Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
SSD+2xToshiba 1tb Raid 0
STRANA 1 OD 1
zoran0112 SSD+2xToshiba 1tb Raid 0 13.07.2016. 20:15 T63728

status: user
broj poruka: 107

Ploca je ga-970a-ds3p rev.1

Kako ovo da izvedem, znaci na ssd ide sistem, a ova 2 bih stavio u raid 0?

Da li cu dobiti nesto na performansama, ili da se ne zezam sa tim?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vladarko Naravno da ćeš dobiti. 13.07.2016. 21:07 #620920

broj poruka: 4228
Instaliraj sistem na SSD. Kasnije dodaj ova dva diska. Pretpostavljam da možeš kroz BIOS da naznačiš da će biti deo RAID. Kasnije ih formatiraj kroz Disk Management kao jedan disk sa jednom ili više particija ukupnog kapaciteta 2TB.

Pozdrav!

Vlada

ICEsd re: 13.07.2016. 22:41 #620923

broj poruka: 2157

Dobices na performansama, ja imam nesto slicno ssd ( za sistem i 2 igre ) + radi 0 (2x WB blue 640gb ). Prvo sam imao samo radi 0 pa posle dodao ssd.

Raid mi ide oko 170 mb/s citanje/pisanje ( buffered 420 mb/s ) , ssd je oko 350-400 mb/s. E sad koliko je isplativo to je na tebi.
zoran0112 .. 14.07.2016. 20:31 #620978

Hvala puno!
zoran0112 .. 14.07.2016. 21:58 #620987

Jel ovo ok brzina za ssd (850 evo) , i sta ovo znaci, `AHCI mode Deactivated (IDE or RAID)`?

ss1: http://imageshack.com/a/img924/183/TgHLDe.jpg

ss2: http://imageshack.com/a/img921/1740/KAotkP.png
ICEsd Re: .. 14.07.2016. 22:57 #620991

Kada napravis RADI polca obicno stavi SSD kao single disk u raid-u, i sav protok podataka ide preko radi kontrolera, AMD drajveri za raid nemaju mogucnost da proslede TRIM opciju ka SSD-u, niti da ssd radi u AHCI modu, zato ti prijavljuje tu gresku.

Nisi naveo koju plocu imas, na nekim plocama u bios-u imas opciju da posebno konfigurises SATA konektore na ploci, na primer 1 par konektora za raid a ostali da budu u ide/ahci modu.

Evo primera:

http://forums.pureoverclock.com/drives-storage/27154-understanding-sata-ide-combined-mode.html

Prakticno kazes ploci da su poslednja 2 sata pota IDE i da nisu u RADI-u i tu zakacis SSD i on ce raditi u ide modu i tada ces imati mogucnost za TRIM i disk ce ti biti prepoznat kao normalan SSD a ne kao raid disk ( u device manager-u > Disk drivers ).

Brzine su super.

::
:: Jel ovo ok brzina za ssd (850 evo) , i sta ovo znaci, `AHCI mode Deactivated (IDE or RAID)`
:: ss1: http://imageshack.com/a/img924/183/TgHLDe.jp
:: ss2: http://imageshack.com/a/img921/1740/KAotkP.png
zoran0112 Re: SSD+2xToshiba 1tb Raid 0 14.07.2016. 23:16 #620994

:: Ploca je ga-970a-ds3p rev.

A zar ne bi trebao u AHCI modu da instaliram sve, a ne IDE? I posto kazes da su brzine super, da li da se cimam uopste da menjam mod ili da ostavim ovako?

Edit: Izvini sad sam tek video ovo za AMD drivere. -_-

Ok, proverio sam imam u biosu da namestim da sata 4/5 da budu IDE (Ne moze AHCI)
vladarko Re: Re: SSD+2xToshiba 1tb Raid 0 15.07.2016. 00:10 #620996

Mislim da je dobro ovako kako kaže ICEsd: uključivanjem IDE opcije za SATA4 i SATA5 isključuješ RAID za ta dva porta i tu priključuješ SSD. Prethodno OnChip SATA Type prebaciš na RAID.

Pozdrav!

Vlada

:: ::
:: :: Ploca je ga-970a-ds3p rev.
:: A zar ne bi trebao u AHCI modu da instaliram sve, a ne IDE? I posto kazes da su brzine super, da li da se cimam uopste da menjam mod ili da ostavim ovako
:: Edit: Izvini sad sam tek video ovo za AMD drivere. -_
:: Ok, proverio sam imam u biosu da namestim da sata 4/5 da budu IDE (Ne moze AHCI)
ICEsd Re: Re: SSD+2xToshiba 1tb Raid 0 15.07.2016. 00:23 #620999

Ostavi tako, nemas neki veliki benefit u brizini u AHCI modu u odnosu na IDE a i ne moze AHCI i RADI u isto vreme, znaci stavi RADI i 4/5 port u ide u jedna od ta dva bocni SSD i teraj.

Jos jedan savet ako imas sata dvd bocni i njega u ide port, jer nekad hoce da zezaju pa da ne rade kako treba ako su u raid modu.

Sad jos da podesis super fast boot i da uzivas u boot-ovanju windowsa za 10 sec ili manje i da uzivas.

:: :: Ploca je ga-970a-ds3p rev.
:: A zar ne bi trebao u AHCI modu da instaliram sve, a ne IDE? I posto kazes da su brzine super, da li da se cimam uopste da menjam mod ili da ostavim ovako
:: Edit: Izvini sad sam tek video ovo za AMD drivere. -_
:: Ok, proverio sam imam u biosu da namestim da sata 4/5 da budu IDE (Ne moze AHCI)
zoran0112 jos jedno pitanje 15.07.2016. 17:13 #621028

Posto planiram uskoro da predjem na neki intel, kako funkcionise ovo sa raidom, jel samo povezem hardove i tu su mi svi podaci ili moram da bekapujem sve pa da opet pravim raid?
(izvinjavam se ako je glupo pitanje, nisam se nikad zezao sa ovim)

Inace uradio sam ovo ste mi rekli i sve radi u fulu, hvala jos jednom!
vladarko Trebalo bi da radi. 15.07.2016. 17:17 #621030

Moraćeš isto da konfigurišeš portove za RAID.

Pozdrav!

Vlada

zoran0112 re:Trebalo bi da radi. 15.07.2016. 18:20 #621031

Hvala Vlado.

ICEsd re: 16.07.2016. 11:55 #621060

E tu moze doci do problema, da ti nova ploca ne prepozna Raid niz koji je napravila stara ploca jer nisu isti raid controleri. Sto znaci da bi morao sve od nule i da se oprostis od podataka na HDD.

Ja samo imao takav problem i srecom sam imao jos uvek stari cpu i plocu, i kad se ispostavilo da nova ploca nece da prepozna raid, zakacio sam stare pa sam bekapovo podatke.

A da li ce ti nova ploca prepoznati raid sa stare, to ti niko sa sigurnocu nece moci da kaze bez da proba. Velike su sanse da ce da radi ako je isti proizvodjac raid kontrolora i na staroj i na novoj ploci.
zoran0112 re: 16.07.2016. 18:06 #621069

Hvala ICEsd!

vladarko re: Trebalo bi da radi. 16.07.2016. 21:27 #621073

Za razliku od ICEsd ja nisam imao problema prilikom transfera RAID0 niza sa jedne matične na drugu. Ne mogu da se setim koje ploče su bile u pitanju ni kontroleri, ali se sećam da je OS bio Linux i da je fajl sistem bio ext2. Tako da se izvinjavam: to što sam ja uspeo jendom da očuvam RAID0 niz ne znači da UVEK može, već samo da MISLIM da može.

Naravno, ako čuvaš važne stvari na RAID0 konfiguraciji, uzevši u obzir način upisivanja, potrebno je (ne samo poželjno) da imaš rezervne kopije podataka.

Pozdrav!

Vlada

imarkovic Re: jos jedno pitanje 17.07.2016. 00:08 #621078

broj poruka: 19003
Uvek je rizik i uvek treba bekapovati sve podatke (zlu ne trebalo).
Ali, ako RAID kontroler podrzava, pomocu opcije `rebuild` moze da se vrati RAID bez gubljenja podataka, ako uspe rebuild. Ako ne uspe, mogu podaci da se izgube i iz tog razloga se radi backup, uvek i OBAVEZNO.

:: Posto planiram uskoro da predjem na neki intel, kako funkcionise ovo sa raidom, jel samo povezem hardove i tu su mi svi podaci ili moram da bekapujem sve pa da opet pravim raid
:: (izvinjavam se ako je glupo pitanje, nisam se nikad zezao sa ovim
:: Inace uradio sam ovo ste mi rekli i sve radi u fulu, hvala jos jednom!
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60367. Broj poslatih odgovora: 647110.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs