Naime sledeci problem, za vreme ovih zima kad otvorim da se proluftira soba, ceo sistem zabode tj samo se zagasi, odmah posle toga je nemoguce upaliti rachunar (upali se ali ne dodje ni do bios-a), dok temperatura ne dosegne neki nivo (chuje se kako krece hard da vrti i nastavlja sve normalno)... Vista par puta prijavljivala korupciju, pucaju servisi ponekad, hitachijev tool kaze sve ok ...
HITACHI 250GB SATA300
Moze li temperatura praviti problem samo hardu ? Da li vista brljavi toliko da se sama ubija :) ?
Konfiguracija je kupljena 2 meseca pre nego shto su problemi pocheli, hard je stari ...
Vezujem za hard jer prilikom jednog od tih zaboda sam otvorio kucishte, da bih probao reset biosa, u medjuvremenu dok sam se petljao sa jumperom porasla je malo temperatura u sobi, kad sam upalio rachunar samo je svetlela power lampica 30ak sekundi i zachuo se hard kako tek krece da se vrti, onda je usledio beep, pa tek ispis grafichke karte i dalji boot ... Deluje mi sve kao da se hard chekao da se zavrti, u ostalom ako je procesor, memorija, grafika u problemu bios bi reagovao sa annoying beep-om koji bih posle mogao da proverim shta znachi u knjizici.
Inache sve radi kao sat do pada temperature u sobi, jedino shto win ajd` recimo jednom u par dana prijavi da je servis neki prestao sa radom i opet ga pokrene vrlo uskoro, to je uglavnom svchost.exe
Evo je konfiguracija, mozda pomogne :
Chieftek 400w, ne znam tachnu oznaku kucishta Abit IP35-E Intel E2160 @ 3Ghz 4x1gb transcend @ 800mhz Gainward 8600GTS Pomenuti hard Leadtek tv tuner Nec dvd
Druzim se sa rachunarima poprilichan niz godina, ovo mi je totalno chudan scenario, zbog toga i reko` da proverim ovde da li se neko susretao sa slichnom situacijom ...
Komponente su ti dobre. Ali dizanje BIOSa tj. POST nikako ne zavisi od HDDa!!! Najpre napajanje (kojim se napaja i hard) ili ploca (sata). Ucitaj Setup Defaults. Zatim, iskaci napajanje i sata kabl iz Hitachija. Ohladi masinu koliko god mozes. Ukljuci. Da li vidis sliku i mozes li pristupiti BIOSu??? Ako ne, nije HDD. Meni ovde lici na hladan lem na ploci ili napajanju ili korumpirani kondenzatori, mozda i grafika...obavestenja BIOSa o poluispravnosti nekih delova nece uslediti samo pod odredjenim okolnista je moguca dijagnostika otkaza istih - `beep` nije svemoguc, daleko vise autonomije nudi 7-segmentni display kloji ima model IP35 Pro...
Hvala na brzom odgovoru, pokushacu sutra sa time pa cu napisati shta se deshava, na zalost temperature napolju nisu vishe toliko niske pa ce biti problem ohladiti ali cu se snaci nekako.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.