For once, our assessment of this Radeon HD 4870 will be simple: It’s an excellent high-end graphics card! With the same architecture and most of the strong points of the Radeon HD 4850, it’s in a higher category performance- and price-wise. The bottom line: Though it’s faster by an average of 6% (and in the majority of our tests) than the GeForce GTX 260, it sells for 9 – 0 less than the competing Nvidia card! Even the top-end card from Nvidia, the GeForce GTX 280 – souped up with more transistors, twice as much memory and higher clock speeds – is not that far ahead. It showed only 13% better performance than the Radeon HD 4870, though it costs twice as much.
AMD Radeon HD 4870 With the same qualities as the Radeon HD 4850 but at a higher price point, the Radeon HD 4870 manages to compete directly with the GeForce GTX 260 – it’s both a little faster and a good deal less expensive than the Nvidia card, and without the excessive noise. Despite its higher power consumption, with prices as they stand currently, there’s really no doubt that it’s the better choice.
Meni samo nije jasna jedna stvar...Koliko bi po vama trebalo da bude para ta karta???Merite se po j_benom ATI-ju koji mucki pokusava da pridobije trziste sa smesno niskim cenama...Cena od 300 Eur za GTX 260 je i vise nego realna za onoliko koliko ona pruza...Nije ni cudo sto nVidia gubi deonice zbog primoranosti da spusti cene...Po meni je realno da GTX260 bude oko 300 Eur a GTX280 oko 400 Eur!Razlika u ceni i odvaja kupca na one koji su entuzijasti i oni koji mogu to sebi da priuste i one koji se zadovoljavaju srednjim segmentom!Pa kad bi mercedes S klase bio 25000 Eur pa sad bi ga svi vozili!!!Kvalitet mora da ima svoju cenu...Meni nije jasno kako se ATI-ju u opste isplate tako niske cene...Sve se sada svodi na kampanju oko performansi i niske cene...Pa slep bi uvideo da je ATI preuzeo dobar marketing i da ce preovladati trziste...Svakom od nas (samo mali deo onih koji su verni nVidi-i) ce se vise isplatiti solucija na ATI kupovinu i svako ce se za to i opredeliti jer zbog poteza koji su napravili ni jednog kupca nece ostaviti ravnodusnim!Sve ovo i pricam jer problem i jeste vezan sa ATI-jem jer da nisu toliko nisko spustili cene nebi sad vi ovde lupali kako neki tamo GTX treba da bude ne znam ni ja koliko...Sta ste hteli?GTX260 za 200 eur???Pa gde to jos ima?Takva karta po toj ceni...Ovo mi stvarno ide na zivce...Vec dugo vas slusam i malo sam popiz__o jer ste nerealni!!!Jos se lozite na testove sa neta kao veverice a niste ni svesni sta je prava realnost a sta marketing!E zbog toga jedva cekam da neko od vas kupi doticne karte i malo ih onako ljudski provoza i protestira i da svoj konacan zakljucak..Ja vec znam sta ce se desiti unapred ali ajde... Smanjite malo strasti...
P.S.Ja sam dva GTS-a G92 platio po 315 Eur!Znaci jedan 8800 GTS G92 je kostao koliko sad GTX260!Sta tu ima nerealno...Karte nikad nisu bile jeftinije...Setite se koliko je bio 8800 GTS-GTX kad je izasao???GTX 260 je skoro duplo jaci od 8800 GTS G92 koji i dalje `svez` na neki nacin!Gde je tu logika?
Intel KICK-ASS,nVidia Is The Law - (May the force be with you) - GeForce is The Power! @PCBeast@
:: :: 4850 je ubjedljivo najracionalnija kupovina :: :: Sa 4870 i 70 eura vise - ne dobija se mnogo,dok GTX260 i cijena od 315 eura djeluju kao crni humor.
Koliko treba da kosta karta tog tipa je totalno ne bitno, sta mene briga za ATI i nVidiu, jer karta brza od 260-ke i jer karta kosta dosta manje ? Da, KUPUJEM. ( ili ATI ulaze zadnju paru da potkupi 50-tak testova sa neta )
A evo ja cu verovatno vec sl. nedelje da uzmem doticnu kartu pa cu preneti utiske.
A kad nVidia sl. put napravi jacu kartu od konkurencije i pritom jeftiniju ili u istom cenovnom rangu, ponovo cu onda da uzmem nVidu.
Inace, to sto ATI ima niske cene pa zato jadna nVidia propada i ne moze svojim karticama da spusti toliko niske cene meni i vise nego da odgovara, platicu istu karticu 220e a ne 350.
Neka, neka samo nek ATI pravi dobre i jeftine kartice, mada ih ja ne volim,ali bez njih kartice bi kostale 1000e. Zdrava konkurencija je extra stvar, samo jos kad bi neko usao na trziste grafike.
Ne brze od zivota, al moze 250km/h sa BMW 325Ci, ali benzin je skup i glup pa prelazim na BMW 330Cd !!! :)))
:: Meni samo nije jasna jedna stvar...Koliko bi po vama trebalo da bude para ta karta???Merite se po j_benom ATI-ju koji mucki pokusava da pridobije trziste sa smesno niskim cenama...Cena od 300 Eur za GTX 260 je i vise nego realna za onoliko koliko ona pruza...Nije ni cudo sto nVidia gubi deonice zbog primoranosti da spusti cene...Po meni je realno da GTX260 bude oko 300 Eur a GTX280 oko 400 Eur!Razlika u ceni i odvaja kupca na one koji su entuzijasti i oni koji mogu to sebi da priuste i one koji se zadovoljavaju srednjim segmentom!Pa kad bi mercedes S klase bio 25000 Eur pa sad bi ga svi vozili!!!Kvalitet mora da ima svoju cenu...Meni nije jasno kako se ATI-ju u opste isplate tako niske cene...Sve se sada svodi na kampanju oko performansi i niske cene...Pa slep bi uvideo da je ATI preuzeo dobar marketing i da ce preovladati trziste...Svakom od nas (samo mali deo onih koji su verni nVidi-i) ce se vise isplatiti solucija na ATI kupovinu i svako ce se za to i opredeliti jer zbog poteza koji su napravili ni jednog kupca nece ostaviti ravnodusnim!Sve ovo i pricam jer problem i jeste vezan sa ATI-jem jer da nisu toliko nisko spustili cene nebi sad vi ovde lupali kako neki tamo GTX treba da bude ne znam ni ja koliko...Sta ste hteli?GTX260 za 200 eur???Pa gde to jos ima?Takva karta po toj ceni...Ovo mi stvarno ide na zivce...Vec dugo vas slusam i malo sam popiz__o jer ste nerealni!!!Jos se lozite na testove sa neta kao veverice a niste ni svesni sta je prava realnost a sta marketing!E zbog toga jedva cekam da neko od vas kupi doticne karte i malo ih onako ljudski provoza i protestira i da svoj konacan zakljucak..Ja vec znam sta ce se desiti unapred ali ajde.. :: Smanjite malo strasti.. :: :: P.S.Ja sam dva GTS-a G92 platio po 315 Eur!Znaci jedan 8800 GTS G92 je kostao koliko sad GTX260!Sta tu ima nerealno...Karte nikad nisu bile jeftinije...Setite se koliko je bio 8800 GTS-GTX kad je izasao???GTX 260 je skoro duplo jaci od 8800 GTS G92 koji i dalje `svez` na neki nacin!Gde je tu logika
Kada budes bio malo vise upucen u pricu oko priozvodnje grafickih kartica shvatices zasto ati moze da prodaje nesto po 140e nVidia isto to po 200e... Realnost je takva da ATi ima proizvode koji kostaju 140e i 220e dok nVidia ima trenutno prozivode koji su po brzini tu negde a cena im je 200 i 310e kod nas...znaci direktno poredjenje ATi 140 : nV200 .... Ne sam marketing vec realno stanje ... ATi 4850 je brzi za dlaku od voljene 9800GTX kartice Isto tako 4870 je brzi za dlaku od GTX260 kartice... To sto se ti lozis na nV bez obzira sta oni proizveli i koliko to kostalo je tvoj problem Ovo je konkurencija ... a ti samo izvoli ... pljuni 500e za GTX280 i pricaj kako ne moze svako da vozi mercedesa...voze ih veverice Takodje ... to sto si se ti iznervirao ... je tako presudno na forumima da se sve trese...
