buduci da sam skoro naleteo na jos jedan na berzi neopisan problem resih da ga podelim sa vama (namenjeno posebno onima koji imaju probleme a ne cesljaju forum):
PROBLEM: naravno, nije hteo da reze diskove :) u pitanju je Optiarc 71xx serija, PATA. `Ajde sto nije hteo da reze, nego se prilikom kopiranja diskova i slusanja muzike iz winampa cuo neki cudan zvuk - muzika kao da svira pod vodom. Znaci vezano je za zvucnu (integrisana, Realtek na Abit ploci) sto ce reci da ima veze sa plocom, ne treba odmah optuzivati sirotog Sony+Nec-a. PATA konektor ide preko JMicron kontrolera na ploci.
RESENJE: u biosu pod chipset configuration-om sam pronasao podesavanja za doticni kontroler na ploci i umesto postojeceg AHCI mode-a prebacio na IDE mode i sad radi kao sat. U pitanju je XP SP2.
Naravucenije: ne mora uvek da problem bude do samog uredjaja. Ukoliko nije, takodje ne mora da znaci da je do napajanja i ostalih komponenti (ovde se moglo posumnjati i na Realteka, pa bi stav mogao biti da su novi driver-i resenje, sto bi se ispostavilo verovatno netacnim). A cini mi se da nije ni do OS-a, vec do prostih podesavanja... Profesionalci ce vam umesto mene objasniti zasto se to desilo, ja se u to ne razumem :)
Imam neko žiganje u predelu pesnaje kad čujem JMICRON. He has mind of its own. Na poslu bez ikakvog razloga prebacuje uređaje iz DMA u PIO mod i obrnuto. Kod kuće bi ga najrađe odlemio i kupio običnu PCI IDE controller karticu. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ A šta nije vam jasno, e biće vam jasno, biće vam jasno, j......
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.