Da prenesem svoj utisak (zasnovan na, za sada, veoma malom iskustvu) sa ovim diskom: WD80EFPX
U nameri da proširim skladišni prostor, pre nekoliko nedelja sam kupio HDD iz naslova.
Pošto već dugo godina koristim HDD-ove iz WD Red linija proizvoda, kojim sam prezadovoljan, logičan potez je bio da ću nastaviti istim putem.
Odmah da napomenem, ne bavim se tzv. sintetičkim testovima, pa ovde to ne očekujte.
Akcenat pri kupovini je bio na pouzdanosti i dugovečnosti, ne na brzini.
Međutim, uz činjenicu da već koristim nekoliko komada WD40EFZX i WD40EFPX diskova (da ne navodim starije, manje...), iznenađen sam time što je komad od 8TB zapravo malo sporiji od 4TB (nakon što izgustira keš, naravno). Prvenstveno pričam o velikim fajlovima (jer je u pitanju skladište za media server), gde sam primetio razliku od oko 15-ak procenata, dok je kod manjih fajlova i mnogo veća razlika (JBOD, isti SATA kontroler, isti kablovi, svi diskovi u NTFS formatu i sa istim veličinama klastera). Napunjenost novog diska je oko 40% (dakle, optimalna), dok su stari diskovi na oko 90% (mnogo manje od optimalnog, rekao bih, ali bez fragmetacije), a i dalje tiši i brži od novog.
Pored navedenog, novi disk se vrti na 5640 obrtaja u minutu, umesto prethodno uobičajenih 5400. Preferiram 5400, ali mi to nije bilo od presudnog značaja, misleći kako je pitanju neko WD-ovo pronalaženje nekog balansa (ironično, da bi održali slične brzine kao kod modela sa manjim kapacitetom ), ali zbog temperature i buke definitivno jesam izbegavao diskove sa 7200 obrtaja i više. Nisam bio mišljenja da je novije nužno i lošije (u smislu tih obrtaja), ali u konkretnom primeru ne znam šta da kažem. Već nakon 2 nedelje je primetno bučniji od starih diskova - sam zvuk nije nužno jačeg intenziteta, ali prosto se čuje krkljanje nalik onom iz veoma starih, npr. `Maxtor` i sličnih diskova (kod novog je znatno `tuplji` i tiši zvuk, naravno, ali i dalje sveprisutan).
Daleko je od nečega što bih okarakterisao kao smetnju, ali jednostavno primećujem drugačiji rad pa ću iz tog razloga još neko vreme držati bekap svih fajlova i na starim diskovima (iako serija ili film uvek mogu ponovo da se preuzmu na relativno lak način).
Čast svim sintetičkim a i realnim testovima, ako izuzmemo životni vek, šklopotanje, pregrevanje i nedosledan rad, kao i kod ostalih mehaničkih sprava, ne uliva baš poverenje, a bogami ni oduševljenje novom kupovinom. Možda će da radi godinama, ali toliko će da traje i sumnja. Budale računaju na sreću.
Шта те брига за буку, претпостављам да ти сервер или комп не стоји негде на столу, или поред...? ЈБОД, нема рејда никаквог?
Мене рецимо напајање нервира што зујуцкају завојнице, а мрзи ме да га заменим, а и чујем једино ноћу када је тишина..
Ја користим старе дискове од 2Т у рејд5 на 5400, чак су сата2 и сасвим ми завршавају посао, али ја их користим за складиштење(бекап), плус за виртуелне машине и тај сервер ми стоји далеко од мене у подруму, јер има изузетно гласно напајање. Када бих користио НАС, вероватно бих имао бар рејд2, али један диск такав бих користио само за бекап.. Имам неки сличан диск и не знам шта ћу са њим буквално, вероватно ћу да трпам бекапе, али за то већ мора аутоматика.
“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
Koristim ga vec neko duze vreme i prezadovoljan sam. Iskreno od hard diskova najvise sam voleo Samsung_ove, tihi, brzi, sve reci hvale, wd dosta crkavanja, seagate uvek im nesto, rade ali izbacuju neke greske i windows izbacuje stalno kao bekapuj jer ce riknuti ali i dalje rade, maxtor bio tesko smece, Hitachi krljao na par modela ko mesalica da radi a ne harddisk... Elektrofusion Powered by ReactorSuperial
Углавном сам имао проблема са скоро сваким Seagate-ом 3.5`, доста ме нервирао, поготово због тога што никад није остао довољно жив да извучем податке, док WD рецимо даје шансу за то, али га нисам разматрао из неког разлога, тј. из разлога што сам прешао на Hitachi, и буквално ни један ми никад није отказао, тако да много имам поверења у ту фирму, барем сам тада имао, сада имам разноврсне дискове и да куцнем у дрво нисам имао пуно отказа ни код једног бренда. Али Хитачи, како год се чуо, јако је поуздан. Мислим да причаш о неким моделима из далеке прошлости, ствари су се малко промениле од тада :). Иначе, знам да је Махтор био озлоглашен од свих, али код мене се веома добро показао са дисковима, неки су ми остали у штеку до данас живи и здрави. Али ни један диск нема тако специфичан звук рада као што је имао Quantum, то je било посебно :)
“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
:: Koristim ga vec neko duze vreme i prezadovoljan sam. Iskreno od hard diskova najvise sam voleo Samsung_ove, tihi, brzi, sve reci hvale, wd dosta crkavanja, seagate uvek im nesto, rade ali izbacuju neke greske i windows izbacuje stalno kao bekapuj jer ce riknuti ali i dalje rade, maxtor bio tesko smece, Hitachi krljao na par modela ko mesalica da radi a ne harddisk.. :: Elektrofusio :: Powered by ReactorSuperia :: ::
@Pisko, Da, nekog preteranog oduševljenja nema, nažalost. Mehaničke sprave jesu, pa samim tim sa sobom automatski i povlače dozu `nepouzdanosti`, ali taj osećaj nikada nisam stekao sa pomenutim komadima od po 4TB - da ih ne ureknem, imam utisak kao da će još dugo da guraju.
