U firmi koristim komp na kome je instaliran Windows 2000 na FAT sistemu i ima BIOS koji se ne moze update-ovati a ne sme se ni Win dirati. Sve u svemu, ne zelim da radim nikakve modifikacije, jedino zelim da koristim hard veci od 137GB a to mi komp ne dozvoljava. Da li bih ubacivanjem HDD rack-a mogao da koristim veci hard ili da koristim eksterno kuciste preko USB-a? Hvala
HDD rack ti nece resiti problem sto se velicine diska tice,disk u njemu se povezuje na kontroler na ploci, resenje je PCI Sata kontrolerska kartica i ubacivanje novog sata diska (isto vazi i za IDE disk) ali ovo podrazumeva otvaranje kucista i instaliranje drajvera. Druga varijanta je, kao sto si i sam predlozio, eksterni disk sa usb konekcijom i tada ces imati pun kapacitet diska a na cenu utice velicina diska (2.5 ili 3.5 incni). Naravno brzina ce biti manja ali ako to nije presudno onda i nije neki problem.
Probelem je sto ta masina veroavtno ima USB 1.1 pa da bi taj disk (npr >160GB) iole koristio ima da se namucis jer je max. protok 1MB/s sto ce reci da ti za 1 DivX film (CD) za prenos treba oko 15min. Resenje je PCI kartica sa USB 2.0 kontrolerom koja se instalira i potom fioku kacis na nju. Zgodnije je imati 2.5` hdd jer ti za njega, uz dobar shirmovan USB kabl, ne treba adapersko napajanje diska kao kod 3.5` modela. Ali je i cena srazmerno visa.
Machine je u pravu i to se isplati jedino ako je potrebno na eksternom disku cuvati veliku kolicinu podataka u vidu manjih fajlova i da nije potrebno stalno prebacivati te iste, vec kao neka vrsta backupa.
nije da sam lenj da trazim ali gde ima da se kupi ta kartica i koliko je otprilike. Ja imam kuci neki usb2.0 port sa dva kabla iz nje koje ne znam gde da utaknem u plocu(koja je naravno 1.1) pa pretpostavljam i da nemoze. a sta ti ja znam...
Gde god (Im*el, PC*enatar...) ili pogledaj ovde u oglasima pod razno pa kontroleri. Po meni su najbolji Roline ali radi posao i Sweex. Cena je od 5-10e. Pazari najbolje neke sa ALi/ULi, NEC ili VIA chipsetom...Jedino sto ti treba neki produzni od 1m (ne vise) ako hoces da ti stoji napred da se ne zavlacis. To je musko-zenski produzni ali uzmi neki deblji (100-200din).
- R a v e n L o r d -
:: nije da sam lenj da trazim ali gde ima da se kupi ta kartica i koliko je otprilike :: Ja imam kuci neki usb2.0 port sa dva kabla iz nje koje ne znam gde da utaknem u plocu(koja je naravno 1.1) pa pretpostavljam i da nemoze :: a sta ti ja znam.. :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.