Potrebna mi je pomoć, savet kako da izvedem ovo. Radi se o sledećem, mašina je server na kojoj radi windows server 2008, trče neke aplikacije vezane za računovodstvo i šerovani folderi sa dokumentacijom. Sada trenutno radi sa dva diska od po 1Tb postavljena u mirror raid i potrebno je da dodam još dva diska od po 2Tb koji bi takođe radili u miror raid-u preko nekog kontrolera u vidu PCI kartice (Promise FastTrak TX4310) jer ploča servera je GA-P55-UD3L i ne podržava više od dva diska. Moje pitanje je kako da podesim da se postojići raid preslikava na novi raid odn. da imam četvorostruku rezervnu kopiju iliti raid-raid-a. Postojeći diskovi su podeljeni na dve particije i kao takve rade u mirroru. Uz sve ovo instaliran je i Acronis Backup Advanced Workstation Server 11.5.43994 koji nedeljno pravi imidž sistemskog diska.
Svaki savet bi dobrodošao, Unapred hvala i pozdrav još jednom D.
Ako sam dobro razumeo, sadasnja dva diska rade preko kontrolera na ploci. Vi bi ste uzeli taj Promise i na njega zakacili 4 diska. Bez reinstalacije sistema i brisanja sadasnjih diskova, plasim se da ne mozes proci. Ako selis sve diskove na novi RAID kontroler, moras ih ponovo vezati, podesiti i reinstalirati sistem. Sve podatke moras izvaditi van i po reinstalaciji sistema vratiti nazad. Ukoliko su ti sadasnja dva diska i ceo sistem na tom raidu, onda mozes samo dodati ta dva od 2 TB i kroz setovanja samog kontolera, pre dizanja sistema, odraditi proces dodavanja. Isto vazi i ako ti je sistem na posebnom HDD a samo podaci na Mirror sistemu. U svakom slucaju, ta dva diska od 2TB, ce ti posle dodavanja u 2x Mirror videti kao 1TB diskove. OBAVEZNO URADI BEKAP KOMPLETNOG SISTEMA SA SVIM PODACIMA PRE BILO KAKVOG UPUSTANJA U CITAVU AKCIJU!!!!
Hvala druže na odgovoru, Upravo bih radio kao druga opcija, dakle na postojeći raid dodao bih karticu i na nju priključio dva nova diska za raid. Zanima me samo da li može da radi tako kako sam zamislio, postojeći mirror raid da se raiduje na dva nova diska odn. drugi mirror raid. Pozdrav
Ako su ti ta dva diska vec na Promise raidu, onda moze, bez problema. To mozes resiti i iz Win 2K server, preko Promise utility. Dodaces jos dva diska i imaces ukupno na raspolaganju i dalje 1TB prostora ali 4 hard diska.
Ipak, za svaki slucaj, pre svega napravi bekap citavog sadasnjeg sistema, da nesto ne krene po zlu.
Broj postavljenih tema: 60367. Broj poslatih odgovora: 647110. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.