Negde pred Novu godinu sam prvobitno ciljao komad od 10TB, ali izmakao mi je. Čekao sam neko vreme i shvatio da ga više ni neće biti na tržištu. U pitanju je bio WD101EFAX - on se vrti na 5400 obrtaja, pa je to bio primarni razlog. I cena mu je bila prihvatljiva, nekih 29k - po TB slično kao ovaj od 8TB, mada mi to nije bilo od presudnog značaja. Njegova zamena je WD101EFBX - HDD je prividno identičan, ali obrtaji su podignuti na 7200 pa je moje interesovanje odmah palo u vodu, a svi ostali HDD-ovi koji su veći od 6TB, vrte se na 5640 obrtaja (ili 7200), tako da nije bilo preterano velikog izbora.
Ne pravdam se, daleko od toga - samo izlažem logiku razmišljanja u vezi svog odabira. Da ponovo to radim, verovatno bi bilo isto - i verovatno me niko ne bi naterao da se predomislim. To je nešto čega sam svestan, pa zato i nije bilo teme unapred (u prevodu, ko me šiša... ). Poenta je da ni sada ne znam za koji `bolji` HDD od 8TB+ bih se opredelio, a da me ne snađe ista situacija.
Komadi od po 6TB i manje, ne dolaze u obzir, jer već imam 6 SATA HDD-ova u kućištu (najmanji je poleteo napolje, kada je stigao komad od 8TB), a ideja je da ih vremenom sve zamenim za 8TB, iako bi (u smislu neke `proverene` pouzdanosti) možda bio logičniji potez da ubacim dodatni SATA kontroler i još N komada WD40EFPX (4TB), dok ih još ima u prodaji. Ali, to je već odvojena tema - sa sobom povlači zauzeće PCIe slota, novo kućište, ventilatore, verovatno i napajanje (jer svaki HDD može da povuče i do 20-25W pri pokretanju sistema, iako je maksimalna potrošnja u radu do 15-ak W) itd.
Šta da se radi... ovaj će biti zamorče, pa ćemo videti kako će se pokazati i koji model će biti sledeći za kupovinu.
@Elfusion, Spinpoint F1 je bio tata za odnos cene, brzine i pouzdanosti. U dosta mašina svojih poznanika sam gurao komade od po 1TB, iako je kod mene bio WD. WD ima crkavanja i reklamacija, to je sigurno, ali ne znam u kojoj meri... Recimo, u životu se ne bih usudio da kupujem njihove 2,5` HDD-ove - uvek su bili užasni, ali 3,5` su se pokazali ok (samo lični utisak i iskustvo).
@imarkovic, Ovde je samo JBOD - odustao sam od HW RAID-a zbog nemogućnosti oporavka istih nakon eventualnih havarija, tako da softverski raspoređujem kopije i bekape važnih i najvažnijih fajlova (drugi stan + klaud, a za fotke i oflajn bekap na pola godine). Imao sam i ja više komada SATA2 diskova, ali sada uglavnom penzionisani - u opticaju mi je još samo jedan SATA2 (WD Green od 2TB). Imam i RAID, ali u drugoj mašini. Ova je za sveobuhvatni rad+Plex server i još ponešto, i tu nemam potrebe za RAID-om - samo brz NVMe SSD i mnogo sporih HDD-ova. Buduće proširenje prostora za skladištenje u ovoj mašini se odnosi skoro isključivo na Plex - sve je više 4k materijala, pa nema naznaka da će fajlovi postajati manji.
Imao sam neku ideju da Plex izdvojim na posebnu mašinu sa Intel N100 (još pre pola godine nabavio ploču i proc), ali to još nisam prelomio - baš mi se dopalo kao ideja, ali se u praksi ispostavilo da nemam potrebe za tim, jer mašina na kojoj se trenutno vrti, svakako radi 24/7, a uz moje zahteve Plex troši zanemarljivu količinu resursa... Servera u blejd ili rek formi sam se otarasio - koristio sam jedno kratko vreme i shvatio da je to previše bučno za prostor u kom ja živim, Ti si blagoj u prednosti po tom pitanju - ja nemam podrum. Imam manji tavan, ali taj prostor nije adekvatan zbog veoma visokih temperatura u toku leta.
Kod Maxtor-a nikada nije bilo pitanje da li će crći, već kada. Verovatno si ga se samo na vreme otarasio. Inače, i ja sam mislio na daleku prošlost kada sam ga spomenuo - recimo, komadi veličine jednog DVD-a, ali ni oni kasniji nisu bili mnogo bolji (40-80GB). Quantum jeste posebna priča - imao je neku `živinu`, što bi reko moj školski... ( https://youtu.be/hoof0CraszU?t=4 )
Broj postavljenih tema: 60412. Broj poslatih odgovora: 647571. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.