Pukla mi je particija na kojoj su mi svi podaci. U winu mi je cita kao ne formatiranu raw particiju, a neki programi ( TestDisc) vide fajlove koji se na njoj nalaze. Ne smem da je formatiram.
Problem je sto ne znam kako i sta da uradim , da ti podaci budu vidljivi za win i da particija bude ispravna.
Kako da povratim podatke???
Iskreno vas molim za pomoc,jako sam ocajan.:( Hvala vam unapred. Svako dobro.
da nemas podataka za spasavane bilo bi lako ali .....mom drugu se to isto desilo ( iz drugacijeg razloga) elem...najbolje bi bilo da odneses svoj hdd kod druga,stavis svoj hdd kao slave, njegov ostane kao master i dignete win sa njega, prebacite sve podatke sa tvog i onda sa cd xp formatiras kompletno hdd i opet napravis particije.....
Mojoj sestri se slicno desilo. Odes kod ortaka, ubacis svoj hard u njegov komp, instaliras R - studio i polako vadis podatke. veoma jednostavno radi, ne moze se pogresiti. Ako hoces da ti ga posaljem, napisi mi mail. Poz.
Ako ti je to jedini disk koji imas onda ces morati kod nekog drugara da ga vezes kao slejv i onda tek mozes da koristis neki program tipa Restorator Pro. Uslov je da imas dva harda za taj program a koliko se secam sva ozbiljnija resenja imaju isti zahtev. Ipak davno sam to radio (kuc,kuc) tako da mozda se u medjuvremenu nesto promenilo. Inace sa diska od koga su svi digli ruke sa pomenutim programom uspeo sam da vratim 98% fajlova. U trenutku kad je isti pukao dok je sestra shvatila sta se dogadja jedan deo je bespovratno bio unisten. Pomenuti program je placen nekih 70dolara ali mislim da sam video negde na netu da se nude i one verzije od kojih glava ne boli, ako me razumes.
Zaboravih da ti kazem da je vazno i da pokusas da nadjes razlog pucanja particije (diska) da te to ponovo ne snadje, moze biti los kabl, rasireni konektori napojnog kabla (ako je cesto vadjen i vracan), lose napajanje koje polako posustaje ili disk koji je u fazi otkazivanja. Svaku od ovih stvari mozes resiti i sam, dakle proveri kablove, probaj da ih zamenis, pusti neki dijagnosticki softver za tvoj disk ili genericki pa kad se uveris da disk lepo radi onda pocni sa instalacijom posto prebacis podatke.
niste obratili paznju....momak je rekao da mu je hdd trenutno u ne formatiranom stanju...sto znaci da on vise nema particije koje je imao ...i ne moze da prebaci sa jedne na drugu podatke ( pod uslovom uspes sa nekim od tih programa)....moje iskustvo je da nikad nisam uspeo nista sa tim recovery alatima, sve je to samo lepa reklama..mada to ej u mom slucaju, vecina ljudi ovde radi po servisima i radila je na vise masina od mene tako da zna bolje sto se tice tih programa...
Da li si mozda u poslednje vreme koristio Partition Magic da shrinkujes/pomeris particiju? On ima bug koji se pri tim akcija ovako manifestuje ukoliko je particija bila pod NTFS-om i imala greske (koje same po sebi nisu uticale na njen rad) Za to ima leka, ali da ne smaram ako to nije tvoj slucaj...
Ako nisi to odradio, a kazes da drugi programi vide podatke, onda uzmi Hiren`s Boot CD... Na njemu imas gomilu programa koji ce ti iz DOS-a omoguciti da podatke prekopiras na zdravu particiju... Posle toga, mozes staru da formatiras :)
Prvo i osnovno - zelim da se zahvalim svima koji su se potrudili da mi pomognu.
Dakle posto mi je sve otislo u q... Logicno nisam imao odakle da postujem, pa sam rekao drugaru da postavi temu/pitanje/problem u moje ime. Zbog toga su ovako oskudne informacije. Evo cele price (ako se neko uhvati sa istim igrackama - da zna): Disk ima 80GB (pata). Na njemu sam imao dve particije (7,5 za sistem i ostatak za sve bitne i nebitne stvari). Posto sam dokupio neku ram memoriju resio sam da ubacim jos jednu particiju za swap file (page). Hteo sam da ona bude izmedju ove dve i da uzme po malo prostora od obe. Bootovao sam sa Hiren`s Boot CDa i pokrenuo Acronis Partition (nesto). Prvu particiju sam smanjio na 5GB, posle nje ubacio drugu (za swap) 6GB, i ostatak na kraju. Vratio sam se u Win i sve je funkcionisalo ok, osim sto su mi neki programi pukli zbog menjanja slova drive-va. Zbog toga sam pribegao svezoj instalaciji Windows XP Pro SP2, koji je prepoznao particije ispravno i sve odradio korektno do kraja. Kada se startovao prvi put pocele su da se pojavljuju neke tackice na ekranu i tada sam skontao da nesto nije u redu. Ponovo sam na isti nacin kao i prvi put pokrenuo Acronis da bi mi on rekao da su sve particije sa File system greskom. Mucio sam se sa raznim programima, ali nista. Samo sam uspeo da vidim podatke, ali ne i da ih povratim. Zanimljivo je da je svaki program pronalazio drugaciji problem. Na kraju sam popizdio i instalirao Win ponovo, stim sto sam rekreirao sve particije, a samo sam prvu formatirao. Druge dve su ostale u raw-u. Iz Win-a sam sa Hiren`s-a pokrenuo GetBackData. Vecinu podataka je pronasao i ponudio da kopiram iste, ali nisam hteo jer je prijavljivao neke bad sektore. Zatim sam iz DOSa pokrenuo HDD Regenerator da bih skontao da li stvarno ima losih sektora. Ispostavilo se posle 8 sati skeniranja da ih nema. Ponovo sam se vration u Win i pokrenuo GetBackData. Sve bitne podatke sam iskopirao da rezervni HDD od 20GB (naravno nekih nije bilo, ali sta da se radi). Posle toga sam isao na QuickFormat iz Wina. Srecom ovim postupkom nije nista izbrisao, ili se meni tako cini. Sve podatke (bitne i nebitne) koji su ostali citavi na kraju sam uspeo da ozivim programom GetBackData. Procenat spasenih fajlova je oko 95-98% u mom slucaju.
Nadam se da nisam smorio ovim postom. Mislim da su informacije bitne. Hteo bih ovom prilikom da pohvalim i preporucim programe GetBackData i HDD Regenerator, i isto tako da konstatujem da s programima za upravljanje particijama na disku treba biti oprezan.
Naravno, da ne biste cupali kosu kao ja - BACKUP! Pozdrav!
PS. Sad cu da inst. nov win pa ako nesto opet krene da prca, javicu se! A sta drugo :))
niste obratili paznju....momak je rekao da mu je hdd trenutno u ne formatiranom stanju...
Restorator Pro i sluzi za vracanje podataka sa unistenih particija. Prilikom restauracije on nudi da izaberes tip particije koji je bio (fat16, fat32, ntfs) i onda on cita raw data i regenerise podatke ako nisu prepisivani. Cak i ako formatiras disk a ne vrsis naknadni upis i odredis tacan tip particije, izvucices sve podatke sa diska. Jedina je mana sto moras imati dva fizicka diska. Testirano i provereno u praksi i radi.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.