Ma 4850 je za 150E best buy a dve u Crossfire-u za 300E su bolje ili iste kao GTX280 koja je 500E.Stvarno niko normalan nece kupiti GTX280 pored atija 4870 koji daje 80% performansi za vise nego duplo manje para. GTX 280 je preskupa za ono sto daje.Jeste da je najjaca single karta ali je opet preskupa u odnosu na konkurenciju.
@Skyfire kad pricamo o lelekomu onda su oni monopolisti deru nas mamicu im njinu... ali kad nas nVidia dere onda je to superiska i realna cena za ono sta nudi...
Meni se tu nesto ne gadja, mora da medjunarodna zajednica ima dvostruki moral.
Takodje mi se cini da si trenutno ogorcen sto nVidia dere kako ume i gde stigne, ali ako se ispostavi da je brza tacno onoliko koliko je skuplja (trenutno je 2+puta skuplja) ima da nam se krvi napijes od zajebancije, veruj mi sa razlogom.
Samo znas kad ce to da se desi `kad na vrbovom drvetu rodi Tuborg`.
E sad pitas kako to ati prodaje svoje kartice za duplo (i vise puta) manje para, pa da li si se ikad zapitao zasto su njihovi chipovi povrsinski toliko manji od nVidije, nisi e sad kad imas vafer od D=300mm, pa izracunas povrsinu jednog celog vafera pa podelis sa povrsinom jednog celog GPU chipa, pa kad uzmes u obzir da je ATI-jev dva puta manji znaci duplo vise chipova iz jednog vafera, pa kad uzmes u obzir da je daleko manja mogucnost da se dobiju neispravni GPU (posto su duplo manji) kod ATI-ja nego kod nVidije tek onda shvatis zasto je to tako kako je. Sta me bole za taj Physics i CUDA kad to jos uvek niko ne implementira u softver bilo zabavni bilo korisnicki, kad to povecava povrsinu chipa i u startu poskupljuje proizvodnju a pri tome ne daje ocekivane rezultate. Mada kad te tehnologije budu zazivele sadasnje kartice ce biti `entry level` modeli i na oglasima PC Berze ce se njima podkusurivati za nesto drugo.
A sto mucki Skyfire ,to je borba za trziste .Zamisli neko ti prodaje farmerke po 600 E ,a u drugoj radnji ih imas za 300 E.Pa valjda svako razuman treba da bude protiv monopola.Svi znamo da nijedan monopol nije dobar u bilo kojoj oblasti.
Ti si pristrasan,lojalan jednom proizvodjacu,pa ne ocekujem od tebe objektivnost.
OCz je izvanredno primijetio:
::Koliko treba da kosta karta tog tipa je totalno nebitno, sta mene briga za ATI i nVidiu, jer karta brza od 260-ke i jer karta kosta dosta manje ?
Ako mislis da je pametno kupiti GTX260,koji je,zapravo, isto sto i 4870,samo 100-ak evra skuplji - izvoli,zbilja nemam nista protiv.
::P.S.Ja sam dva GTS-a G92 platio po 315 Eur!Znaci jedan 8800 GTS G92 je kostao koliko sad GTX260!Sta tu ima nerealno...Karte nikad nisu bile jeftinije...Setite se koliko je bio 8800 GTS-GTX kad je izasao???GTX 260 je skoro duplo jaci od 8800 GTS G92 koji i dalje `svez` na neki nacin!Gde je tu logika
Mislim da nema potrebe da ti objasnjavam sta znaci `konkurentnost proizvoda`,ali... Ocigledno je da si,usled pristrasnosti,izgubio dodir s realnoscu. Ako bi nvidia slijedila tvoju logiku `8800 GTS je kostao 300+ eura,a duplo je slabiji,prema tome,GTX260 moramo cijeniti makar 500`,vrlo brzo bi ih to iracionalno insistiranje dovelo do gubitaka.
