1. Koji HDD 250 GB ATA da kupim, pošto počinjem da ostajem bez prostora na trenutnim hardovima? (Osim meni treba mi obavezno jedan ATA zbog računara koji je kod matorog a na tom nema SATA kontroler) 2. Pošto je ploča Asus A7N8-E Deluxe, tj. ima i SATA i ATA kontroler, da li je pametno mešanje odnosno stavljanje novog SATA HDD-a pored postojećeg ATA diska (unutra je već 160GB, 8MB Maxtor i 80 GB, 2 MB Maxtor). U slučaju novog diska mali Maxtor leti napolje, 110%. 3. Koliko postavljanje SATA diska na prvo mesto, na HDD-0 PRIMARY MASTER, ili kako je već to u kombinaciji SATA i ATA diskova, HDD sa koga se podiže sistem komplikuje proceduru instaliranja XP-a SP2 i podizanja sistema? 4. Da li sam u ovom slučaju, kombinacija SP2 i 250 GB HDD ograničen na 127 GB po particiji ili mogu svih 250 GB da koristim kao jednu? 5. Ceo računar je u centurion 5 kućištu, ima prednji 8 cm ventilator za hlađenje diskova, sa prednje strane dole, da li oba diska stari od 160 i novi od 250 mogu da stoje jedan ispod drugog ili je pametnije da im ostavim jedno mesto razmaka između? 6. Siguran sam da Maxtor-ov boot disk za rad sa diskovima ne radi sa ostalim proizvođačima, pitanje je da li isti softver može da se skine sa matičnih sajtova proizvođača?
Nema veze ako ih mesas,sve je isto koliko i kakvih god da diskova imao,svih 250 mozes da koristis kao jednu,bolje da ostavis jedno mesto izmedju zbog hladjenja za ovo posledlje ne bih znao
1) WD, Seagate, hitachi, Samsung.. neko voli jedne, neko druge. Da je bilo koji mnoogo Bolji odostalih znali bi svi bez razmisljanja. ista stvar. Obrati paznju da li ima sata konektor na napajanju, mozda ce ti trebati adapter (5e) ako hdd ima samo taj konektor.
2) bez brige, nema koflikta nikakvog.
3) Ne komplikuje uopste, sve je isto.
4)mozes kao 1
5) receno je
6) koristi acronis (nesto mi bagovao sa sata) ili partition magic (radi super) i neces imati problema sa izborom proizvodjaca.
Ja imam asus a7v600,imao sam hdd ata maxtor 80gb i kupio sam Seagate baracuda NCQ 250gb sata II,ta 2 hdd mogu raditi samo ako je instalacija sistema na ata hdd.Usvakom drugom slucaju ne funkcionisu zajedno.Pozdrav
ma moze to sve...meni je operativni sistem na SATA HDD-u i imam stari Maxtor koji se povremeno steka u ATA i sve radi bez problema...mozda ce morati malo da se cacka po biosu...
U toerijskoj brzini transfera iz bafera (2, 4, 8, 16MB) hard diska ka kontroleru i obrnuto. SATA I ima teorijsku brzinu prenosa od 150MB/s, a SATA II 300MB/s. To nije brzina čitanja sa samog hard diska koja iznosi od ~50 do ~70MB/s za 7200rpm modele.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.