Juce sam uzeo gore navedeni exerni hard u Metro i kad sam ga nakacio na komp koji ima USB 2.0 i krenuo da kopiram neke podatke sa unutrasnjeg harda brzina nije prelazila 11 mb/s. Da li je to moguce da je tako sporo? 480mbit/s = 60mb/s. Gde je bre ta brzina? Dal ne valja hard, da ga reklamiram ili su oni tako spori (7200 rpm,16 kesa) ??? Znaci poludeo sam, nije mi jasno sta pravi problem. ???
Ne brze od zivota, al moze 250km/h sa BMW 325Ci !!!
Sve zavisi na koji ga USB port nakačiš. Ja imam WD passport od 120Gb, dakle samo USB, bez napajanja. Na mom kućnom kompjuteru (C2D, Asus P5K Deluxe) prenos podataka ide oko 25-30 Mb/s, na poslu imam 2 kompjutera i na jednom (Celeron, P4S, SiS čipset) ide oko 11 Mb/s, dok na nešto starijem kompu ide između 900 kb do 1,5 Mb/s. Inače, teško je ostvarljivo to da ide 60Mb/s. Bar ja to nisam video...
ATI cards are like buses... They`re huge, red and have bad drivers. American Grafitti
Kakve veze ima kakav je komp ako ima USB 2.0 ? Probao sam na laptopu (COre2Duo 2ghz) i ista stvar,ne prelazi 10mb? Nemoguce da tako sporo radi, kako da znam dal ne valja hard ???? Jebo ti ovakav hard,sporo sranje! Ispizdeo sam!
Ali ne bas skroz tacno... Ja imam neku ST Lab 3.5 fijoku i u njoj WD 160GB Eide, na starom racunaru sa PCI to USB kartom brzina nikad nije presla 11.3 mb/s, uvek me je nerviralo sto je na bivsem poslu to islo 13.5 mb/s, sad je i na kucnom novom c2d tako nekako 13.7 mb/s. Kad u fijoku stavim stari Maxtor (debeljko) brzina nikad ne prelazi 11 mb/s.
Misljenja sam da to prvenstveno zavisi od kontrolera u samom usb racku, jer sam jednom naleteo na drugarov i odusevio se kad sam video da to `pici` na 17-18 mb/s.
Takodje sam jedno vreme imao 2.5` USB rack i taj je retko prelazio 10 mb/s i ne samo moj nego i ostali koje su imale bivse kolege, a mnogima je taj (2.5` rack) crkavao tako da ga nikome ne bih preporucio.
Brate sad sam gledao na netu na nekim forumima i kazu ljudi da ima radi 30tak mb/s ??? Ko je ovde lud? Zar je moguce da nikom ko ima USB 2.0 hard ne radi 30 tak mb/s ??? Jebeo ti onda te fore sa externim hardovima,ja mislio da je to extra stvar!
Imam jedan toshiba 2,5`` hdd od 100GB u canyon fijoci i nikada do sada nisam merio brzinu ali me sada zainteresovalo pa sam izmerio i transfer ide oko 11MB/s.
E provalio sam u cemu je bio problem! Znaci odradio sam brisanje particije na hardu i onda formatirao u jednu u NTFS i sad radi prenos podataka i preko 30mb/s. Znaci sad je vec OK skroz,al opet lazu za tih 480mbita/s ! Djubrad! Ne znam kako vama onda tako sporo rade externi hardovi? Koji fajl sistem imate, FAT ili NTFS ?
Eh pa nisam ja tolika veverica da ne znam nista, ali sve jedno kod mene ne radi brze od navedenog. Tako je radilo kad je bio fajl sistem bio fat32, i tako radi sad kad je ntfs. Inace brzina USB-a od 480 mbita (ova brzina se deli sa 8-10 i dobijes max brzinu u bajtovima ne bitima) niije realna brzina to je vise teorijska brzina samog standarda, cak ni rakovi sa `upaljenom zicom` ne ostvaruju te brzine prenosa.
Ali mozda tvoj pasos i moze da ostvari vecu brzinu nego kosooki rakovi zato sto je pravljen namenski od firme za njene diskove, mislim na WD.
Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!
:: E provalio sam u cemu je bio problem! :: Znaci odradio sam brisanje particije na hardu i onda formatirao u jednu u NTFS i sad radi prenos podataka i preko 30mb/s :: Znaci sad je vec OK skroz,al opet lazu za tih 480mbita/s ! Djubrad :: Ne znam kako vama onda tako sporo rade externi hardovi :: Koji fajl sistem imate, FAT ili NTFS :: :: Ne brze od zivota, al moze 250km/h sa BMW 325Ci !! :: ::
Evo mog iskustva sa eksternim diskovima, Toshiba 14GB 4200rpm 2MB cache je imao transfer oko 14MB, Isti disk je imao negde oko 20tak MB u laptopu, dok je samsung 40GB 5400rpm 8MB cache imao oko 35MB/s u laptopu a samo 11MB/s u istoj fijoci. Ajd sad to je cudno ali ako na istoj ploci u biosu podesim USB da radi samo kao USB1.1 onda je pad brzine jedva primetan, negde oko 9-10MB/s. Zakljucak sve je to jedno veliko s***e i dobro je da uopste radi, a koliko se secam ranije je FAT32 vazio za brzi fajl sistem od NTFS koji je zbog povecanja sigurnosti malo izgubio na brzini. Kod tebe se to pokazalo sasvim netacno??? Ko sad da izvuce neki logican zakljucak?
kad testiras testiraj sa istim fajlom , najbolje nekim iso imigem, tu ces dobiti najbolji rezultat, neki fajl preko 1Gb. Inace mora da bude sporije preko usb-a nego kad ga nakacis direktno. Opusti se sve je u redu
MaliAbner je u pravu kad kaze da to zavisi od kontrolera u externom racku. Ja imam Seagate Baacuda 250GB 7200/16 kes u Coolink USB racku. Po specifikaciji Coolink-a on ne moze da ide preko 25 mb/s, bez obzira koji HDD je unutra. Meni vozi od 24 - 26. Ako ti ide preko 30 mb/s to je super. Uzivaj.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.