Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Neverovatan problem
STRANA 1 OD 1
mkukic Neverovatan problem 01.03.2008. 10:54 T8463

status: user
broj poruka: 2591
Pre nekih mesec dana sam malo nadogradio kompjuter i uzeo umesto amd 3500+ i TwoinMos memorije amd x2 6400+ i geil black dragon 800 cl4 2x1gb, i sada pored toga jos imam MSI 7900GT, hard WD 160 GB i DVD rezac pioneer 111d sa napajanjem Chiftec 400W. Naime pre neki dan mi je trebalo nesto da narezem (prvi put od upgrade-a) kad ono cim krene sa rezanjem ugasimi komp! Citanje sa DVD radi normalno. Mislio sam da je do napajanja ili rezaca pa rezac odneo kod druga - a on radi. Napajanje nisam imao od koga da uzmem jer niko nema jace od mog. Napominjem da sam instalirao Crysis i da mi radi na 1280x1024 sa medium i high podesavanjima - sto znaci da tada vuce struje maximalno (ventilatori se osetno vise cuju) i sve radi stabilno, pa mi je ne logicno da rezac moze da vuce vise struje . Pomagajte u cemu je problem.
mkukic
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Vaskev re 01.03.2008. 11:10 #46006

broj poruka: 1673
Moguce je da je problem u slabom napajanju, 7900GT su veliki potrosaci, ja recimo sam to osetio prilikom zamene 7900GS sa 7950GT 512, naime E6420 je pre toga ladno gurao 3200MHz bez ijedne greske danima a onda kada sam ubacio 7950 on jedva prolazi test na 3000MHz, napajanje je Codegen 600W ali je preradjeno i svi elektroliti su zamenjeni sa najkvalitetnijim i diode sa mnogo jacim i napajanje radi osetno bolje, i onda je ostala sumnja da nije dovoljno. Zato sam pozajmio Antec novo napajanje (550W prave snage i stvar je ostala ista. Znaci problem lezi negde u napojnoj sekciji ploce koja ima konacnu snagu na koju snaga napajanja nema previse uticaja. Sada treba poboljsanja raditi na ploci, eventualno menjati elektrolite u napajanju procesora ali posto je ploca u garanciji jos dve ipo godine nemam nameru da se igram sa njom, ipak je to jedna od skupljih ploca (P5WDH Dlx) tako da minije moranje. Iovako ga nisam drzao overklokovanog na toj frekvenciji jer nemam potrebe. Drugi razlog je mozda u nekom konfliktu drajvera ili konektoru na koji si povezao rezac, probaj da promenis mesto, a probaj i sa drugim kablom. Ako sumnjas u napajanje a trenutno nemas drugo za probu, povadi komponente koje ti nisu neophodne za rad pa probaj ili ako imas neku slabiju graficku probaj sa njom. Resenje je tu negde samo ga treba naci (uz manje ili vise muke).

mkukic Re 01.03.2008. 11:36 #46014

Ma povadio sam sve zivo. Ostalo je samo ovo sto sam naveo i naravno ploca (MSI K9N Platinum). Kazem sve je radilo kako treba pre ubacivanja procesora i memorije. Nije mi jasno da na onolikom opterecenju u Crysisu radi normalno, a ne moze da nareze obican DVD. Ne znam vise ni sta da pokusavam. menjao sam i programe za rezanje,ali nista. Plasim se da nestio ne crkne od tolikog gasenja.
P.S. Mozda ima uticaja to sto sam morao rucno u BIOS-u da menjam latencije (jer je po default-u stavio 5-5-5-15, a ja stavio na 4-4-4-12 kako i pise u specifikaciji (CL4)). Ali opet valjda bi pokazao nestabilnost pri igranju ovako zahtevnih igara.
mkukic

Equinoxe Re: 01.03.2008. 11:50 #46016

broj poruka: 12057

Jesi probao da zabodeš drugi molex (napajanje) u rezač ?

psyman Imao sam 01.03.2008. 12:23 #46022

broj poruka: 1046

potpuno isti problem sa k9n-ultra mat. plocom.cim bih pomerio magistralu u + samo za 1 mhz,iskljucivao bi mi se svaki put sve dok ne vratim podesavanja na def.probaj sa update-om biosa ili za pocetak clear cmos tasterom,postavi memoriji radni napon na 2,1v.javi ima li efekta.
BataCele ... 01.03.2008. 13:56 #46031

broj poruka: 1532
Sam si dao odgovor.

Resetuj CMOS, pa probaj. Ako radi uredno, onda digni napon na 2.1, pa tek oinda spusti latencije.

Stripy Re: Imao sam 01.03.2008. 14:16 #46035

broj poruka: 4163
Pa eto ti...

Svega ovoga, naravno, ne bi bilo da je Pera otišao pravo u policiju

::
:: potpuno isti problem sa k9n-ultra mat. plocom.cim bih pomerio magistralu u + samo za 1 mhz,iskljucivao bi mi se svaki put sve dok ne vratim podesavanja na def.probaj sa update-om biosa ili za pocetak clear cmos tasterom,postavi memoriji radni napon na 2,1v.javi ima li efekta.
mkukic Nista 01.03.2008. 15:22 #46040

Bios je update-ovan pri promeni procesora. Memorija radi sabilno u igrama na tim latencijama, pa ne vidim razlog sto bi zezala pri rezanju dvd-a. Hvala svima na pomoci, ali vise ne smem nista da cackam jer ako mi se jos koji put ugasi komp ima nesto da crkne...
mkukic

psyman Re: Nista 01.03.2008. 17:22 #46056

broj poruka: 1046
moj predlog ti je uzmi lepo prodaj tu plocu i kupi neku drugu.msi je los.ja ga necu vise kupovati.poz

:: Bios je update-ovan pri promeni procesora. Memorija radi sabilno u igrama na tim latencijama, pa ne vidim razlog sto bi zezala pri rezanju dvd-a. Hvala svima na pomoci, ali vise ne smem nista da cackam jer ako mi se jos koji put ugasi komp ima nesto da crkne..
:: mkuki
ZZTop 02.03.2008. 02:45 #46135

broj poruka: 89
Kao sto je psyman vec napisao ispostuj proizvodjacke propise i podigni voltazu memorije. Predpostavljam da vozis WinXP pa ti dajem sledece instrukcije: idi u Device Manager [desni klik na My Computer -> Properties], Advanced tab i pod sekcijom Startup and Recovery klikni na dugme Settings. U novonastalom prozoru odstikliraj chekbox Automaticly Restart. Zatvori prozore pritiskom na OK, OK. Idi u Nera i kreni da przis nesto, kada izadnje plavi ekran prepisi koji tacno error prikazuje i postuj ga ovde.

Po restartu racunara idi u Control Panel -> Administrative Tools -> Event Viewer -> u sekciji System nadji error koji se desio u vreme kada si pokusavao da naprzis CD/DVD i iskopiraj ga ovde.
mkukic Hvala 02.03.2008. 12:00 #46150

ZZTop hvala ti na odgovoru i stvarno ima smisla da cu tako doci do podatka o gresci, ali toliko puta mi se ugasio zbog raznoraznih proba da sam odlucio da batalim moje eksperimentisanje da mi stvarno nesto ne bi crklo. Nosim ga od nedelje u servis, pa nek oni vide. U poslednja dva puta testiranja raznoraznih stvari oko problema kada se ugasio nije hteo odmah da se upali vec sam morao da isklucim napajanje preko onog svica i onda ponovo ukljucim, pa je tek onda hteo da se upali.
mkukic

ZZTop 02.03.2008. 15:00 #46173

broj poruka: 89
Ako ti je racunar pod garancijom - bez razmisljanja u servis.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs