Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Pomoc oko Seagate Barracude 320gb
STRANA 1 OD 1
TurboForce Pomoc oko Seagate Barracude 320gb 13.04.2008. 04:03 T9262

status: user
broj poruka: 302
Imam malo veci problem oko pomenutog harda. Kupio sam ga pre godinu ipo dana i od tada je je aktivan 24 sata dnevno tj. 9988 sati ili 416 dana bez prestanka osim kad internet ne radi.
U cemu je moj problem, posle nekih 6 meseci od kupovine prilikom kopiranja jedne slike od 3 mb, hard je poceo da ispusta cudne zvuke(opadajuce AAAaaa kratka pauza i CK) i tako sam ga pustio neki minut misleci da ce da se odglavi kad mi dojednom izbaci plavi ekran, kad sam ga restartovao trazio mi je da instaliram windows. U biosu mi prijavljuje da hard nije prikacen na satu, prebacim na drugu i prijavi ga ali mi trazi instalaciju windowsa.
Posle instalacije kao da nista nije bilo nikakvi zvuci sve radi normalno. Ali to je pocelo da mi se desava skoro svakih mesec ipo dana od prvog puta i uvek ista prica.,dok je od pre 3 meseca poceo sporo da ucitava windows, potrebno mu je 36 puta da prodje ona ctrica da bi upalio.
Nameravam da ga prikacim na drugi komp i da pomocu programa HD Tune Pro zerujem sve particije u nadi da ce se popraviti nesto.

E sad, da li je hard mehanicki ostecen ili je do softvera jer ne verujem ba bi prihvatili reklanmaciju kad hard dobro radi?

Stvarno mi je zao sto ste morali ovoliko da citate jer ne znam kako bi vam drugacije objasnio moj problem.

Hvala na strpljenju.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MaliAbner HDD Regenerator... 13.04.2008. 08:41 #50832

broj poruka: 7769
Probaj pomenuti program, imas ga solo i u gomili na Hiren`s Boot CD v9.5 disku.

Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!

Pisko The end? 13.04.2008. 09:04 #50834

broj poruka: 6650
Trenutno na hdd-u imaš ko zna koliko bad sector-a koji prouzrokuju problem sa windowsom. Šta prouzrokuje bad sector-e, pitanje je. U najgorem slučaju, hard crkava i vreme ti je da posegneš za garancijom od 3 godine, zbog koje su ovde, na ovom forumu, otprilike kada si kupio taj disk, mnogi hvalili neuništive seagate diskove, kudili ostale i dizali u nebesa garanciju. Ja ga lično ne volim zbog loših iskustava (ličnih) ali to znači da mogu biti i u krivu čak i ako se slično dešava i tebi... dve laste ne čine...
Dakle, moraš prvo da odradiš sken diska i popravku bad sector-a, a za to imaš više alata, po meni prvi i najbolji koji treba probati je sam windows-ov a tek onda svi ostali (sa hiren`sa). Ako su bad sectori softwerske prirode, možeš da teraš do low level formatiranja da bi pobrisao `bad sectore`, u stvari, zapise o njima, a ako su stvarna oštećenja, pomoći nema. Drugo, pitanje je šta izaziva iste. Osim samog diska, iste izazivaju i napajanja - odnosno ono što se isporučuje komponentama pa bilo zbog samog napajanja, bilo do same struje i mreže. Nedovoljno napajanje i, nepravilna struja, mogu da izazovu probleme u zapisu koji onda imaju manifestaciju u nemogućnosti čitanja sa diska (ne sve, samo najzaposleniji deo - boot sector) i problema da se ova ili ona komponenta windowsa (ntloader, bootloader, ili neki od dll-ova neophodnih za podizanje windowsa, uglavnom iz windowssystem32 foldera). Neki su diskovi osetljiviji, neki ne (maxtor, npr. izuzetno), tako da će ti se situacija ponavljati čak i ako je sam disk nakon skeniranja i oporavka bad sectora ok, eto njih ponovo zbog istog uzroka - ako lečiš posledice. To bi moglo da se proveri samo na drugom računaru, gde takvih problema nema. Ipak, ako se i nakon oporavka pojavljuju bad-sectori, ili, ne možeš da ih ukloniš - povuci, potegni za garanciju, to je onda samo uzrok brige i sigurna propast.
Recept: hdd alatke za proveru diska i uklanjanje bad-sectora, ponovna provera diska, instalacija windowsa (ali, sve ovo na drugom računaru ili bar napajanju) pa, ako je sve ok traži dalje krivca, a ako nije - garancija...
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

VMARC crko je... 13.04.2008. 10:55 #50837

broj poruka: 9425
posto ti je pisko sve potanko objasnio, dodao bih samo jedan koristan savet.
ukoliko je hdd pod garancijom, ni slucajno ne koristi bilo kakve alate za popravku bed sektora!!! Nosi ga u takvom, sto jadnijem stanju, jer zavisno od firme gde si ga kupio, mogu ti praviti svakakve probleme zbog toga sto si `sam cackao`. Pored tog, postoji i jos jedan potencijalni problem. Ti imas generalno neispravan hdd, dakle ako sa nekim alatom kojim slucajem zataskas bb i produzis mu vek taman do isteka garancije, onda si tek sebi iskopao jamu. Dakle garantni list u dzep, hdd pod misku i pravac radnja gde si ga kupio... Sto pre! Kao takav disk ti apsolutno podleze garanciji.

xenox Bejase davno... 13.04.2008. 11:22 #50838

broj poruka: 1404

i bese normalniji OS NT4 (ako je Glista uopste OS), pa ga nisam morao reinstalirati.

