Radi smanjivanja ukupne potrosnje racunara i temperature u kucistu koji radi 24/7,oborio bih takt graficke za recimo 30% u idle modu,tj, u 2D,a u 3D da radi normalno na default brzini.Dali ce to uticati na graficku karticu dugorocno gledano,u pitanju je 8800 gt palitova..
Sa 8800GT obaranjem clocka neces mnogo postici (skoro nista), fora je sto u 2d starije kartice (79xx generacija) su obarale i napon napajanja. Nove kartice, 8800GT konkretno nemaju mogucnost nezavisnog setovanja 2d i 3d parametara. Probaj sa Nibitorom da ucitas bios sa kartice i videces da je 2d rezim samo blago osencen, dakle nedostupan po defaultu. Korisnici na nekim forumima su pokusavali da preprave bios tako da obori napon u 2d i flesovali kartice sa tako modifikovanim biosem ali se nista nije desilo, kartica je radila i dalje kao i pre. Probaj ako bas zelis, i mene interesuje da li je to istina a verujem i ostale vlasnike ovih kartica. Ja sam konkretno probao sa obaranjem taktova i na mojoj kartici, Asus 8800GT TOP sa default 700MHz GPU skidao na cak 300 i temperatura je pala za samo 0,5 stepeni (idle 50 / 49,5 sa Zalman VF700CU). Mada je sad prilicno vruce jer je digla temperaturu na 50, obicno je 47-48 idle. Sa originalnim Glaciatorom je bila 53-55 stepeni sto na prvi pogled i nije neka velika razlika ali u full loadu je razlika prilicno veca >83 sa Glaciatorom a sa Zalmanom max 75-76. Postizao sam i manje temperature sa dodatnim ventilatorom na stranici kucista al` nikako da nadjem vremena da isecem poklopac i da ubacim taj dodatni ventilator. Sa njim sam imao idle 44-45, load max 72. Dakle mnogo je vazno optimalno hladjenje samog kucista nego sam hladnjak na grafickoj koji ako samo vrti vruc vazduh iz kucista nikako nece postici neke ekstra rezultate ma koliko da je kvalitetan. A 8800GT su bas veliki potrosaci i grejaci.
i mene je ta tema kopkala isto.. ali je u pitanju 8800gtx. Ubija koliko mi greje sobu, sto je zimi sasvim ok, ali ovih dana je nepodnosljivo :) a 90% vremena downloadujem i surfujem, pa sam mislio da oborim clock, ali izgleda od toga nema nista... blah...
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647178. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.