Evo ovako nekako... imam notebook Asus M6800Ne sa optickim uredjajem Matshita UJ-831D (kupljeno u decembru 2004). Odavno sam poceo da imam problema sa ovim citacem/rezacem, pa sam se i na ovom forumu oglasavao, ljudi mi sugerisali sta i kako, ja pokusavao da to nekako dovedem u red... ali vreme doslo da se menja opticki uredjaj. Znam da ce mnogi da mi sugerisu da promenim notebook jel` je ovaj koji imam vec `outdated`, sto se slazem... ali on meni sasvim zavrsava pos`o koji mi treba... celokupna poslovna i privatna korespodencija su mi na njemu sa svim aplikacijama koje koristim. Zato bih da ga malo `zategnem` tako sto bih da promenim ovo djubre od Matshita-e pa je pitanje sledece... da li u Beogradu postoji ovlasceni Asus servis i koji je to??? ako ne postoji, da li neko zna koji servis radi tako nesto??? i da li je uopste moguce fizicki zameniti/instalirati novi opticki uredjaj na notebook.. i ako je moguce, da li neko ima ideju koji bi eventualno bio hardverski kompatibilan sa postojecim???
Zamena optickog uredjaja (ako je samo u tome problem) nije nista specijalno teska stvar, vecina ih ima isti gabarit i konektor i ako se razlikuje nacin pricvrscenja najcesce se on ogleda u dodatnom limcicu koji standardne rupe premesta na drugo mesto i ako tvoj rezac zahteva takav dodatak njega ces skinuti sa originalnog uredjaja i prebaciti na novi. Kako ipak nisu svi jednaki najbolje je da pre kupovine skines stari i poneses na uporedjivanje, ako je fizicki isti sigurno ce raditi. Od novih kod nas ja sam povremeno vidjao samo NEC (zaboravih mu oznaku ali potrazi na njihovom sajtu jer samo taj model i imaju ako se ne varam). Polovnih imas na oglasima pa cak i ljude koji vrse ugradnju tako da ce ti oni odmah i ponuditi uredjaj koji odgovara tvom laptopu, jedino je pitanje koliko ce te to kostati.
I zameni ga sam za pola sata (procitaj Vaskeva) Eventualno svrati u neku ozbiljniju prodavnicu, gde ce ti, verovatno besplatno i zameniti uredjejaj koliko ga i kupis kod njih...
Za razliku od tastature, ekrana i većine ostalog, kod laptopa je jednostavno zameniti optički pogon, dograditi memoriju.... i dosta, a da, hdd, također. Sve je to standardno (samo manje nego za atx kućišta) i kompatibilno, pa bi ti u ovom slučaju savetovao da to u krajnjem uradiš sam bez bojazni. Eventualno, pošto je po meni Asus kralj kretenskih bios-a, u bios-u odradi ili odčekiraj promenu hardvera jer nekad je ta opcija blokirana pa neće `prepoznati` novi hardver pravilno (često kod hdd-a), ali nije nužno. U svakom slučaju, ništa opasno. Ako imaš viška para, kupi externi optički drajv.... usb, možda je bolje rešenje za neke korisnike, mada je tvoje elegantnije. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Posle svega procitanog ipak mislim da cu da se odlucim da odem do nekog (ovlastenog) servisa da uzmem novi uredjaj da mi oni to lepo zamene i instaliraju, sa garancijom naravno i da sam miran... ja nisam neki hardware-ski majstor pa se bojim da cu jos nesto da `pokvarim` pa cu onda da imam extra problem... verujem ja da to nije nista komplikovano ali ja nikada nisam nista radio tome slicno tako da nemam bas nikakva iskustva na tu temu.
U svakom slucaju hvala svima na sugestijama i idejama kako da resim problem:)
Pozdrav i Hristos Vaskrese, svima koji slave po Julijanskom kalendaru:)
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.