki ukus, fetis, osecaj za kvalitet itd. Ako tebi TFT odgovara, nemam ja nista protiv. Meni ne odgovara.
@drzacomp,
nisam nervozan, nego sam bio nesto smoren, a i hteo sam da se uverim da mi nova tastatura odgovara.
@marke,
nemoj sad pogresno da me shvatis, ali postoji i Bugatti Veyron koji ide 400km/h. A svi koji vole voznju bi hteli da voze 400km/h po autoputu, zar ne ? Samo, jedna mala, gotovo neprimetna ogranicavajuca okolnost je ta sto taj auto kosta od milion eura pa navise, kako kad i kako ciji. Dakle, taj neki kvalitet postoji, to nije sporno. Sporno je to sto je na primer napravljeno manje od 400 kopija tog automobila koje, usput onako, ne moze bas svako ko ima toliko para da kupi, i samim tim je `fabrika` sebi obezbedila opstanak sledecih nekoliko godina, u ovom slucaju cak stavise, decenija. I opet ce moci to isto da uradi za 10-15 godina. I opet i opet i tako u krug. Posle odredjenog perioda profitiranja fabrike se skoro uvek dogodi da proizvede i po koji jeftiniji i `pristupacniji masama`, gradski, model, sto automatski uzrokuje pojavu koja se naziva monopol. I onda ljudi masovno pocinju da se pale na `firmirano` i `moderno`, a veoma cesto bez ikakvog postojeceg razloga.
Donekle razumem jedino ljude sto kazu da ih boli glava od CRT-a. Nazire im se po licu da u toku izgovaranja reci bol kao da podsvesno traze mogucnost nekog izbora, sta li, nisam neki psihijatar ili sociolog pa da tacnije mogu da odredim o cemu se radi. Ostale kriticare na racun CRT-a smatram nesposobnim za bilo kakvu vrstu `prizemne` ili `zemaljske` komunikacije, a samim tim nagonski gubim potrebu da zapocinjem drugu temu. Ako neko nije u stanju da sam samcijat uporedi kvalitete i mane dva monitora proizvedena razlicitim tehnologijama, ja mu tu sigurno nikako ne mogu pomoci, mogu ga samo uznemiriti jer ce misliti da ga ubedjujem ili `prodajem istinu`.
A i koliko ima klinaca od 15-16 godina, koji kao nesto crtaju na kompjuteru ili rade neke prelome nekih casopisa, u stanju da se `izuje` za minimum 3 000 eura? Oni toliko ne zarade za godinu dana, i ta im je cifra glomazna otprilike koliko i Boeing 747. Zaista ne vidim po cemu bi se od tih nekih zaludnih klinaca mogli razlikovati i neki stariji `radnici` istog posla, jer je ovde ista plata za sve uzraste i sve poslove i sva umeca i znanja i zvanja :) I `Samo za sranja dovoljno prostora ima, na ovim prostorima.` - by Rambo Amadeus.
Toliko za sada.
@pajsgudgud,
350TD je prava stvar za te konjsko-zaprezne i sve druge obaveze, al` ga niko mentalno zdrav ne prodaje, ili kad prodaje onda ne prodaje ispravan, jer je skoro dzabe za odrzavanje i jedan zaista retko `zahvalan auto`. A koliko je zivotinja, najbolje govore decenije upotrebe i `obrnuti cajgeri`.
A sto se tice onoga sto si napisao u zagradi, mogu samo da ti kazem da mi je malo bezukusno da te vredjam, jer sam ipak, uprkos svemu, u stanju da vidim da imam malo vise razumevanja od tebe, kada je u pitanju neinformisanost, neznanje, glupost, bahatost i halapljivost i alavost, sagovornika.
Mislim da je covek kao bice `prirodno glup`. A sve sto vise ne zeli da cuje, vidi ili nauci, govori samo o privrzenosti i neraskidivoj vezi sa tom urodjenom gluposcu. Glupost dobija na `zapremini` vremenom. Raste, jednostavno i prosto, kao kvasac. Zato bih ti rado rekao `koliki si glupan`, ali kao ovde glumim neku kulturu, pa necu. Ali ako bas budes zeleo, znaj da nije meni neki problem i tako to... Pozdrav.
U zavisnosti od programa, slika koja je u 4:3 formatu, neće se `rastegnuti` nego će ostati normalna, sa crnim ivicama sa strane (GOM player, BS player pro...) a da li to gledaš na 19` koja je 4:3 ili 22` u 16:10, razlike nema. Da je slika bolja na CRT monitorima nego na TFT, to stoji, ali prave se sve bolji i bolji paneli. Da li smo mi ovce, kao što Slavuj napomenu, ne znam, ali NIKO više ne proizvodi CRT monitore ni televizore, osim u VEOMA malim količinama. Da li zbog toga što su LCD štedljiviji, daleko manje zrače, manji su i manje štetni za okolinu ili zato da bi se drmale pare od `ovaca` takođe ne znam, ali u zapadnim zemljama se ipak brinu za ljude i okolinu i svako ko bi ih svesno trovao bio bi GADNO kažnjen. A da li zbog tranzicije uzimam sve iz inostranstva umesto monitora EI Niš, e, toga nisam svestan. A i što bih plaćao 100-ak dinara za knjige, kad na internetu ima pravo more informacija o svemu, te ponešto i pročitam. Naravno, i dalje gledam `katodni` TV i na poslu imam CRT-e, a žao mi je što su dobri televizori i dobri LCD monitori i dalje skupi kao sam đavo. Slavuj kaže da `nijedan kvalitetniji CRT monitor nije kostao 200 maraka nov, nikada`. Zar je sada kvalitetniji TFT 200 maraka (100€)?? Jedini kvalitetniji TFT-i sa PVA panelom su preko 300-400€. Naravno, uvek ima krševa `za raju`, pa se to ne uzima za ozbiljno. Sve u svemu, mislim, Slavuj, da si u pravu da je slika na CRT-u bolja od TFT, ali to neće još dugo biti tako, jer kad zaživi i pojeftini OLED tehnologija, više niko neće pominjati CRT, LCD, plazma i tako to. Ali dotle ima još vremena.
ATI cards are like buses... They`re huge, red and have bad drivers. But nVidia is like Rolls Royce, you can have a perfect drive but the car is too damn expensive. American Grafitti revisited
Mene vredja sama kolicina glupandera koji umisljaju da je nesto sto je novo, pogotovo od tehnike, istog trena i najbolje i da je sve osim toga lose i prevazidjeno.
Ako sam bas toliko interesantne oglase postavljao, evo i objasnjenja zasto sam to radio:
T250 sam dobio za dinar uz ovaj post-paid broj i zato ga prodao, jer mi realno ne treba. Za nekih 50 eura valjda. Vau, koji sam profiter.
7110 sam imao prvi put pre 9 godina, i tada je kostao koliko dva ta tvoja sminkerska monitora sada, ali sam ga ubrzo izgubio negde u snegu, i pre nekoliko meseci sam kupio nekoliko komada za sitne pare cisto da bih `se podsetio` kakav je osecaj nositi telefon od 300grama u dzepu i da mi baterija traje 7 dana. Moj neki trip, ne vidim sto to tebe tangira uopste.
Ako si ti pokusao da ostavis utisak nekog administratora, postavi ih ovde slobodno, evo, imas moju licencu i dozvolu i odobrenje i stagod. Meni ce potom biti, ako nista drugo, onda cast da vidim koliku popularnost uzivam ovde. A zaista na mene nece uticati ako svoje `mrak komentare` ne budem pisao ni na jednom forumu.
Ja nemam komplekse, niti se osecam povlascenim u bilo kom smislu u odnosu na bilo koga i bilo gde, a pogotovo me ne interesuje da ja pobudjujem neku krechanu u glavi nekih ovde neistomisljenika. Ko ne ume makar da misli u svoju korist, neka krivi sebe, a ne mene. Meni ocigledno smeta kada vidim da sam okruzen ljudima koji rade sve po nekom automatizmu, kao neki roboti, i spremniji su da bace pare nego da upotrebe vijuge.
Ljudi ovo je forum i ovde svi iznosimo misljenja, a nema potrebe za vredjanjem. Da li bi ste to isto rekli jedni drugima u medjusobnom razgovoru? Nema potrebe.Svi smo ovde da nesto naucimo i oplemenimo se razlicitim vestinama, a ne da bi se prepucavali. Izneo sam svoje misljenje i to bez vredjanja drugoga. Uvrede nisu potebne. Samo lepo ponasanje i sve ce biti u redu. Uostalom vise mozete saznati o necemu sto vam treba ako primenite lepo ponasanje.
ne po glavi, nego onako, u kutiji. Ne treba mi vise. Potpuno je ispravna. Nervira me sto se zaglavljuju dugmici ponekad. I, nemojte me zvati, ne blebece mi se danas. Saljem City Expressom ako treba, kako god.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.