Brate neznam sto te je to toliko pogodilo ako je jedan ati 4870 220 € nase molitve su uslisene e sad druga je stvar ako si ti puko lovu na nvidia kartice,bez ljutnje i meni bi bilo krivo jer izlaze maltene svakih mesec dana nove , ko ce sve to ispratiti da nisam na ovom forumu ne bih imao prestavu.
:: Meni samo nije jasna jedna stvar...Koliko bi po vama trebalo da bude para ta karta???Merite se po j_benom ATI-ju koji mucki pokusava da pridobije trziste sa smesno niskim cenama...Cena od 300 Eur za GTX 260 je i vise nego realna za onoliko koliko ona pruza...Nije ni cudo sto nVidia gubi deonice zbog primoranosti da spusti cene...Po meni je realno da GTX260 bude oko 300 Eur a GTX280 oko 400 Eur!Razlika u ceni i odvaja kupca na one koji su entuzijasti i oni koji mogu to sebi da priuste i one koji se zadovoljavaju srednjim segmentom!Pa kad bi mercedes S klase bio 25000 Eur pa sad bi ga svi vozili!!!Kvalitet mora da ima svoju cenu...Meni nije jasno kako se ATI-ju u opste isplate tako niske cene...Sve se sada svodi na kampanju oko performansi i niske cene...Pa slep bi uvideo da je ATI preuzeo dobar marketing i da ce preovladati trziste...Svakom od nas (samo mali deo onih koji su verni nVidi-i) ce se vise isplatiti solucija na ATI kupovinu i svako ce se za to i opredeliti jer zbog poteza koji su napravili ni jednog kupca nece ostaviti ravnodusnim!Sve ovo i pricam jer problem i jeste vezan sa ATI-jem jer da nisu toliko nisko spustili cene nebi sad vi ovde lupali kako neki tamo GTX treba da bude ne znam ni ja koliko...Sta ste hteli?GTX260 za 200 eur???Pa gde to jos ima?Takva karta po toj ceni...Ovo mi stvarno ide na zivce...Vec dugo vas slusam i malo sam popiz__o jer ste nerealni!!!Jos se lozite na testove sa neta kao veverice a niste ni svesni sta je prava realnost a sta marketing!E zbog toga jedva cekam da neko od vas kupi doticne karte i malo ih onako ljudski provoza i protestira i da svoj konacan zakljucak..Ja vec znam sta ce se desiti unapred ali ajde.. :: Smanjite malo strasti.. :: :: P.S.Ja sam dva GTS-a G92 platio po 315 Eur!Znaci jedan 8800 GTS G92 je kostao koliko sad GTX260!Sta tu ima nerealno...Karte nikad nisu bile jeftinije...Setite se koliko je bio 8800 GTS-GTX kad je izasao???GTX 260 je skoro duplo jaci od 8800 GTS G92 koji i dalje `svez` na neki nacin!Gde je tu logika :: :: Intel KICK-ASS,nVidia Is The Law - (May the force be with you) - GeForce is The Power! :: @PCBeast@ :: :: http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=298049 :: :: :: :: :: 4850 je ubjedljivo najracionalnija kupovina :: :: :: :: Sa 4870 i 70 eura vise - ne dobija se mnogo,dok GTX260 i cijena od 315 eura djeluju kao crni humor.
Pustite SkyFire-a, šta ste ga napali, ima dečko pravo na svoje mišljenje.
Ovo što se sad dešava sa 4850 i 4870 je ono što je pre nekoliko meseci uradila nVidia kad se pojavio 8800GT, izbacila je vrh kartu za 200$ (to što je kod nas nije bilo i što su cene naduvavane ne zna se, nije problem nVidie) te su je svi kupovali jer je bila najbolja karta za razumnu cenu. To se sad dešava sa ATI-jem, ali ako nVidia, na primer, pređe na 45nm proces izrade čipa (žele da se bace na proizvodnju procesora, pa nije nemoguće) pa samim tim izbaci neku GT270 (što je 280 u drugoj izradi, manje zagrevanje, bolji overklok) i ako bude koštala 200€, niko neće ni pomisliti na 4850, a onda opet iz početka. Naravno, ovo je samo pretpostavka...
@ Illo, 4870 ima 512 ili 1 GB GDDR5 (zavisi od proizvođača) za razliku od DDR3 na 4850 i 512-bitnu magistralu i dobitak je više nego očigledan u odnosu na slabiji model i svakako se isplati dati SAMO 70€ više u odnosu na dobitak.
Moj omiljeni odevni predmet su farmerke, iako nisam farmer, orginal USA Lewis 501 su uvek koshtale isto - kome skupo nek nosi `Pazarke`! (uz duzno poshtovanje kako proizvodjachima tako i kupcima istih)
Nisam neki Einstein ali znam da ljudi pljuju nedostizzno (kiselo grozzdje), koza umire i ne prestaje da mrda repom, a ko drugome jamu kopa na ATi-ju se igra i to
Not 4 Every1...
:: A sto mucki Skyfire ,to je borba za trziste .Zamisli neko ti prodaje farmerke po 600 E ,a u drugoj radnji ih imas za 300 E.Pa valjda svako razuman treba da bude protiv monopola.Svi znamo da nijedan monopol nije dobar u bilo kojoj oblasti.
:: Pustite SkyFire-a, šta ste ga napali, ima dečko pravo na svoje mišljenje.
Hm...Ne razumijem. Kako to mislis `napadamo ga`? Cini mi se da je upravo on taj koji je `napao`, kritikovao, nicim izazvan, jer niko nije govorio o SkyFire-u, vec o nVidia-i. Pritom, priznaces da je, u najmanju ruku, smijesno sto pokusava da me ubijedi da je za jedan isti proizvod (4870 i 260 su isti performeri) glupo dati 220 eura, kad vec moze 315.
Meni je sasvim prihvatljiv njegov entuzijazam,ali ne razumijem zasto je njemu tesko da prihvati da ne zelim da bacim 100 eura?
:: @ Illo, 4870 ima 512 ili 1 GB GDDR5 (zavisi od proizvođača) za razliku od DDR3 na 4850 i 512-bitnu magistralu i dobitak je više nego očigledan u odnosu na slabiji model i svakako se isplati dati SAMO 70€ više u odnosu na dobitak
Za odnos 4850 vs 4870 se ne slazem,jer na 22` razlika od 10-15 % ljudskom oku nije primjetna. Obrati paznju: Crysis 37 vs 39 fps, World of Conflict 46 vs 51, Mass Effect 59 vs 61 itd.
PS Rivalstvo izmedju nV i ATi je otvorilo frontove i na PCB, tako da nervozno pratimo cak i berzanske izvjestaje. Meni,ipak,taj sport nije potreban,tako da bataljujem dalju diskusiju o cijenama, modelima, ucinku u testovima...iako sam svjestan da ce se i jedan i drugi proizvodjac nasjekirati zbog moje odluke. :>
Ati je vrlo dugo u ovom poslu duze od Nvidia ,da bi ih poredio sa pazarkama ,bez uvrede za farmerke iz Novog Pazara koje inace kupuje dosta ljudi.Otprilike poredjenje bi moglo da budu kao Wrangler-Lewis.Uvek ce postojati ljudi koji zele da imaju nesto ekskluzivno da bi pokazali drugima neku svoju moc to je sve ljudski ,ali kad je tako sto ne kupujete onda Macintosh 4000 -5000 eura ,nego kupim Nvidia koja je skuplja samo 100-200 eura i ja sam car .Smesno.I onda kao AMD su seljaci jer su spustili cenu za istu stvar zbog bolje prodje na trzistu.
Ma opušteno SKy, nema potrebe za nervozom. Slažem se da kvalitet mora da ima cenu. Budi svestan da je Nvidia neposredno krivac za ovo što sada ATi radi. Jednostano su saterali Daamit u mišju rupu odakle su ovi iskočil isa toljagom jer su na to bili primorani. KAd god je ATi izbacio neku kartu u rangu sa naj Nvidiom, ovi bi ih zaklali sa mnogo bržom kartom. Frustrirajuće zar ne??? Stisli su zube napravili plan i rešili da preokrenu situaciju. Svesni su oni šta daju i za koje pare, ali to znači biti konkurentan na tržištu(siguran sam da neposluju sa minusom). Nvidia ima extra karte i to stoji. Ne bih se složio sa tobom da ATi to radi mučki. Mučki je recimo što je Intel uslovljavao proizvođače(Dell, HP) da u neke serije svojih modela ne ugrađuju AMD cpu, a Nvidia možemo da ubacimo umesto reči mučki(uradio si to Nvidievski.). Ni ATi nije cvećka. Ako može odgovor pošto kažeš da znaš šta će biti unapred, mene interesuje veoma.
a sta ti ja znam...
:: Meni samo nije jasna jedna stvar...Koliko bi po vama trebalo da bude para ta karta???Merite se po j_benom ATI-ju koji mucki pokusava da pridobije trziste sa smesno niskim cenama...Cena od 300 Eur za GTX 260 je i vise nego realna za onoliko koliko ona pruza...Nije ni cudo sto nVidia gubi deonice zbog primoranosti da spusti cene...Po meni je realno da GTX260 bude oko 300 Eur a GTX280 oko 400 Eur!Razlika u ceni i odvaja kupca na one koji su entuzijasti i oni koji mogu to sebi da priuste i one koji se zadovoljavaju srednjim segmentom!Pa kad bi mercedes S klase bio 25000 Eur pa sad bi ga svi vozili!!!Kvalitet mora da ima svoju cenu...Meni nije jasno kako se ATI-ju u opste isplate tako niske cene...Sve se sada svodi na kampanju oko performansi i niske cene...Pa slep bi uvideo da je ATI preuzeo dobar marketing i da ce preovladati trziste...Svakom od nas (samo mali deo onih koji su verni nVidi-i) ce se vise isplatiti solucija na ATI kupovinu i svako ce se za to i opredeliti jer zbog poteza koji su napravili ni jednog kupca nece ostaviti ravnodusnim!Sve ovo i pricam jer problem i jeste vezan sa ATI-jem jer da nisu toliko nisko spustili cene nebi sad vi ovde lupali kako neki tamo GTX treba da bude ne znam ni ja koliko...Sta ste hteli?GTX260 za 200 eur???Pa gde to jos ima?Takva karta po toj ceni...Ovo mi stvarno ide na zivce...Vec dugo vas slusam i malo sam popiz__o jer ste nerealni!!!Jos se lozite na testove sa neta kao veverice a niste ni svesni sta je prava realnost a sta marketing!E zbog toga jedva cekam da neko od vas kupi doticne karte i malo ih onako ljudski provoza i protestira i da svoj konacan zakljucak..Ja vec znam sta ce se desiti unapred ali ajde.. :: Smanjite malo strasti.. :: :: P.S.Ja sam dva GTS-a G92 platio po 315 Eur!Znaci jedan 8800 GTS G92 je kostao koliko sad GTX260!Sta tu ima nerealno...Karte nikad nisu bile jeftinije...Setite se koliko je bio 8800 GTS-GTX kad je izasao???GTX 260 je skoro duplo jaci od 8800 GTS G92 koji i dalje `svez` na neki nacin!Gde je tu logika :: :: Intel KICK-ASS,nVidia Is The Law - (May the force be with you) - GeForce is The Power! :: @PCBeast@ :: :: http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=298049 :: :: :: :: :: 4850 je ubjedljivo najracionalnija kupovina :: :: :: :: Sa 4870 i 70 eura vise - ne dobija se mnogo,dok GTX260 i cijena od 315 eura djeluju kao crni humor.
Ma bole mene i za jednog i za drugog proizvodjaca GPU, nego jos malo diskusije i eto mene u klubu 2k postova na PCB. Nemoj sad da prestajete bas me je krenulo.
Po mom skromnom i laičkom razmišljanju ovde je u pitaju čist bezobrazluk. Nema sumnje da je GTX 260 odlična karta, sa odličnim performansama, vredna svoje cene. Ali ako ATI može da napravi kartu koja je više nego konkurent gore pomenutoj, a da je opet prodaje po prihvatljivijoj ceni (sigurno ne na svoju štetu, a opet sa zaradom), odakle Nvidiji pravo da je prodaje po onoliko većoj ceni? Hoće više da zaradi? Hoće mnogo više da zaradi? Ovaj put su se preračunali.
Situacija se razvija bas onako kako bi trebalo...samo fali 3-ci igrac (ima nekih naznaka) koji ce jos pojacati konkurenciju i sniziti cene....sto se mene tice mogu da pocnu da prodaju i gt280 i 4870 za 20 evrica ....mene necete videti da se bunim .)
bas simpaticna tema... :) Ja sam u fazonu, 500e za graficku, nikad vise. Kada sm kupio 8800gtx bila je revolucionarna, duplo bolja od svega na trzistu. to moze da opravda cenu.
da dam duplo vise para za graficku 10-15 % jacu jer VREDI? pa koliko tek onda taj ati VREDI?
Nvidia je imala primat na trzistu, i naucili su neke ljude da kartica kosta 500e. heheh da se mi ne lazemo, nema katice koja toliko vredi... Otimaj pare dok mozes (i meni su oteli) ali super sto to vise ne moze.. sada cemo da naviknemo da extra kartica kosta 300e. kome je bitno par fps-ova neka da jos 300...ja se ne ljutim.:)...ko voli nek izvoli..sada ce da se vidi ko je pravi entuzijasta..( ja nisam, ja samo hocu lepo da se igram, ako moze jeftinije, super)
iako me ova tema bas i ne interesuje preterano (inace preskacem postove vezane za graficke kartice) moram da dodam nesto: Ne zaboravite da pri kupovini it opreme placate kako hardware, tako i software! Koliko se secam i znam, ATI je imao zadnjih godinu-dve nepodnosljive drajvere, catalyst bolje da nije ni postojao a spas je trazen u omega drajverima. Cini mi se da je nVidia bila znatno bolja na tom planu. Uostalom uporedite cenu hardwarea na kome radite sa cenom legalnog softwarea koji koristite i shvaticete da je software koliko puta skuplji? 10? 20 puta? Trenutnu disproporciju cena objasnjavam boljim strateskim potezom ATIja ali sam poprilicno skeptican po pitanju support-a koji on nudi. Za nV bih rekao da je proverena varijanta (pa je zato toliko i skuplja). Nista cudno. Jos nesto: veoma niska cena atija ce prouzrokovati visoku potraznju tako da ce trziste regulisati cene u korist nV tako da ce stvari izgledati drugacije nego sada...
Sto se mene tice sve je to gomila plastike i silicijuma koja pocinje da trosi mnogo struje, mnogo da greje i mnogo da zagadjuje okruzenje. A pri tome nema ni pomena o Quadro i FireGL karticama...
:: Ati je vrlo dugo u ovom poslu duze od Nvidia ,da bi ih poredio sa pazarkama ,bez uvrede za farmerke iz Novog Pazara koje inace kupuje dosta ljudi.Otprilike poredjenje bi moglo da budu kao Wrangler-Lewis.Uvek ce postojati ljudi koji zele da imaju nesto ekskluzivno da bi pokazali drugima neku svoju moc to je sve ljudski ,ali kad je tako sto ne kupujete onda Macintosh 4000 -5000 eura ,nego kupim Nvidia koja je skuplja samo 100-200 eura i ja sam car .Smesno.I onda kao AMD su seljaci jer su spustili cenu za istu stvar zbog bolje prodje na trzistu :: ::
Pa de se seti Wrangler-a to su bile farmerice ,Secam se da smo ih kupovali u Atexu 7 jula a uz Lewis se dobijala kaseta parnog valjka e to su bila vremena
Mala korekcija: ATI 4870 (512MB) > Memory Bus Width = 256bit (nije 512bit)
:: @ Illo, 4870 ima 512 ili 1 GB GDDR5 (zavisi od proizvođača) za razliku od DDR3 na 4850 i 512-bitnu magistralu i dobitak je više nego očigledan u odnosu na slabiji model i svakako se isplati dati SAMO 70€ više u odnosu na dobitak ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647178. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.