Posle zamene ploče, procesora i hard diska ne radi flopi. Ploča asus M2N-E SLI, amdx2 4400+, hd hitachi 320gb sata. Prethodni hd je prebačen na novi i sve radi osim flopija. Prijavljivao je grešku prilikom gašenja drive is not ready... To sam sredio tako što sam u nod-u isključio opciju provere fdd-a prilikom gašenja, sada greške nema ali i dalje ne radi flopi. Ima li predloga šta raditi?
Proveri napajanje za FDD, da li si dobro povezao pljosnati trakasti kabl. Kod njega je ona crvena reper linij (pin 1) invertovana u odnosu na logiku vezivanja IDE kablova. Proveri da li ti je u BIOSu kojim slucajem disableovan FDD, ako jeste ukljuci ga...
Kod Teac flopija je u slucaju pogresno spojenog kabla led dioda stalno svetlela, pa covek odmah zna sta je lose. Kod novijih nisam to primetio pa provera je jedini lek.
Servisiram drugaru komp od kako ga je uzeo.Skoro je kupio flopy jer mu treba da prebacuje podatke sa kompa na klavijaturu i sta se desava..Flopy ne radi.Probam jedan-drugi...nista!Normalno nisam laik,trudim se da budem sto profesionalniji prespartam ceo bios i sve lepo podesim i restartujem komp i dalje nista!Ploca Asus M2N-E Sli.Izgleda da imaju problem sa pinovima i da nisu kompatibilni sa postavkom kablova tj. samom postavkom pinova na izlazu svakog flopy-ja.Ako uzmes vise njih videces da raspored pinova nije isti kod svakog.Evo sta ti ja predlazem i to je jedino resenje..Uzmi neki stari kabal koji ima obrnutu postavku i za jednu i drugu vrstu flopy-ja,ja sam ga dobio od drugara inace to su stari kablovi,videces presecen je na jednom delu i uvijen,(7 prevrnutih zica,rece ti i servispc),znaces o cemu pricam kad budes video.Jedino tako ce da ti proradi drugi nacin ne postoji!
Nije to stari ili novi kabl, svi su oni isti a uvrtanje odredjenih zica sluzi za identifikaciju flopija A ili B odnosno hardverski receno 0 ili 1. Verovatno se u cilju stednje vremenom izgubio drugi konektor jer je i jedan flopy na nekim masinama retkost a kamoli dva. Verovatno je odavno izbacen i drugi tip konektora za stare 5,25 incne drajvove. Mozda i ploce dolaze sa defektnom podrskom, ko zna sta cemo jos videti? Resenje je mozda ako imas samo kabl bez uvrnutih linija, ukljuci u biosu flopy B, 1,44MB pa onda u biosu swapuj flopy A i flopy B, ovo postoji u vecini biosa, ako i to nije slucaj, tj ako si bas toliki maler, pa ne nadjes po servisima takav kabal, probaj da ga sam prepravis a za uvrtanje linija morao bih da proverim tacno koje se uvrcu. Kao zadnje resenje je USB flopy ako je bas neophodno, ja ga dobio na poklon a nisam ga nijednom upotrebio, a dok ga nisam imao stalno mi je trebao.
Prvo da kazem da sa ovim novim Asusovim plocama dolaze novi Asusovi kablovi koji nemaju raspodelu uvrnutih zica i sa tim kablovima ne vidi ni slucajno.Drugo u biosu ne postoji FlopyB i FlopyA rasopodela,to je nekad bilo na starim plocama...Sad iima raspodela po velicini drive- a a ako stavis na veci format nece prepoznati...Ovde je slucaj 100% sa normalnim kablovima bez uvrnutih zica,zato sam i rekao stari i novi kablovi jer se ovi sa uvrnutim zicama vise ne prave.Sad je sve do postavke pinova na Flopy drive-ovima pa koji ubodes da vidi ti si na konju.Jebi ga kad u slucaju M2N E Sli Deluxe moras da bacas graske koji hoce a koji nece!A da USB flopy moze da posluzi ali sa tim moze da se slika ako treba nesto da boot-uje sa flopy-ja!
:: Nije to stari ili novi kabl, svi su oni isti a uvrtanje odredjenih zica sluzi za identifikaciju flopija A ili B odnosno hardverski receno 0 ili 1. Verovatno se u cilju stednje vremenom izgubio drugi konektor jer je i jedan flopy na nekim masinama retkost a kamoli dva. Verovatno je odavno izbacen i drugi tip konektora za stare 5,25 incne drajvove. Mozda i ploce dolaze sa defektnom podrskom, ko zna sta cemo jos videti? Resenje je mozda ako imas samo kabl bez uvrnutih linija, ukljuci u biosu flopy B, 1,44MB pa onda u biosu swapuj flopy A i flopy B, ovo postoji u vecini biosa, ako i to nije slucaj, tj ako si bas toliki maler, pa ne nadjes po servisima takav kabal, probaj da ga sam prepravis a za uvrtanje linija morao bih da proverim tacno koje se uvrcu. Kao zadnje resenje je USB flopy ako je bas neophodno, ja ga dobio na poklon a nisam ga nijednom upotrebio, a dok ga nisam imao stalno mi je trebao :: :: ::
Butuje se sa USB flopyja, pa tako sam flesovao bios na laptopu, na nekoliko klasicnih masina, USB legacy support i kod Asusa sa F8 mozes da butujes. A zavrzlama kod kablova je verovatno da ploca podrzava flopy A, disketa je u startu povezana sa kablom koji je identifikuje kao flopy B, zato na flopijima ima jumpera sa kojima se on moze prebaciti da se identifikuje kao 0,1,2 ili 3. Na nekim flopijima je to klasican dzamper na nekima je stampana veza koju treba preseci i prelemiti sa drugom. Obicno je obelezeno na samoj stampanoj ploci. Jedino sto ovakve zahvate proizvodjac nije predvideo da svako radi kuci i nije dao nikakvo upozorenje vec smatra da to treba da znaju samo servisi. Nekada je ovo bilo potpuno normalno ako si hteo da zamenis crknuti drajv na Amigi sa drajvom od PC-ja. Amiga je podrzavala 4 flopija sa identifikacijom kad je disketa u drajvu, otuda i 4 pozicije za dzamperisanje.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.