Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
SSD and Games
STRANA 1 OD 1
ZooLoo SSD and Games 14.03.2016. 15:59 T63072

status: user
broj poruka: 3975
Zanima me posto skoro svi ovde imate ssd i po koju igru na njemu, koliko vam je doprineo i da li stvarno vredi da se uzme veci kapacitet i da se gurnu igre na njemu?

Ja licno mislim da je 250Gb dovoljan za OS, koji program i po neku igru, i ne bih da prelazim 50% na njemu sto se tice zauzeca.

ALI, posto su cene u padu, i naravno mislim na kupovinu na KP, kod pilicara nikada vise, za 145e, 500Gb Samsung mi je zapao za oko. Takodje, 250Gb mogu uzeti odmah sada, dok za 500Gb bih morao da ustekam jos malo love.

Svoj Seagate HDD bih naravno i dalje koristio za skladistenje filmova i serija i naravno igara.

Koliko ja znam znacajan benifit od ssd-a, videce igra kao sto je BF4, znaci online multi sa load screenovima. Da li utice na jos nesto...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Bokisd1 Re 14.03.2016. 16:41 #615566

broj poruka: 272
Dobro, zna se da brzina SSD najvise utice na brzinu ucitavanja online igara, dok pefomanse i visina fps-a, ostaje ista kao i kod kalsicnog HDD..
Ja sam nesto drugo istrazivao, tj. koliko moze uticati SDD na brzinu ucitavanje Textura, tj. taj neki Texture Streaming, kada moze doci do vidljivog ucitavanja tekstura, kao da se texture u pozadini slike, sporo ucitavaju, treba im sekunda - dve, da iscrtaju pozadinske detalje na slici,i to se narocito vidi, kada se brzo kreces unapred...
Ja sam u nekim igrama to sporo ocrtavanje Textura video, i bas mi je dosta smetalo. Sad, neko kaze da SSD moze bolje odraditi taj posao sa streamovanjem textura, neko misli da nema uticaja,ko ce ga znati sta je istina,......ja, od kad koristim SSD samo za igre, cini mi se, da je taj problem sa texturama, manje izrazeniji nego kada sam koristio samo HDD, .....
Stremovanje moze jos uvek da se vidi u ponekoj igri, u nekim scenama, ali, moje neko `subjektivno` misljenje je, da je ipak, ucitavanje textura dosta menje izrazeno i manje vidljivo, sa koriscenjem SSD kao primarnog diska za igre...itd.

peki22 Re... 14.03.2016. 16:47 #615567

broj poruka: 2936
Samo nemoj Codemaster igre na SSD ostalo sve fercera bez problema.Mada i za to postoje neki fixevi,ali ja nisam probao kako se to resava.Na HDD-u rade bez problema.

Hero 8,6700K,H-100,Predator 16GB,390X,Nitro 850,HyperX 120GB,U7,7C

Bobi4ever ... 14.03.2016. 18:24 #615574

broj poruka: 4878

Neke igre imaju benefita, neke ne.

Open world igre, Skyrim, SWTOR i slicno imaju benefita i vidljiva je razlika.

Kod SWTOR-a sam uvek imao neki manji lag jer je HDD non stop drljao zbog ucitavanja tekstura i objekata na mapi, dok je prelaskom na SDD taj problem nestao. Sve je instant.

O radu u Windowsu da ne pricam tek, nema vise ono, zargonski receno, kliknes pa cekas i cekas kao da si na Pentiumu a ne na nekoj azdahi od masine. :)

Bez nekog 250/256GB SSD-a se ne pojavljuj na PC BeZi :D

Preporuka za Samsung 250GB 850 Evo

xenox Re: ... 14.03.2016. 18:51 #615578

broj poruka: 1400
:: Bez nekog 250/256GB SSD-a se ne pojavljuj na PC BeZi :

El moze dva puta po 128 u raznim masinama?
Za WoT znaci kod ucitavanja mape...

::
:: Neke igre imaju benefita, neke ne
:: Open world igre, Skyrim, SWTOR i slicno imaju benefita i vidljiva je razlika
:: Kod SWTOR-a sam uvek imao neki manji lag jer je HDD non stop drljao zbog ucitavanja tekstura i objekata na mapi, dok je prelaskom na SDD taj problem nestao. Sve je instant
:: O radu u Windowsu da ne pricam tek, nema vise ono, zargonski receno, kliknes pa cekas i cekas kao da si na Pentiumu a ne na nekoj azdahi od masine. :
:: Bez nekog 250/256GB SSD-a se ne pojavljuj na PC BeZi :
:: Preporuka za Samsung 250GB 850 Ev
Dexter013 Ok 14.03.2016. 19:56 #615581

broj poruka: 17093
Dakle benefit ti je umesto 15 sekundi ucitavanja imaces 5,
a za online igre partija ne krece dok svima ne ucita dakle opet ces cekati nekoga.
Ulagati ssd za igre iskljucivo, je bacanje para.