WD je bio u pitanju - normalno radi mesecima i onda otkaci glave i cuje se to tvoje AAaaa...CK.
Ugasis, upais, Aaaa..CK. Gasi pali par puta dok ne cujem da se normalno zavrteo i onda sam miran par meseci.

E od tad ne voim WD, a Seagate sam prestao da volim jer su im se kocile osovine, a onda je Maxtor postao smece...samsung - zar oni prave i hdd - neee za mene... Sad kupim sta mi padne pod ruku i trazi najmanji rad nogu, pa se pomolim Bogu (ovo zadnje zbog rime :) )

Povadi podatke, i nosi na garanciju. Nadam se da ce hteti da zamene, objasni im sta se dogadja. Ako budu kvarni - onda hirens i ostale igrarije...

TurboForce Pomoc oko Seagate Barracude 320gb 13.04.2008. 11:48 #50840

broj poruka: 302
Skinuo sam HDD Regenerator v 1.51 nadam se da je to taj. Danas cu da uradim backup podataka na drugom kompu i pusticu da skenira bad sektore.
Zaboravio sam da pomenem da kad hard odnesem kod komsije koji ima plocu od istog proizvodjaca sa istim cipsetom samo sto je druga oznaka kod njega krene da podize windows i odmah izbaci plavi ekran i krene da skenira sve particije, kada zavrsi sa skeniranjem donesem hard kod mene i sve radi normalno narednih mesec ipdo do dva.
Sto se tice garancije ona je 5 godina tako da imam jos 3 ipo godine do isteka.
Hvala na odgovorima javicu sta sam uradio.
Pozdrav

nswizard mozda i malo hladjena 13.04.2008. 12:04 #50842

broj poruka: 1
HDD regenerator ne brise podatke, tako da bekapovanje nije obavezno.
Ali bi ti preporucio da kontrolises temperaturu hdd-a, jadni crkavaju i od vrucine.
Jedan ventilator ispred hdd-a za vreme skeniranja uopste nije na odmet, naravno ako je mashina 24h ukljucena i ako se stalno pristupa tom hdd-u tada ti preporucujem da ga obavezno imas.
Garancija neobuhvata kvarove nastale pregrevanjem. Tako da imas to u vidu.
I naravno moj savet je: nemoj da ga popravljas, vec garanciju u dzep i pravac prodavnica.

VMARC Re: Pomoc oko Seagate Barracude 320gb 13.04.2008. 12:35 #50846

broj poruka: 9425
Aman covece... Hard ti je krep`o... Ne zezaj se sa popravkama, vec ga kao takvog nosi na reklamaciju, dobices nov. Cemu zezanje... Nije ti to neki bogalj od 20GB, pa ako ga popravis popravis, ako ne nikom nista...
Ne zezaj se, nosi ga na reklamaciju.

Tacka.

:: Skinuo sam HDD Regenerator v 1.51 nadam se da je to taj. Danas cu da uradim backup podataka na drugom kompu i pusticu da skenira bad sektore
:: Zaboravio sam da pomenem da kad hard odnesem kod komsije koji ima plocu od istog proizvodjaca sa istim cipsetom samo sto je druga oznaka kod njega krene da podize windows i odmah izbaci plavi ekran i krene da skenira sve particije, kada zavrsi sa skeniranjem donesem hard kod mene i sve radi normalno narednih mesec ipdo do dva
:: Sto se tice garancije ona je 5 godina tako da imam jos 3 ipo godine do isteka
:: Hvala na odgovorima javicu sta sam uradio
:: Pozdra
::
Equinoxe Re: 13.04.2008. 13:52 #50852

broj poruka: 12057

Slažem se, bekapuj šta možeš i reklamacija.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
A šta nije vam jasno, e biće vam jasno, biće vam jasno, j......

MaliAbner Dobro ajdemo oavko... 13.04.2008. 15:50 #50858

broj poruka: 7769
Dakle poslusaj Vmarca, pa lepo otidji od prodavca sa sve garancijom, racunom (posto garancija ne vazi bez racuna) sa HDD-om i vidi sta mozes da uradis.
Konkretno ne verujem da ce ti oni uraditi eventualnu kopiju podataka posto ne daju garanciju na podatke nego na uredjaj.
Znaci ne bi bilo zgoreg da prvo sacuvas podatke (koji ponekad mogu biti daleko vredniji od HDD-a) bez upotrebe bilo kog programa za oporavak diska znaci samo kopiranje onoga sto se da iskopirati.
Nakon toga u radnju pa sta ti bude.
Ako ne budu voljni da ti ga zamene (mada ne vidim razlog zasto ne bi) prvo izgrebi serijski broj pa ga uvaljaj u brasno (zbog otisaka) a zatim ga zafrljaci u izlog prodavnice.

Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs