Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
DVD ne cita!!!
STRANA 1 OD 1
krstak DVD ne cita!!! 26.11.2007. 18:03 T6690

status: user
broj poruka: 71

Ortak ima dva harda (40GB i 80GB) i dva opticka uredjaja(Asus DVD RW i LG CD RW). Win mu je bio instaliran na hardu od 40GB i hteo je da ga instalira na onom od 80GB. Povadili smo sve komponente i podesili dzampere, povezali ih kako treba (sistemski hard kao primarni master, LG primarni slave, Asus kao secondary master, Hitachi 40GB kao secondary slave).
Kada smo startovali komp i usli u BIOS, nisu bli detektovani opticki uredjaji. Probali smo dva sata sve moguce veze i jedini nacin da radi je bio da izbacimo LG a ostavimo Asus. Uradismo to, instaliramo Win bez problema i kada se digao sistem i kada smo ubacili obican disk sa programima, nije hteo da ga cita.
Otvara vratanca, zavrti disk ali posle nista, nista ne otvara. Ubacio sam Hirene`s Boot disk, ni njega nije hteo da procita pri Boot-u. Testirao sam LG kod mene i radi, pretpostavljam da je i Asus ispravan.
Mogu li biti problem kablovi?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic ..a ploca? 26.11.2007. 18:16 #34094

broj poruka: 19010
pa, koja je ploca? da nije Gigabyte, ili MSI? jel ste probali sa drugim novim IDE kablom???? da nista mozda priikljucili uredjaje na RAID kontroler???
da, moze biti problem do kablova, verovatno je to...
Equinoxe Re: 26.11.2007. 18:22 #34096

broj poruka: 12057

To uvek prvo proveri, da ne čupaš šake kose sa drugim stvarima, Pogledajte i da li je sve u redi sa pinovima na CD-u od silnog čupanja, i da li je molex koji ubadate u CD u redu (12v, gr,gr,5v).

Pisko I da nije opanačke 26.11.2007. 18:33 #34097

broj poruka: 6650
I da nije kabl naopačke naboden (deo za ploču da nije završio na jednoj od optika...)
Ne odgovaram iz lenjosti da pročitam više od 10 aktuelni poruka...

krstak Asus ploca 26.11.2007. 18:43 #34099

broj poruka: 71

Ploca je Asus-ova ali ne znam koji model. Sto se tice RAID-a, nije to u pitanju, nikada ga nije koristio a i resetovali smo BIOS vadjenjem baterije i nista nismo menjali u njemu. Znam da su ga jednom zezali IDE kablovi i da je nosio komp u servis i da su mu zamenjeni. Cudno je to sto hardovi rade ali optika ne. BIOS pokazuje da je Asus povezan, Win isto tako, otvara vratanca, zavrti disk ali ga ne cita.
LG nije bio uopste detektovan a kod mene radi savrseno. Mozda je problem sto smo Win instalirali na D particiju a C je bila prazna jer je na njoj bio stari sistem koji smo obrisali. Rekao sam mu da pomocu Partition Magic-a promeni drive letter, mozda to upali.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs