Cao! Imam WD160gb SATA, za sada imam dve particije C i D, jedna za win a druga za trpanje svega ostalog. E sad, hteo bih da uz win koristim i osX leopard, pa mi treba jos jedna particija. Partition magic mi prijavljuje neku gresku i nece uopste da se pokrene, pa se pitam da li je uopste moguce napraviti 3 particije i da li HDD mora biti formatiran tj. prazan da bi se tako nesto izvelo. Pozdrav!
Moguce je napraviti 3, naravno! Pre svega skini sa neta HirensBoot CD i sa njim butuj masinu i iskoristi u njemu recimo Partition Magic ili neki drugi alat, po volji. Napomena i savet ti je da ako ti je recimo D particija(ili ti druga na kojoj nije win) dovoljno velika da od nje napravis dve particije, ti lepo skloni podatke i onda nju lepo obrisi pa kreiraj jednu po jednu novu particiju od ostatka hdd-a koji ces dobiti njenim brisanjem, ili je jednostavno podeli(opet kazem Partition ili neki dr. prg). Ako neces i ne moras da sklanjas podatke, mozes je jednostavno samo podeliti, ako to radis u Partition-u on ce te pitati gde hoces, odnosno na kojoj particiji da ti se sacuvaju postojeci podaci.
Sve sto ti je rekao ShonE plus da dodam i jos jednu varijantu, ako vec imas jednu particiju (ili vise) a ona je veca nego sto ti je potrebno pa zelis da napravis drugu (trecu itd) onda particiju mozes smanjiti u Partition Magic-u a preostali (neparticionisani) prostor pretvoris u novu particiju. Ukoliko imas manje podataka recimo zauzeto je 10GB a particija je bila 100GB ti je lepo smanjis na recimo 20GB i ostaje ti 80GB neparticionisanog prostora na kome napravis novu paticiju ili vise njih po zelji. Kada budes zeleo da napravis novu PM ce te pitati da li zelis da ona zauzme sav preostali prostor ili samo deo, ako ti treba vise njih ti smanji velicinu koliko ti je potrebno. Vodi racuna samo da se posle ne izgubis u silnim particijama ili da se ne pokajes kad ti bude trebalo da snimas sa TV kartice neki sirov materijal radi obrade pa da posle imas gomilu particija a nemas gde da snimis tri-cetri sata videa koji ces posle da obradjujes.
Ma sve bi bilo ok kad mi partition magic ne bi ispisivao ovo prilikom startovanja:`Init failed error 117. Partitions drive letter cannot be identified`. Sta da radim. Inace na D particiji imam slobodno oko 55GB, a treca particija bi bila 20GB, tako da se tu uklapam.
I molim te reci mi kakve veze ima interfejs povezivanja HDD-a na polcu sa brojem particija, kojih onako uzgred moze da bude koliko ti srcu drago (manje vise).
Begaj od Pi:ka vam Ma::erina programa koji je pravi smor i izvor užasa od kako ga je radi upropašćavanja, kupio Moronton. Jeste da je taj program dokaz - crna ovca - kako je nekada ipak taško uprljati slavno i čisto ime, ali, džaba kad ga ne razvijaju, ne ispravljaju greške, ne usklađuju sa novim standardima i proizvodima, a što je najgore, sve to je uglavnom tragično po podatke i tvoje vreme, KAO da je namerno tako napravljeno.... kažem KAO Meni bi sada palo na pamet da ga iskoristim jedino sa Hirensa kada bi (i sa njim između ostalog) probao da detektujem i popravim greške na particiji i nizašta više. A čak i tu me uglavnom zayebnuo, tako da.... pa-pa, bolje da ga se sećamo iz slavnih dana.
Pa podeli ga sa instalacionim diskom od Windowsa XP ima opcije za podelu diskova ja ih tako stalino delim.Ali ima jedan problem moras da formatiras disk.Poz
Opet kazem, nabavi(skini sa neta) Hirens Boot i zavrsi posao, imas tamo gomilu alata za to, izmedju ostalog i Partition koji radi pod dosom, dakle ne pod win-om, tako da ti verovatno nece izbacivati nikakve greske, ako si vec naviokao sa njim da radis!
Ja sam davnih dana presao na acronis disc director suit bas zbog problema sa particion magic-om. Ako i nesto zeznes imas opciju recovery partition (samo nemoj da formatiras) i vratis sve na pocetak.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.