Ako ga nemas uopste uzmi,
odlican je bar za sistem a turi i po jednu dve igre i cao,
250 gb ssd + hdd za storage ti je majka.

Cpu: FX 8320 + CM v8 GTS
GPU:GTX 970 Gigabyte G1
Ram:10 Gb Kingston
SSD: Patriot 240gb +HDD 500gb
MBO:Asus M5A97
Case:Storm Enforcer
PSU:Chieftec 650w
Keyboard: Natec RX22
Mouse:Mx 518+v7 bloody
Screen: ViewSonic 27

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
JovanZ Ssd 14.03.2016. 22:31 #615590

broj poruka: 3008
Za sistem i programe, igre i ostalo na hdd i komp leti.

I zimi.
ZooLoo ... 14.03.2016. 22:38 #615591

Koliko prostora je optimalno zauzeti?

Koliko se nesto secam, kada se zauzme 30% pocne malo da usporava, 50% malo vise, a 70% drasticno i utice na sam health drajva?

W10 Home, plus nekolicina programa, ne verujem da cu da predjem 25gb.

Do 30% imam tipa 50 gb jos, taman par igara i lagano, ili mogu jos? Gde su Shark i eksperti za SSD.. :D

Bobi4ever Re: ... 14.03.2016. 23:25 #615600

broj poruka: 4878
Ostavi nekih 30% slobodno i to je to.

Meni je sa Windowsom, par programa i SWTOR-om koji zauzima preko 30GB ostalo 163GB slobodno. .)

@xenox moze! :)

:: Koliko prostora je optimalno zauzeti?
:: Koliko se nesto secam, kada se zauzme 30% pocne malo da usporava, 50% malo vise, a 70% drasticno i utice na sam health drajva
:: W10 Home, plus nekolicina programa, ne verujem da cu da predjem 25gb.
:: Do 30% imam tipa 50 gb jos, taman par igara i lagano, ili mogu jos? Gde su Shark i eksperti za SSD.. :
Dexter013 @ZooLoo 15.03.2016. 00:09 #615603

Dakle ssd od 500 gb ne sme da se puni vise od 250 gb?!
Odakle ti te informacije konkretno?Gde su ti testovi?
Ja nisam bas u toku, to mozda one bas prve prve serije ili sta vec?

ZooLoo ... 15.03.2016. 00:39 #615605

Mozes ali pocinje da usporava, pocinje od 30% zauzeca.. Zato sam i pitao da li je tacno..
Drug natovario ssd od 120gb 80% i usporio ga drasticno, jos poceo i health da mu se smanjuje, ja mu kazem preko 50 nemoj, on kao sta ti znas, i ajde da proba, smorio se kad video brzine tada..

Zato zelim da proverim za vece kapacitete..
peki22 Re... 15.03.2016. 09:01 #615619

Ostavlja se 20% do 30% da bi prikupljanje djubreta bilo na maksimalnoj efikasnosti.Ovo sto si napiricao najbolje da kupis neki od 500GB i da ga uopste ne otvaras.Tako si siguran da ce imati max perfomanse.

ZooLoo ... 15.03.2016. 11:40 #615625

Ma brate ja samo kazem ono sto sam cuo, zato sam i pitao vas koji koristite ssd duze vreme, kako se ponasa kad je napunjen malo, pola, ceo, kapiras..

Juce sam procitao da igre stete, jer stalno upisivanje ili sta god, utice na health..

Nisam zahtevan korisnik ni zaludjenko da moram da imam sto veci ssd, i da mi samo igre bleje na njemu, nego zelim da izvucem max od toga sta budem uzeo.

peki22 Re: ... 15.03.2016. 12:19 #615628

Pa to sto si juce procitao i sto ti je drug rekao , najbolje resenje za tebe je da ga uopste ne uzimas.
Apsolutno je sve isto kao i hebeni hdd.Ubodes i teras ,trajace dok traje kao i svaka druga komponenta.

ZooLoo ... 15.03.2016. 12:21 #615629

Dobro bre, ne vici.. :D

Onda opusteno..

Bokisd1 Re 15.03.2016. 12:24 #615633

broj poruka: 272
Ma, ne opterecuj se time,
dal je 50% ili 30%, dal upisuje ovoliko ili onoliko......neces da koristis SSD sto godina, ja imam neki Kingston HiperX vec dve-tri godine, koristim ga kao C particiju, za Windows, koliko sam samo puta instalirao nov Win, koliko puta raznih pisanja i brisanja, sad i snimam SS shotove na njega( po nekoliko GB samo iz jedne sesije), i nista mu ne fali, radi ko prvog dana, uopste ne primecujem razliku u radu,....e, sad, kad bi merio brzinu rada, sigurno bi se videla neka razlika u odnosu na neki nov SSD iste marke, ali, u realnom radu, pri koriscenju, ne primecuje se te neke male razlike u brzini upisa i slicno, otvara sve programe u sekundu, dize Win za 10-15 sekundi ...itd..

peki22 Re: Re 15.03.2016. 12:29 #615634

Tačno tako.

:: Ma, ne opterecuj se time
:: dal je 50% ili 30%, dal upisuje ovoliko ili onoliko......neces da koristis SSD sto godina, ja imam neki Kingston HiperX vec dve-tri godine, koristim ga kao C particiju, za Windows, koliko sam samo puta instalirao nov Win, koliko puta raznih pisanja i brisanja, sad i snimam SS shotove na njega( po nekoliko GB samo iz jedne sesije), i nista mu ne fali, radi ko prvog dana, uopste ne primecujem razliku u radu,....e, sad, kad bi merio brzinu rada, sigurno bi se videla neka razlika u odnosu na neki nov SSD iste marke, ali, u realnom radu, pri koriscenju, ne primecuje se te neke male razlike u brzini upisa i slicno, otvara sve programe u sekundu, dize Win za 10-15 sekundi ...itd.
JovanZ Da dodam. 15.03.2016. 16:00 #615653

broj poruka: 3008
Momenta kada stavis ssd, progledaces. I onda ce da ti za par dana to postane normalno, tako da ces i da zaboravis da ga imas. Sto se zivotnog veka tice - stvari su mnogo bolje nego sto su bile pre nekoliko godina. Neki modeli dozive i po petabajt i vise upisa. U principu, za windows, programe i mozda poneku igru ssd ce ti 99% nadziveti komponente u smislu da ces pre da promenis graficku i\ili procesor pre nego sto ti ssd rikne. Dakle, kupis bukvalno koji god ti model odgovara, stavis ga, gledas da ti ostane bar 20% slobodno, tj to ne moras da gledas - normalnim koriscenjem neces dostici to i vozis. My documents za svaki slucaj prebacis na hdd i to je to.

Najbitnije je, za bilo koji hardver, da mu ne robujes. Koristis, arcis i to je to. Kada crkne ( a sve crkne pre ili kasnije) kupis drugi i to je to.

Sve je to potrosni materijal. Tj ono sto ti omogucava da koristis softver. Skup potrosni materijal ali potrosni materijal nonetheless.

Kupis, stavis i ne mislis.
srdoch Re: Re: ... 15.03.2016. 16:20 #615656

broj poruka: 1260
Evo da potvrdim za WoT, mape se učitavaju nenormalno brzo. E sad, neko će reći šta dobijaš time kad svejedno moraš da čekaš da odbroji vreme do početka bitke. To je ok ali u situaciji kada recimo u pola bitke pukne klijent iz bilo kog razloga (konekcija, blokada, modovi..) povratak u borbu je sa SSD-om neuporedivo brži i veće su šanse da ćete ostati živi. Drugo, ne samo da znači kod učitavanja mapa već ubrzava kompletan odziv u garaži. Nekada dok mi je WoT bio na HDD-u pojavljivao mi se rotirajući wot logo pri promeni tenka, montaži modula, skidanju opreme, ulasku u depo itd.. Sada sa SSD-om bukvalno ne stiže logo da se pojavi jer se operacija završi toliko brzo. Jeste da imam dva SSD-a u raid-u ali mislim da bi i sa jednim bila slična situacija zbog samog odziva.

==================
Intel Core i7 3770K 4.2GHz, Gigabyte Z77X-UD5H, Kingston HXS 32GB 2400MHz, MSI GeForce GTX760 Gaming 2GB, SiliconPower S60 2x120GB SSD RAID0, Samsung F3 2x500GB RAID0, Storage 5TB

:: :: Bez nekog 250/256GB SSD-a se ne pojavljuj na PC BeZi :
:: El moze dva puta po 128 u raznim masinama
:: Za WoT znaci kod ucitavanja mape..
ICEsd re: 15.03.2016. 17:00 #615658

broj poruka: 2157

Ne usporava posle zauzeca, a i da usporava toliko je brz da to neces osetiti, oseti neko ko stalno gleda statistike i na svakih 2h radi benchmark. Mozda stariji modeli ili oni sa starim firmware ja imam kingston i ne usporava. Doduse zavisi i koji je operativni sistem win 10 sam kupi djubre i brise ga.

Gledaj da uzmes 250 gb jer je 128 gb malo, kad stvis win mozes max 2 igre da stavis na njega.

Sto se tice fps-a nema nekog drasticnog uticaja ako imas 8gb i vise rama, ako imas swap fajl ona moze da utice, najveci uticaj ima na ucitavanje ( bilo koje igre ili programa ) npr. guild wars 2 na obicnom hdd-u mi je ucitavao i po 5 min. glavnu mapu sad ucitava ispod 1 min. prosto sve leti sto se tice ucitavanja nije bas trenutno al osetno brzo.

Kad odem na posao i sednem za XP i sa celeron procesorom i ata HDD osedim dok ucita sistem a da ne pricam o nekom radu tu se bas primeti razlika izmedju ssd i hdd.

Neki benefit u online igrama neces puno osetiti ( ako imas dovoljno ram-a pa ti ne treba swap fajl ) osim brzeg ( extra brzeg veoma primetno ) ucitavanja mape od ostalih, eventualno nece da ti zasece kad je neka veca eksplozija. Jedino sto ces da se smoris ako ostatak ekipe ima hdd pa ces da se nacekas da krene igra, npr. wot mi ucita 10-15 sec pre nego ostalima pa cekam oko 40 sec da pocne mec umesto 30 sec. ( dobro dodje da se stavi kafa ili da se skokne do wc-a na kratko ).

Marka i model nisu toliko bitni, razlika izmedju 300mb/s ili 500mb/s je neprimetna u svakodnevnom radu, bitan je odziv a on je na svima skoro slican. ( osim ako ne kopiras velike kolicine podataka, medjutim opet dodjes na isto jer je drugi medium sporiji od ssd-a ). Jedini benefit od vece brzine imaju ljudi koji imaju download preko 100 mega bajta po sekundi, tu je onda hdd usko grlo.
MaliAbner Covek ovih dana moze svasta da procita... 19.03.2016. 12:12 #615871

broj poruka: 7769
Pro, drugo i sve ostalo redom...
Sve do sada ispricano su urbane legende...

Ta urbana legenda u vezi SSD-a da se instaliranje igara radi na obican HDD je bila bitna kad su i SSD kapaciteta od 60GB bili prilicno skupi... i to je radjeno zbog budzeta i nicega drugog...

Poslednjih par godina je ta filozofija je totalno izgubila smisao zato sto je kapacitet SSD-ova na trzistu povecan dok je na nasu radost cena otisla prilicno na dole...

Ja na laptopu imam mSATA 256GB i sve sto instaliram ide direktno na njega...
Inace jedno vreme me je smaralo da torente guram na HDD pa sam ih gurao na SSD...
Kako je to letelo...

Klinac na desktopu ima SSD 256GB i sve igre koje instalira (uvek vise od 10 komada) idu na SSD... ma sta samo igre sav SW koji je na racunaru je iskljucivo na SSD-u...
Jedino sto sam mu savetovao je ne ide ispod 50GB slobodnog prostora...

Nema teorije da se oseti nekakav dobitak u FPS evenutalno ucitavanje nivoa par sekundi i to je to...

E sad na tom istom racunaru je instaliran i AutoCAD Civil 3D i tu se primetno brze dobija radna povrsina programa recimo 2.5x brze nego prilikom ucitavanja sa HDD-a, jednostavno ima mnogo sitnih modula koji treba da se ucitaju u memoriju a tu SSD briljira koliko se moze buduci da to ucitavanje zavisi i od samog CPU-a...

Citat:
`Молимо паметне да престану са попуштањем, ситуација је постала неподношљива!`

ZooLoo ... 25.03.2016. 20:01 #616153

sutra stize .. :D

Dexter013 @ZooLoo 25.03.2016. 20:03 #616154

Pazi da ga ne napunis vise od 20% oce da uspori gadno oko 2%

ZooLoo ... 25.03.2016. 20:04 #616155

Hahaha bezi bre tamo.. :D Morao sam da se informisem.. :P

dbqp Od ESESDEA 26.03.2016. 03:00 #616166

broj poruka: 1368
Samo Samsung EVO 850 koji god... drknes mu RAPID mode (jbg imam 16 gb rama pa mi nije zao da mu dam 4 GB) i dobijes UBICU...

Boj ne bije F-22 Raptor već boj bije S-500 u junaka

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60367. Broj poslatih odgovora: 647110.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs