Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Hitachi, WD, Maxtor, Seagate,Samsung
STRANA 1 OD 1
XXXL Hitachi, WD, Maxtor, Seagate,Samsung 01.02.2008. 23:56 T7927

status: user
broj poruka: 537
Gledam neke HDD i zapao mi za oko jedan Hitachi od 160GB. Sklapam neki mini server (za kucnu upotrebu) i vazno mi je da HDD bude tih i jeftin (pod `jeftin` podrazumevam do oko 40 e), Sve komponente su uglavnom pasivne i bilo bi glupo da mi se hdd cuje kao teretni voz. Da li neko ima predlog za neki tihi HDD ali da bude neka budget varijanta ? :) 160GB bi bilo fino, mada moze i manje, nije neophodno :)

Pozdrav
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
OCz re 02.02.2008. 00:02 #42170

broj poruka: 2900
imam WD 250GB 16MB, u radu nije bas ne cujan
Imao sam Hitachi, 80GB, cuje se poprilicno u radu ( Ubedljivo glasniji od WD-a )
Maxtor, po meni najlosiji i najtisi..
Ne znam kaki su Seagate i Samsung.
Ali eto ako cemo neku sredinu nek bude WD, Hitachi su dosta dobri ali izgleda i najbucniji ovde.
Mada ne znam kakvi su ti modeli od 160GB...sve zavisi.
Equinoxe Re: 02.02.2008. 00:04 #42171

broj poruka: 12057

WD 1600JS. Ne čuje se. Brz, ne greje se mnogo.

XXXL .. 02.02.2008. 01:12 #42178

WD od 500GB (AAKS) koji je u mom kompu se bas cuje, a nov je :) cak mi se cini i da je stari Maxtor od 120GB bio tisi od ovog WD-a. Zato sam pitao za Hitachi posto njega nisam nikada imao a cuo sam da su odlicni :)
rasha44 Seagate 02.02.2008. 01:26 #42182

broj poruka: 1492
Ja imam dva hdd-a Seagate Baracuda - 160GB Pata i 250BG Sata II.
Jedva da se cuju. I ja sam cuo da su Hitachi odlicni, ali ne znam koliko su bucni.

Nightbird

Pisko Čuje se - smrdi 02.02.2008. 07:47 #42197

broj poruka: 6650
Gledaj, nakon što sam čak i učestvovao u prepucavanjima i tvrdoglavljenju, zaključio sam da često nisam - nismo u pravu. Jednostavno, dešava se da `isti` diskovi skiče ili ne skiče, drljaju, u raznim konfama i verovatno razne serije. Pogotovo to ne možeš da generalizuješ samo po brendu proizvođača jer, i oni menjaju način proizvodnje i same diskove pa se često zalomi da je stariji model tiši od novog i tako u krug... pa i diskovi su sa jednom, dve, tri ili četiri ploče bez obzira na proizvođača tako da se ne mogu jednako čuti s obzirom na generaciju i kapacitet. Da skratim: morao bi nekako da ih probaš, čuješ, ista fora kao sa TFT-om i mrtvacima od pixela, samo, gde li je to moguće?

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

vampirbg ... 02.02.2008. 08:44 #42202

broj poruka: 711
Maxtor ima tiho pistanje koje je jedva cujno ali izludjuje
Seagate je necujan u idle, ali zato kad pise/cita kao da ore po disku
Samsung je najtisi od ova tri (imam trenutno jedan od 250GB u masini i ne cuje se)

Hitachi nisam nikad koristio, a WD sam koristio toliko davno da sam i zaboravio kakvi su...
NastyB Hitachi ili Samsung 02.02.2008. 08:58 #42205

broj poruka: 729
Sve ostalo što dolazi do nas su teški otpaci...

ATI cards are like buses... They`re huge, red and have bad drivers.
American Grafitti

jovanbojic budget 02.02.2008. 09:53 #42209

broj poruka: 5
Teško ćeš naći 160GB za oko 40€, a da nije budget varijanta :)
gogi1 hitachi wd 02.02.2008. 12:07 #42215

broj poruka: 2076

Ja sam imao neprijatno iskustvo sa hitachijem. Kupio sam hitachi 160gb u jednoj niskoj firmi, da ne spominjem sad. Kad sam ga otpakovao bio je sav ulubljen na sve cetiri strane, prikacim na komp, hard se ne cuje ali ni ne radi, sistem nece da se instalira. Vratim ga posle dva dana, serviser poceo da me ubedjuje kako je meni ispao pa zato ne radi, kako me je iznervirao hteo sam da ga razbijem. Kad ono, cak im se ne slaze ni serisjki broj sa onim na garanciji...... pretpostavljam da je takav stigao iz fabrike. Bez problema (ali posle malo rasprave) su mi dali wd160GB koji se ama bas uopste NE cuje i za sada radi perfektno. Tako da moj glas ide za WD.
popovl Re 02.02.2008. 13:15 #42220

broj poruka: 149
Ja imam Seagate-Maxtor STM3500 od 500 Gb.Krlja kao da ima rak.Komp radi 24/7 tj. non stop.Spavam u istoj sobi,pa me to nervira.Pocne u sred noci,trrrr,krrrr,ca,cak...ALI!
Doskocio sam mu.Obavezno difragment jednom nedeljno,ili po potrebi.Kad sam ga cuo da krlja,ne secam se.100% pomaze.

Zato uzmi koji god ti padne saka,i odrzavaj ga redovno.

srdoch Pisko je u pravu... 02.02.2008. 13:49 #42225

broj poruka: 1260
nema tu prvila da bi mogli jedne hvaliti a druge blatiti. Evo meni je najtiši koji sam do sad imao WD2500 dok neki kažu da im je bučan, znači, nema tu nikakvog pravila na osnovu kojeg bi znao koji je najtiši. Što kaže Pisko, najbolje bi bilo ako imaš gde da probaš.
Moj ti je predlog da za tu potrebu potražiš neki HDD sa jednom pločom, trebalo bi da su najtiši. Ja u svom serveru držim matori Maxtor 40GB koji ima jednu ploču, to je onaj ultratanki, mislim da se danas ne prave takvi, bar ih nisam dugo sretao. On je naprimer apsolutno nečujan a za potrebe servera mi i ne treba veći jer sve što skinem odma svlačim na ostale računare tako da mali prostor ne predstavlja problem. Defragmentacija na hardu sa takvom namenom je nepotrebna jer nijedan fajl ne ostaje na njemu sem dok je skidanje u toku, tako da ni nema šta da se defragmentuje.
banep Re: Čuje se - smrdi 02.02.2008. 17:41 #42255

Potpuno se slazem sa ovim. Eto na testu best by hard diskova u SK od januara 08 najbucniji je seagate a neki se kunu da je najtisi. Imam u kompu tri harda, sva tri od tri razlicita proizvodjaca. WD je najtisi pa seagate pa maxtor. Kod drugara je Maxtor tisi od WD-a a samsung najtisi.

:: Gledaj, nakon što sam čak i učestvovao u prepucavanjima i tvrdoglavljenju, zaključio sam da često nisam - nismo u pravu. Jednostavno, dešava se da `isti` diskovi skiče ili ne skiče, drljaju, u raznim konfama i verovatno razne serije. Pogotovo to ne možeš da generalizuješ samo po brendu proizvođača jer, i oni menjaju način proizvodnje i same diskove pa se često zalomi da je stariji model tiši od novog i tako u krug... pa i diskovi su sa jednom, dve, tri ili četiri ploče bez obzira na proizvođača tako da se ne mogu jednako čuti s obzirom na generaciju i kapacitet. Da skratim: morao bi nekako da ih probaš, čuješ, ista fora kao sa TFT-om i mrtvacima od pixela, samo, gde li je to moguće
::
:: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
XXXL au :) 02.02.2008. 17:53 #42258

Znaci, najtisi je onaj HDD koji ima jednu plocu a uz to i ne radi :) Ipak cu probati Hitachi ili Samsung (Maxtor,WD,Seagate sam imao i nisu se pokazali kao tihi) :)
ZZTop 01.03.2008. 15:14 #46039

broj poruka: 89
Hitachi tek od pre mozda dve ili tri godine proizvidi HDDove pod svojim imenom. Do tada su prizvodili pod IBM brandom. Krasi ih implementacija novijih tehnologija u odnosu na konkurenciju. Sa druge strane njihovi drajvovi su poznati da brljave i skoro uvek imaju firmware zakrpe koje objavljuju nekoliko meseci nakon pustanja u prodaju. To je zapravo i bio jedan od razloga zasto je IBM raskinuo ugovor sa njima. Inace kada uradis firmware upgrade rade kao sat.

Obavezno proveri na netu iskustva o drajvu koji zelis da uzmes. Dakle prelistaj malo forume i njihovu tehnicku podrsku - vidi ima li istih prijava gresaka na razlicitim mestima i svakako obrati paznju na reviziju firmwarea.

Maxtor vise ne postoji jer ih je kupio Seagate i od njihove ponude na nasem trzistu mozes naci samo tehnoloski zastarele modele iz DiamondMax9 serije.

WD je poznat po najbrzim drajvovima i solidnom kvalitetu, ali ipak imaju po koji promasaj. Svakako pre kupovine pregledaj internet forume o modelu koji zelis da pazaris.

Seagate se odlikuje po vrhunskom kvalitetu i dugotrajnosti. Mozda bi ti ovo bio ponajbolji izbor. Njihove dajvove sa druge strane odlikuju nesto sporiji rad u odnosu na konkurenciju.

Samsung je gotivna firma i njihovi drajvovi su zlatna sredina po svim kriterijumima.

Inace Samsung, Toshiba, Seagate i Hitachi rade na pravljenju hibridnih drajvova sa velikom kolicinom flash memorije koji omogucavaju upotrebu Vista tehnologija ReadyBoost i ReadyDrive. Neki od ovih resenja su vec prisutni na trzistu - ali na zalost ne kod nas.

Elem, kao sto je banep vec rekao jacina zvuka zavisi od drajva do drajva i nemoze se generalno vezati za proizvodjaca. Takodje vrlo bitan kriterijum je i nacin odredjivanja glasnoce nekog uredjaja. Zvuk koji nastaje radom nekog uredjaja dolazi od nivoa vibracija koje taj uredjaj proizvodi. I da neopisujem najbolji sistem za proveru jednostavno isti drajv ce se razlicito cuti u razlicitim kucistima. Postoje razni nacini za sanaciju prekomernog zvuka kod racunara, a jedan od jednostavnijih je upotreba plasticnih podlozaka na stranama drajva - cime se dobija bolja zaptivnost. Imas na internetu pregrst sajtova koji se bave ovom tematikom, a istinsku buku nekog drajva mozas jedino pronaci na proverenim portalima gde se za testiranje koriste isti uslovi za sve.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs