AMD CPU + AMD cipset + AMD/ATI graficka ili Intel CPU + Intel cipset + Intel graficka (za sada samo integrusa)
Gde je ovde Nvidia ? Zbog toga Nvidia hoce da naprave vlastiti CPU, a Intel bi grafiku da unapredi... Mozda su stratezi AMD-a znali malo vise od nas prosle godine u ovo vreme.
У политици, лако је водити рачуна о интересу богатих.
Pa govorim ja odavno nVidia ce morati da udje na polje CPU-a. S obzirom da je njihov GPU superioran u odnosu na bilo koji CPU, njima ce za prvo vreme biti dovoljno da naprave neki bridge CPU koji ce samo prevoditi x86 instrukcije u instrukcije koje su kompatibilne instrukcijama GPU-a i obratno. Uostalom vec duze vreme suruju sa VIA, tako da se to mozda desi i krajem ove godine, samo kupe VIA i imaju procesor koji moze malo da se doradi (posto oni imaju kinte za razvoj) i to mu je to.
Ja se zbog toga vrlo radostan i nista se ne brinem jer je to skroz dobro za nas krajnje kupce buduci da je u svakom slucaju bolje imati izbor izmedju tri ili cetiri nego samo izmedju dva proizvodjaca. nVidia je prosto preglomazna firma da bi tako lako otisla pod led pogledajte samo AMD kao stalno posluju sa minusom i stalno dobijaju finansijsku inekciju od ovoga onoga i onoga tamo... Samo je potrebno biti strpljiv i sacekati da se stvari malo konsoliduju.
Sve u svemu za pare koje treba izdvojiti za najbolju nVidija karticu moze da se sastavi skoro cela vise nego dobra konfiguracija, a to si ti BataCele dobro primetio.
Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!
:: AMD CPU + AMD cipset + AMD/ATI grafick :: il :: Intel CPU + Intel cipset + Intel graficka (za sada samo integrusa :: :: Gde je ovde Nvidia ? :: Zbog toga Nvidia hoce da naprave vlastiti CPU, a Intel bi grafiku da unapredi... Mozda su stratezi AMD-a znali malo vise od nas prosle godine u ovo vreme :: :: :: У политици, лако је водити рачуна о интересу богатих. :: ::
...moji experti, 8)) da vas uchim berzanskom poslovanju ne pada mi na pamet,:P al` cu kazzem next:
Kada se Mercedes Benz posle neunishtivog modela 123 (8800, 9xxx) nashao u `finansi`skom vak`umu` napravio je model 190 (gtx260/280) sa glavnim zadatkom da zadaje proleme svojim kupcima - toliko se kvario da su ga schvabe od miloshte zvale: ШАЈЅЕ!
- kasnije se pojavila 124-ka koja je bila mrak auto! - ponosni ex-vlasnik 2 kom., nova naravno...:P
- ATi je vazda bio, i ostatje, nVidia za siromashne ili shkrtice, a svi dobro znamo da stednjom/shparanjem niko obogatio nije i... - le_leeeeeeeeee, kad JAAA uSLImujem 3gtx280-ice, pa opalim Zumu d`igram, MORE!!!
Nvidia nikada nije mogla da napravi znacajniji posao sa cipsetovima za Intel procesore jer je tu sam Intel dominirao. Glavne pare su uzimane za grafiku i cipsetove za AMD.
Sada kada je AMD (nakon kupovine ATI-a) izbacio seriju odlicnih cipsetova za svoje procesore, prodaja Nvidia cipsetova je drasticno pala.
Takodje, Intel je najavio razvoj sopstvenog grafickog cipa van (dosadasnjih) integrisanih varijanti. Kada se tome doda serija udaraca na polju grafike (3450, 3650, 3850, 3870, 4850) u srednjem i donjem segmentu trzista, pa jos sa tendencijom zauzimanja i supersrednje (4870), kao i teske (4870 X2) kategorije od strane AMD/ATI-a, jasno je zasto investitori gube veru u buducnost.
Naravno, svaka akcija ima i reakciju, pa ce i odgvor stratega Nvidia-e, verovatno, biti juris na polje proizvodnje CPU-a ili neki dogovor sa Intel-om. Pokusaj sa kupovinom Physix-a izgleda nije doneo neke rezultate.
Ako Intel zaista izbaci na trziste kvalitetne graficke kartice, kupovina ce se svesti na izbor izmedju AMD ili Intel platforme - u celini.
У политици, лако је водити рачуна о интересу богатих.
AMD se vec izvukao iz krize .I Tajson je jedno vreme suvereno vladao dok nije naleteo na Holifilda.Otprilike je to ova situacija sada sa ATI i Nvidia.Cak Ati ide korak dalje, sprema se The Diamond Radeon HD 4870 XOC Black Edition koja ide na 200 gtx.Cini mi se da se i na polju procesora ocekuje nesto cim veliki Intel povlaci Core extreme 65 nm iz prodaje. Voleo bih da Nvidia predje na procesore onda bi svi igraci morali itekako da vode racuna o ceni.
XOC 4870 ce biti rezervisana samo za one sa vodenim hladnjenjem, a mnogi sa custom WC ce da stave dve-tri 280-ke, tako da ne ocekujem mnogo od prodaje te verzije 4870. Uvek je bilo padova i uspona u IT-u, sad eto doslo malo nVidia-i na vrata. Pa sad neka obore cene koliko mogu pa nek sto pre predju na 55nm to ce ih i manje kostati pa ce i moci jeftinije da ih i prodaju. Jedino sto im se zadesilo to da imaju gomilu onih 280-ki sa koje imaju probleme sa pregrejavanjem pa je to sve gubitak, inace izgleda da je prob. u falicnim kulerima, zamenjene karte sada rade ok vlasnicima.
ma meni je drago koliko zbog ati-ja toliko i zbog bata celeta covek zadnjih godinu dana vice amd ati i evo konacno doslo vreme dobro je p.s. necu nokiju hocu nesto drugo, necu mercedes ocu bmw : )
Ja sam skroz ispao iz ovih tokova ali mi deluje logisno da ce uvek prevagnuti cena u odnosu na performanse. Dzaba 20% brza graficka kad je cena 35% veca (primera radi). U danasnjem svetu tehnoloskih dostignuca nema vise entuzijazma kao ranije... Skoro svima je sad jasno da se novije generacije chipova i slicno brze smenjuju nego sto im cena pada. Danas 350, za 6 meseci 150. Znaci samo malo strpljenja i to je to... Taj `vrh` od proizvoda vrlo brzo ide u srednju klasu, a srednja klasa je bila i bice zakon. Isto kao i sve u zivotu... Ne daje se medalja od zlata dzaba onom u sredini.
:: Ja sam skroz ispao iz ovih tokova ali mi deluje logisno da ce uvek prevagnuti cena u odnosu na performanse. Dzaba 20% brza graficka kad je cena 35% veca (primera radi) ::
Slažem se. Ne bi se reklo da si ispao iz tokova. Stvar je ovde štšto za 20% bržu grafičku kartu moraš da platiš skoro 100% više (4870 je u USA oko 300$ a GTX280 preko 500$) i to je ono što `satire` nVidiju i zato im i padaju deonice. Čak ni ameri nisu baš toliki debili, bar ne kad je kinta u pitanju, da padaju na Physx+CUDA žvaku (mada je to odlična stvar, ali, trenutno beskorisna) jer još uvek nema IGARA, a bogme ni programa, koje imaju korist od CUDA, dok Physx ne radi loše ni softverski.
Znam barem troje ljudi koji imaju 190-icu i kunu se u nju...
:: napravio je model 190 (gtx260/280) sa glavnim zadatkom da zadaje proleme svojim kupcima - toliko se kvario da su ga schvabe od miloshte zvale: ШАЈЅЕ! :: :: - kasnije se pojavila 124-ka koja je bila mrak auto! - ponosni ex-vlasnik 2 kom., nova naravno...: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647178. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.